| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Ali Asllani | |
| | Autori | Mesazh |
---|
BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| Titulli: Ali Asllani 16/10/2009, 02:55 | |
| HAKERRIM
Qė nga Korēa gjer te Shkodra mbretėron njė errėsirė, nėpėr fusha, nėpėr kodra, vėrshėllen njė egėrsirė! Pra, o burra, hani, pini, hani, pini or e ēas, Pėr ēakallin, nat e errėt, ėshtė ras e deli ras!
Hani, pini dhe rrėmbeni, mbushni xhepe, mbushni arka, tė pabrek ju gjeti dreka, milionier ju gjeti darka! Hani, pini e rrėmbeni, mbushni arka, mbushni xhepe, gjersa populli bujar tju pėrgjigjet: peqe, lepe!
Ai rron pėr zotrinė tuaj, pun e tija, djers e ballit, ėsht kafshit pėr gojėn tuaj. Rroftė goja e ēakallit! Shyqyr zotit, ska mė mirė, lumturi dhe bukuri, dhe kur vjen e ju qan hallin, varni buz edhe turi!
Hani, pini dhe rrėmbeni, ėshtė koha e ēakenjvet; hani, pini e rrembeni, ėsht bot e maskarenjve; Hani, pini, vidhni, mblidhni gjith aksione, monopole, ekselenca dhe shkelqesa, tuti quanti come vuole!
Nėnshkrim i zotris suaj nėpėr banka vlen milion, ju shkėlqen nė kraharuar decorata Grand Cordon! Dhe kėrkoni me ballhapur (!) komb i varfėr tju thėrres gjith me emrin tingėllonjės: Ekselenca e Shkelqes dhe tė quheni pėrhera luftėtar e patriot, nė ka zot dhe do duroj, posht ky zot, ky palo zot!
Grand Cordon i zotrissate, qė nė gji tė kan vendosur, ėsht pėshtyma e gjakosur e atdheut tė vremosur; dhe kolltuku ku ke hipur, duke hequr nderin zvarr, ėsht trikėmbshi qė pėrdita varet kombi nė litar! Dhe zotrote kullurdise, diē, u bėre e pandeh, kundėr burrit tė vėrtetė zė e vjell e zė e leh!
E na tunde, na lėkunde, nėpėr salla shkon e shkunde, mbasi dora e armikut ty me shok tė heq pėr hunde. Rroftė miku yt i huaj, qė pėr dita los e qesh, tė gradoi katėr shkallė, pse i the dy fjal nė vesh!
Koha dridhet e pėrdridhet, do vij dita qė do zgjidhet dhe nga trasta pem e kalbur doemos jasht do hidhet! Koha dridhet e pėrdridhet, prej gradimit katėr shkallė nuk do mbetet gjė nė dorė veē se vul e zezė nė ballė!
Mirpo ju qė skeni patur as nevoj as gjė tė keqe, mė pėrpara nga tė gjithė, ju i thatė armikut: Peqe! Qė tė zinit njė kolltuk, aq u ulėt u pėrkulėt, sa nė pragun e armikut vajtėt si kopil u ngulėt! As ju hahet, as ju pihet, vetem titilli ju kihet
Teksa fshat i varfer digjet
kryekurva nis e krihet!
Sidomos ju dredharakė, ju me zemra aq tė nxira, ju dinakė, ju shushunja, ju gjahtar nė errėsira! Ēna pa syri, ēna pa syri!... Hunda juaj ku nuk hyri: te i miri, te i ligu, te spiuni mė i ndyri!
Dallavera nėpėr zyra, dallavera nė pazar, dallavera me tė huaj, dallavera me shqiptar Vetėm, vetėm dallavera, dhe nė dėm tė kėtij vėndi qė ju rriti, qė ju ngriti, qė ju ngopi, qė ju dėndi!
Nėse kombi vete mbarė, nesėr ju veproni ndryshe, dylli bėnet si tė duash, kukuvajk dhe dallandyshe
kukuvajka gjith, me lajka, neser silleni bujar, nėnė dorė e nėnė maska, shkoni jepni njė kapar!
Dhe kujtoni tash e tutje me tė tilla dallavera kukuvajka do pėrtypi zog e zoga si pėrhera
Ja, ja grushti do tė bjeri pėrmbi krye tė zuzarve, koha ėshtė e maskarenjve, po Atdheu i shqipėtarve!
Edhe ju tė robėruar, rob nė dor tė metelikut, fshini sofrat e kujtdoj, puthni kėmbėn e armikut! Qė ta kesh armikun mik e pandehni mėnēuri, mjafton bėrja pasanik, pasanik dhe bej i ri, dhe u bėtė pasanik, me pallate, me vetura, kurse burrat mė fisnikė, japin shpirtin nė tortura!
Vėndi qėnka sofr e qorrit, vlen pėr goj e pėr lėfytė, bėni sikur veni vetull, shoku shokut krreni sytė
Dhe pėr njė kėrkoni pesė, po mė mir njėzet e pesė. Le tė rrojė batakēiu dhe i miri le tė vdesė!
Po njė dit qė nis e vrėret do mbaroj me bubullimė, ky i sotmi zėr i errėt, benet vetėtimė dhe i bije rrufeja pasuris dhe, kėsi lloj, nuk ju mbetet gjė nė dorė, vetėm njė kafshit pėr goj!
A e dini qė fitimi brėnda katėr vjet mizor nuk ėsht yti, nuk ėsht imi, ėshtė i kombit arbror, ėsht i syrit nė lot mekuar, ėsht i vėndit djegur, pjekur, Ju do thoni si tė doni
po e drejta dermon hekur!
Shkruar nga autori Ali Asllani nė vitin 1942.
Por mjaft aktuale edhe pėr gjėndjen e sotme nė Shqipėri! | |
| | | BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:55 | |
| Ali Asllani, poeti i dashurisė
Ali Asllani u lind nė Vajzė tė Vlorės ku qė nė moshė tė re mbeti jetim. Nė Vlorė kreu shkollėn fillore, nė Janinė shkollėn e mesme, gjimnazin "Zosimea" nė 1888. Nė fillim studioi mjekėsi, por pastaj vazhdoi Institutin e Lartė tė Shkencave politiko-shoqėroro-administrative nė Stamboll. Pas shkollės kreu stazhin nė prefekturėn e Janinės. Nė 1908 zevėndėsoi pėr tre muaj nėnprefektin e Delvinės dhe u kthye pėrsėri nė Janinė. Ai ishte njė nga antėrėt e shquar tė Klubit "Bashkimi". Pėr mbėshtetjen qė i dha Ismail Qemalit filloi tėØpersekutohej nga organet qeveritare turke, madje u dha urdhėr tė internohej nė Halep tė Sirisė. Mundi t'i shpėtojė internimit, kaloi nė Korfuz dhe prej andej nė Vlorė. Mori pjesė nė Kuvendin e Dibrės, si pėrfaqėsues i Klubit "Bashkimi" tė Janinės. Mė 1910 u kthye nė Stamboll, pas rėnies sė kabinetit qė e internoi. U emėrua sėrish nėnprefekt, por me kusht qė tė punonte nė viset shqiptare. Deri nė 1912 punoi si nėnprefekt nė Akseqi, Ellgen dhe Boskėr tė vilajetit tė Konjės nė Anadoll. Pas shpalljes sė Pavarsisė, Ismail Qemali, i besoi atij detyrėn e Sekretarit tė Pėrgjithshėm tė Presidencės e tė Kėshillit tė Ministrave, ku qėndroi deri nė 22 janar 1914. Mėp pas punoi pėr disa kohė si nėnprefekt i Fierit e kajmekan i Ballshit. Pas largimit tė Princi Vidit shkoi disa kohėn nė Itali e u kthue sėrish ku administrata lokale e cakoti sekretar tė pėrgjithshėm (10.11.1915 - 1.1.1917). Pushtimi italian e gjeti nėnprefekt, por meqėnėse kundėrshtoi pushtimin u pushua nga puna. Nga 20 dhjetori i vitit 1918 - 5 nėntor 1920 ishte kryetar i Bashkisė sė Vlorės. Nė vitet 1921 - 1922 ishte kryekėshilltar i qeverisė dhe mė pas sekretar i pėrgjithshėm i kryeministrisė. Mė pas u caktua konsull nė Trieste, ku qėndroi deri nė fund tė prillit 1925. Po atė vit u emėrua "Zėvėndės i ngarkuar me punė" nė Sofje e mė pas, po aty, "sekretari parė" dhe "i ngarkuar me punė". Nė vitet 1930 -1932 ishte ministėr i akredituar nė shtetin grek. Mė 1934 pėrsėri ėshtė kryetar i Bashkisė sė Vlorės deri nė prag tė pushtimit fashist 1939, ku u emėrua antar i Kėshillit tė Lartė nė Tiranė. Pak kohė mė pas u largua nga jeta politike dhe vajti nė fshatin Vajzė tė Vlorės. Pas ēlirimit ėshtė ndėr tė parėt themelues tė Lidhjes sė Shkrimtarėve dhe Artistėve. Deri nė vitin 1952 mbahej nga tė ardhurat e pakta nga pėrkthimet pėr llogari tė Institutit tė Shkencave, por kjo mundėsi iu pre mė vonė. Ka botuar vjersha qė nė moshė tė re. U bė i njohur me poemėn "Hanko - Halla" nė 1942. Pak vite para vdekjes mundėn tė botohen disa libra tė tij dhe iu lidh njė pension i vogėl. Ndėr librat e botuar nė vitet 1960 - 66 pėrmendim: "Vidi - vidi pėllumbeshė" (1960), "Shqipėria kryesorja" (1961), "Vajzat dhe dallėndyshet" (1964), "Kur merr zjarr rrufeja" (1966) dhe pas vdekjes iu botua nė 1973 "Poezia shqipe". Eshtė autori i kėngės sė njohur "Vlora, Vlora". Pas viteve 90 iu botuan disa libra si "Poezi tė zgjedhura" nė 1996, dhe "Vidi, vidi pėllumbeshė" nė 1999. Vdiq nė Tiranė nė 20 dhjetor 1966. Aktori i Teatrit kombėtar Bujar Asqeriu sė fundi ka nxjerrė nė treg njė kasetė me poezitė mė tė bukura tė poetit Ali Asllani
Marr nga ARS | |
| Vetem jeta smund te matet
Dhe ajo qe mu duk mua e perhershme shkoj e vate Vate jeta ime vate, me la vetem nje kujtim Sdi, i ziu, ceshte kujtimi: Vetem shkrep si vetetime e me ndrit e me tregon gjurmezat e zoteris sate
Thone lindi me kemishe, per ate qe paske fate meqe une te dua ty, paskam lindur me kemishe sdi, i mjeri ceshte kemisha, vetem ish ashtu si ish midis mishit dhe kemishes futej dor e zoteris sate
Thone paska paraise, gjith lulishte e pallate tufa, tufa me hyjrira, vargje vargje me humrira sdi, i ziu, ceshte hyrija, por hyrirat me te mira smund te ken, tu befsha une, ate zjarr te zemres sate
Paska vende gji-ergjend e pallate me shtate kate ku ka defe, ku ka qefe, ku ka ēupa me kaēupa sdi, dhe sdi, se ceshte kaēupi, me pelqen me teper kupa kur ma mbush e kur ma jep, ajo dore pa mekate
Dy te tretat e nje kohe, te nje shekulli qe vate vate jeta ime vate, me te bashke van dhe fatet sdi, i ziu, se ku vane, vetem jeta smund te matet vec me ditet qe kalova, ne prani te zoteris sate | |
| Do t'i shtrydh tė dy sytė
Un' jam un', saksi e vjetėr! Lule gjirit qė stolisa shkoi stolisi njė gji tjetėr Un' e nisa e stolisa me ē'i jep e s'i jep sisa dhe me kėngė ylyveri buz' e gushė ja qėndisa
Nėpėr vapėz i dhash' hijem nėpėr hije er' e shije i dhash' shije poezie, gjith' fuqit' e njė magjie gjith ato, qė fllad i ėmbėl nėpėr lule mbar e bije ar' e diellit me tallaze, ar' e hėnės fije-fije dashuria me dollira dhe me thelp lajthije pije...
Po u bė ajo qė s'bėnej, si, pra, zemra do duroj', syri lotin ta qėndis, loti syrin ta harroj? Si, pra, zėmra do durojė un'saksia tash tė vuaj edhe kėngė e gjirit tim tė kėndoj' nė gji tė huaj?
Un' e nisa i stolisa me ē'i jep e s'i jep sisa, dhe me kėngė ylyveri buz' e gushė ja qėndisa buz' e gushė ja qėndisa, e ormisa mu nė zėmėr plasi hėna ziliqare qė shikonte me sy vėngėr!
Mė sė fundi i dhash' lotin, kryepajėn time pajė i dhash' lotėt qė pikonin ku i shkelte kėmbė e saj' i dhash' vjershėn time valė, dy herė valė tri her' zjarr qė buēet nė maj tė penės edhe bėnet kėng e marr' kėng' e marr' e mallit tim, qė tani e paskėtaj do t'i shtrydh tė dy sytė nėpėr gjurma tė asaj! | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:56 | |
| Zonja Lu
Nje dite dola per shetitje, Afer udhes ne varreza Pashe nje zonje me shume habitje Veshur krejt me rrob' te bardhe Duke i bere veri nje varri, Qe ti besh veri nje varri Eshte pune e nje te marri. Iu afrova.. nje flori Mrekulli nje bukuri... Dore e saja vente vinte Ben veri e ben veri!
E un' teper i cuditur I them zonjes te me fale Dhe si gjysem ngushellimi Peshperita dy- tre fjale Dhe iu luta te me thoshte I kujt eshte ky varr i ri Varr i fresket e i njome E perse i ben veri? Zonja kuqet e sterkuqet Ben te thote e nuk me thote Nuk me thote asnje pergjigje Lutja ime vajti kot.
Rrobe e bardhe qe kish veshur Me tregoi se mbante zi Sado heshti buze e kuqe Foli syri saj i zi! Lem te lutem.. dhe vazhdoi Perseri e perseri... Dore e saj s'kish te lodhur Ben veri e ben veri...
Nuk me ikej nga meraku Po kur shoh se aty afer Po ma ben me dore nje grua Ajo ish nje plake e varfer E me thote eja e di une Te rrefej se c'jane ata, Ate varr e ate grua Ne me jep disa para!
Edhe une more zoteri Me keto parate e tua Shkoj e blej nje nuske nga prifti Te me zgjatet jeta mua, Pse ne vendin ton' te dashur Me fuqirin e florinjve Edhe jeta blihet shitet Rrofte magji e prifterinjve!
Tash ajo qe pyesni ju Eshte zonje e nje poeti Edhe quhet zonja Lu. Varri eshte i te shoqit Ish poet i madh i vendit Qe peshohej kenge e tija Me derheme te argjendit! Burre e grua mish e thua ēift i embel, ēift me shije ēift o ēift qe ska te dyte si dy kokerra qershije.
Nje dite burri u semur Dy plevite ne nje vend Nje semundje shume e rende Zonja Lu u prish nga mend Dhe i thote burrit te saj Nese mbyllen syte e tu Une veten do ta vras Dhe bej be qe ate cast Me ke prane e me ke pas Ti ma bere shtratin tim Kryefron te dashurise Dhe une varrin tend do ta bej Shtratin tim te nuserise.
Jo, te lutem-i thote burri Shume te lutem mos e bej Mire athere, une do mbetem Gjithe jeten nje e ve Jo, te lutem, Luja ime Mos e bej dhe kete be Si pra une te duroj Ne me zente kjo rrebe? Pra te pakten do te mbyllem Dhe do rreshkem disa vjet Jo, te lutem Luja ime, Eshte e shkurter jete e shkrete. Vetem prit e ki durim Sa te thahet varri im.
Tash poeti ra e fjeti Ra e fjet' per mote jete Gjeme e madhe qe e gjeti Zonja Lu therret bertet Me oi e me oi Per ate qe benej fli Nje minute e dy vili! Ē'me gjet mua,ēme gjet mua Ulurin e zeza grua U plagos, u shkaterrua U Plagos e u gjakos Me bicakun e fildishte Fije fije beri floket Cope cope i beri mishte.
Pas dy diteve vjen nje djale Nje djalosh nje bukurosh E i thote zonjes Lu Ti shendoshe e une shendoshe Ti e une nje cift i embel Ēift i bukur,ēift me shije Ēift, o ēift qe ska te dyte Si dy kokerra qershije.
Mirpo zonja eshte besnike Ka dhene fjalen ka bere be Sa te thahet varri burrit Doemos do rrije e ve Meqe varri eshte ifresket Eshte i njome e eshte i ri Qe te thahet shpejt e shpejt Zonja Lu i ben veri! | |
| Vlora, Vlora!
Jam vlonjat e jam vlonjat, e kam shkabėn mėm' e atė, shkaba trime dykrenore fron' e saj e ka nė Vlorė!
Vlora, Vlora, Vlora, Vlora, rroki armėt, bėja forra!
Vlora trime shqipėtare si rob jetėn s'e do fare, a do mbetet Shqipėri, a do bėhet tym e hi!
Vlora, Vlora, Vlora, Vlora, rroki armėt, bėja forra!
Jam vlonjat e jam burrė, s'duron burri zgjedhė kurrė, jam vlonjat e si vlonjat di bėj luftė me tė shtat'!
Vlora, Vlora, Vlora, Vlora, Bjeri, moj, t'u lumtė dora!
Jam vlonjat dhe trim me besė, rreth flamurit di tė vdesė, a me hir a me pahirė doemos do rroj i lirė! | |
| Ē'do tė thotė patriot?
Ē'do tė thotė patriot sot pėr sot nė Shqipėri? Njė tuf' ah e njė tuf lotė, njė njeri i pa njeri!
Jo, jo! Burri i bėn ball' do buēit si val' mbi zall,
Sa mė zi edhe mė zi sido qoftė pun' e tij, copė-cop' i bėnet buza po aspak s'i falet shpuza.
Sikurse njė gur stėrrall, nė gji zjarrin e ka ngjall, qoft nė lum' e qoft' nė det zjarr' i tija nuk humbet! | |
| Nje veshtrim i arratisur
Nje veshtrim i arratisur Nga qepallat e qendisur Ku eshte shpirti im skalisur, Nga dy syt' e zez te tu Vjen me thote ashtu-keshtu!
Me thot' jo edhe me ndez Me thot' po edhe me vdes Nata zgjatet edhe zgjatet Ah kjo nat' me or' nuk matet! E un' mbetem duke lutur Lutem yjeve te keputur.
Dhe un' lus e kerkoj ty, Ate vetull, ate sy! Se ne syrin tend te zi N'ate sy te zi, mazi Shenj' e buzes sime duket Si nje prush ne re kur muget! | |
| 7 PRILL 1939
Shtatė prill... Kopilove o kopil E u lute u kėpute Njėqind pash nė dhe u fute!
Natyrisht njė tradhėtor Spor e fisit arbėror E pret hasmin me daulle Kur gjen ditėn ta bėn pulle!
Na e gjeti dhe na ra Vret Shqiponjėn qė s'u vra Nuk u vra dhe nuk do vritet Posht perpjet me vrull vėrtitet!
Ja dhe hymni qė na thurri Hymn'i zi i njė qivuri: "Eja, eja alala Tė na rrojė Duēeja Duēeja guguēeja Le tė rroj edhe flamuri Sa pėr sy e pėr bela!
I pabesi ta dij, pra Ndėr kasolle me njė tra Qė nga Shkodra gjer nė Dropull Rron ai qė i thon popull!
Ajo dor qė rreh dybekun Di ta mbush edhe dyfekun Nė se ditėn ēan ugar Edhe natėn thurr litar Thurr litar e kalit grushtin Dhe e var nga kėmbėt pushtin! | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:57 | |
| KOKA BEN E KOKA VUAN, ēke moj zemer qe renkon!
Njeher' varet trikollari, heren tjeter kryq i thyer... Paska rar' hallva prej qielli e ja nis nje dallaver, Mbushen xhepat me flori E qinosen ujk e dele per te ber' nje stan te ri!
Shitet vendi per para, me para e per para Benet burri telendi, dy para nje maskara, Para hasmit lepe peqe Para zerit te atdheut hund e tyre shtate sqepe!
Duke blere e shitur ere, dikush benet milioner, Kurse shoku pinte uthull lum zotria pinte vere, Milioneri yn' i ri Para shokut te dikurshem vari buz' edhe turi!
E perhera me dy faqe, qe te haj'e qe te bluaj, Ne nje kohe mbi dy frona, ne nje ēast mbi dy kuaj, Me dy faqe, me dy nofulla, ne nje xhep e dy flamure E hedh kemben me daulle edhe turk edhe kaur!
Na te urt' e te mendafshte s'qeme te zot te benim ze Ku fillon me thash e theme hij' e vetes te perze; Neve ndryshe, puna ndryshe, defi ndryshe, kenga ndryshe E ē'kerkon ne gji te gjembit te kendoj' nje dallandyshe?
Mirpo vendi paskish zemer, paskish sy e paskish vesh, Shikon lark e degjon thelle, di te vesh, edhe te zhvesh Tani eja e t'ja themi asaj kenge qe ja thone: Koka ben e koka vuan, ē'ke moj zemer qe renkon?! | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:57 | |
| HANKO HALLA (Fragment)
Nuse e kesaj kohe tjeter zanat s'paska A do marre kalemin qe te beje laraska A do zere te shkruaj ose do degjoje Nje kuti te vogel qe na flet me goje. Nje kuti te vogel qe mos qofte te jete Eshte nje freng i marre, cirret bertet! Me nje biz' ne dore ben sikur punon Kemben permbi kembe nusja e degjon Dhe cudi moj moter si e qysh duron! Duket nga nje here zeri e lendon Frengu rri i qete ose do bertase Nusja e humbet dhe i vete pas Frengu e ngre zerin edhe sekellin Nusja e le perin edhe vershellin Ai flet me vete flet e flet percart Nusja s'eshte ne vehte benet me e zjarte!
Halla do nje nuse, nuse goja plot Si nje zall te bardhe si nje zall te forte Me shami ne krye ane e mbane qendisur Dhe me floke te gjate prapa arratisur Dhe me floke te gjata deri mu ne mes Mu si nate janari sa te thelle te zes Me shami te holle balle e faqe hedhur sa t'i duket syri ne qepalla kredhur Me flori ne gushe hapur mu si prush Si tju them moj motra... pjergulla me rrush.
Rralle e tek te duket, rralle e tek te flase Nje thelleze e bukur mbyllur ne kafaz Mbyllur ne kafaz nje thelleze e bukur Mu ne mes te reve hena ne te dukur Mu ne mes te reve si hene e si yll Ose si nje xhinde fshehur ne nje pyll. halla do nje nuse si edhe i biri Rrenjet prej argjendi degat prej floriri Me te folur halla, nusja te hape syte "Lepe" fjale e pare, "Peqe" fjale e dyte edhe asgje tjeter, vetem lepe e peqe Pasi zemra halles qenka si nje qelqe Po u thye, vajti, e ska me ngjite, qepe Zogu i plagosur di te kap me sqepe!
Ky eshte vetem nje fragment :) | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:58 | |
| Nėpėr libra pėrallore,qė dikur kish rar nga qielli, Ėshtė shkruar ferman i hyjve,me kalem prej shtizash dielli. Krye hyu ėsht i bukur dhe tė bukurėn e do. Shtatėdhjet e dy mij botė,ju pėrgjigjėn qiellit PO. Sollomoni madh profit,kishte shije mbinjeriu dhe martohej dit pėr ditė. Nė harem tė tija,pra nė haremin mė qiellor, Grumbulloi njė mij gra.Treqint ishin me kurorė. Shtatėqint bėrthama prushi,si meze pėr raki rrushi. I shijonte,lavdi pastė,kur i tekej, or e ēastė! ........................................... Kleopatra,mbretėreshė.Ti i thosh atij qė desh. Sonte eja fli me mua,nesėr vdis, se ashtu dua. Cilido qė ai ish,kishte lindur me kėmishė! Pamvarsisht se kėjo pjekje, pėrfundonte me njė vdekje. ................................... Plotėsoje.......... | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:58 | |
| Dėshpėrim dhe shpresė
Edhe sot e kėtė orė, edhe sot ajo stuhi, ajo flamė-madhe dorė do na bėjė tym e hi! Komb i varfėr, komb i gjorė si njė zok i pafole, njė pėllumb i bardhė borė, ngeli keq nė njė rrėke! Qė nga korēa gjer te Shkodra fat'i vendit errėsirė, nėpėr fusha, nėpėr kodra fryn e ēfryn njė errėsirė. Komb i varfėr, komb i mjerė, i pamėm'e pa atė, shpresa jotė kėtė herė si njė fletė nė deg'tė thatė. Komb i varfėr, kombi i mjerė, derėzi e punėzi, edhe sot si kurdoherė, njė njeri i panjeri!
Jo, se, ja edhe hėna mbrėmė, dukej kredhur nė njė rrobė, edhe nxinte si njė mėmė qė ka mbetur qyqe korbė! Mirpo sonte bukuri, buzė e saja burim gazi, edhe nga gjiri i saj zbrazi vargje, vargje, drit flori! Nuk e di se gjysh e si, nuk e di se qysh nga se, po nashti njė shpresė e re, shtin e shkrep nė sytė e mi. Do na zhduket errėsira, do tė zhduket ajo dorė nesėr vjen me shumė tė mira shkaba jonė dykrenare. Nėn hijen e asaj pranvera asht pėrhera, qė nga fundi gjer nė maj rreth e rrotull ylyvera. An'embanė bukuri, komb i lirė, tokė e lir shqipėtar e Shqipėri sa tė lumtur, sa tė mirė! | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 02:59 | |
| Hanko Halla
Pjesa e pare
I
Halla ka marr mashėn, urat po i shkrep edhe merr e jep, trungu i ullirit digjet me gazep, digjet mala-mala, sidomos bujashka; nė dimėr, moj motėr, zjarri shum u dashka!
Dhe, i lumtė goja kush e tha mė par xhan e shpirt, o burrė, xhan e shpirt, o zjarr! Buk tė that nė sofėr, buk dhe asgjė tjatėr, po agai sa malet edhe zjarr nė vatėr!
II
Rreth e rrotull zjarrit nunuris njeriu, si gjithkush tė tijat plaku dhe i riu
Fjala e tė rinjve ēelet me pėrrrallė me njė gjum tė ėmbėl gati mbi qėpallė:
Ēėshtė njėze njėzė, ējanata dervishė, Ējan ata dervishė, kryet me fildishė? ēėshtai qė shahet, ēėshtai qė spihet edhe nėpėr xhepe kurr e kurr nuk vihet?
Fjala e tė rinjve ēelet me pėrrallė Brezi ynpo dihet, zėme qajmė hallė
Njė ka bėr tė mira, po ska par tė mira tjetri qėnka pjekur keq nė takllaira;
plagve tė atia nuk iu gjend melhemi dertet e kėtia nuk i merr kalemi; njėri spaska miell, tjetri spaska thes, fund i fjalės bota qėnka e pabes!
Muaj i shėnėndreut, muaj i flamosur ngryset edhe sgdhihet, nata ska tė sosur Shumi hidhur qėnka, shum e shum po thuaj sa edhe pulat spjellin, brėnda kėtij muaj. Enėt mbahen mbyllur, qypa, shtėmba, butet, pasi karakėshi vjen e brėnda futet!
Netėt shum terrta, dita shume vrazhd, mbetėm mu si patat mbyllur nė njė grazhd; pa le llafazankat vine na bezdisen pasi kot sė koti zėn e kakarisen; ruana zot nga fjala, zgjatet edhe zgjatet sa me pashnjeriu ska se si tė matet!
III
Xhiko xhevahirja, Halla dhe Xhixhia Krushka Hanko Shega edhe xho Inxhia Bulla Qeribaja, dadara gegera zonjat e mėhallės qė na vin ngahera veshur kadifera, veshur me shalira, rroba rrob stambolli, spaska mė tė mira!
Spaska mė tė mira, po pėr sy tė ballit bora mė e pastėr ėsht nė maj tė malit rroba me e paster esht mbi trup te Hallės, mu si shkum e bardhė mu ne sup te valės!
Edhe rrethi Halles, rreth i atij gjiri ruaj zot nga syri, mu si prush floriri Duket der e pare, bukur e deres ēquan mbi kater stina stin e paraverės! Ngulur mbi shiltera, gjith ato shiltera hapur gjer te dera, shume shum te vyera me ixhat Janine lule ylyver dy mexhide topin Halla i ka bler!
Pa degjoni, zonja, - nisi Halla plak- do ju them nje fjalez, fjale pa kapak! Erdhi koh e keqe, koha e flamosur na u prish dynjaja, bota eshtmarrosur!
Sot nje lajmes erdhi, e mir se na erdhi pati ēar nuk pati nje nga nje i derdhi lajkat me te rralla, lajkat me te holla
mbret mbi pem limoni, mbreteresh dhe molla
Fjala vinte rrotull, rrotull e verdalle, ēdo ti thot limonit molle kuqe valle?
Thuaj e thuaj e thuaj edhe shum perralla her i terej zeri, heri terej fjala her i terej fjala, her i terej zėri, dale me ngadale mos keputej pėri her i ēelej buza, heri ēelej gazi dha e dha e mbushi
pasandaj e zbrazi:
Qenka mos na qenka, nje hadi bilmes na e do per nuse ēupen time mbes! Fėt e fėt e mora nje kongjill nga zjarri nxora dhe nga xhepi nje gjerdan prej ari: Na i thash, - trazoj nuk trazohem kurrė njeri per ne gusha, tjetri per ne furrė U! me mart te keqen dhe mu beft kurban far e fis i tia an e mban ku jan!
vazhdon | |
| IV
Halla thot tė drejtėn, ēupa si dy sytė si do bėnej nuse, nus e derės sdytė, kurse Hanko Halla rrjedh nga der e parė? Bota tė mos kishte disa pashallarė soj i Hanko Hallės do ta kish me hak qė tė kish saraje dhe te kish oxhak; Halla do te quhej Halla Pashallesh fjal e saj do te ishte mu si vėth ne vesh; Halla do te bėnte si ta kish istekun eja-ik mileti, merr e puth etekun!
Gjyshi paska pasur shum para te thata paska pasur arqet plot me kollonata paska pasur mbushur arqe e sėnduqe me para te bardha, me lira te kuqe gjalp e vaji tyrej derdhej si pėrua katėr teste qypa kishin ne katua, katėr teste qypa, katėr teste zgjoje mbushur me pekmeze, mbushur mjalt e hoje!
V
Pastaj vazhdon halla patėm disa halle malet u bėn fusha, fushat u bėn male; fushta u bėn male, malet u bėn fusha humbi dhe floriri varur nėpėr gusha! Dale me gadale humbėn gjith te mirat humbi dhe xhanfesi, humbi dha atllasi prej te katėr anėve damėllana plasi! Humbi arm e burrit , humbi pall e lar humbi rrob e gruas kredhur gjith ne ar! Smbeti ar ne xhepe, ari shkoi e shkriu smbeti gjak ne zėmra, gjaku i burrit ngriu!
Ku ėsht brez i vjetėr, brez qė sberi mes? Dhe qė di e shuan dhe qė di e ndes? Flok i zi i tyrej si lele asllani ball i gjer i tyrej digjej yll karvani; fjal e fort e tyrej njė e njėsh me vulė shtati i holl i tyrej hedhur sa njė kulė!
Ku ėsht Labėria, Labėri e parė vėnd i jataganit, vėnd i pallės slarė? Ku ėsht zonj e vendit, dor e llėr ēelnik qaf e ēap sorkadhe hedhur me deftik? Qaf e ēap sorkadhe, me deftik vėrvitur dhe me thelp lajthi rritur e gostitur?
Ku jan ato fėmra, fėmra deli fėmra? Ku jan ata meshkuj me nje teste zėmra? Njėri musi lisi, tjetri musi shkėmbi mė sė fumdi mortja erdhi e i shėmbi!
Ku ėsht Fejzo Xhafua, dif i vėndit tėnė? Rrapua i Hekalit , burr i ler me hėnė? Ēelua i Picarit, Ēelua i Athinės krismat e rrufeve gjėm e suferinės?
E ku ėsht Gjoleka, kryetrim i Kuēe? E ku jan kemishat permbi gju hajduēe? E ku ėsht xhyzdani, folla e pallaska? Pa kėto Arbreshi fare hije spaska! Tepėr dredharake qėnka kjo jallane E ku jan Ajanėt, burrat hane-hane pleqėsi e vendit veshur me fustane? Veshur me fustane, hej
fustan e shkretė
humbėn parėsia, humbe dhe ti vetė lisit te gremisur mė si mbeti fletė! | |
| VI
Smbeti bor nė male, bora paska shkrirė smbeti uj nė fusha, ujėt paska ngrirė Fusha paska dimėr, mali paska vapė sqifi dhe sorkadhi humbi krah e ēapė!
Mu nė mes na theu dynjallėku i shkretė nuk na mbetėn lule, nuk na mbetėn fletė fletėt na kan rar, pendėt na kan rar nuk na peshon bota fare nė kandar!
Smbeti der e hapur, humbi salltaneti humbėn zijafetet, humbi muhabeti Plasėn duke thirrur rroft e qoft mileti qė tė rroj mileti, u bė kijameti ja, edhe mileti nashti u bė popull dhe nga sherr i tia mėndja na vjen rrotull!
Populli si deshi bėri njė kanun qė ti thot agait, bujku: si ti, un Si ti, un moj motėr , dhe sta ka pėr pes breh Valiu i Korēės, fare dinglemes i zot i hostenit vjen e tė merr pjes i zot i femanit mbet me duar nė mes!
Musi lesh arapi bota u trazua duaxhiu i djeshėm sot na u harvua jo vetėm ha bukėn edhe pėrmbys kupėn po guxon e dashka dhe pėr grua ēupėn!
V I I
Mbylle, mė thon djemt, tepėr plak njeriu bėnet mėndje vogėl mu si ēilimiu qėnka si ēdo plak ena pa kapak!
Mir po un sjam plakė, mermur i harbuar shtatdhjet e dy vjeēė vajti mė ka shkuar Un e mbaj mėnd mirė, isha goxha keēe kur u bėra nuse isha njėzet vjeēe rrojta e martuar dyzet e dy vjet dhe tridhjet ka burri qė ndėrroi jet bėni mir hesapin, dale, me ngadalė ky harbut memur rrenacak do dalė!
Mė par kishim hoxhėt me divit nė bres shkruanin mbar e bukur, shkruanin me kujdes jo vetėm deftera po edhe duara dooktor e reēeta skish nė koh tė para! Me kėto reēeta, me kėto gėnjeshtra u helmua gjaku, u helmua eshtra; zjarr nė zemėr smbeti, vajti e u shua dale me gadale burri u bė grua!
E ku qėnka parė e ku ėsht dėgjuar qė tė hapi fėmra gji e kraharuar dhe tė shkoj pėrpara, burri ti vej prapa ky pa hedhur ēapėn, femra hedh tri ēapa?
Nuk i merr kalemi gjith kėto hesape kur qė dor e burrit futet nė ēarape llėr e gruas dolli lakuriq nė shesh
Gjėn shejtani shesh edhe bėn pėrshesh ! | |
| VI
Smbeti bor nė male, bora paska shkrirė smbeti uj nė fusha, ujėt paska ngrirė Fusha paska dimėr, mali paska vapė sqifi dhe sorkadhi humbi krah e ēapė!
Mu nė mes na theu dynjallėku i shkretė nuk na mbetėn lule, nuk na mbetėn fletė fletėt na kan rar, pendėt na kan rar nuk na peshon bota fare nė kandar!
Smbeti der e hapur, humbi salltaneti humbėn zijafetet, humbi muhabeti Plasėn duke thirrur rroft e qoft mileti qė tė rroj mileti, u bė kijameti ja, edhe mileti nashti u bė popull dhe nga sherr i tia mėndja na vjen rrotull!
Populli si deshi bėri njė kanun qė ti thot agait, bujku: si ti, un Si ti, un moj motėr , dhe sta ka pėr pes breh Valiu i Korēės, fare dinglemes i zot i hostenit vjen e tė merr pjes i zot i femanit mbet me duar nė mes!
Musi lesh arapi bota u trazua duaxhiu i djeshėm sot na u harvua jo vetėm ha bukėn edhe pėrmbys kupėn po guxon e dashka dhe pėr grua ēupėn!
V I I
Mbylle, mė thon djemt, tepėr plak njeriu bėnet mėndje vogėl mu si ēilimiu qėnka si ēdo plak ena pa kapak!
Mir po un sjam plakė, mermur i harbuar shtatdhjet e dy vjeēė vajti mė ka shkuar Un e mbaj mėnd mirė, isha goxha keēe kur u bėra nuse isha njėzet vjeēe rrojta e martuar dyzet e dy vjet dhe tridhjet ka burri qė ndėrroi jet bėni mir hesapin, dale, me ngadalė ky harbut memur rrenacak do dalė!
Mė par kishim hoxhėt me divit nė bres shkruanin mbar e bukur, shkruanin me kujdes jo vetėm deftera po edhe duara dooktor e reēeta skish nė koh tė para! Me kėto reēeta, me kėto gėnjeshtra u helmua gjaku, u helmua eshtra; zjarr nė zemėr smbeti, vajti e u shua dale me gadale burri u bė grua!
E ku qėnka parė e ku ėsht dėgjuar qė tė hapi fėmra gji e kraharuar dhe tė shkoj pėrpara, burri ti vej prapa ky pa hedhur ēapėn, femra hedh tri ēapa?
Nuk i merr kalemi gjith kėto hesape kur qė dor e burrit futet nė ēarape llėr e gruas dolli lakuriq nė shesh
Gjėn shejtani shesh edhe bėn pėrshesh ! | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 03:00 | |
| X
Kor atė qe mbolle, thėnka fjale vjetėr ja, nga ane zotit dhe vrejtje tjetėr: vinte ramazani, dimėr qoft o verė kthehej nga Qebeja hėna, me njė herė! Nashti edhe hėna zuri shkon vėngėr Pasi kemi ndjekur udhėn mė tė shtrėmbėr!
Pa veshtroni hoxhėt qė aty mė parė shkruanin si desh zoti, me kalem tė mbarė vinin nga e djathta, venin nė tė mėngjėr nashti, ti haj ujku, zun e shkruajn shtrėmbėr!
Gjith kėto gjynahe nuk i lan as deti duket qė afroi koha kijameti Thėnka dhe qitabi: rob i kėsaj jete dale me gadale nuk do jet nė vete sa qė do harrojė portėn e gjitonit sa qė do peshtetet degės sė rigonit!
XI
Halla aty heshti, hoqi thell' nė zemėr diēka iu kujtua, sikurse njė ėndėrr... Njė kujtim i vjetėr erdhi e qėlloi si njė yll i djegur flak' e fill kaloi! "Ai" i kujtonet, veshur me fustane nė njė dor' tespihet vark e radh' merxhane dhe nė dorėn tjetėr njė ēibuk sermaje rrahur me sadefe, gurė qehribaje! Vula dhe sahati varur pėr mbi gryk' dhe mbi supe hedhur atė goxha qyrk Dredhur dhe mustaqet, dredhur e pėrdredhur brenda nė silahe dy pisqolla kredhur Kredhur dy pisqolla dhe harbin'e artė shpatullat njė pash, koka atje lartė varet nga haremet, zbret ne zapanara, zapanat' e shkreta, zapanat' e para!
Kur ia hipte kalit, kali qyhelan edhe shkon revan edhe qahjaj pas me njė dor' nė vithje...zėmra fryhej gas! kali si dragua katėr vetėtima shkrepte njė potkua!
Ah! - thot' Hanko Halla, - kur ish "Ai" gjallė kurr' nuk bėnte "gėk" njeri nė mėhallė! - "Ai" na thot' Halla, - pasi fėmra kurrė s'mund t'i flas' nė emėr burrit qė ka burrė!
XII
Tym e re e mjegull dhe nė mes tė saj ēquan njė drit' kandili terur e pa vaj... ēquan njė drit' e varfėr, ēquan njė drit' e shkret' s'ka fuqi tė digjej, ka fuqi tė vret si nje sy i bukur, flak' e lot shteruar gati pėr t'u mbyllur, gati pėr t'u shuar!
Ēdo kujtim i ėmbėl po kėshtu na duket kurse dit'e jetės ngryset edhe myket Kurse dit' e jetės iku e u ngrys duket sikur bota vajti u pėrmbys!
E ...ēfar ėsht' kjo jetė? Nuk e di kush thėnka qėnka mos na qėnka, njė kujtim na qėnka Vdiqe - tė qan tjetri, linde - do qaē vetė midis tė dy lotve njė kujtim i shkretė | |
| Titulli: Re: Ali Asllani 16/10/2009, 03:00 | |
| Pjesa e dyte
I
Hallės nuk i hahet, Hallės nuk i pihet me tė rene saja fare spo i kihet Nusen nuk e dashka sa nė od se qaska dhe qė kur se erdhi, hal nė sy e paska!
Dhe qė kur se erdhi Halla paska thėnė nuk mė duket nusja nuse pėr tė qėnė Lum shtėpi e babės diti dhe e nxori mjer shtėpi e burrit, ra nė lak e mori!
Tani vazhdon Halla si do ia bėj hallit? Ēar ti bėj zemanit, pa pėr sy tė ballit do i thoshja djalit jepi pak e hak edhe ktheje prapa, bosh me tre tallak! Shko andej nga erdhe, erdhe kot sė koti se paraja kallpe vete te i zoti! Ēar ti zemanit, shum zeman i keq shumi rėnd pėr plaka, shum i rėnd pėr pleq hoxha nuk trazohet, kadi nuk na mbeti me tė tilla femra hall i math na gjeti Hall i math me nuse, hall i math me ēupa njė lėkur kunadhe hedhur pėrmbi supa tunden dhe lėkunden dhe nė mes kėputen nėpėr duar tė shkasen, po nė zėmra futen!
Pun e tyrej vetėm lahen edhe lyhen edhe nėpėr valle ven e vine thyhen; Femra me njė mashkull, vallja veti dytė plasur dell i ballit, mė u plaēin sytė! Gjith me flok tė prera jo alla garsone, jo alla bebera me njė llėr tė freskėt nėpėr djell tė thekur me njė trup tė zeshkėt nėpėr kum tė pjekur gji e gusha hapur digjen ylyver me njė mes tė hollė gati pėr tu thyer Me njė buz tė kuqe shum e shum tė nxehur dhe me atė vetull tej pėr tej tė prehur me ato veshtrime mu sikur tė lutet gjan se halle-madhes shpirti i kėputet; me ato kapelle varur gjer nė vesh zjarr i xhehenemit dolli krejt nė shesh! Jo, moj xhane, kurrė smundem qė ta heq qė tė thon se nusja ka njė huq tė keq; na fle e na ngrihet kur asaj i teket dhe i bėn qepallat sikur qan e meket! Brėnda se mban vendi, gjan se u ēkallos jasht na shkon pėrpara si njė koēollos me dit e me orė zgjatet e mbufatet me hije tė saja afėr darkės matet!
II
Nus e kėsaj kohe tjetėr zanat spaska a do marr kalemin qė tė bej larska a do zėr tė shkruaj ose do dėgjojė njė kuti tė vogėl qė na flet me gojė Njė kuti tė vogėl qė mos qoft tė jetė ėsht njė frėnk i marrė, ēirret e bėrtet!
Me njė biz nė dorė bėn sikur punon kėmbėn pėrmbi kėmbė nusja e dėgjon; dhe ēudi, moj motėr, si e qysh duron! Duket nga njė herė zėri e lėndon frėngu rri i qetė ose do bėrtas nusja e humbet dhe i vete pas frėngu e ngre zėrin edhe sokėllin nusja e lė pėrin edhe vėrshėllin; ai flet me vete, flet e flet perēartė nusja sėsht nė vete, bėnet mė e zjarrtė! | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Ali Asllani | |
| |
| | | | Ali Asllani | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |
|