| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Dritėro Agolli | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 15/12/2009, 17:24 | |
| NJE CAST I PAGJUME
Cdo gje ngarkohet-shkarkohet ne jete, Ngarkohet-shkarkohet toka e madhe Mbushet qielli nga rete e shkarkohet nga rete, Mbushen pemet me flete e shkarkohen ne vjeshte.
Ngarkohen me bore malet e larte E bora shkrihet ne vere, Ngarkohet ajri me tym e me vape E vapa shkarkohet ne dimer prape.
Ngarkohen lumenjte me uje nga shirat, Lumenjte zbrazen ne motin e thate, Ngarkohen arat me grure e vijne shirat Dhe zbrazen e mbeten te lira.
E prape ngarkohen te gjitha, te gjitha, Te gjitha c'jane mbi toke Shkarkohen me gaz, me dhimbje e britma, nga rrapi e madh e deri te hithra.
Ngarkohet njeriu me dhimbjen e rralle, Nga dhimbja e rralle shkarkohet, Por ndryshe cdo gjeje, mundohet, mundohet Por ndryshe cdo gjeje shkarkohet ngadale Dhe mbeten rrudhat e thella ne balle.
SHOK I DASHUR
Ti more pergjegjesira, i dashur shok, Gezohem aq shume, gezohemaq shume! Ne jemi rritur ne lagje tok, Ti dhe une. I dashur shok, i miri vella, Eterit tane mbathnin opinga... S'dua te flas me fjale te medha, vetem, te lutem, mos me bej te liga!
DEBORA
Gjyshin kujtoj kur me thoshte nje fjale, Kur bores i binim permes: Debora hesht kur eshte gjalle, Debora flet atehere kur des. | |
| | | BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| D.Agolli - Lypesi i Kohes
NE HIRIN E GJYSHERVE TE MI
Ne hirin e gjysherve do ngreme shtepi te re. Do therim nje dash ne themelet. Te dy do shkojme te rrojme e te degjojme atje. Zerat e gjysherve kur era te fryje zabelet.
Dhe do te mplakemi nen te njeten cati. Pastaj do vdesim ne shtrat ne krah a ne shpine... Ne vater do leme pak hi. Ta gjejne ata qe pas nesh do vijne.
1993
NATE NE BREGDET
Une i vetmuar endem ne qytet Si shkretetires tyte e nje dyfeku. Tek-tuk feneret derdhen permbi det Dhe nen feneret deti me vaj peshku.
Une endem tek vjen ere peshk e jod Mes nates dhe mes gjembave te yjeve. Dhe bej te dal nga nata e s'dal dot Si nje femije i humbur thelle pyjeve.
Dhe enderroj te shfaqet nje vapor. I bardhe e me te bardhe marinare. Vapori si shtepia me oborr. Te zgjate shkallet naten te me marre.
Po une e di, asnje vapor s'te nxjerr. Nga nata, kur i hapur mbetet shtegu. Ajo te ben me shenja me fener, Tek nen fener vlon deti me vaj peshku.
1994
Plogeshtia
C'thua plakush. Te pime e te thurrim varg? Pija e shtrenjte, vargu i lire! Sukir t'i zbonim mendimet me larg Mos ishte me mire?
C'thua plakush? Vargjet s'na ftohjne, rakia s'na deh! Me goje te hapura clodhen kepucet. I fundit qen rrugicave s'leh. u majmen fjalet, u trashen gjuhet...
1993 | |
| ME NDERSHMERI
Nese njeriu nuk ndien as kenaqesi as dhimbje, Nuk ndien as gaz, as hidherim, as shprese... Nje gje po jua them me ndershmeri dhe bindje, Lereni te vdese...
PULEBARDHA
Pulebardhen ne reren e lagur e gjetem, E kishte thyer kemben nen gjurin e brishte E kishin lene shoqet ne bregun e detit vetem E kishin lene e askush nuk e priste.
Pulebardhen ne dhomen tone e shpume E u mesua me ne si njeriu i shtepise, Vec nga dritarja shikonte detin me shkume Dhe valen qe ngrihej mes shiut e stuhise.
Jetoi pulebardha shume ne dhome, Po humbi papritur nje dite, Nje dite kur deti hidhej mbi reren e njome, Nje dite kur vinin stuhite...
Dhe shkuam ne det ta kerkonim, Kur vala me valen si deshet kokat kishin perpjekur, Kur era dhe rete renkonin, Dhe gjeten pulebardhen te vdekur...
E pame! Kishte hapur krahet e bardhe ne reren e njome, E pame! Ndofta nuk donte te vdiste ne dhome.
O ANTROPOS
Ti s'ke se c'ben, Gjithmone ske pasur c'te besh! RRi numeron me rradhe kopsat e xhaketes. Rri e mban vesh pardesyne: fesh-fesh, Goja te hapet ne pragun e drekes Ti s'ke se c'ben, Gjithmone ske pasur c'te besh!
Bota rreth teje gjemon, Pune e madhe se gjemon! Ti gjuan nje qime me gisht ne supin e majte Dhe hirin e cigares shkund e tavllen veshtron Dhe si tymi i cigares dita te duket e gjate: Bota rreth teje gjemon, Pune e madhe nese gjemon! | |
| Kundershtareve te mi
Ju aq balte po hidhni mbi mua Sa ne balten qe kam permbi trup Mund te mbije nje dardhe a nje ftua Nje korije e madhe me dushk.
Ne korije dhe dru mund te mbani Mund te shkoni per gjah me langonj Mund te ngjiti ne peme te hani po te doni dhe dardha dhe ftonj.
Balta ngrihet mbi mua e pasur sa mbi balten korija bleron... Trupin tim ma bleruat pa dashur Dhe ma bete vertet platacion. | |
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 15/12/2009, 17:25 | |
| Nje poezi e tij, e kohes kur shqiptaret u vune kazmat kulteve fetare. Per mendimin tim gjeniale, duke marre parasysh kohen kur eshte shkruar:
MJEKRA E ZOTIT
Shume vjet me perendite Kam jetuar bashke i zbathur Kemi qene tok perdite Por aspak nuk jemi dashur
Dhente tok kemi kullotur Arat tok kemi leruar Kur une isha i perlotur Zoti qeshte i harbuar.
Kur me ngordhnin bejkat malit, Zoti tallej si i marre Une gure merrja zallit E goditja per ta vrare...
Eh, c'te grindur , eh c'te therur Me terbim e me potere! Mjekren zotit s'ia kam krehur, Mjekren zotit ia kam cjerre.
Dhe pastaj me dru ne dore E kam ndjekur e perzene Permbi malet me debore Asnje fron nuk i kam lene
I kam thene: hajde, zhduku, Fundi yt nje fund te jete, Ku te duash shko e struku, Jam i zoti te rroj vete!
Krishtit kryqin ia kam hequr Pa trokitur ne kembane Muhametit ia kam djegur Callmen , xhyben dhe kurane..
Dhe nga kjo i deshperuar, Papa, balli i Vatikanit, Me ka nemur e mallkuar Mua, tersin e Ballkanit.
Shenjteri, o rrenje e vjeter, Mbaj pak vesh e pak veshtro, C'po te flet nga bregu tjeter Nje apostull Dritero:
"Skam qeder se psall nje pape me karroce apo veture Po te ngjallet zoti prape, Une prape e ze me gure" | |
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 15/12/2009, 17:25 | |
| DASHURI E VESHTIRE
Ti ne kanape tani dremit Ndofta gjumi ende s'te ka zene, Abazhuri mbi qerpike ndrit Libri nga gishtrinjte te ka rene.
Para teje ndal mendimi im: Jemi dashuruar edhe share Jemi ndare shpesh ne udhetim, Por drejt njeri tjetrit kemi ngare.
Dhoma hesht e rruga larg gjemon Ti sheh endrra kalteroshe shume Une, ndonse pi dhe mogadon, Mezi fle, se jam njeri pa gjume.
Te kam pasur enderr cast e ore, Enderr te trishtuar dhe te mire Po te jem vertete nje Pitagore Ti je teorema me e veshtire....
I degjoj shpesh keto vargje nepermes zerit te mrekullueshem te Anita Takes . | |
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 15/12/2009, 17:26 | |
| AFERSISHT E DI
E di se pas vdekjes sime disa do kenaqen, Do flasin: i mbylli syte, e kyci gojen lugati, Se mjaft na ka prishur mendjen dhe paqen, Se teper litarin e kohes e zgjati.
E di se gezimi i tyre i shkurter do jete Pas vdekjes u kam per t'u dale Me nofulla te rrjepura nga qindra faqe e flete "Jam gjalle, a doni te hame se bashku nje ngjale"?
NJE TJETER TURN
Me grish qe larg nje melodi e vjeter, Qe mbase do harrohet pak me vone Nje tjeter turn me shpirt e mendje tjeter Po vjen te zere vendin qe leshojme.
Ky turn s'besoj te mbarte nder kujtimet Ate cna ka munduar nate e dite Freskine e endrres mpleksur me zhgenjimet, Fisnikerine e lashte e djallezite.
Nje varr harruar, lule mbetur thare Nje qiparis, nen qiparis nje plake Me doren kocke e mbushur me damare Fshin pluhurin e emrit mbi nje pllake.
Brari, nese ke ndonje mike ose mik kompozitor te lutem jepi ze ketyre vargjeve... | |
| TRE PLEQTE E LAJTHITUR
Vdiq pardje dhe mė e madhja putanė Nė moshėn e thellė tė njė pleqėrie pak tė vėshtirė Nė njė pijetore diku nė Tiranė, Vdiq nga cironka e prishur, por vdiq duke pirė. E qanė tre pleqtė, e mbetur ende gjallė, Nė pijetoren me tym me emrin 'Omar Khajami'. Kur ishin tė rinj i shkonin shpesh nė mėhallė, Kėpucėn e saj me raki e mbushnin, e pinin dhe qanin. Ndaj qajnė dhe sot tre pleqtė putanėn e ikur Dhe flasin pėrēart: 'si s'la ndonjė ēupė t'i ngjante pak nėnės'! Vėrtet, tre pleqtė e mėhallės mbetėn tė tre tė lajthitur Nė pijetoren, ku xhamin e shpon briri i hėnės... --------------------------------------------------------------------------- PLEQTE E HYRJES SE PARE
Tri hyrje ka pallati ynė i lartė. Nė hyrje u rralluan pleqtė e shkretė, Disa nuk dalin dot nga shkallėt jashtė, Disa u shuan si qirinj tė zbehtė. Nė hyrjen fqinjė s'mbeti plak nė derė. Kėtej kam mbetur unė dhe Jashari, Takohemi veē rrallė e tek nė verė. Nė dimėr s'dalim se na grin acari. Dhe presim kush i pari tė largohet Dhe cili nė arkivol tė vėrė krahėt; Jashari ėshtė ushtar qė s'dorėzohet, Ndėrsa dhe unė sheshit s'i hedh armėt.. Kėshtu, vėllezėr, jam pak mė i vėshtiri, S'largohem po s'u nis andej Jashari, Ta shoh si ndrit nė varr tė tij qiriri, Tė kem dhe njė pėrvojė pėr sė mbari ---------------------------------------------------------
PAK NGA PAK
Kalojmė njė shteg, kapėrcejmė njė prag Ēdo ditė udhėtojmė e vdesim nga pak. Nga pak e nga pak, nė trup e nė shpirt. Diku vetmitarė e diku bashkarisht. -----------------------------------------
PERULJA E MADHE
S'gjen dhimbje mė tė madhe nė ke parė Njerinė e ndershėm nė mjerim e vaj, Tek lutet i pėrulur, zemėrvrarė Dhe ndihmė e shpresė pret nga maskarai. ---------------------------------------------
DESHIRE PER HESHTJE
Tė heshtėsh fillikat diku nė kafe, Tė ndjekėsh shushuritjet nė filxhanet Pa njė mendim tė keq, pa zhurmė e llafe, Tė shohėsh shiun tek kėrcen nė xhamet; Tė heshtėsh nė ėndėrrim pėr diēka tjetėr Diēka tė largėt mjegullit mbuluar Si dorėshkrim a testament i vjetėr Diku i fshehur, tretur e harruar; Tė ngrihesh e tė ikėsh pėrsėri i heshtur Nė trotuarin ku pėshtyjnė retė, Nėn sqetull ēantėn viteve tė rrjepur, Ku mban njė laps me dy-tri-katėr fletė; Ti lutesh vetes rrugės duke ecur: "Ah, mjaft fjalosėm, s'kemi ē'themi prapė!...' Njė ēredhe zogu nė ballkon ka mbetur Nga verė e shkuar plot me ankth e vapė. | |
| DESHIRA IDEALE
Dėshira ideale
Ti je kaq e brishtė e kaq e mirė, Ia kalon nė botė dhe mė tė bukurės, Aq sa poezinė e kam dėshirė Ta shėnoj pėr ty nė krah tė fluturės. Futura pastaj tė marrė dhenė Tu tregojė maleve dhe fushave: "Shkruan vargje njė poet me penė Edhe sikur krahėve tė fluturave..." ------------------------------------------------------------------------------
PO TI NUK JE
Nuk je kurrkund. Kjo ditė e nxehtė e gjate Mbuloi me pluhur rrugėn gjer nė fund Vėshtroi nė zheg, nė pluhurin e thatė, Po ti nuk je kurrkund. Dhe me gishtrinj mbuloj fytyrėn time, Pastaj kėmishėn e rėnduar shkund, Nga pluhuri pėrdhe rrėzohen thėrrimt Po ti nuk je kurrkund. Jam gati tė kėrkoj ēdo kokėrr pluhuri Dhe nė kėrkim si arkeolog tė humb, Veē tė tė gjej, e humbura qėkuri, Po ti nuk je kurrkund. -------------------------------------------------------------
TE SHTHUR DICKA
Mė jepni diēka tė shthur, Pėr shembull, njė xhoke prej plaku, Njė torbė dervishi tė mbajtur dikur, Apo njė qylaf tė gjatė shajaku. Mjafton tė kem pėr tė shthurur diēka, Diēka nė bodrum a nė guvė, Pėr shembull, litarin e varur nė tra, A brekėt qė mbathte njė kurvė. Vėrtet, marimanga e fjetur nė mur Ka thurur qė prej kohėsh njė rrjetė, Ma lini rrjetėn e ndritur ta shthur, Me fijet e saj tė bėj njė xhaketė. | |
| HAMESIT E MEDHENJ
Ju futni dhėmbėt Nė muskujt e kuq tė domates Me sy tė ēaplyer plot neps e plot epsh Nė sheshin e skuqur tė pjatės, Ku bėhet kjo luftė e pėrgjaktė, Kjo luftė agresive Qė kurrė nuk hesht. Prej buzėve tuaja Dėgjoj lebetitjen e qėngjit tė butė, Dėgjoj rėnkimin e viēit qyqar Pa ngopur ende me jonxhė e me bar, Dėgjoj nga mustaqet tuaja nė formėn e furēės Tmerrin e pulės dhe lepurit tė fushės. Kėtu, ku ju pėrpiqni krahė e buzė e gishtrinj, S'vėshtroj tryezėn, po luftėn. Nė muskujt e qėnieve tė gjalla dhėmbė e turinj Tė pėrgjakur u futėn... Ju shoh Dhe dridhem si fletė e lofatės Mė duket sikur i futni dhėmbėt Nė muskujt e mi Dhe jo nė muskujt e kuq tė domates, Ju hamės, Triumfatorė tė luftės me emrin lakmi. | |
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 15/12/2009, 17:27 | |
| TA MBURRIM NJRI TJETRIN
Pa ejani ta mburrim njeri tjetrin Dhe mos kursejme as fjale lavderimi T'ia bejme shoku-shokut komplimentin Ne caste dashurie e pendimi
Pa ejani dhe cilterisht te qajme Ku vec e vec dhe ku me shoqerine Meri per fjalet sharese te mos mbajme, Se dashuria fqinje ka merine
Pa ejani, dhe gjysem fjale qofte Per nje pendim, pajtim dhe marreveshje; Qe kush gaboi me tutje mos gabofte, Nese kupton se jeta ka nje vdekje....
PSHERETIMA
Keto kembka c'te bukura jane, Keto kembka ne fundet e shkurtra! Cfare u bejne e me cfare i lajne Keto kembka te bukura?
Te me vrisnin keto kembka te bukura Te me shtrydhnin, s'desha gje tjeter, Mjaft te kisha pak caste te lumtura Qofte dhe i shtypur si pjeper.....
PER FEMIJE E PER TE RRITUR
Gjyshja gjyshit nje mengjes I kanosej ne veture "Po s'me bleve "Mercedes", Marr nje tjeter gjysh per burre". | |
| VECSE NJE ENDERR
Ja keshtu, ti erdhe, ndenje, ike Dhe sikur ketu nuk ishe kurre S'erdhe si e dashur, por si mike Thjesht si vizitore tek nje burre.
Per takimin, tjeter enderr kisha, Tjeter doli,sic u ndodh ne bote Enderrova ne kulm te trendafilta Si nje vere a trendafil ne gote.
Dhe megjithate them faleminderit Ti me dhe nje fluturim mbi nje enderr Neper porten hapur prej ylberit Dhe s'ka gje se endrra ishte zhgjenderr.
DHE SIKUR
Dhe sikur ne bote ti mos ishe, Do jetoja si cdo gje qe jeton, Vec pa ty kjo bote do levizte Sic leviz pa ngrohje nje vagon.
S'ma zevendeson ti boten mua, S'te zevendeson as bota ty, Por sa boten sigurisht te dua, Kur jetojme e vdesim tok te dy. | |
| Si s'qenka kujtuar njeri per kryevepren e tij " Nene Shqiperi" ? Hė se kujtohem une....copa - copa , por e mbaj mend..
....Me fletore te zhubrosur ne fundin e torbes, Me fletore perzier me buken, kalemat, fisheket, Ecen anetaret e Byrose Politike, Ecen ministrat e ardhshem, komisaret , strateget ( e kujt?) Eci muza jone poetike. Eci ai qe ti Shqiperi nenokja e maleve I thua me fjalen prinderore BIR ( i biri qenit). Eci AI qe kurre ndaj halleve s'ndenji te bente sehir Qe koken mos ulje kurre, qe ballin ta kishe krenar Ai u betua : " NDERIN E NENES DO TA MBROJME SI BURRAT, SIKUR TA DIME QE HAME DHE BAR" ( hengren e prape po hane , se s'ju merr vesh koka)
Vijon... | |
| LETRAT
Kur dashuroheshim ne kohen tone Kur tretesha e digjesha per ty, Nga njeri tjetri letrat vinin vone Kalonte dhe nje muaj apo dy.
Po ndofta dashuria mbahej gjalle Se zjarrin mbanin letrat ne udhetim Me biciklete a mushke a me kale Ne vape e shi, debore e thellim.
Kur dashuroheshim ne kohen tone Me zor na vinin letrat fshat-qytet Nuk kishim neper dhoma telefone Dhe ne enderr s'kishte faks dhe internet.
Megjithate me mire qe nuk kishte As telefon, as internet, as faks, Se fjale e nisur shpejt dhe mund te vriste Nje dashuri te vjeter , per nje cast.
NATEN DUKE U MENDUAR
O njerez te lajthitur neper nate U vrate nen ballkonin tim per dokrra! S'ka rendesi nga ishit ju te ngrate, nga Mati, Tropoja, a nga Mokrra.
Tek pi mes tymit, flas menduar Sikur me shekuj rron nje fis i marre Perjetesisht ne urrejtje bashkuar Cuditerisht ne dashuri i ndare! | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:04 | |
| Pas Revoltave-Marre nga libri "Lypesi I Kohes"
Ata qe ne sheshe gjemuan S'u ngrysen heronj as ne lista Ata qe ne sheshe pergjuan U gedhine ministra....
Kjo s'eshte as cudia e pare S'do jete as cudia e dhjete C'ti besh historise se marre Kercen si di vet!.. | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:04 | |
| Gomari dhe bilbili (Sipas Krillovit)
Gomari dhe bilbili u takuan Dhe gjere e gjate bashke kuvenduan -Njerzia, - tha gomari- flasim shume, Qe je nje kengetar i madh potent, Do desha te gjykoja edhe une, Se ku qendron kjo force e ky talent! Atehere u ngrit bilbili mbi lendine Per t'i treguar mikut mjeshterine. Dhe fluturoi nje kenge e madherishme, Dhe bota anembane s'pipetinte; E ndalen zhurmen fletet ne lajthishte, Ne heshtje zogjte e pyllit gjithe ngrine. Gomari i menduar tundi veshin: -Ke prirje dhe talenti s'te mungon, Por me vjen keq qe s'njihesh me kendesin, Ah, qerratai kendes! Ai kendon!... Bilbili e veshtroi gomarin qete, Tek kruante koken heshtur ne nje fik, Dhe i menduar thoshte nen nje flete: - Na ruani, o miq, nga ky kritik! | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:05 | |
| Vdekja e nėnės
U zvogėlua nėna dhe u tret e gjitha,_ U bė si pulėbardhė e lehtė_ Dhe njė mėngjes pa zbardhur ende drita_ Rėnkoi e fluturoi mbi retė. Andej u fsheh si ylli Afėrdita_ Dhe ne pastaj s'e pamė, pastė ndjesė!_ Veē ndodh qė valė e ėndrrave tė trishta_ E sjell nė breg tė shtratit tim si shpezė. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:05 | |
| "Kesaj nate me hene te vjeshtes"
Kesaj nate me hene te vjeshtes Dola fushes te bredh kuturu. Rete shtohen me vrap pa rreshtur, Hena duket aty-ketu. Porsi vete mendimet e mia Po me shtyhen nder mend me shpesh
dhe pas tyre gjithnje gjendesh ti si kjo hene qe duket mes resh.
Hena shpejt do te zhduket dhe netet do te mbeten pa te, kurse ti ne enderrimet e mia pa jete perendim s'do te kesh kurrsesi. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:06 | |
| Malli per heronjte
Ska heronj, heronjte i perzume Me lavdi perdite i nanuritem Dhe me lajka dalengadale i vume Nje nga nje ne prehje dhe ne gjume
Ska heronj, heronjte u merzitem Prisnin endrrat, endrrat u vonuan Duke pritur heshten dhe dremiten Dhe ne nina-nana u kenduam
Cdigjeni nga malli per heronjte? Kush e di kur kthehen nga kjo ane! Ci kerkoni? Pritja eshte e kote Ska heronj, tani ka vetem pelivane
(prill 1991)
E drejta per tu falur
Njeriu i lodhur ka ndofta te drejte Te falet tek Zoti Te tjeret, tinzar e ujqer te vjeter I falen se koti Kete e them se shume kam pare ne jete Ku gurin cpon loti
| |
| | | TheBest Moderator
| Veshtrim pas gjurmeve
Me lodhi mundimi ne shpirt tere jeten Ta them lakuriq te verteten
Pos s'munda ta them ngahere te plote, Se ishte zuske kjo bote
Tani me vjen keq per aq sa genjeva, Megjithse genjyen dhe Adami dhe Eva
Te paret genjeshtare te mjere Dhe kjo me jep ngushullim here-here
(1991)
Takimi
Sot ne varreza e pashe diku emrin tend Te gdhendur mbi gurin e murrme, Cigaren e ndeza e te solla ne mend Si nje enderr te frikshme ne gjume
Atje ne shtepine time pas deres gri Eshte ende gozhda ku varje pallton e vjeter Eshte qoshja ku lije cadren e lagur ne shi Me dorez me reter
Eshte dhe nje kasete magnetofoni ne raft Me zerin tend fjalepake... Une erdha ketu ne varreza nga larg Dhe do shkoj ne hotel ne darke
Kur te kthehem serisht ne shtepi Ne kendin e heshtjes dhe paqes Kaseten do marr dhe me shpirt ne merzi Zerin tend do degjoj me pellemben pas faqes...
(1988) | |
| | | TheBest Moderator
| Pleshti
1. Pleshti ......me Xixellonjen ..................ra ne dashuri
Pleshti
......xhuxh .........dhe i zi Ky emrin e kishte Plluc, I thoshnin edhe Pleshtuc I ati emrin e kishte Prreshtan I thoshin edhe Pleshtan
I dashur lexues ..............mos qesh Kur emrin ne pleshta ta gjesh Se xhuxhat jane te vjeter Ndaj emri u duhet patjeter E shihni si Plluci i zi Ra brenda ne dashuri? Filloi me teper te ligej Ndaj nisi me shume te nxihej...
2 I ati e shihte ....e behej vrer -Pse Pllucit shendeti s'i merr? Pse Pllucit koka i dhemb Dhe dhemja e shpon si gjemb? Te ligur kaq shume S'e mbajme mend kurre Ka mbetur kocke e lekure! C'me gjeti mua te shkretin plak Te vetem e kam jam bere farmak!
3. Nje nate i foli ēėk-ēėk ne vesh: -O djali im plesht C'te dhemb Mos te hyri nje gjemb? Nuk fliste Pleshtuci thumbor Vec shihte nga xhami pleshtor Ne oborr E shihte nga larg Xixellonjen e bukur, Merakun ne gjoks kishte futur
I ati prane - ne bisht I biri ne goje - nje gisht Hic! I ati Ia pati: -Oi, me lojti mendsh djali, Me gjeti gjema dhe halli Me fol nje fjale o bir, Pse vuan dhe ben sehir? Djali ne bisht Hic! -C'ke o biri im plesht Pse hesht? Hidhu njehere Te nxjerresh vrere Hidhu fesht Dhe pesht! Hidhu te keqen babai Se zura te qaj! Babai ka deshire te behesh gaztor Te behesh aktor Te shkosh me shiket ne shkolle Te ndjekesh fesht Institutin e Artit Se ke dhe mendje te holle Mendje thesar te thesarit Se jemi nje soj aq i vjeter Sa s'gjendet ne Evrope soj tjeter Kete e thone dhe librat Kuranet dhe biblat Mjaft ndenje ne xham O xhan Bej fesht Dhe pesht!
4 Dhe Plluci tha: -Baba, o baba Dhe foli Prreshtani: -T'u befte babai, o biri im plesht Thuaja babait ne vesht! Dhe Plluci u ngjall Si me fall: -Baba Prreshtan Shiko pak ne xham! Prreshtani baba kuptoi menjehere Dhe hop ne dere! Mendja i tha se Plluci i tij Kish rene brenda ne dashuri! Ndaj u zhyt ne merak Ndaj u mbyt ne maraz Ndaj u cyt me farmak Ah, c'qenka kjo dashuria! T'u sjellka verdalle shtepia! Te beka mornica-mornica Te mbushka me spica! Te beka vend te mos gjesh Edhe elefant po te jesh Edhe krokodil Ti behesh bandill!
5. Baba Prreshtani u ul ne bisht Dhe ngriti nje gisht Po gisht pleshtor Kosor: -Ah, ti kerkon Xixellonjen Ta sjell sa te hapesh pak gojen -Ate e dua baba Dhe po nuk e mora, nuk ha! Ajo me pelqen shume e shume! Sa fesht kercej neper gjume Dhe hidhem ne tra Baba, o baba! Dhe pleshtit bir ne faqet lotet i rane I ati plesht i heshtur i rrinte prane I ati plesht ia fshinte lotet e shkrete Dhe qante vete: -Te keqen babai, Mos qaj, Se une lotet s'i mbaj! Jam plak Dhe behem merak!
........vijon......... | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Dritėro Agolli 11/1/2010, 03:07 | |
| 6 Me vrap kapedan Prreshtani Tek jatagani E tundi ne ere Dhe hop ne dere U nis ne dyzet e kater shtepi -Im bir, i quajturi Plluc U nguc Ka rene brenda ne dashuri O ju dyzet e kater shtepi Te mblidhemi Te bejme kuvend Plluci per nuse, po mbetet, pa mend Nuk ha e nuk pi O ju dyzet e kater shtepi E dini cte ben dashuria? Im bir po me nxjerr nga shtepia E dini cte ben dashuria? Te kruan koken si nje milion therria! Te ben fesht Dhe pesht! -Tha kapedani i sojit pleshtor Dhe jataganin e nxori ne oborr Tha kapedan Prreshtani Dhe zjarr jatagani!
7 Dhe dolen nga vrima Atje ne postiqe e tesha Treqind pleshta, treqin pleshtesha Dhe thane: -Oi me i miri i pleshave Do shkojme ta gjejme nusen vreshtave Ne mbleset pleshta, ste leme te vuash Mjafton qe nusen ta duash! Ku gjen ajo nje djal si ti, xhuxhumak Qe hidhet hop dhe ne prag Ku gjen ajo nje burre kaq sqimatar Akrobat, artist kercimtar! Ku gjen ajo nje burre qe di te loz kaq valle Qe ka fituar ne tre festivale Qe fap e ka marre Tre here cmimin e pare -Tha pleshti baba: -Bah Im bir, po me nxjerr nga shtpia E dini cte ben dashuria Te ngre edhe qimet perpjete Te ben te mbetesh, pa breke Te ben te futesh ne dhe Bre! Ah, dashuria pleshtore Kosore Mizore Dredhore Te pret e te grin Se fundi te mpin Te ben dhe fesht Te ben dhe prresht! -Tamam ashtu do te jete O kapedani Prreshtan, i madh dhe i urte Ti ke ngahere te drejte Sa neve na nxit, ne levizje koken dhe trute Vertet nuk e leme pa marre Ate Xixellonjen qe bredh neper arre Ajo do pranoj patjeter Te lidhet me sojin e vjeter Ne kemi te madhe kulture Dhe gjakun e kuq nen lekure
Keshtu e keshtu, i thane Prreshtanit plak Ne dyzet e kater shtepite, sa shkeli ne prag
8 Dhe u nisen ne vreshta Treqind mbleser pleshta Hopa, hopa Ne driza ne gropa! Hopa, hopa Ne hithra ne shqopa Ne sheshe ne vreshta Treqind pleshta! -Merrja kenges plesht Mos hesht! Te hapet kenga pleshtore Ne lugje bregore Ky eshte himni yne, ta dine Himni qe mburr Pleshterine Mbreterine madhore Pleshtore Me nje uniforme Me norme
Ne jemi pleshta Ne skemi eshtra Perpara! Ne elastike Ne skemi frike Perpara! Per kercimtarin Nusen ta marrim Perpara! Nje Xixellonje Do behet zonje Perpara! Ne jemi mblese Me sy e veshe Perpara! Nje Xixellonje Gosti do shtroje Perpara! Jemi gastore Ne plot tabore Perpara! Ne skemi gjume Se kemi pune Perpara! Ne bukur rrojme Me thumb, thumbojme Perpara! Ne prresht kercejme Dhe fresht defrejme Perpara! Kush rri ne gjume E shpojme shume Perpara! Kush shtron postiqe Ka plot rreziqe Perpara! Kush mban kolltuqe Ne kemi huqe Perpara! Kush dergjet shtrember I dalim ne enderr Perpara! Ne jemi pleshta Dhe skemi eshtra Perpara! Pergjojme naten Te kallim daten Perpara! O fis pleshtor Thumbo e korr Perpara! O soj zijosh Mos rri barkbosh Perpara! Sulmo cdo prag Jeto me gjak Perpara! Kur japim besen Ne therrim mbesen Perpara! Kanuni yne Ne gjak te hyjm Perpara! Ne per kanun E bejme bum Perpara!
9 Dhe u takuan pleshtat Me Xixot ne vreshtat Dhe lart shkendijonin qindra shkendija Tek frynte puhija Dhe vesa nxirrte ylbere Te ngritur qemer-qemer Xixeshat me yje ne balle Dhe Xixot me yje ne gji Kendonin e hidheshin valle Sikur te martonin njeqind perendi Dhe vreshta krejt vetetinte E gjelber, e kalter, e bukur Dhe dukej sikur me krah e ngrinte E madhe, e madhe, nje flutur
Dhe drita i nxori pleshtat fare ne shesh Sic ishin: xhuxha, zijoshe, si lesh Pa bene pleshtat me vete pesh-pesh Uh, sa shemtuar, cte besh! Mes kesaj drite te keqe mendimet te humbin Dhe ske ku ta futesh as thumbin! Kjo qenka nje drite kaq e peshtire, Ne jemi me mire Se kemi perreth erresire Atje mendimet sna humbin Se kemi ku fusim dhe thumbin! Ketu e paskan me lepe e peqe Uh, catmosfere e keqe! Po nusja jone, Xixija e mire Me ne do vije, atje ne erresire Shpetimin e saj do ta gjej Ne nate pleshtore me gaz do defrej!
10 Keshtu u takuan me treqind xixo Dhe treqind e ca xixellonja Me kenge plot iso Se sdonin tu dilte shpejt e shpejt boja Donin ta mbanin veten fisnike Me kenge ne goje e pa frike Ndaj foli me i vjetri nga pleshtat Ne vreshtat: -Puff, Cuff! I biri i kapedan Prreshtanit te degjuar Me vajzen tuaj dje eshte dashuruar Ju kapedan Prreshtanin do ta njihni Me mire akoma kur krushqi te lidhni Krejt fisi yne mburret me Prreshtane Ai lufton me shtate jatagane Po njerin jatagan e mban ne dhembe Dhe gjashte jatagane mban ne kembe I biri Plluc, se shpejti del artist Qendron me kembe lart, po dhe ne bisht Ky Plluc do behet burri i Xixise Ne sojin zot e trim te pleshterise Por kapedan Prreshtani ka cifliqe Nje mije centimetra vend postiqe Jo centimetra thjesht, por krejt katrore Ku mund te rrojne katerqind tabore Ka dy milion milimetra vend mindere Ku pret me qindra mijera miq me vlere Sic jane deputete dhe ministra Nga shtetet fqinj te tartabikeve dhe morrave Por sdua tju jap shume e shume shifra Se ruhem prej spiuneve dhe horrave Ju them vec kaq Dhe paq: Pardje na ardhi prifti i tartabiqeve Dhe mbeti i mahnitur prej cifliqeve Harrova, sishte prift, por zot kryepeshkopi Qe kushedi sa peshe i mbante shkopi! Ky me Prreshtanin piu raki te kuqe Se dhe kryepeshkopi i tartabikeve ka huqe Thumbon si kapedan Prreshtani Kur naten njerezit mbulon jorgani E dini? Kur thumojme ne njerine E nxjerrim nga lekur e tij rakine Ndaj kur njerezit i mbulon jorgani Fillon e del rakia nga kazani Kete raki e pine tartabike e morra Ashtu si pleshtat - vete dora! Keshtu kryepeshkopi ate nate Raki piu gjate Dhe kapedani erdh ne qejf prej miqve Premtoi te merrte fene e tartabiqeve Por prifti mori vete fene e pleshtit Dhe nata fluturoi ne qiell te qejfit Ctju flas kur erdhi kryemyftiu i morrave Me callmen permbi koke ngjyre morri! Ky trim i urte e tmerr i madh i horrave Ne pleshtave dhurata plot na nxori Ndaj para tij balet modern kercyem Kryemyftine e morrave defryem Kerceu dhe kapedan Prreshtani Nje valle jatagani
Po ju se njihni kapedan Prreshtane Qe prifti tartabik i fali jatagane Qe kryemyfitu i morrave i la dhe callmen Pastaj ne gjoks per nder i vuri palmen Kjo ishte biografia e Prreshtanit Treguam shkurt qe bukur mend ta mbanit Se po te doni, flasim dhe me gjate Por do na duheshin tri dite dhe nje nate
Prandaj ne erdhem ne vreshtat Se duam te bejme krushqi; Me i miri nga pleshtat Ka rene plluq ne dashuri Ka rene plluq ne dashuri e nuk ha e nuk pi Nga mendja se heq cupen tuaj Dhe hop vuaj! Ne Pllucin e kemi yllin e pleshtave Ne Pllucin e kemi armik te genjeshtrave Ky Plluci cdo nate, ate qe fle nen jorgan E pret me thike e jatagan Se ka trimeri te marre Kreshnik si ai skeni pare! Po u fut nen jorgane Per nder ben hatane! Po u fut ne postiqe Ec pa hiqe, vdiqe! Po tu ngjit ne kurriz Te shpon si murriz! Pale po tu fut ne vendin e keq Te ben per dreq! Sme bie te mburrem se jam modest Po ju e dini cdomethene plesht! Degjuam se cupa juaj eshe e ndershme Dhe ruan zakone te hereshme Mjaft bukur! Zakoni per ne eshte jete Te tjerat pastaj vijne vete Kjo shkruhet atje ne Kanunin tone madhor Te fisit pleshtor Atje ne Kanunin Madhor te Kreshtave Te shkruar nga me i vjetri i pleshtave! E ceshte nje Kapital i Marksit mjekrosh? Nje liber bosh! Ai Kapital perpara Kanunit Te duket si qimja e zhgunit! Prandaj nje gje na gezon: Xixia juaj zakone e kanunit te fisit e mbron Ne djalin e kemi krejt xhevahir Dhe mjaft nikoqir Nuk prish asnje pare pleshtore Ne tregjet mizore A, ta dini, ka dhe pak huqe: Pi vere te kuqe Po pare sprish kurre Se pi nen lekure! Pastaj di kaq valle Dhe fort ka fituar ne tre festivale Me nder te lavdishem ka marre Tri here cmimin e pare Ndersa ne thumbimin me gjak Ka hak! E dime se cupa juaj e rritur ketu ne bregore Do jete e denje per vatren pleshtore Do jete me ngrohte diku ne postiqe, se ne vreshta Dhe qejf do beje se ne jemi pleshta Artiste te shkathet, te zgjuar Me titull te Merituar Dhe hidhemi, hop! Ta pime, pra plot, bromb! Ne ju nderojme nga floku ne thua Qekurse duam per nuse nje grua
Vertet ju sjeni aq trima Dhe sdini si ne, te futi ne vrima Po keni zakone fisnike Dhe pike! E jepni? E marrim Sa kemi beharin!
11 Keshtu u tha me i vjetri i pleshtave Dhe hop kerceu vreshtave! Perr-perr-perr e perr-perr-perr fletet Ne gjithe kercenjte dhe deget Treqind xixo e treqeind xixesha degjonin Treqind pleshat e treqind pleshtesha pergjonin U ngrit e ta me i vjetri Xixo ne vreshta: Ju falemnderit, o pleshta! Me mire ju pyesni nusen se cthote Se fjala ime pa fjalen e nuses do jete e kote I beni kapendan Prreshtnit selam E dime qe ka jatagan E dime qe ka si psita aeroporti dhe ura Miliona lekura Miliona lekura te njerezve ne bote Ku hidhet dhe pi raki te kuqe te forte Sa ka fqinjesi te mire e dime Fqinjesi me Tartabikerine e Morrerine E dime se kryemyftine e Morrave ka mik Dhe bash kryepeshkopin Tartabik Po ne zakonet tona shume i mbrojme Dha cupat pyesim kur martojme Pastaj me plaku Xixo thiri cupen sheshit Se donte bukur ti pergjigjej pleshtit Dhe erdhi dalngadale ne shesh Xixia Rretuar me kurora plot shkendija Dhe gjithe sheshi ndriti dhe me shume Dhe drita u be lume
12 Dhe pleshtat me pleshteshat kur e pane Vesh me vesh sec tane: -Cuditemi me kapedan Prreshtane! Nuk qenka kaq e bukur kjo Xixia Na paska ca gjerdane e xhingla me shkendija Pleshteshat tona jane me te pashme Xixia qenka zdape e javashme Pleshteshat tona, sa ti shohesh , hidhen Dhe kembet si ketyre nuk u lidhen; Kjo spaska turp, kjo rri e te veshtron Kjo kushedi sa burra dashuron Kjo burrat si gjerdanet i kemben Se do tia lajne kembet ne legen Kjo siset ika nxjerre fare jashte Dhe paska prapanice mjaf te tradhe Po vuri vithet trashamane ne postiqe Shko e hiqe! Ah, jo! Pleshteshat tona hidhen fesht Dhe bejne prresht! Ky kapedan Prreshtani se ka mire Qe merr nje imorale per te bire! Ne kot e mburrim fisin zdap te tyre Cte besh! Ne valle do kercesh po hyre Dhe u degjua zeri i Xixise: -Perse me thirret prej shtpise? Nderkohe me i vjetri Xixo tha me urtesi -Nje Plluc i pleshtave me ty ka dashuri! Dhe mbleset pleshta mbajten vesh Xixine: -Plluc pleshtit? Sdua tia shikoj shtpine Se une kam si yll Xixanin tim Qe ndodhet sot ne fluturim Per te provuar aeroplane e ri Ne lartesi Xixanin tim si shpirtin tim e dua Nje Plluc pleshtuc si vjen as gjer ne thua I thoni kapedan Prreshtanit Ketu si shkon kellefi i jataganit Sikur ta marre vesh Xixani im Do derdhet mbi ju pleshtat me terbim!- Mbaroi Xixia fjalet dhe ktheu krahet Dhe pleshtat u erdhi shume tharet
13 Te treqind mbleset pleshta Ne fletet ne vreshta Me treqind xixot u zune me fjale: -Na flani po qenki kjrejt imorale! Ju spaski zakone me kripe Se qenki te pacipe! Ju silli si pushta si vagabonde Ju keni gjenjeshtren per mode! E paski Xixine teper te lige Ta kishim mes nesh e vinim nen thike! Ju rroni me mendje te ngrate Ju heqin per hunde grate! Perr-perr, per perendi Hic-hic, slidhim krushqi Fat-fat, fat qenka per ne Su-su, su lidhem me fre Me-me, me fis, pis
14 Dhe iken mbleset pleshta Nga vreshta Hopa, hopa Ne brazhda ne gropa Dhe kenge skendonin po shanin Dhe nganin: Hajvane, hajvane Ah qe sju kemi diku nen jorgane Ah cdo tju benim me jatagane Ah qe sju kemi diku ne postiqe Tju shponim ne vithe! Na cat veshet ger-ger e ger-ger Po dime dhe ne te bejme perr-perr Hopa, hopa Ne breshta, ne kreshta, ne vreshta Treqind mblese pleshta!..
15 Dhe erdhen tek dhenderi tym Te zinj si gjym U shtruan treqind ne postqe I thane te parit: hiqe! Hiqe llafin nga goja Cna tha xixellonja! Dhe foli i pari: -O me i miri i pleshtave Mos u marto me nje qe bredh vreshtave! Ajo njezet e ca burra ka ndare Ajo njezet e ca zdaper ka marre Ajo e ka helmin mbi shpine Dhe tha se pleshtit sia shoh dot shtepine! Ajo na qenkesh nje zuske Me krushk e me krushke! Ajo nuk paska as cipe as respekt Dhe kurre me te mos u pleks! Ata nuk qenkan fisnike Dhe pike Iu ngriten mustaqet pleshtore Prreshtanit Dhe doren fap jataganit: -Prresht dhe fesht! I preva I theva! I griva I shkriva! I nduka I zhduka! I thava I vrava! I ngriva I shkriva! I shpova Si kova! Ca horra xixo qe skane sec hane Te shajne per turp pleshtak kapedane? Ca laro xixo bilmesa Me fyen mblese dhe mblesa! Prresht dhe fesht! I shtriva, i griva! Degjoni, o burra te fisit pleshtor Harram e paci gjakun qe pime nga cdo trup njerezor! Na erdhi koha, o Plluc Ta bejme sheshin te kuq Tu themi xixove stop Dhe hop! Kus shpaten e merr Crrenjosja e xixove nder! Ta marrim vesh anembane Se ka kapedane Prreshtane Prresht dhe fesht! Ne sduam kurre pajtim Ne duam kunderveprim! Kam priftin tartabik Mik Bekimin e tij me vete e kam Permbi jatagan O prift tartabik Qe hengre e pive tri nete me ibrik Ma jep dhe nje here bemikin Ta shpllimper xixot neneshtrimin! O kryemyftiu imorrave trima te marre Qe callmen me fale pak dite me pare Me bej nje duva Te ndodhe e madhja hata! I griva I shtriva! Nje zuske qe bredh vreshtave Te shaje sojin e pleshtave? Degjoi gojehapur i biri babane Babane Prreshtane Dhe tha: -Ta-ra-ta! Ah, si se pata Xixine Ti beja kerdine! Ah, si se kam Ketu nen jorgan! Fap, jatagan! Baba plesht Mos hesht! Se dua per nuse Se ka plot minuse! Nga nuset kam frike Dhe pike! Ta kapim Barkun tia hapim! Tha pleshti bir Dhe firr! Dhe hop Ne shkop! Tha pleshti baba: -Plesht bir, bej sehir! Dhe hop ne tra! Prresht dhe fesht
16 U nisen te kapin shpejt xixellonjen Qe sdonte tua shihte as bojen Qe shaku vreshtave Sojin e madh te pleshtave Qe mbleseve u tha ato fjale te liga Fjale qe sthuhen as vete nga shtriga U nis Personalisht I madhi plak kapedan I tmerrshmi Prreshtan U nis Me birin e vetem te tij Me Pllucin trim korrozi Dhe pritej te benin kerdi Ne fisin e madh Xixeri
17 Plesht bir, plesht baba Nga, nga dhe ike Pa frike, pike! Fap! Rrugen hap! Bumb, si plumb Shaj, gje mos mbaj Tu befte babaj! Hopa, hopa Ne gure, ne gropa! Puf! Ne sulm me duf! Ah, Xixellonje Tu thafte ajo goje Te shkofte ajo nofull menjane Qe bere me turp kapedan Prreshtane Perdhose Pllucin Pllucin curumucin!
Firr-firr! Bej sehir! Plac! Ne dac! Qesh, ne shesh!
18 Dhe kapedan Prreshtani me furi E nxori pallen nga kellefi i zi U hodh e thirri ashper mbi nje thane: -Pa dilni shihni kapedan Prreshtane! Se kapedan Prreshtanin me te bire Ju ende nuk e njihni mire Ju njohet vetem mbleset torollake Qe jane kaps e sbejne do as kake Ku je o fis i drites lajkatare Qe po mi prish gezimet familjare! Ku je o fis i djajve imoral Pa fe, pa din, e pa iman ne balle! Ku je o fis me xixa i piklosur Ky jatagan qe sot e ka vendosur Te behesh shkrumb i teri pa meshire Ose te vish me pleshtat ne erresire Te behesh skllav i kapedan Prreshtanit Dhe sherbetor nen teh te jataganit! O fis shejtan, ma nxirr ne shesh Xixine Tia bej me vrima gjoksin dhe turine Ate Xixi qe pati sy e faqe Te shante Pllucin, djalin me mustaqe Dhe bashke me nje laro, te harboje Me nje xixan, nje karafil me boje! O ju! Degjoni kapedan Prreshtane Me nxirrni shpejt Xixine dhe Xixane Ti shoh kur Plluci im, ne shesh ti there Tu pij gjakun dhe tu marr ere -Baba Prreshtan- tha Plluci menjehere- Do ti thumboj, por nuk do tu marr ere Se po u mora ere, me teshtihet Dhe kur teshtij me flihet! -Eh, mire Plluc, kjo hic nuk na prish pune Mos u merr ere, se teshtij dhe une! Se gjaku i tyre eshe i mynxyrosur Me eren e perdhosur Pastaj, na merren mend e sheshit vjedhim Ata keshtu te keqen na e ndjellin Pa fjale se ky vend ka vesh spiuni Dhe na leshojne gaz, e na merr gjumi Ky vend i pushtave o zemra ime Ka mjaft sofistikime Sheet! Pesht!
19 Kur heshti pakez kapedan Prreshtani U derdhen mijra xixa si tufani Tufani ishte drite krejt e bardhe Sa dukej edhe qimja ne nje dardhe Sa dukej dhe gjilpera mes nje sheshi Sa dukej dhe mustaqja e nje pleshti Dhe kapedan Prreshtani i hutuar I zuri syte shpejt e shpejt me duar Dhe tha i deshperuar dhe i gjore Keta rrufjane kane projektore! O Plluc, mbulo me duar te dy syte Qe drite e poshter sonte mos na mbyte! Ah, carme mban ky fis, keta rrufjane Sikur te qenkeshin amerikane Sikur te qenkeshin ne NATO dhe gjetiu Ne ndonje pakt te fshehte, vrime miu Ah, carme mban ky fis keta rrufjane Ketu sluftohet dot me jatagane -Lele, bobo tha Plluci sdua nuse Me mire, hajt te futemi ne puse! Lele, o babi, cdeshe qe na vdiqe Te shkojme dhe te hyjme ne postiqe! -Pusho more Plluc se trimi kurre sqan Se edhe qorr do grij me jatagan!
20 Sa vinte, drita behej me e madhe Dhe llamburisnin vreshta dhe livadhe Ne mes te drites, derdhur si tufani Qendronin tok Xixja dhe Xixani Dhe mijra xixo llapsnin-vetetinin Dhe shpatat te florinjta lart i ngrinin Dhe vrik nje ze xixani neper drite Kuboi si ne nje kishe nder qirinjte: -Ti kapedan Prreshtani, ku ke hyre Ti shohim dhe mustaqe dhe fytyre! Te dogjem shkrumb po hodhe dhe dy hapa Se fisi yne kurre skthehet prapa Degjoi me dhimbje kapedan Preshtani Dhe iu fundos kellefit jatagani I tha te birit, Plluc, me shpirt te gjore -Ah, ske ctu besh se kane projektore! Pastaj me aparatet e pergjimit Na kane marr vesh qe prej fillimit Keta finok smund te quhen trima Por mbajtkan arme fshehur neper vrima Keta dinak, doēa dhe rrufjane Me duken krejt si ca amerikane I sheh si hidhen hula-hup me arme Mes sheshit xixa-xixa dhe te larme?
21 Dhe kapedan Prreshtani me te bire U futen shpejt, me vrap ne erresire Po ne vrapim e pane nje shkendije Qe ra ne mes te barit, ne nje brinje Dhe Plluci tha me zerin e nje pleshti Me gaz te madh sikur thesarin gjeti: -Baba Prreshtan e kapem Xixellonjen Qe sdonte te na shihte bojen Baba plesht, bir plesht Hop ne shesh. Qesh! Qaj. Bye-bye!
22 Ah, sishte Xixellonje por shkendije oxhaku U dogjen pleshtat, biri dhe plaku U dogj Plluci dhe kapedan Prreshtani Dhe bashke me kellefin, jatagani
1970-1976 | |
| | | TheBest Moderator
| ASGJE NUK ME BENE
Me ftuan ne darken e fundit, me fyen e pa gota me lane Qe para teje te isha i mundur, nje shelg i prere a nje plep E pe? Asgje nuk me bene, u fryne e zhurmuan, iken e vane Ah, pa gota?... Te tjera gota une kisha ne xhep....
Une prape s'jam mundur, s'jam vrare a prere dhe prape te dua Mua mė mund, mė vret, a jeten ma prish, vetem ai - i barabarte me mua Te tjeret as veshin s'ma kruajne, ta dish!....
UDHETARI
O mik, mos u kthe i zgerlaqur nen strehet, Udhetar i ikur prej vetes! Une u gabova qe u ktheva aq heret Tani kam prangat e heshtjes.... | |
| | | TheBest Moderator
| Dy pritje
Naten lulja merzitet per diellin, Naten vajza merzitet per djalin Naten te dyja presin mengjesin qe dielli dhe djali te dalin....... | |
| | | TheBest Moderator
| RASTESITE
Ne supin tim papritur erdhi te ulej nje flutur, Nje sup te tille kjo flutur ē'pati qe zgjodhi? Te thuash se sihte nje sup i bukur, Gjepura! Kjo duhej te ndodhte dhe ndodhi!
Shume gjera s'dime pse ndodhin ne lufte a ne paqe, Per shembull, s'te zuri mes luftrave plumbi, Ne paqe te vjen nje grerez, me thumb te thumbon ne faqe Dhe ti, qe s'viqe nga plumbi, vdes nje dite nga thumbi....
NISJA DHE KTHIMI
Kur nisem per udhe Me ndrit ēdo gje e kam shprese, Kur kthehem, kam gjume, Diēka fillon nga vetja ime te vdese.... | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Dritėro Agolli | |
| |
| | | | Dritėro Agolli | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |