| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Koēi Petriti | |
| | Autori | Mesazh |
---|
TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:22 | |
| Ti do te vish, prape do te vish Nga udha ku je nisur Po floket me s'do te t'i shprish Ashtu si t'i kam shprishur
Ne gjoksin tim qe digjet zjarr Do rrish pa bere ze Po une prape si fillestar S'di do te te puth me
Do desha te isha prape me ty Si viteve qe s'kthehen Qe kur te shihemi sy ne sy Te skuqem e te dehem
Pra, beme ne enderr te te shoh Dhe hidhme ne mendim Qe kurre fundin mos e njoh Siē njoh fillimin tim... | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:23 | |
| Loti
Ti digjesh, ke temperature, dhe une dhimbjen s'ta shkul dot. dado qe veten e mbaj burre neper qerpik me shket nje lot
Ne lotin qe me pat shpetuar ka burreri e foshnjeri se them qe globin mbaj ne duar po ta sheroj tim bir nuk di
Mbi biskun qe nen bresher bie mbi degen qe dot syth s'leshon ngre kete lot rubin femije qe sa dhe glob i madh peshon
Mbi dijetarin qe vret mendjen te gjeje c'ka ne filan yll ngre kete lot me gjithe dhembjen e cdo njomzaku qe sy s'mbyll
Nder galaktika neser bota le te vozise skaj me skaj vec mos rendofte permbi foshnja zjarmi e etheve te saj!
Kushtuar Shqiperise
Perpara mal, nga mbrapa det, vend qe e ha enigma e vet.
.................................................. . flak tre poete, mban nje kapter.
Ky vend nxjerr vaj nga drunjte e vet sa c'derdh Shkumbini uje ne det.
Ky vend qeth lesh nga deshte e tij sa vesh me triko tri Greqi.
............................................. tre Serbi me molle i ngop.
Kam mall e gje, e shkoj shes gjak, s'rroj as si indigjen zezak.
Nen keto male ka krom e ar, kam prona, po s'jam askund pronar.
Po pse valle, oh, gjithe ky trishtim? O Zot, nga c'fron leshon mallkim?!
--------------------------------------------------------------------------------
Strofe nga "Loti"
Nje zemerim kaq te trazuar Rralle e kam ndier gjer me sot Ti qesh se qenkam kreshperuar Sikur te isha Don Kishot
--------------------------------------------------- Koci Petriti lindi me 1941 ne Korēė, ku kreu shkollen fillore dhe te mesme. Studimet e larta pergjuhe-letersi shqipe i kreu ne Universitetin e Tiranes. Pas mbarimit te studimeve, nga vitit 1967 deri ne 1990, punoi si mesues i letersise ne LIbrazhd. Prej vitit 1990 punon ne Tirane, se pari ne Lidhjen e Hskrimtareve, pastaj ne Fakultetin e Historise e te Filologjise si pedagog. Ka botuar vellimet poetike: "Lirikat e majit", "Perseri ne udhe", "Firma e popullit tim", Prush ne shekuj", "TE dashurova ty", si dhe permbledhjen e kolanes "Poezia shqipe". Ne Prishtine eshte botuar permbledhja poetike "Lulėkuqet". Vjersha te Koci Petritit jane botuar neper disa antologji shkollore dhe me librin "Prush ne shekuj" ka fituar cmimin si libri me i mire i vitit.
Dashuri
Ish nje vajze e ish nje djale, vajza e donte e djali e donte, po Shkumbini i madh me vale i kish ndare e s'i bashkonte.
Dhe therrisnin: O o o, te dua! po kjo klithme e lashte fjalesh u degjohej: Jooo, s'te dua! neper thashetheme valesh.
E humbisnin te dy shpresen e shpresonin prap me teper, sic humbet dhe drita vesen dhe e gjen mengjesin tjeter.
Ooo, te duuaa, nisej fjala, Jooo, s'te duuaa, mberritne zallit, vajza thosh: Me pifte vala! Te perpifte! I vinte djalit.
Bot me buze, bot me duar anes dallgeve nderkryer, here per jete dashuruar, here per vdekje te zhgenjyer.
Hidhnin fjalen ta kalonin, shprishej porsi plisi i kumit, hidhnin gurin te qellonin, binte mu ne mes te lumit.
Nje cast lumi s'ish me lume mes dy brigjeve te mallit dhe u bind e ra ne gjume dhe u hap e fjeti zallit.
Rendi vajza e rendi fjali sa u ngrit nje ere e marre, qe rrezoi shkembinj nga mali e nje bresher qe s'ish pare.
Zgjaten duar, vune gure, shtruan dhimbjet qe nuk thuhen gjer mbi lume u bene ure, te kalojne ata qe duhen. --------------------------------
S'rri dot me ty, s'bėj dot pa ty, nata ka vesh, dita ka sy.
Fshehur po dal' vjedhur po hyj, nata ka vesh, dita ka sy.
Nėn qiell veē, nėn dhe tė dy, s'rri dot me ty, s'bėj dot pa ty.
Pėr ty qė tė dua
Unė emrin tėnd e zė rrallė nė gojė kjo do tė thotė qė nė zemėr e ruaj thellė veē nė ndodhtė tė kthehem nė rrenojė do tė dalėsh si legjenda mbi njė kėshtjellė
Unė emrin tėnd s'e kam vėnė nė asnjė vjershė E s'do ta shkruaj as nė vargun mė me bujė Kjo do tė thotė qė gjėrat me peshė rrinė nė thellėsi dhe ėshtė zor t'i ngresh mbi ujė
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:24 | |
| Koci Petriti mbetet i vecant me lirizmin qe pershkon krijimet e tij ne cdo kohe, qe nga ato te shkruara vite me pare, e deri tek me te fundit.
Vallja gorare
Me nje shtyrje gjuri ngjitet Me nje thyerje gjuri zbret Sikur ecėn nėpėr vitet Po ēon historinė e vet
Sa shpalos njė trill shamie Nga mėngoret e mėdha Del njė re thėllėzėrie Ēgushėkuqe e ēguguēe ka
Me ēdo palė fustanelle Fllade mbledh, furtunė pėrcjell Herė muros njė mur kėshtjelle Herė pėrkulet lule mbjell
Pa kur shenjė bėn me vetull Ēgurrė gėrrnetash rrokullis! Njėqind shqipe mbledh nėn sqetull Treqind shqipe larg i nis
E me nje shtrėngim tė dorės Shoku shokun supit kap Brof te shohė nga Guri i Gorės Mbi Tomorr e mbi Korab
Nėn opingat xhufkėkuqe Tokėn dredh e ajrin gris Herė pėrzen njė nisje lufte Herė nė hon njė xhind gremis
Dhe nėn vetėtimė tė xhufkės Shoku shokun rrok perkrah Brof tė shohė nga sheshi i luftės Pėrtej maleve ēfarė ka?
Me njė shtyrje gjuri ngjitet Me njė thyerje gjuri zbret Sikur ecėn nėpėr vitet Pėrcjell historinė e vet
__________________ Mendoj e nuk fle
Po fle ti ne gjirin e nate Mbi faqe te qesh pafajsia si flutura tarta rreth llambe te sillen deshirat e mija
Zgjat duart ti kapesh ne gjume po ikin ato, si ze dot E si mund ta dish ti qe une mendoj e nuk fle per ty sot?
Larg nga syt e tu neper shtegtime kalendarit gjashte flete i grisa e nga padurim i ndarjes time mund te mbijne gjashte qiparisa
Grisa gjashte flete kalendari Ngrysa e gdhiva e ngriva gjashte net Ti tani ēme rri si nje gur varri kur kerkoj mbi bar te te mbeshtet?
Kujtimi
Kujtimi liber i lexuar me fije jete endur, lidhur troket ne mendje ēast i shkuar i embel qofte, apo i hidhur
Kujtimi lule herbariumi qe ruan ngjyre edhe arome shpesh shkrin e shket si shkumbe lumi rilind e ēel si bisk i njome __________________ Ju kujtova te gjithave
Ju kujtova te gjithave juve qe them se ju desha qe nga m'e hershmja gjer tek e vona, ate qe ish e paputhura, ate qe ish virgjeresha, ate qe ish moll' e sherrit e pelė e harbimeve tona.
Ate qe flijoi per tre grosh dashurizen e pare ate qe briroi fill pas muajit te mjaltit nen mua ate qe nguroi n'udhekryq djall a ėngjėll te marre ate qe kuptoi qe s'e desha, qe sapo i thashe "Te dua"
Ja, po me ngjan sikur ngrihi nga heshtja e honeve te ndryshme, te shumta si ngjyrat, si zogjte ju fluturuat mbi prushin epshor te pasioneve donit te ngroheshit, pendet e bukura dogjte
Vjen perendisht edhe ti qe te desha se pari pikez e arte, flurorja, si rreze e perthyer mbi lote te shtrij e te shkoj permbi buze serish si dikur nje fill bari ti nis kendon edhe qan: Dashuria ben xhiro ne bote!
Prap une u desha pa ty ti prape u puthe pa mua erdhen pas teje te tjera, shuan c'rindizet e digjet erdhen, po s'hyri askush gjer ne pronat e tua mes njeri tjetrit shkon lumi qe ndan e bashkon te dy brigjet
Zbriti dhe suta e Veriut mbrriti edhe krrilla prej Jugut une i pranova te gjitha, te gjitha, te gjitha toka, grua beronje, palluar prej plugut qan kur s'ngarkohet me peme qesh kur mbulohet me drithra
Ja, ku po vjen dhe m'e vona, mjellma e fundit mjellma e fundit brymuar nga vjeshta hirin henor te flijimit kalimthi ma shkundi brymen e ikjes pa kthim me brymoi permbi vjersha
Une keshtu dimeroj gjer ne flirtet e vona here i rishuar, here i rindezur, sa mund jam gati cdonje ta ridua sikur t'ish vertet Dezdemona pastaj ta harroj si nje liber qe s'mund ta lexosh gjer ne fund
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:25 | |
| shume e bukur kjo me posht
Nė puthje ishe krejt dėborė
Nė puthje ishe krejt dėborė, sikur mė puthte vdekja, e unė tė shtira kot nė dorė, mos shkonte kot pikpjekja.
Po dhe nė ish dorėshtėnia e kotė, a thjesht pa epsh, pa ėndje, pėrse mė kap rėnqethja e ftohtė kur ty tė sjell ndėrmėndje?
Mu dhe ti mes dėbore e zjarri, pa ditur ēndeze e ēfike e mua shpesh kjo puthje varri mė shpon si majė thike.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:25 | |
As mundem te te mbaj as bindem te te ndaj ndonese guxim i krisur me jep shtytje e toka qe i zbon avujt e saj shpesh kerkon shi e shpesh peson permbytje
Ēast
Dallge dhe dremitje e mermerimė Ē'madheshti pa shpirt, pa dashuri! Ne te dy buze-urjave po rrimė Guaska jone deti. ...........Ne - perlat e tij.
Dhe keshtu i thame gjithe fjalet Heshtim me nje heshtje qe s'na shkon Po dhe deti i madh, qe varros valet Nganjehere u beka monoton
Hena
Sa here ate e moren neper goje e kush s'u tall me shkak apo pa shkak? Ajo s'e beri veten te perēmoje vetmia e tret, thashethemnaja e mplak
Vejushe, qe percjell e pret te bire i vjen perjetesisht rreth e qark botes qe udhet te mos mbeten n'erresire kandilin qe i jep dielli ia fal tokes...
Shkendija
Shume enderrova te doja nje njeri Keshtu me mbeti koka kthyer nga dashuria Enderr pas endrre blova dhimbje e vetmi Ne zemer mblodha gjithe muzgjet me shkendija Duhet te prisja qe vec ty te te desha I rrethuar keshtu perjetesisht me xixellonja Jam une qe te dua vertet gjer ne eshtra, Apo ti te me besh te te harroj je e pazonja?
16 mars 1972 __________________
Shpirt shpendi
Shkembijve te huaj perplasi stuhija nje zog qe me te u perlesh Larg vendit te dashur mbi varrin e tija askush nuk e qau e s'e desh
As lule, as gjemba s'i mbollen mbi vete askush s'e perfilli atje ndaj shpendi pa emer vendosi mos tretej nen varrin e zi pa atdhe...
Nga mall i zhuritur prej kurmit plot plage nje gjemb picerrak hodhi shtat Nen varr, shpirt' i shpendit drejt vendit te larget ne rrenje deshirash u zgjat.
Si doēke femije e shtrire drejt memes nje bisk i nendheshem arriu Ne vendin e lindjes mbiu lule prej rrenjes me mall e deshira njeriu...
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:26 | |
| Ti hyre e rrinje ne medyshje
Ti hyre e rrinje ne medyshje aty ne prag te deres siē hyn nje ēast nje dallendyshe mes dimrit dhe pranveres
E ndersa heshtnim sy nder sy as ngeshem e as ngutur te qe shkopsitur kopsa ty apo te ish keputur?
Se kur veshtroja permbi gjinj here shtrember e here drejt s'di ē'nomatisa me gishterinj e te shkopsita krejt
Ne dhome
Trokite ti ne deren e beqarit e hyre syperdhe, e ndezur prush un' rrija dhe lexoja prane zjarrit pa priur sot vizite nga ndokush
Ē'kerkon tek une, ti, moj fqinja ime qe hesht e s'ulesh, hesht e s'iken dot kuptoj qe ke nje lemsh me ngasherime po gjuha jote e lidhur s'po m'i thote
Un' doren bej ta zgjas, te te prek lehte e prap e fsheh dhe pres ashtu pa ze kam frike mos te fshik ne ndonje flete kam frike se me shkon e s'me vjen me __________________
Kur dalin shkėndijat
Mbi bar me kurriz ti ke rėnė guguēja mes degėsh guit, njė grusht me shkendia kam zėnė mbi ballė e mbi faqe t'i ngjit
Fytyrėn, qė feks mes balukesh me yje tė vegjėl ta mbush; e rėnė prej qiellit, mė dukesh kėtu ku s'ka shkelur askush
Mbėshteti ti gjinjtė, mbėshteti nė gjoksin qė rrahjet ia njeh! Ē'kėnd ka tė mistertė planeti sa viset nė mbrėmje tek ne?
1962
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:26 | |
| Poeti Koēi Petrit ka vertet nje lirike te mrekullueshme qe lexohet dhe ri-lexohet perhere me kenaqesi.
Tėmthat mė rrahin
Tėmthat mė rrahin zemra mė digjet dua njė shekull tė rroj e larg n'u largofsh si ujrat nga brigjet prapė mė dhimbsesh njėsoj
Ē'rėntė mbi mua ē'rrjedhtė nėn mua rrjedhtė e mė ktheftė tek ti unė ē'njeri duhet dashur e dua ty sa njėqind dashuri
Ē'flasim kėshtu ē'heshtim kėshtu vallė nė ē'ujra po zhytem ulur nė ēipin e syve tė tu lermė tė pi e tė mbytem!
Lermė tė pi lermė tė hesht zemra pėr zemėr tė digjet shekullin tim le ta ngrysja kaq thjesht n'ujrat ku lozin gjith' brigjet...
Tėmthat mė rrahin, zemra mė digjet | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:27 | |
| Letėr 2
Kam ndėnjur vonė pėr ty, po rri dhe sonte. Me ēbrejtės teshtrėn zemėr tė ta brej? Skam dashur qė keqardhje tė tė zgjonte Njė dobėsi qė tjetrit ia urrej
Ētė derdh nė varg dėnesje shpirtsėmuri kur ty zjarrminė e mallit sta ndez dot Me ēzog vajtues qan njė dhimbje burri Tė ndjellė midis lotit, pika lot?
Po flas dhe hesht, po hesht dhe flas kaq mbytur Por kot. Ti sndien as mall, as ngashėrim, E nuk e di me ēxhinde jam pėrfytur Tė fsheh ēmė bren pėrbrėnda burgut tim
12 shtator 1962
Unė mund tė them njė tė vėrtetė Tė tjerat mund ti fsheh Ne shumė mburremi ndaj botės Por bota pėr asgjė sna njeh
Prandaj nė kėtė natė terrėt ēmoj Nga gjithēka mė tepėr tė vetmuarit Qė pyesin shpesh veteveten : Pėrse rroj kur flenė budallenjtė dhe tė zgjuarit? __________________ dikur i lexoja poezite e koci petritit.. dhe kisha ven re dicka..
e perdorte ne fillim te vargut.. shpesh.. lidhsen "dhe"..
dhe keshtu dhe ashtu dhe.. etjetj..
rastesisht vite me pare.. ndaloj ne librazhd e ulem ne kafene te turizmit.. u bene nja 3-4 vete ne tavoline kur vjen koci petriti dhe ata e ftojne te ulet.. dukesh qe njiheshin prej shum kohesh..
filluan muhabetet e un po degjoja.. ne nje moment i them koci petritit pak si menjane.. kam pershtypje profesor koci.. se ju perdorni shum dhe-ne ne poezi.. mbeti nje cast..me pa mire e me tha.. -dhe-ja tha shkon ne poezine shqipe.. e nuk ja humb tha bukurine..
tani lexoj poezite qe ka sjelle shigjeta e nuk po shoh poezi me "dhe"..
si shpjegonet qo.. lol..
eshte vertet poet i lindur.. urime..
..
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Koēi Petriti 16/9/2010, 14:27 | |
| Lirike e fjaleve te perseritura
Ai ia prek floket dhe ia ngaterron neper gishta ajo nje kopse te kemishes ia shtyp me thua vesa pikezon mbi lirishta shelgjet rrine varur mbi perrua.
E marr me mend c'i peshperit ai tani e c'mermerin ajo ne kete ore te vone Sa te tjere i kane thene keto fjale e sa te tjere do t'i thone e do t'i thone...
Dhe asgje s'perseritet, te asnje vajze e asnje djale, ne vitet qe vijne, te trazuar apo te qete Mjere ai qe s'i ka thene dikujt te tilla fjale fjale qe thuhen vetem njehere ne jete!
Pershkrim mengjesi
Kam dale qe me nate te ballkoni e shoh ne Lindje qiellin permbi mal, atje ku dielli lind - ngjyrelimoni, qendisur rreth me fasha portokall.
E pastert kup' e kaltert, e panjolle, si faqe vajze trembedhjete vjete, e mjegulla perhapur fjolle fjolle, gremisur, grisur, hon me hon humbet. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Koēi Petriti | |
| |
| | | | Koēi Petriti | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |
|