| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Rrustem Geci | |
| | Autori | Mesazh |
---|
TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:18 | |
| Rrustem Geci
PRITJA E GJENIUT
Ku ėshtė fshehur gjeniu Ai qė di tė flas me popullin Ai qė di tė qaj me popullin Ai qė di tė kėndoj si ai
Ku ėshtė fshehur gjeniu Pyesin n ė n a t , baballarėt Gratė e veja, fėmijėt jetim Ata qė vdiqėn nė kėmbė
Ku ėshtė fshehur gjeniu Ai mė i bukuri i lirisė Ai mė i bukuri i vuajtjes Ai mė i bukuri qėndresės
Ku ėshtė fshehur gjeniu Heroi i tė gjitha luftėrave Pse nuk duket, pse s“flet Koha ėshtė qė tė bėhemi
Ku ėshtė fshehur gjeniu Ai i gjakshmi ė n d r r ė s Ai i b u k u r i i betejave Ai qė duhet tė flasi sot
Ku ėshtė fshehur gjeniu Pyet vullneti i popullit Se populli gjeniun e pret Qė g j e n i u vetė tė flet
THIRRJET E EPOSIT
Me gojėn e mbyllur nga frika Guximi shndrrohet nė frikė Fjala fshihet mes dhėmbėve Dhe qeshja kthehet nė vuajtje
Me gojėn e mbyllur nga frika N d a l o n edhe pėshpėritja Gjelbėrimi i fjalės nė letėr pasioni i ndjenjave nė vargje
Me gojėn e mbyllur nga frika Nga shtypja e terri i trashė D h i m b j a nuk frikėsohet Qė tė kthehet nė zemėrim
Nė kėtė t h i r r j e tė eposit njė thirrje kam nga baladat Qė l i r i n ė ta bėjmė tė lirė Dhe frikė tė mos ketė askush
I BUGOSURI I IDESĖ
Kur i shtrohem ndryshimit Dhimbjes dhe tė panjohurės Goditem nga valė tė ashpra Nga e sotmja e rebeluar
Kur i shtrohem ndryshimit Dhe mendimit tė z g j u a r Ēdo gjė e kam mė tė gjerė Mė tė afėrt dhe tė ndjeshme
Kur i shtrohem ndryshimit Mendimi mė ikėn pėrpara Qė unė atė ta arrijė , mė Mė duhet tė kėrcejė pėrtej
Sa herė lypset ndryshimi Dhe tė dhėnat e krijimit Mua mė shfaqet vetvetja Me tė burgosurit e idesė
KĖNGA E DRINIT
Nė antologjinė e jetės Plot janė udhėt e gjata Pastaj udhėt e pastajme Pastaj udhėt e tjera
Udhėn e gjaktė tė Drinit Vetėvetėt e mohuan Vjena s“ishte pėr tė marr Por ishtė pėr tė dhėnė
Nė udhėt e mia me Drin Ēfarė tė bėj i shkreti A ta vras vetveten A ta ndaj nė gjysma
Nė tė gjitha luftėrat Kosova ishte nė luftė Gjithmon ēlirimtare Gjithmon nė beteja | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:20 | |
| MĖMA E ALBANIT
Sa herė kthehem nė atė kohė goja mė merret nga ato krime me forcė unė jam pėrgjakur kur foshnjėn ma masakruan Zemra tė v o c k ė l a tė lirisė ju s“ishit njė, as dy, po dy mijė dora e barbarėve serb ju vrau sikur ju tė i s h i t tė mėdhenj Me mizorinė e mė mizorėve me mizorinė e mė vrasėsve ata s“ju lanė tė rriteni, ju vranė nė fillimet tuaja mė tė bukura Ilir, Shqiponja , Gresa , Astrit... ju shtyheni tė mė pyesni mua ku ishim ne kur juve ju vranė ē“ bėmė ne qė tė mos vriteni Zemra tė v o c k ė l a tė lirisė mos i mėshoni dheut me duar mos qani, qetėsohuni,..ndaluni se mėmėn mund ta ēmendni!...
Poezi nga libri, Kanuni poetik libėr me 1 mijė e 600 faqe dhe 2005 poezi
Rrustem GECI ------------------------------
Gjenocidi
--------------------------------------------------------------------------------
GJENOCIDI
Nė antologjinė e v r a s ė s v e nuk ka ndonjė popull tjetėr mė vrasės dhe mė barbar , se populli serb, se urrejtja e tyre kundėr p o p u j v e f q i n j ė Nė atė harlisje tė u r r e j t j e s tė shkatėrrimit dhe tė djegieve ne e dinim se do tė vriteshim se ata shtinin me armė tė rėnda mbi shtėpitė tona tė bukura mbi fėmijėt tanė tė pashėm Gjenocidi s e r b nė Kosovė s“ ishte fjalė boshe as i sajuar ai vriste , qėllonte , gjymtonte popullin mė tė lashtė tė tokės dhe dehej me mizorinė e tij ēfarė janė serbėt, kush janė ata lexoni emrat e tė pushkatuarve emrat e gropave me v a r r e emrat e njė milion tė ndjekurve
Rustem Geci -------------------------------- ēka Tha Liria?
--------------------------------------------------------------------------------
ĒKA THA LIRIA?
Zemrėn e kam shėndoshė po trupin nė pesė pjesė evropat shih, ē“ mė bėnė mė ndan me tė pabesė!
Kosovės po flitet shumė se bisedat s “ janė mirė lirinė ne e duam tamam pa pranga e pa mynxyrė!
Zemrėn e kam shėndoshė po trupin nė pesė pjesė mė shumė se njė shekull jam nėn degė tė rrufesė
Rustem Geci --------------------------------------------- ēamėt
ĒAMĖT
Ēame , Ēame , Ēamėri ke kraharorin me flori I ke krojet mėmė e mbesė unė te gjaku do tė vdesė
Ēame , Ēame , Ēamėri Plot tė vrara ke nė gji tri tė korra nė njė pemė tri tė korra nė njė lėmė!
Ēame , Ēame , Ēamėri tremijė vjet moj i l i r i populli ynė ėshtė burrė ėshtė si gjaku nė flamur
Ēame , Ēame , Ēamėri ti moj je njėmijė flori ti ke ēamin qė punon ti ke ēamen qė tė donė!
Rustem Geci ------------------------------------- Lotėt E ēamit
LOTĖT E ĒAMIT
Shqiptarėt e mėrguar nė botė me vuajtje e bėmė kėtė jetė i kėputur, i degėdisur, i huaj mėrgimi ēdo ditė mė vret!
Kėtu jam qė kur isha tre vjeē Tiranėn thuaja se nuk e njoh kam lexuar pėr bukuritė tuaja pėr fushat dhe pėr malet atje
Plot ishin murtajat qė na ranė me grusht e me tramundanė Shqipėrinė e kam zemėr,xhan mendja mė vete, nė Tiranė!
Tokė floriri ėshtė Ēamėria e fortė ėshtė ėndrra e ēamit kur t r a p i nė det dremitet dhe ēami me ēamen puthen!...
Mosha s“mė lė tė kapi largėsi Neve po na i pėrtėrinė emrat pėr ata qė e kuptojnė mallin degėn e thyer , era e thanė!...
Rustem Geci ------------------------------- Shpresa
SHPRESA
Shpresa , a tė kujtohet ty ajo mbrėmje e Prishtinės kur unė e ti putheshim lulet tė ēelin tė bukura
Nė ato vite tė rinisė sonė ne nuk rrinim duarkryq e shquanim njėri-tjetrin dhe praninė e pushtuesit
Shpresa, a e mban mend atė takimin nė Prishtinė se nė ato vite tė rėnda ne kėndonim sė bashku
RUSTEM GECI -------------------------------------------- Trėndėlina
TRĖNDĖLINA
Nata sonte mė veē ka rėnė unė mbėshtillem si gjėsend dhe ėndėrroj... mes vetmisė njė diell tjetėr tė l i r i s ė
Dhembja ime s ka njė fund kupėn e saj me se ta tund dhimbja ime rron tek flaka ajo rrėnjėt i ka tek plaga
Zemra diellin e dėshiron dielli zemrėn e frymėzon nata sonte v e ē ka r ė n ė unė mbėshtillem si gjėsend
Ristem Geci ----------------------------- E Bukura More
E BUKURA MORE
Eja zemėr pėrse s mė pyet Malli mua m“i mbyti sytė Nė ėndėrr shoh unė Morenė Dheun e t“atės dhe atdhenė
Shoh De Radėn, edhe Ujkon Dushko Vetmo ēon mesazh Qan e bukura, qan i bukuri Pėr Morenė kam njė mall
Flakė e shpirtit nuk shteron Prush i zemrės nuk harron Kujtoj h ė n ė e kujtoj det Sa herė gjaku im mė thėrret
Unė tė desha po s“u pamė Unė tė prita po s“u ndamė Gjuha jonė dritė shumėzon
Rustem Geci ----------------------------------------- KĖNGA e REXHĖS
KĖNGA e REXHĖS
( sipas motivit popullor )
Nėna Rexhėn e kishte djalė Rexha n u s e n e kishte parė Nusja e b u k u r , Rexha i ri Tė njohur ishin me dashuri
Dasma e Rexhės, dasmė nė zė Katėr s h t ė p i plot me miq I gjithė gėzimi ishte nė dasmė Kėnga e vallja nuk pushonin!
Rexhėn nė dasmė do e vrasin gjaku i Rexhės tė mos shtohet Ėndėrr e nėnės pėr djep tė ri ishte shpresa e saj pėr tė birin
Vrasės i territ Rexhėn e vranė vrasja Rexhės nusen e ndanė nusja e b u k u r , Rexha i ri vrasės quhej njė k a l ė i zi
Gjaku i Rexhės nuk do thajė gjaku i kėngės do ta mbajė plagė e nėnės s“mbyllet kurrė vdekja e tė birit i preu udhė!
Rustem Geci --------------------------------------------- Emblemė
EMBLEMĖ
Unė jam ai i dėnuari ai burgosuri, ai trimi ai i plagosuri pėr liri qė njė jetė tė t ė r ė isha nė luftė e beteja Unė jam ai bandilli ai shkruesi i trakteve ai ilegalisti i shkathėt ai qė i mbaja parullat Kosova Republikė Unė jam ai profesori ai i bukuri i rrugėve ai poeti i trazimeve qė me studentėt trima i ramė grusht armikut; Unė jam ai i dėnuari ai i bukuri i UĒK-sė ai piktori i emblemės ai, i dashuruari i lirisė!
Rustem Geci ----------------------------------------- Kėngė Tė Burgut
KĖNGĖ TĖ BURGUT
Dritė e hėnės hyn e s“ flet Dritė e hėnės ikė e s“ tretė Mendja e trimit terrin shpon Korba trimin keq shenjėzon!
Oj Kosovė , flutur me fletė Brenda burgut,... burgu vret Kjo Evropa ,..dielli pa ty . Ai togfjalėsh mė mban n“ kuvli !
Fjala e trimit s“ shuhet kurrė se l i r i a shpinėn s “ rrudhė fjala e trimit i b i e zjarrit plot janė vuajtjet e shqiptarit
Muajimuajin vetė e shtyn Muaji - muajin e pėshtyn Nėpėr burgje lufta vazhdon Udha lirisė kurrė s ndalon.
Fol Kosovė, Kosovė e l i r ė Krushqit presin tė marrin ty Moj hapsane tė raftė pika Djemtė e tanė janė:Republika!
Rustem Geci ----------------------------------------- Trepēa
TREPĒA
Nė Trepēė ėshtė palca jonė qenia qė tė ardhmen ma cakton le tė ēmenden gjithė perenditė Trepēa Iliriane nuk mė mohon!
Nė tė dielat e arit dhe t“argjendit nė tė hėnat e shiut dhe metaleve u vetėlind p l u m b i dhe zinku dhe kristalet me flori tė Trepēės
Hapini ballinat e faqeve tė tokės tė shihni feldspathet,...manganin nė tė reshurat...mes vullkaneve zoti na e fali , Trepēėn pėr ari
Qahet thėngjilli, floriret e tokės qahet h u m u s i...a r g j i l i blu me gjunj tė natės m“i bien tokės qahen pemėt pėr degėt kėrcu!..
Fol gjuhė e lashtė e kėsaj toke Trepēa e Kosovės prindin e di Nė Trepēė Kosova ka njė emėr Mėmė e baba ia quajnė, Shqipėri!
Rustem Geci ----------------------------------- Kėngė Tė Iliridės
KĖNGĖ TĖ ILIRIDĖS
Motėr e gjakut, motėr e luftės mos u ligėshto, bėhu e fortė ji nė udhėn tėnde mos u ndal mbėshtetu nė krahėt t u a j nė prushin tėnd tė qenies Iliridė, shpirti im , zemra ime mbahu nė p o e z i n ė tėnde nė ilrishten shqip tė Ohrit nė ilirishten shqip tė Lėkovės nė ilirishten e Kumanovės nė ilirishten e T e t o v ė s nė Prespėn dhe Dibrat tuaja nė ilirishtėn tonė tė Iliridės shkruan nė librin e tij, Arbri shkrimtari juaj i Dardanisė
Rustem Geci ------------------------------- Albani
ALBANI
Qė nga shndrrimi i ajrit nė frymė tremijėvjet kam gjuhėn dhe artin tremijėvjet kam librin e betejave tremijėvjet kam shumen e kėngėve
Kosovė, flamurmadhja e shpirtit Me ty o e dashur unė jam i tėri Shqipėri kam emrin dhe gjakun Shqipėri kam fjalėn dhe himnin
O gjak i shqipes, o gjak i diellit mos u jep, mbahu, mos u dėshpro ji nė udhėn tėnde mos u ndal kėtu jemi! Gjallė jemi!Tuajt jemi!
Kosovė, z e m ė r e m u n d u a r Gjėma tė mėdha o shpirt tė ranė Loti yt,..Kosovė,..lag edhe shiun Nuk tė lėmė jo tė mbetesh dridhje
Kosovė, popull i dyzet luftėrave Mbushe g o j ė n thirrje , marsho Me ty ėshtė liria, e dashura jonė Mė e fuqishmja vepėr e gjakut!
* * * * * Digjet e piqet kjo botė n“zjarrmi Nė Prishtinės ngulmon gjak i ri Arti i ēlirimit nuk njeh kufij Nė tė gjitha kohėt ka emrin liri
RUSTEM GECI
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:22 | |
| KRUJĖ E LIRISĖ
Ē“ėshtė ky ajėr me aq verė Nis prej fushave e maleve merr Ē“ėshtė kjo pemė argjendt e ar gjitha kėngėve m“ i bie mbarė!
Mijėra v j e t janė stinėt tona Mijėra v j e t Shqipėri mbi dhé Krujė e gjakut tė Skėnderbeut Flamur-madhja e gjithė atdheut!
Qysh kur t o k a ishte fėmijė Gjuha s h q i p e ishte e parė Ndal o bir,..qė tė jap ca mana Dhe njė lot kujtim nga mėma!
Plot, f l o r i r e ka Shqipėria Ullinjtė e Krujės janė me ar Rrofsh o Krujė e Skėnderbeut Flamur-madhja e gjithė atdheut!
Rustem Geci ---------------------------------- Beteja Kosovės
BETEJA KOSOVĖS
( 1 3 8 9 )
Nė prag tė atij m o t i tė ligė Nė prag tė atij moti tė zymtė Nė fushėn e pasur tė mėllenjave Ballkantė e bėnė luftėn e tymtė
Ustallarė tė asaj kohe aq ditėn dhe thikat i mbytėn nė g j a k evropat u vranė me marrėveshje e plagėt i m b e t ė n Kosovės Osmanllinjtė erdhėn me sulltanė tė mos ėndrrojnė sulltan tė tjerė njė qiell e zunė, njė na e tretėn sa shumė u v r a m ė o Kosovė
Neve na takoi...e vramė Muratin atė s u l l t a n me nam nė derė nė kancelari neve na copėtuan pėr t“i pajtuar fqinjėt e mjerė
Rrustem Geci ------------------------------ Kėngė Pėr Liri
KĖNGĖ PĖR LIRI
Tė gjitha kohėve gjak u dhamė nė fushė tė betejės e punė tė rėndė gjak dhamė pėr tokė e pėr qiell gjak dhamė qė tė rrojmė mė mirė Tė gjitha kohėve gjak u dhamė qė l i r i n ė ta kemi mė tamam me tė drejta tė njohura dhe ligje Tė gjitha kohėve gjak u dhamė nė Trojėn e parė Trojėn e vranė nė Trojėn e dytė Trojėn e ndanė nė Trojėn e tretė turqit na ranė tė gjitha kohėve gjak u dhamė,nė fushė tė betejės e punė tė rėndė
Nėse Serbisė i mbetet
vetėm njė shkronjė nė
Kosovė, ajo do kulloj
g j a k edhe nėn hije
Rrustem Geci --------------------- Shqiptarėt
SHQIPTARĖT
Nėse luftėn nuk na e pranojnė Kosovė, bėrtit me sa fuqi ke nė dhomė, nė banjo, nė balkon nėpėr shtėpitė tuaja tė bukura nėpėr trotuare , nėpėr shkolla bėrtit tek tė mbjellat tuaja bėrtit nė rrugė, para pallateve nėpėr qytete dhe fshatra, bėrtit, bėrtit , me sa f u q i ke, qė tė dėgjojė toka e qielli, bėrtit ēdo kund ka shtypje, ēdo kund ku ka pushtim, Kosovė,bėhu e lirė dhe ngritu tė dėgjojnė tė rėnėt se kėtu jemi! Dhe gjallė jemi!
Rrustem Geci -------------------- Kėngė Kosove
KĖNGĖ KOSOVE
Gjethet gjakut nuk i bien Derisa tė ketė diell e zot Gjethet gjakut nuk i bien derisa shqip flet kjo tokė
Diell , o Diell tė keqen nėna Natė ėshtė, s“ndritė as hėna Nė kėtė vend sa terri vret Vret pusia e hyqmi vret!
Kjo pushkė e bukur si vajzė Ka sytė mė kaltėrt nėn qiell Kjo pushkė e bukur si vajzė ka emrin : Kosovė e l i r ė!
Rrustem GECI
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:23 | |
| ATLANTI
Populli, populli , ėshtė kala Ai ndėrton e shemb mynxyrė Tokėn e bukėn po ia shkele Ai me d u a r e ngre lirinė
Populli, populli ėshtė u r t i a Mendja e tij gjithė ndėrton Populli , populli kur flauton Kush mė bukur nuk kėndon
G j e n i e popullit ėshtė liria Gjenia e tij ēdo herė krijon Me tė bukurėn pemė tė jetės Ai ecėn e kurrė s“ ndalon
Populli , populli , ėshtė kala Ai ndėrton e shemb mynxyrė Tokėn e bukėn po ia shkele Ai merr pushkėn e lufton
Rrustem GECI | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:23 | |
| FJALA QĖ KULLON DIELLIN
Ese letrar pėr veprėn e poetit , Xhevahir Spahiut
Nė pesėmijėvjeēarin e Shqipėrisė, u lind poeti Xhevahir Spahiu. Ai u lind mė 1 mars 1945 nė Malind tė Skraparit. Xhevahiri ėshtė njėri nga poetėt mė tė fuqishėm tė letėrsisė sonė. Ai nė tė gjitha krijimet e tij fjalėn e merr nga zemra. Poezia e Xhevahirit, ėshtė e thellė dhe e prushtė. Arti i tij spikat nė tė gjitha trajtat.Tė gjitha poezitė e tij janė florire arti. Nė krijimet e tij kudo reflekton gjaku i kohės sonė. / Dheu im, mos mė zezo / mos u kthe n“shushamė / tė kam mbajtur / mbamė ?/
kėto dhe mija vargje tė tjera janė fuqia e poetit, iliriotet e tija tė bukura./Athosi lan kėmbėt nė det/ Tomorri lan sytė/ I dyti ėshtė i pari / I pari ėshtė i dyti/
janė kėto vargjet mė kuptimplote tė njė poeti gjigand, me pėrmasė planetare.
Letėrsia artistike shqipe me Xhevahirin ėshtė mė e thellė, mė e gjerė, mė e bukur. Xhefahiri u takon poetėve tė fuqishėm tė kohės sonė./Mė ka marrė malli pėr fytyra tė njohura / Ku i zė dita ? / Ku i zė nata ? / pyet poeti . Vullkani i quajtur Xhevahir Spahiu, nuk e ka hallin s“i do tė vdes, as si e si
por,..kė do ta pres nėn pemė
ēfarė tė bėj me njė mollė tė pashkundur !..Gjenia poetin e lejon ēfarė tė dojė. Unė e njoh mikun tim poet, ai ėshtė pushuar nga tė gjithė tė padehurit e kėsaj bote, sepse, muza, Xhevahirin e shpie tek vetja, nė mė tė ashpren e Pegasit. Betejat e poetit nė sheshin e l e t r ė s sė bardhė nuk rreshtin kurrė S“kam ku tė iki thotė poeti, tek fjala jam lind, dhe tek fjala mė gjeni. Ē“tė bėj me kėtė natė jetėshkurtėr. Lufta e tė kundėrtave ėshtė beteja jonė. Si t“i pėrgjigjem trishtimit,njė dite tė jetuar.Pyetjet janė tė panumėrta./ Nė puthjen e sė djelės/ ka edhe tė djele tė tjera / tė moēme sa vetė jeta e njeriut. Xhevahir Spahiu i takon katėrshit tė poetėve tė mėdhenj, Arapit, Zhitit,Konushevcit, Aliajt. Tė gjithė reflektojnė me artin e tyre tė fuqishėm. Fuqia e poezisė sė tij ėshtė tek e natyrshmja, tek e ashpėra e sė bukurės. Nuk ka dashuri pėr tė gjithė njėsoj, lexoj nė mes tė vargjeve tė poetit. ajo qė ėshtė, ėshtė kėtu, nė shpirtin e kėtyre njerėzve./ Mė thuaj xhaxha/ a janė gjallė lisat/ apo kanė shkuar edhe ata refugjatė?/
/ Xhaxha, shko edhe njėherė nga varret e mė thuaj / ē“bė gjyshja nėn dhe /
xhaxha, flas me ty si me njė kėngė tė vjetėr /
E ēuditshme
/ tri kafshė / mbi katėr rrota / m“gėlltitėn sytė /
poezia e Xhevahirit ėshtė poezi atomike, e fuqishmja e tij shtėpi e ka nė materjen, e krejt brenda saj, fuqinė goditėse tė fjalės. Identiteti poetik i Xhevahirit ėshtė i njėjtė me jetėn e shqiptarit. / pyet bari / ēdo tė thotė jetė / pyet i vrari / hyj a dal n“mesjetė /, vargjet e Xhevahirit janė shpėrthyese, me plot figura e metafora. Krijimtaria e tij ėshtė tokėsore dhe kozmike. Poet me pėrmasa tė mėdha. Bota shqiptare thotė poeti ėshtė e vockėl nė dukje po 50 shekuj jetė ka brenda. Eseja nuk mė lė tė shkėputem; nė jetėn e njė dite, memzi e ruaj mėngjesin dhe mbrėmjen , se mesdita mė ikėn me yryshe tė tjera. Xhevahiri ėshtė poet i mendimit tė lartė tė fjalės, i cili vazhdimisht shikon, dėgjon, ėndėrron, dyshon, preket nga mendimet e tij dhe frymėzimet e pashpėrthyera. Xhevahiri ėshtė i afėrm i gjithė poetėve. Nė orėn mė tė heshtur tė natės, ai i flet muzės, dhe gjelbėron pemėn e jetės. Nė sheshin e letrės sė bardhė, Xhevahiri pėrherė ėshtė nė betejat e tij prej poeti, filosofi e mendimtari. / pemė e ēuditshme trupi im / /Shushurijnė shelgjet nė fushė / mėrmėrijnė mizat nė mriz
Unė i shoh tė gjitha nė vargjet e mia, edhe pagjumėsinė e tė vrarit, edhe pagjumėsinė e diamantit./ Deti mė pranon
siē mė pranon gruaja / Gruaja mė pranon si ēmė pranon deti / faleminderit grua
/ kėto dhe mija vargje tė tjera lapidare tė poetit, janė shpėrthime tė pak shpėrthimeve. Jo vetėm ditėt me shi, po edhe ditėt e bukura kanė qenė tė hidhura pėr ne, i tillė ishte fati ynė. Poezinė e Xhevahirit e lexoj me pasion. Nė ēdo lexim unė gjejė thėllimat poetike, vargjet mė me ngjyra tė tij. Shqipėria e Xhevahir Spahiut ėshtė e bukur, dhe e papushtuar. Poezia e tij e tėra ėshtė shpėrthim, dhimbje, pėrqafim. Fjala e tij e pastėrt e kullon edhe diellin. Nė Krijimtarinė poetike tė Xhevahir Spahiut, plot poezi janė maja tė letėrsisė. Interpretemi poetik, Ullinjtė, Fjalė tė gjelbra, Raport lufte, Tek rrėnja e fjalės, Poetėt e gjakut tim,Vdekja perendive e tė tjera ,janė lidhjet e poetit me muzėn, me kohėn, me kozmosin. / M“i muarėn shokėt, zyrat, aeroportet, / tė tjera fytyra e kanė zėnė vendin tim
/ nė kėtė marramendje harrimi / rrallė e mė rrallė piqemi
Kėtė ese tė shkurtėr pėr Xhevahirin po e mbylli me urimin, ji i pėrjetshėm nė poezinė shqipe. Shėndet, o i miri poet.
Rrustem Geci --------------------------------------------- Rrustem Geci
POEZIA, FJALA E PARĖ ME NGJYRA
Libri i Rrustem Gecit , Kanuni poetik ėshtė njė libėr me vlera tė larta artistike. Gjerėsia , thellėsia, dimenzioni, semantika, temperamenti, vargu i fortė e i guximshėm janė karakteristika tė poezisė sė poetit. Bota artisike e Rrustem Gecit ėshtė e gjerė. Metafizika e artit tė tij kudo puthė , shtrėngon dhe pėrqafon Rruga nėpėr mė tė mirėt, nėpėr mė tė dalluarit, ishte rrugė e gjatė. Asnjė gjerėsi s“mė zė thotė Geci. Shija poezisė shkruan ai, ēdo ditė po rritet , dhe kjo ėshtė gjė e bukur. Nė arenėn e sė pėrditshmes , shkruan Geci, ėshtė fusha ime e betejės, identiteti im, tregimet e mia.Trualli i poezisė sime thotė Rrustja, ėshtė Kosova, e pėrmbledhura e tė pėrbashkėtes , sublimja. Motivet e pasura, leksikiku i dendur, emocioni i guximshėm, bėn qė poeti tė ngjitet tek e pagjendshmja, tek e paanshmja.E sotmja tek unė thotė poeti ėshtė e ardh, e ardhme, e pėrditėsuar. Vepra Kanuni poetik ėshtė njė libėr i prushit tė madh. Me kėtė vepėr Geci arrin majen; / kujt t“ia tregojė plagėn / kur tė gjithė jemi plagosur/ me tė ndaluara ēfarė tė bėjmė / me tė jetuar po vritemi! Rrustem Geci u lind nė Roganė tė Dardanės mė 1950 . Mėsimet e para i kreu nė vendlindje e tij, ndėrsa shkollėn e mesme e kreu nė Gjilan dhe Dardanė Rrustem Geci u kulturua nė Universitetin e Prishtinės. Rrustem Geci plotė 17 vjet punoi gazetar nė Televizionin e Prishtinės.Pas mbylljes Televizionit ,shtėpisė ku ai punonte, mė 1995 mėrgohet nė Dortmund tė Gjermanisė, ku edhe tashti jeton. Rrustem Geci kryesisht merret me poezi dhe ese. Shumė poezi tė Gecit janė pėrkthyer nė gjuhė tė huaja nė gjermanisht e anglisht Me kėtė libėr Rrustem Geci na e afron krijimtarinė e tij 30vjeēare . Rrustem G e c i deri mė tash ka shkruar e botuar 10 libra ; Demonstrat e luleve, Antologia personale , Kėngė Qipshte, Milenium , Njė rrėnjė ulliri jemi Kėngė Ilirishte , Motive me shqipėri, Rogana, Tregime tė kohės Malli ndjek udhėn e vet Kanuni poetik dhe Njerėzit e rėrės. Poezia ishte dhe ėshtė fjala e parė me ngjyra ,pa poezi, pa kėtė mbretėreshė tė arteve,unė do isha njė hiq i kėsaj bote. Geci bashkėpunon me tė gjitha gazetat e revistat nė Europė dhe Amerikė. Libri Kanuni poetik qė po i jepet nė duar lexuesit tonė ka 1100 faqe dhe ėshtė prush i njė jetė tė madhe.
E uroj poetin Geci , pėr kėtė vepėr tė madhe poetike.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:25 | |
| Rrustem Geci, katėr poemė nga libri Njė pikė gjak pėr tokėn
E V R O P Ė
( p o e m ė )
Mė sheh si jam bėrė I tėri jam i gjakosur I tėri jam i plagosur Nė kėtė ēast tė rėndė dua ta gjej njė fije bari tė shoh nga po fryn era se vrasėsit do tė kthehen qė t“ i fshehin kufomat Mė sheh si jam bėrė i t ė r i jam i gjakosur I t ė r i jam i plagosur po e gjeta njė fije bari,do ta dijė nga po fryn era Nė kėtė vend tė betejave kujtoj 1913, kujtoj 1945 kujtoj 1981, kujtoj 1990 kujtoj,.. e ēka s“ kujtoj...
2
Evropė, jam q i e l l i im pellazgjike dhe iliriote me l a v d i tė pranuar e me kėngė tė dėgjuara Mė sheh s“i jam bėrė gjaku mė vie deri nė gju shtypjes nuk i pėrballoj Evropė, ne jemi tė njėjtė njihma tė drejtėn time tė drejtėn pėr vetėvendosje se edhe unė jam evropė Evropė , e j a kėtej pari t“i tregoj gropat me varre kullat e mia tė plagosura tė vėrtetėn e pėrmbysur Serbia s“ėshtė e madhe po ėshtė gjenocidiste dhe e njohur pėr barbari
3
Evropė, e bukura Evropė diellbardha apo diellzeza mė s h e h s“ i jam bėrė kėmbėt memzi mė mbajnė e uria rėndė mė kėrcėnon njė fije bari mė duhet qė ta dijė nga fryn era vrasėsit sėrish do kėthehen nė tė gjitha l u f t ė r a t komshinjtė mė zvogėluan m“ i morėn librat, dėfteret librat e shenjtė tė tokės m' i plaēkitėn, i asgjėsuan pėr t“i bėrė pronė tė tyre Evropė, e bukura evropė unė kam njė pyetje pėr ty pse s“mė njeh, pse s“mė do apo bėhesh se s“ kupton
4
Evropė, ndalja dorėn serbit ose po ia n d a l i vetė se tokat e mia mė mjaftojnė pėr tė mbjella e pėr tė korra l u f t ė s nuk i trembem por , unė d r u a j prej teje nga paktet tuaja tė fshehta dhe nga konferencat tuaja Unė qytetari yt modern bashkėkohanik me helenėt i moēėm sa ka dashtė zoti i krishterė sa tė krishterėt popull qytetėrues n“Evropė dy p e r a n d o r i mė ranė me shkopin e tė madhit dy perandori mė gjakosėn me zjarr e me h e k u r e unė ,ja ku jam, gjallė jam!..
P r i s h t i n ė, 1999 ---------------------------------------------- SKĖNDERBEU
( p o e m ė )
Nė bashkėsinė e kombeve nė bashkėsinė e shteteve nuk ka njė njeri tė njėjtė qė mund ta thotė zėshėm emrin e dhéut dhe atdhéut, emrin e kombit tė tij sa trimi ynė Skėnderbeu Nė epokėn e Kastriotit Shqipėria ishte njė tėrėsi; e zgjuar me ēastet e kohės dhe e aftė tė bėjė histori Nėn qeverisjen e Gjergjit u skuqėn tė gjithė gurėt qė atdheun e shqiponjave askush tė mos e lakmojė Nė atė epokė tė ndritur Skėnderbeu, shqipja lirisė i bashkoi gjithė shqiptarėt nė luftė kundėr armikut.
2 ----------------------------------
Nė takimet e tija nė Durrės nė Gjirokastėr , e Shkodėr nė Shkup e nė Kosovė Gjergji e thėrriste popullin qė t“ i pėrgjigjeshin luftės Nė Vlorė, ai u foli vlonjatve S“di ēfarė ju bėn tė dashur s“di ēfarė ju bėn tė lumtur por, nėn tehun e shpatave me shpatė duhet t“luftojmė! pra, para se t“ia beh lufta pėrpara se tė vie armiku kėtu ishte S k ė n d e r b e u ai qė i priu A r b r i t vetė nė ē a s t i n mė tė duhur nė ēastin mė tė vėshtirė Gjergji i dha shkėlqim tokės ( t h e u gjitha rrethimet ) dhe i dha shkėlqim vendit me gjakun e mė trimave na bėri qė tė mbetemi gjallė!
3 ----------------------------------
Nė njėzet e katėr luftėra nė njėzet e katėr beteja nė njėzet e katėr fitore Gjergji ishte trimi ynė ai qė i dha pėrgjigje kohės Princa tė mirė tė Arbrit mos u ligėshtoni, mbahuni Jini nė b e t e j a t tuaja kjo p a s u r i e vetėdijes mė detyron tė ju kėshilloj; Shqipėrinė ta duani shumė dhe gjakun mos e kurseni qė liria tė jetė, Shqipėri Princa tė zgjuar tė Arbrit lufta ėshtė ekuacion , me tė papritura e tė panjohura nėse ju dilni tė mundur nga ju lypset tė luftoni kjo luftė kundėr Turqisė ėshtė luftė pėr Shqipėrinė luftė pėr tė ardhmen tonė
4 -------------------------------------
Princa tė dashur tė arbrit gjaku i luftės nuk humbet edhe sikur tė na vrasin, edhe sikur tė na mundin rėndė farė e huaj kėtej s“do tė mbijė Shqipėria ėshtė gjak i moēėm g j a k i s h k r u a r me gjak gjak i s h k r u a r me l i r i Nė kėtė vend me plot begati me klimė tė butė e me det Tė gjitha parajsat janė kėtu pėr tė lindur e tė palindur njė pasuri e pamohueshme pėr tė gjithė qytetarėt tanė Qė shtetin ta bėjmė tė fortė tė qėndrueshėm e m o d e r n Shqipėrisė i duhen fitoret dhe asnjė humbje nė beteja
5 -----------------------------------
Kėtė vend me tokė e me det qė ne e quajmė , Shqipėri ka aromėn e fortė tė luleve aromėn e fortė tė pemėve aromėn e dimrit dhe verės aromėn e fėmijės sė qeshur Shqiptar , bashkohuni dhe mbajeni njėri tjetrin, duajeni se i humburi ēdoherė paguan gjobėn e rėndė tė pushtimit Nė kėtė ēast k o m b ė t a r Nė kėtė ēast h i s t o r i k Shqipėria ėshtė atdheu ynė Adresa e jonė nė kėtė botė !..
DORTMUND, 2008 ------------------------------------------- PUTHJA E DHEUT
( p o e m ė )
Re tė luftės,.. dallgė dhe stuhi S“na u hoqėn kurrė mbi qepallė Mė tė fortė ishim se vetė Sparta Natėn mbi Trojėn nuk di ta falė
Dielli mbi Shqipėri nuk shuhet Kjo ėshtė njė e vėrtetė e qartė Roma Ēezarit, Nata e osmanliut Na bėri tė vuajmė, tė heqim gjatė
Nė njė gjyq qė as korbat se shkruan Tė d ė n u a r ishim,...me kalvar! Nė atė (kontratė ) tmerri e gjaku Shpėrngulja bėnte atentatin e parė
Tridhjetė shekuj janė rrėnjėt tona 30 shekuj kemi gurin nė kufij dhuna ishte shumė e rėndė dhe ushtri tonėn ne nuk kishim
Nė kėtė b o t ė trishtimesh sa herė e kujtoj atė kohė njė e tronditur mė pushton krajla dhe mbretėr tė huaj qė s“ i patėm kurrė asgjė na shkulėn e na pėrshkulėn nė shkretėtirat e Anadollit Nga ajo kėputjeje e rėndė unė vetvritem ēdo d i t ė nga m a l l i i pėrmalluar nga tė qėnit i shpėrngulur Nė atė puthje tė dheut lashė pėrroin e fshatit, lisin kopshtin me plot perime e pemė.Vreshtėn e Dardhave se armiku na ra natėn , dhe na i dogji tė gjitha shtėpitė e ne qė m b e t ė m gjallė; i lamė ca g u r ė tek pragu!
3 ------------------------------------
Shpėrnguljen nga mėmėdheu e kam pėrjetuar shumė rėndė mė thotė njė ish i shpėrngulur ushtria dhe xhandarėt serbė na nxorėn nė mes tė rrugės udha pėr Selanik me qerre ishte njė dramė mė shumė qė vriste gjithandej Kosovėn Nė ato vite tė shpėrnguljes njė i quajtur Astrit Karadaku pjesėmarrės i (tre) luftėrave na thotė pėr kėtė p o e m ė betejat i takojnė historisė nėse betejat nuk sjellin fitore Nė ēastin kur po shkuleshim unė putha dheun tim tė ėmbėl dhe nga kopshti mora baltė qė ta kem s“i kujtim tė tokės dhe kujtim tė dhéut e atdheut qė tė mos mė bjerė hiadha apo ndonjė gjėmė e rėndė
4 ---------------------------------
Nė tė gjitha ato vuajtje Stambolli ishte njė vrasje kujtimet i kam tė freskėta nė Z y r a t pėr tė huajtė tek po prisja nė korridor tė merrja kombėsinė turke nė radhėt me ne, ishte njė vajzė bjonde , vjeē 13- tė nga Keēekolla e Prishtinės serbėt asaj ia kishin vrarė 16 a n ė t a r ė tė familjes, ndėrsa ajo kishte shpėtuar duke u fshehur nė plevicė. Ajo vajzė me atė dramė kishte 50 tė rarė tė familjes me gjak thuaja deri nė gju doli nga zyra duke bėrtitur kėtė emėr unė s“e kuptojė!
5 ---------------------------------
mė ktheni nė vendin tim nė fshatin me fytyrė bari tek shtėpia e prindėrve tek v a r r i i nėnės sime ish zėri i 13- tė vjeēares njė gjėmė e gjithėve neve
O mė tė mirėt e shpirtit Gjergj , Aleks , Trėndėlinė dhe juve qė s“ po u njoh gjuamėni me gurė, shajmėni se unė biri juaj dhe vėllai do duhej tė isha atje, atje dhe s ė bashku nė luftė t“i mbroja dhe unė trojet
Sa herė p ė r m a l l o h e m i bie telefonit e bisedoj; Kosovė, tungjatjeta, si je katundi s“i ėshtė; si dolėt nė mėngjes, a pati bastisje sa dasma u bėnė, tregomė sa n u s e lindėn fėmijė o vėlla i gjakut tim, trego se malli pėr ju mė nbyti!
6 ----------------------------------
Nė varrezat e Stambollit prehen me mijėra shqiptarė thonė se vdiqėn nė kėmbė me sy kah a t d h e u nė kujtim tė vendlindjes!.
Kossovė , Shqipėri , Atdhe tragjedinė e shpėrnguljes e kam pėrjetuar nė Selanik nė njė anije tė vjetėr greke qė transportonte shqiptarėt pėr n“humbje dhe n'harrim
Prandaj, si sot mė kujtohet thotė Isai, njė i shpėrngulur dhe shpalon njė akt drame pėr njė Hanife Ibrahimin nėnė nga Gjilani,pasi hodhi djalin, edhe vet ra nė det!...
( Grykėn e Bosforit P y e t e n i se flet Gjysma ėshtė l o t Gjysma ėshtė det!... )
7 -------------------------------------
Nė jetėn e tė shpėrngulurit nuk mjaftuaka njė vuajtje, njė dhimbje,njė humbje,njė vdekje i shpėrnguluri vdes ēdo ditė pėr t“ siguruar njė gropė varri
B i j t e shpėrngulur tė Arbrit me mund e bėmė kėtė jetė i kėputur , i degdisur, i huaj mėrgimi ēdo ditė mė vret!
Njė jetė se kam parė Kosovėn nė Tiranė s“kam qenė asnjėherė kam lexuar mjaft pėr atdheun pėr fushat , malet dhe d e t i n
Kjo j e t ė na iku me mall moshė mė nuk mė ka mbetur veshėt mė ushtojnė shumė e shoh se jam shumė i mėrzitur!
8 ---------------------------------------
E ē“murtaja tė rėnda na ranė po vuajmė ne, po vuajnė edhe fėmija Nė Shqipėri unė e kam mendjen zemra mė ikėn vetėm nė Tiranė
Tokė e florinjtė ėshtė Ēamėria tronditėse ėshtė ėndrra e ēamit Nė det kur trapi d r e m i t e t Dhe ēami me ēamen puthėn
Mosha s“ mė lė tė kapi largėsi fėmijėt po na i pėrtėritin emrat pėr ju qė e k u p t o n i vajin degėn e thyer edhe era e than!...
Atdhé, o i shtrenjti a t d h é nxirre kėngėn qė vlon nė ty Na lėsho njė za o i mirė qė tė mos vdesim nė mynxyrė!
9 --------------------------------------
Kosovė , e mba mend o trime kur korbat nga rragamėt t“u lėshuan gjuhėn e kėngėn tė t“i shleyjnė nėpėr kohė tė dogjėn, tė fyen, tė pranguan; por ti o Kosovė prapė diellin nxore nga zemra njė t r u p tė j e t ė Shqipėria!
O vėlla i atdheut tim, o zemėr jam lindur ku rritet p r u s h i jam lindur ku p i q e t flaka nė katundin me fytyrė tė barit unė kam tri kėngė tė gjakėta aty ku mė njihnin dhe i njihja
Nė ēastet tek shpėrnguljeshim Ne lamė pjesė tė jetės sonė Fragmente nga mė intimet Copa tė fshehura dashurie Dhe kujtime tė tjera tė jetės nė palcė tė tokės i fshehėm Tė mos i gjej dorė e huaj
10 ----------------------------------
Kosovė mos u vono, ngritu ti prishim kufijtė e ndarjes ndarjen qė po na ndan se koha qė po e jetojmė do qė tė j e m i tė l i r ė!
Tiranė, mė lejo tė pėrqafoj tė marr njė grusht dhé nga ti , nga toka ime e ashpėr njė grusht dhé pėr kujtim se gjuhėn e ėmbėl shqipe ndarja e gjatė ma v o d h i...
Kjo kėngė e ky mundim, do sjellin njė mėngjes tė bardhė njė m ė n g j e s plot diell edhe sikur koha tė zbres nė zero,Shqipėria do tė jetė njė!..
S t a m b o l l , 1994
----------------------------------------- A I T H A
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj arresti i asaj mbrėmjeje mė ka plagosur rėndė!...
Asgjė s “ mė kall tmerr Mė shumė se ai arrest ku pėr mėsimin e lirisė mė rrahėn e mė dhunuan!
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtojė por atė arrest tė fshehtė as t a s h t i s'e kuptoj!
Qyteteve tė m ė d h a ka plot grupe mafiozėsh po arresti i asaj tė hėne ishte dora e shtetit vet!
Nė atė terr tė atij shteti unė pashė vetėm vrasės polic nga tė ēmendurit qė gajaseshin , tiiiiiiiiiiii!...
2 -----------------------------
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj por ai arrest i armikut mė lėndoi sa s“ bėhet!
N“atė burg tė Gjilanit mes mureve tė errėsirės vetėm ato mure e dinė ēka u bėnin mėsueseve!
N“ atė kalvar tė burgut qė ishte poshtė atij ferri vuajta tė pavuajtshmen dhe atė plagė tė ndyrė!
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj por ajo llavė e policėve mė ka lėnduar rėndė
Pas gjithė atij dhunimi pas gjithė asaj torture; unė vdekjen dėshiroja si gjėnė mė tė bukur!
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj por ai arrest i armikut mė lėndoi sa s“ bėhet!
N“atė burg tė Gjilanit mes mureve tė errėsirės vetėm ato mure e dinė ēka u bėnin mėsueseve!
N“ atė kalvar tė burgut qė ishte poshtė atij ferri vuajta tė pavuajtshmen dhe atė plagė tė ndyrė!
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj por ajo llavė e policėve mė ka lėnduar rėndė
Pas gjithė atij dhunimi pas gjithė asaj torture; unė vdekjen dėshiroja si gjėnė mė tė bukur!
4 ------------------------------
Etleva , shpirt i mamit luaj, kėndo, kėrce, qeshu se ti e meriton kėtė jetė ti e meriton kėtė gėzim plaga ime ėshtė imja imja dhe e askujt tjetėr i thosha unė vetvetes
Me tė gjitha ato plagė Ajo kohė s' ishte e imja bisedoja unė meveten si ta shkuli, si ta harroj atė dhunim tė asaj nate Etleva; me ty e kam lehtė por , me Astritin
s“ di... me atė e kam vėshtirė, dhe s“ di si t' ia spjegoj nė kėtė pikė - dhembjeje emri i p l a g ė s godet emri i plagės turpėron se po t' ia them troē ajo plagė do ta vriste!
5 ------------------------------
Nė dhomė jam vetėm jam nė betejė me veten nė betejė me plagėn time nė kėtė teatėr personal plaga s“ mė lė tė hesht e gėrvishtura mė gėrryen nga zemra deri te mendja se ajo plagė e d j a l l i t po e shėmtueka shpirtin me kujtimin e sė keqes. Etleva , shpirti i mamit f l e j me ėndrrat tuaja se ti je e pastėrt si qielli dhe e meriton kėtė jetė se ajo qė mė ka ndodhur mua , ėshtė drama ime dhe e a s k u j t tjetėr Me foton e saj nė dorė Aitha bėnte betejen e saj pėrse unė tė vetvritem pėrse ta lė vajzen jetime pėr plagėn qė s' e desha!
6 ----------------------------
Nga jeta e njė gruaje kėputa kėto fragmete qė ai arrest i serbit tė mos mbetėt i heshtur E dėnuar me b u r g mbi atė grua tė fisme u shemb njė ēmenduri pėr ta vrarė atė qenie ai shtet atė fytyrė kishte Ju qė e njihni gruan, shpirtin e saj tė butė ju qė i puthni, qė i doni mos ua prekni trazimet mos kėrkoni fundin e barkut, fundin e gjėrave gruaja ėshtė mėma, qė ka lindur H o m e r i n!...
Prishtinė, 1993-2000
Rrustem Geci,katėr poemė nga libri Njė pikė gjak pėr tokėn
Rrustem Geci, katėr poemė nga libri Njė pikė gjak pėr tokėn
E V R O P Ė
( p o e m ė )
Mė sheh si jam bėrė I tėri jam i gjakosur I tėri jam i plagosur Nė kėtė ēast tė rėndė dua ta gjej njė fije bari tė shoh nga po fryn era se vrasėsit do tė kthehen qė t“ i fshehin kufomat Mė sheh si jam bėrė i t ė r i jam i gjakosur I t ė r i jam i plagosur po e gjeta njė fije bari,do ta dijė nga po fryn era Nė kėtė vend tė betejave kujtoj 1913, kujtoj 1945 kujtoj 1981, kujtoj 1990 kujtoj,.. e ēka s“ kujtoj...
2
Evropė, jam q i e l l i im pellazgjike dhe iliriote me l a v d i tė pranuar e me kėngė tė dėgjuara Mė sheh s“i jam bėrė gjaku mė vie deri nė gju shtypjes nuk i pėrballoj Evropė, ne jemi tė njėjtė njihma tė drejtėn time tė drejtėn pėr vetėvendosje se edhe unė jam evropė Evropė , e j a kėtej pari t“i tregoj gropat me varre kullat e mia tė plagosura tė vėrtetėn e pėrmbysur Serbia s“ėshtė e madhe po ėshtė gjenocidiste dhe e njohur pėr barbari
3
Evropė, e bukura Evropė diellbardha apo diellzeza mė s h e h s“ i jam bėrė kėmbėt memzi mė mbajnė e uria rėndė mė kėrcėnon njė fije bari mė duhet qė ta dijė nga fryn era vrasėsit sėrish do kėthehen nė tė gjitha l u f t ė r a t komshinjtė mė zvogėluan m“ i morėn librat, dėfteret librat e shenjtė tė tokės m' i plaēkitėn, i asgjėsuan pėr t“i bėrė pronė tė tyre Evropė, e bukura evropė unė kam njė pyetje pėr ty pse s“mė njeh, pse s“mė do apo bėhesh se s“ kupton
4
Evropė, ndalja dorėn serbit ose po ia n d a l i vetė se tokat e mia mė mjaftojnė pėr tė mbjella e pėr tė korra l u f t ė s nuk i trembem por , unė d r u a j prej teje nga paktet tuaja tė fshehta dhe nga konferencat tuaja Unė qytetari yt modern bashkėkohanik me helenėt i moēėm sa ka dashtė zoti i krishterė sa tė krishterėt popull qytetėrues n“Evropė dy p e r a n d o r i mė ranė me shkopin e tė madhit dy perandori mė gjakosėn me zjarr e me h e k u r e unė ,ja ku jam, gjallė jam!..
P r i s h t i n ė, 1999
SKĖNDERBEU
( p o e m ė )
Nė bashkėsinė e kombeve nė bashkėsinė e shteteve nuk ka njė njeri tė njėjtė qė mund ta thotė zėshėm emrin e dhéut dhe atdhéut, emrin e kombit tė tij sa trimi ynė Skėnderbeu Nė epokėn e Kastriotit Shqipėria ishte njė tėrėsi; e zgjuar me ēastet e kohės dhe e aftė tė bėjė histori Nėn qeverisjen e Gjergjit u skuqėn tė gjithė gurėt qė atdheun e shqiponjave askush tė mos e lakmojė Nė atė epokė tė ndritur Skėnderbeu, shqipja lirisė i bashkoi gjithė shqiptarėt nė luftė kundėr armikut.
Nė takimet e tija nė Durrės nė Gjirokastėr , e Shkodėr nė Shkup e nė Kosovė Gjergji e thėrriste popullin qė t“ i pėrgjigjeshin luftės Nė Vlorė, ai u foli vlonjatve S“di ēfarė ju bėn tė dashur s“di ēfarė ju bėn tė lumtur por, nėn tehun e shpatave me shpatė duhet t“luftojmė! pra, para se t“ia beh lufta pėrpara se tė vie armiku kėtu ishte S k ė n d e r b e u ai qė i priu A r b r i t vetė nė ē a s t i n mė tė duhur nė ēastin mė tė vėshtirė Gjergji i dha shkėlqim tokės ( t h e u gjitha rrethimet ) dhe i dha shkėlqim vendit me gjakun e mė trimave na bėri qė tė mbetemi gjallė!
3 ----------------------------------
Nė njėzet e katėr luftėra nė njėzet e katėr beteja nė njėzet e katėr fitore Gjergji ishte trimi ynė ai qė i dha pėrgjigje kohės Princa tė mirė tė Arbrit mos u ligėshtoni, mbahuni Jini nė b e t e j a t tuaja kjo p a s u r i e vetėdijes mė detyron tė ju kėshilloj; Shqipėrinė ta duani shumė dhe gjakun mos e kurseni qė liria tė jetė, Shqipėri Princa tė zgjuar tė Arbrit lufta ėshtė ekuacion , me tė papritura e tė panjohura nėse ju dilni tė mundur nga ju lypset tė luftoni kjo luftė kundėr Turqisė ėshtė luftė pėr Shqipėrinė luftė pėr tė ardhmen tonė
4 -------------------------------------
Princa tė dashur tė arbrit gjaku i luftės nuk humbet edhe sikur tė na vrasin, edhe sikur tė na mundin rėndė farė e huaj kėtej s“do tė mbijė Shqipėria ėshtė gjak i moēėm g j a k i s h k r u a r me gjak gjak i s h k r u a r me l i r i Nė kėtė vend me plot begati me klimė tė butė e me det Tė gjitha parajsat janė kėtu pėr tė lindur e tė palindur njė pasuri e pamohueshme pėr tė gjithė qytetarėt tanė Qė shtetin ta bėjmė tė fortė tė qėndrueshėm e m o d e r n Shqipėrisė i duhen fitoret dhe asnjė humbje nė beteja
5 -----------------------------------
Kėtė vend me tokė e me det qė ne e quajmė , Shqipėri ka aromėn e fortė tė luleve aromėn e fortė tė pemėve aromėn e dimrit dhe verės aromėn e fėmijės sė qeshur Shqiptar , bashkohuni dhe mbajeni njėri tjetrin, duajeni se i humburi ēdoherė paguan gjobėn e rėndė tė pushtimit Nė kėtė ēast k o m b ė t a r Nė kėtė ēast h i s t o r i k Shqipėria ėshtė atdheu ynė Adresa e jonė nė kėtė botė !..
DORTMUND, 2008
PUTHJA E DHEUT
( p o e m ė )
Re tė luftės,.. dallgė dhe stuhi S“na u hoqėn kurrė mbi qepallė Mė tė fortė ishim se vetė Sparta Natėn mbi Trojėn nuk di ta falė
Dielli mbi Shqipėri nuk shuhet Kjo ėshtė njė e vėrtetė e qartė Roma Ēezarit, Nata e osmanliut Na bėri tė vuajmė, tė heqim gjatė
Nė njė gjyq qė as korbat se shkruan Tė d ė n u a r ishim,...me kalvar! Nė atė (kontratė ) tmerri e gjaku Shpėrngulja bėnte atentatin e parė
Tridhjetė shekuj janė rrėnjėt tona 30 shekuj kemi gurin nė kufij dhuna ishte shumė e rėndė dhe ushtri tonėn ne nuk kishim
Nė kėtė b o t ė trishtimesh sa herė e kujtoj atė kohė njė e tronditur mė pushton krajla dhe mbretėr tė huaj qė s“ i patėm kurrė asgjė na shkulėn e na pėrshkulėn nė shkretėtirat e Anadollit Nga ajo kėputjeje e rėndė unė vetvritem ēdo d i t ė nga m a l l i i pėrmalluar nga tė qėnit i shpėrngulur Nė atė puthje tė dheut lashė pėrroin e fshatit, lisin kopshtin me plot perime e pemė.Vreshtėn e Dardhave se armiku na ra natėn , dhe na i dogji tė gjitha shtėpitė e ne qė m b e t ė m gjallė; i lamė ca g u r ė tek pragu!
3 ------------------------------------
Shpėrnguljen nga mėmėdheu e kam pėrjetuar shumė rėndė mė thotė njė ish i shpėrngulur ushtria dhe xhandarėt serbė na nxorėn nė mes tė rrugės udha pėr Selanik me qerre ishte njė dramė mė shumė qė vriste gjithandej Kosovėn Nė ato vite tė shpėrnguljes njė i quajtur Astrit Karadaku pjesėmarrės i (tre) luftėrave na thotė pėr kėtė p o e m ė betejat i takojnė historisė nėse betejat nuk sjellin fitore Nė ēastin kur po shkuleshim unė putha dheun tim tė ėmbėl dhe nga kopshti mora baltė qė ta kem s“i kujtim tė tokės dhe kujtim tė dhéut e atdheut qė tė mos mė bjerė hiadha apo ndonjė gjėmė e rėndė
4 ---------------------------------
Nė tė gjitha ato vuajtje Stambolli ishte njė vrasje kujtimet i kam tė freskėta nė Z y r a t pėr tė huajtė tek po prisja nė korridor tė merrja kombėsinė turke nė radhėt me ne, ishte njė vajzė bjonde , vjeē 13- tė nga Keēekolla e Prishtinės serbėt asaj ia kishin vrarė 16 a n ė t a r ė tė familjes, ndėrsa ajo kishte shpėtuar duke u fshehur nė plevicė. Ajo vajzė me atė dramė kishte 50 tė rarė tė familjes me gjak thuaja deri nė gju doli nga zyra duke bėrtitur kėtė emėr unė s“e kuptojė!
5 ---------------------------------
mė ktheni nė vendin tim nė fshatin me fytyrė bari tek shtėpia e prindėrve tek v a r r i i nėnės sime ish zėri i 13- tė vjeēares njė gjėmė e gjithėve neve
O mė tė mirėt e shpirtit Gjergj , Aleks , Trėndėlinė dhe juve qė s“ po u njoh gjuamėni me gurė, shajmėni se unė biri juaj dhe vėllai do duhej tė isha atje, atje dhe s ė bashku nė luftė t“i mbroja dhe unė trojet
Sa herė p ė r m a l l o h e m i bie telefonit e bisedoj; Kosovė, tungjatjeta, si je katundi s“i ėshtė; si dolėt nė mėngjes, a pati bastisje sa dasma u bėnė, tregomė sa n u s e lindėn fėmijė o vėlla i gjakut tim, trego se malli pėr ju mė nbyti!
6 ----------------------------------
Nė varrezat e Stambollit prehen me mijėra shqiptarė thonė se vdiqėn nė kėmbė me sy kah a t d h e u nė kujtim tė vendlindjes!.
Kossovė , Shqipėri , Atdhe tragjedinė e shpėrnguljes e kam pėrjetuar nė Selanik nė njė anije tė vjetėr greke qė transportonte shqiptarėt pėr n“humbje dhe n'harrim
Prandaj, si sot mė kujtohet thotė Isai, njė i shpėrngulur dhe shpalon njė akt drame pėr njė Hanife Ibrahimin nėnė nga Gjilani,pasi hodhi djalin, edhe vet ra nė det!...
( Grykėn e Bosforit P y e t e n i se flet Gjysma ėshtė l o t Gjysma ėshtė det!... )
7 -------------------------------------
Nė jetėn e tė shpėrngulurit nuk mjaftuaka njė vuajtje, njė dhimbje,njė humbje,njė vdekje i shpėrnguluri vdes ēdo ditė pėr t“ siguruar njė gropė varri
B i j t e shpėrngulur tė Arbrit me mund e bėmė kėtė jetė i kėputur , i degdisur, i huaj mėrgimi ēdo ditė mė vret!
Njė jetė se kam parė Kosovėn nė Tiranė s“kam qenė asnjėherė kam lexuar mjaft pėr atdheun pėr fushat , malet dhe d e t i n
Kjo j e t ė na iku me mall moshė mė nuk mė ka mbetur veshėt mė ushtojnė shumė e shoh se jam shumė i mėrzitur!
8 ---------------------------------------
E ē“murtaja tė rėnda na ranė po vuajmė ne, po vuajnė edhe fėmija Nė Shqipėri unė e kam mendjen zemra mė ikėn vetėm nė Tiranė
Tokė e florinjtė ėshtė Ēamėria tronditėse ėshtė ėndrra e ēamit Nė det kur trapi d r e m i t e t Dhe ēami me ēamen puthėn
Mosha s“ mė lė tė kapi largėsi fėmijėt po na i pėrtėritin emrat pėr ju qė e k u p t o n i vajin degėn e thyer edhe era e than!...
Atdhé, o i shtrenjti a t d h é nxirre kėngėn qė vlon nė ty Na lėsho njė za o i mirė qė tė mos vdesim nė mynxyrė!
9 --------------------------------------
Kosovė , e mba mend o trime kur korbat nga rragamėt t“u lėshuan gjuhėn e kėngėn tė t“i shleyjnė nėpėr kohė tė dogjėn, tė fyen, tė pranguan; por ti o Kosovė prapė diellin nxore nga zemra njė t r u p tė j e t ė Shqipėria!
O vėlla i atdheut tim, o zemėr jam lindur ku rritet p r u s h i jam lindur ku p i q e t flaka nė katundin me fytyrė tė barit unė kam tri kėngė tė gjakėta aty ku mė njihnin dhe i njihja
Nė ēastet tek shpėrnguljeshim Ne lamė pjesė tė jetės sonė Fragmente nga mė intimet Copa tė fshehura dashurie Dhe kujtime tė tjera tė jetės nė palcė tė tokės i fshehėm Tė mos i gjej dorė e huaj
10 ----------------------------------
Kosovė mos u vono, ngritu ti prishim kufijtė e ndarjes ndarjen qė po na ndan se koha qė po e jetojmė do qė tė j e m i tė l i r ė!
Tiranė, mė lejo tė pėrqafoj tė marr njė grusht dhé nga ti , nga toka ime e ashpėr njė grusht dhé pėr kujtim se gjuhėn e ėmbėl shqipe ndarja e gjatė ma v o d h i...
Kjo kėngė e ky mundim, do sjellin njė mėngjes tė bardhė njė m ė n g j e s plot diell edhe sikur koha tė zbres nė zero,Shqipėria do tė jetė njė!..
S t a m b o l l , 1994
A I T H A
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtoj arresti i asaj mbrėmjeje mė ka plagosur rėndė!...
Asgjė s “ mė kall tmerr Mė shumė se ai arrest ku pėr mėsimin e lirisė mė rrahėn e mė dhunuan!
Mė vjen turp ta them mė vjen ndot ta kujtojė por atė arrest tė fshehtė as t a s h t i s'e kuptoj!
Qyteteve tė m ė d h a ka plot grupe mafiozėsh po arresti i asaj tė hėne ishte dora e shtetit vet!
Nė atė terr tė atij shteti unė pashė vetėm vrasės polic nga tė ēmendurit qė gajaseshin , tiiiiiiiiiiii!...
4 ------------------------------
Etleva , shpirt i mamit luaj, kėndo, kėrce, qeshu se ti e meriton kėtė jetė ti e meriton kėtė gėzim plaga ime ėshtė imja imja dhe e askujt tjetėr i thosha unė vetvetes
Me tė gjitha ato plagė Ajo kohė s' ishte e imja bisedoja unė meveten si ta shkuli, si ta harroj atė dhunim tė asaj nate Etleva; me ty e kam lehtė por , me Astritin
s“ di... me atė e kam vėshtirė, dhe s“ di si t' ia spjegoj nė kėtė pikė - dhembjeje emri i p l a g ė s godet emri i plagės turpėron se po t' ia them troē ajo plagė do ta vriste!
5 ------------------------------
Nė dhomė jam vetėm jam nė betejė me veten nė betejė me plagėn time nė kėtė teatėr personal plaga s“ mė lė tė hesht e gėrvishtura mė gėrryen nga zemra deri te mendja se ajo plagė e d j a l l i t po e shėmtueka shpirtin me kujtimin e sė keqes. Etleva , shpirti i mamit f l e j me ėndrrat tuaja se ti je e pastėrt si qielli dhe e meriton kėtė jetė se ajo qė mė ka ndodhur mua , ėshtė drama ime dhe e a s k u j t tjetėr Me foton e saj nė dorė Aitha bėnte betejen e saj pėrse unė tė vetvritem pėrse ta lė vajzen jetime pėr plagėn qė s' e desha!
6 ----------------------------
Nga jeta e njė gruaje kėputa kėto fragmete qė ai arrest i serbit tė mos mbetėt i heshtur E dėnuar me b u r g mbi atė grua tė fisme u shemb njė ēmenduri pėr ta vrarė atė qenie ai shtet atė fytyrė kishte Ju qė e njihni gruan, shpirtin e saj tė butė ju qė i puthni, qė i doni mos ua prekni trazimet mos kėrkoni fundin e barkut, fundin e gjėrave gruaja ėshtė mėma, qė ka lindur H o m e r i n!...
Prishtinė, 1993-2000
Rrustem Geci,katėr poemė nga libri Njė pikė gjak pėr tokėn
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:26 | |
| Libri i Rrustem Gecit, Kanuni poetik ėshtė njė libėr i prushit tė madh, njė libėr plot hapėsirė dhe thėllimė.Poezia e Rrustem Gecit pulson ndryshe nga poezia e poetėve tė tjerė.Ky poet i shkėlqimeve tė mėdha sjell njė poezi me plot shpirt e shėndet. Jemi valė tė njė lumi / tė njė deti, tė njė oqeani / jemi njeriu i njerėzimit / koha qė po jetojmė / Rruga e krijimit thotė Rrusta ėshtė proces i mundimshėm..Shkėlqimet e poezisė sė Gecit janė tė madhėrishme dhe domethėnėse. Ai pėrherė ėshtė nė shtėpinė e materjes, nė dhomat e saj tė padukshme. Rrethi tematik i Kanunit Gecian, ėshtė i gjerė dhe universal. Fuqia e poezisė sė tij reflekton nė tė gjitha vargjet; qoftė nė motivet me Shqipėri, qoftė nė motivet me Arbėresh e Ēamėri, Geci kudo ėshtė njė Marthanomak i poezisė. Poeti Llemadeo nė leximin e tij tė parė shkruan; Libri Kanuni poetik i Rrustem Gecit, me 1 mijė e 600 faqe, dhe me 2006 poezi, ėshtė njė libėr kolos nė letėrsinė tonė. Pėr kėtė libėr do tė flasi koha dhe njerėzit, ata qė do tė dinė ta ēmojnė e vlersojnė. Pėr mjeshtrin e madh tė fjalės , sheshi i poezisė sė tij, ėshtė letra e bardhė, fusha ku ai bėn betejat. / kujt t“ ia tregojė plagėn time , kujt!.. / kur tė gjithė jemi tė plagosur / me tė ndaluarat ēfarė tė bėj / pse duhet tė ankohem, pse../ Rrustem Geci u lind nė Roganė tė Dardanės mė 1950. Mėsimet e para i kreu nė vendlindjen e tij, ndėrsa , shkollėn e mesme e kreu nė Gjilan dhe Dardanė. Rrustja u kulturua nė Universitetin e Prishtinės. Ai plot 17 vjet punoi nė Radio Televizionin e Prishtinės .Pas mbylljes sė RTP-sė, Geci mėrgon nė Dortmund tė Gjermanisė, ku edhe tashti jeton. Geci kryesisht merret me poezi , ese , dhe skenare. Veprimtaria e tij ėshtė shumė e gjerė. Libri Kanuni poetiki Rrustem Gecit ėshtė njė libėr me poezi dhe ide tė pėrmbledhura, ku pėsosmėria e vargjeve ėshtė nė unison me kohėn qė po jetojmė. U kujtojmė se poezia e Rrustem Geci ėshtė poezi me angazhim tė fortė artistik. E kuqja nė poezinė e Gecit, bashkė me tė blertėn, krijojnė emocionin. Nga dhimbja e gjakshme, shkruan Geci mė nxorri poezia, arti qė unė e desha dhe e dua. Poezia pėr poetin, jo rrallė kėrcėnon kėnaqėsitė personale. Dy baballarėt e poezisė, Homeri dhe Borhesi, jo rastėsisht, poezisė ia falėn sytė. Rrustem G e c i deri mė tash ka s h k r u a r dhe botuar 12 l i b r a ; Demonstratat e luleve ,Antologjia personale , Dridhjet e barit, K ė n g ė Q i p s h t e, Njė rrėnjė ulliri jemi Kėngė Ilirishte,Poezi me Shqipėri,Fletėt e qepės,Rogana,Antologjia e poemave Malli ndjek udhėn e vet dhe Kanuni p o e t i k. Kėtė shkrim pėr poetin ,Rrustem Geci po e mbyllim me njė poezi tė tij : Gjak u bėnė vargjet / derisa erdhėn tek ju / pėr ta dhėnė mesazhin / e njė mesdite tė bukur / Kėto dhe mijėra vargje tė tjera janė bota e tij , arti me tė cilin bashkėjeton autori. Poezia ėshtė e magjishmja , e bukura; Sa herė t“i je unė / dhe sa herė unė jam ti / ne bėjmė betejėn / trup me trup tė dy!...sepse../ pėr mė tė bukurėn / pėr mė tė dashurėn / nata sonte do tė jetė mė e gjatė / e dhimbja mė e ėmbėl...
Dashnim Hebibi - Zyrih L l e m a d e o - Shqipėri | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:26 | |
| Poezi nga libri i Rrustem Gecit Sa vjeē je Shqipėri libėr i vlerėsuar shumė nga kritika letrare. Rrustem Geci Dortmund 2007R I L I N D J E Rend Shqipėri rend Rend Shpirt I kombit Rend Shqipėri rend Rend e mos pusho
Rend Shqipėri rend Ėshtė ditė e flamurit Rend Shqipėri rend Me zemrėn e burrit
Rend Shqipėri rend Mijėvjeēarėve tė ri Rend Shqipėri rend Shqipėrisė Kuq e Zi
Rend Shqipėri rend Tokės tėnde rend Rend Shqipėri rend Me flamurin tėndU R I M I A duhej tė vdiste Troja Pėr njė grabitje gruaje E sotmja s“ka pėrgjigje Nga Troja del ende tym
A duhej tė vdiste Troja Pėr dy tė dashuruar Apo,..nga njė dashuri e nxehtė e njė mėkati,
...ajo kohė mė s“ flet. E sotmja s“ka pėrgjigje Me vdekjen e Trojės U shuan dhe pellazgėtVITI 2 MIJĖ E 7Kjo krenari pėr tė vdekur Nėpėr fushat e betejave Nga djemtė tanė tė rinj Eshte kod i atdhedashurisė
Kjo krenari pėr tė vdekur Nėpėr fushat e betejave Me idenė e ndryshimeve Ėshtė armike pėr armikun
O i ēmendur i vetėtimave Zbrit poshtė tė shihemi Kosova veten nuk e vret Po shkreh nė ballin tėnd MOLLA E KUQE Nė Konferencėn e Berlinit evropat Toplicėn e ndanė evropat Toplicėn e vranė evropat Toplicėn e thanė se, ajo pjesė e Shqipėrisė as emrin mė s' e flet!... K L E S T A Ēastet dhe instinktin unė s“mund t“i ndali prej aty nis frymėzimi pavetėdija dhe guximi * * * Ēdo kohė e mbrapshtė prapa lė prapėsitė, tė gėrryerat e t h e l l a njė kujtesė tė gjymtuar * * * Njeriu ėshtė njerėzimi qė pėrkund mendimin tė qeshurėn hyjnore tė dhimbjes dhe qeniesT O M O R R IKy diell I vluar n“ largėsi Vjen drejt nga gjithėsia Vjen me rreze stinėsh, tė Ndritė ku ėshtė Shqipėria
Ky diell i vluar n“ largėsi Ulet i kthjellėt n“Shqipėri Takon y j e t kėtejpari Dhe ngjitet vetė n“qershi
Ky diell i vluar n“l argėsi Qė derdhet mbi Shqipėri Nuk ėshtė i zgjedhuri ynė Po i dashuruari i tokėsD Y R R A H USa vjeē je Shqipėri lexojeni barin, gurin ajrin, pemėt, vreshtat ujin e bardhė tė lumit
Sa vjeē je Shqipėri putheni tė bukurėn putheni tė bukurin jasemini e lulevalėve
Sa vjeē je Shqipėri 5 mijė vjet s“janė pak Po s“ janė dhe shumė pyeteni valėt e detit A U L O N AKrejt Brenda kraharorit Kam fuqinė e kėngėve Frymėn e plot betejave Dhe pasionin pėr artin
Krejt brenda kraharorit Kam librin mė tė ri Njė poezi mė ndryshe Nga poezia a k t u a l e
Krejt brenda kraharori Nė brendinė e zemrės Fjala kullon dhimbjen Dhimbja kullon fjalėnK O R A B IAta qė shtijnė nė tanėt Janė krisma tė armikut Fantazma tė mbetura Tė vrasėve tė eposeveE L B A S A N I Unė e mbrojė vetveten sa herė ajo do tė mbytet ose tė bie e tė rrėzohet nėpėr rrotat e fatit tė saj
Unė e mbrojė vetveten Me tingujt mė me ngjyra Me ndėrrime ndjenjash Tė instinkteve tė mėdha
Unė e mbrojė vetveten Me Janinė e Preshevė Me shqipėritė e mia me Kosovė e TetovėS H Q I P Ė R IJi vend i qėmotshėm Popull qė do vetveten Ji njė gjak me Kosovėn Ji njė gjak me Iliridėn
Ky dhe a t d h e i yni I bėrė prej k o h ė s h Me pemė dhe me det Ėshtė njė pasuri e jona
Kujtesė s“kam pėr asgjė Po jetėn e lexoj brenda Plot ishin Itakat tona Qė ne vetė i humbėmT I R A N A Nė njė kohė pa kohė kur ēdo gjė ishte zero Tirana e qante Tiranėn Dhe shtetin nė s h t e t
Nė atdhé atė mbrėmje hotelet kudo ishin bosh prej shtėpive prunė kafe hoteli s“kishte as bukė!
Tirana vėrtet q a n t e me njė diell pa dritare n“ atė varfėri ekstreme secili shante si dinte!...D U R R Ė S IMos qaj lulen qė mbeti vet Por qaje djalin qė iku nė det Durrėsi e Dyrrahu njė etni Denbabaden q y t e t i ri
Nė tokėn e pasur tė Dyrrahut Deti i shqipeve vetė ligjėron Njė tėrmet qė i ra Durrėsit Nisė njė dramė me sa vijon;
Mė tragjikėt i mbyti dheu Kripa e Durrėsit kripė flori Nga tė gjallėt e atij tėrmeti Mbeti r ė r a e njė lot nė syDeti i Durrėsit det me plazh Ylli i Durrėsit yll me gjirmė e r a rėrėn e dredh e tund dallga detin e do me fund
Dashnori Durrėsit puth thellė Me tė puthura fėmijėn nxjerr I gjithė qyteti puth me zjarr puthja Durrėsin e mban gjallKRUJĖ E LIRISĖĒ“ėshtė ky ajėr me aq verė nis prej fushave e maleve merr Ē“ėshtė kjo pemė argjendt e ar gjitha kėngėve m“i bie mbarė!
Mijėra v j e t janė stinėt tona Mijėra v j e t Shqipėri mbi dhé Krujė e gjakut tė Skėnderbeut Flamur-madhja e gjithė atdheut!
Krujėn e bukur,Krujė e ashpėr Piqet s h e g a,... kuq nėn fletė Qė nga k o h a e Kastriotit K r u j a ka...h i m n i n e vet!...
Qysh kur t o k a ishte fėmijė Gjuha shqipe ish gjuhė e parė Ndal o bir,..qė tė jap ca mana Njė pikė lot kujtim nga nėna!
Plotė,... argjende ka Shqipėria Ullinjtė e Krujės janė me ar Rrofsh o Krujė e Skėnderbeut Flamur-madhja e a t d h e u t !KOMBI I QEJFEVETė gjithė miqtė e festave tė dasmave e pėrvjetorėve shprehin emocionin e tyre identitetin e kombit krijues shpirtin e ashpėr tė kėngės dehjen e kombit shpėrthys Studius tė ditur tė Evropės Jo rastėsisht na quajtėn Komb i madh i f e s t a v e komb krijues i k ė n g ė s komb i fortė i humorit komb i seksit dhe poezisėN D R Y S H I M E T Ikėm ta mundim tė k e q e n Ikėm t“i k ė p u s i m prangat Ikėm se s“ pamė rrugė tjetėr Ikėm se p l a s i dhe kėnga!
Vrasės tė mbetur tė regjimit Na rrahėn, na fyen e na shanė Me ato anije si vuajtja jonė E dimė ... si prekėm matanė !
N“atė k o h ė tė mundimshme Babilonė tė babilonisė sė madhe Shqipėrinė gati e ē m e n d ėn Me varfėri e tė t a l l u r a
Ikėm ta mbyesim tė keqen Qė e keqja tė ikė, tė mos godasė D o s j a jonė prej refugjati Shpirtin ma b ė n tė mė plasė!
Pėr atdhé shpirti mė dhemb po pėr largėsi kishim nevojė Ikėm se s“ patėm rrugė tjetėr e ē“ ferr kemi ngrėnė matanė! ...
V Ė S H T R I MĒ “ m o s h ė ka Shqipėria Lexo gjėmimin e dallgėve shndrrimin e shiut nė ujė shndrrimin e ajrit nė frymė R O Z A F Ė S E murosur por vdekjen shkeli Lotin tėnd v ė l l a i ta mbaj Dhimbja e madhe s“ lė as lot Ah, Rozafė, ē“ u deshėm sot!
Asnjė kohė nuk ėshtė pa diell Asnjė kohė nuk ėshtė pa qiell Nė ditėt mė tė mira tė murosėn U s t a l l a r ė t,...tė deshėn ty!...
Nė fund tė l i q e n i t uji qante Pse murosėn nė mur atė grua Ah, Rozafė, Rozafė, moj motėr Plot murtaja ranė nė Shkodėr!
E murosur,.por vdekjen shkele Shkodra, ty Rozafė tė deshi Nė vend tė bukur tė murosėn Me njė mall e me njė dhimbje
Qytete tė bukura ka Shqipėria Nė kėtė botė njė ėshtė Shkodra (Ah, Rozafė,.Rozafė, oj motėr) Plot rrufe na ranė nė Shkodėr! G J I R O K A S T R AS“ dua tė a r g j e n d o j asgjė I kėrkoj humbėsit, shokėt e mi Kėmbė u ngjita deri tek ju tė pi njė kafe e njė gotė raki;
Mbi atė kozmos tė v o c k ė l Gjirokastrėn e g j e t a tė tėrė Njė qytet me shumė tė veēanta Njė kodėr e shtypur, e bėrė!
Asgjė s“ dua tė a r g j e n d o j kėrkoj Librin e kėngėve tė Artės ...nė luftėn pėr Termopilet, kėrkoj p o e t ė t e Gjirokastrės!
Nė Gjirokastėr s“kėrkoja Trojėn As shtėpinė e Zeusit qė s“ flet i kėrcėnuar rėndė nga Greqia Homeri kėtu ishte n“Ekzil, vet!
d i e l l i fryrė, hėnė e vrarė, ia dogjėn emrin H o m e r i t; Njė Greqi thuaja e pazakontė, ia mori sytė , po ia la nderin!...
S A R A N D AA j r i e J o n i nė Sarandė I puthin l u l e t nė verandė Fryma e Jonit, frymė e lirė ėshtė e butė e pa mynxyrė
Sarandjotėt burra tė dheut burra trima tė mėmėdheut M“ atanė detit qan njė ēam njė poezi me lot e gjėmė!
Jonė e bukur, Jonė prej deti bukur t“shkoka sot gėrsheti ai bilbil qė kėndon n“ Ksamil do qė Ēami tė jetė i l i r ė!
Mes S a r a n d ė s e Korfuzit Shqipėria shqipėrisht lulėzon Qeshu Sarandė, rritu Sarandė Gjithėshqiptare nė detin Jon!
Bėhu o grek, thoshte Homeri Mos vėr gisht nė Ilirik, do tė tė vrasė uji, do tė bjerė mal s“ vritet Troja mė me Kalė!... B U T R I N T INė amfiteatrin tonė antik Pyeta ajrin,...ē“ po thėthitė Po bėjė hije, e mbjell pemė Nė Butrint po bėjė poemė
Nga Butrinti,..nė K o r f u z Pashė tė vrarėn tonė nė buzė Nė t e a t r i n tonė a n t i k; Drama e madhe s“ishte frikė
Kaonė, Molosė, Thesporotė Burra trima e me f l o t ė Mjeshtrit e artit nė Butrint Lanė pas veprat, edhe sytė!...
Na ishte Eskili kėtu njėherė Vjershėtor e burrė me nder Nė Iliri kishte njė motėr Ilirishten e fliste nė sofėr!
Hėnė e verės, hėnė me zjarr Dorėn diellit do t“ ia marrė Nė Butrintin tonė a n t i k Drama e madhe s“ishte frikė! T H I R R J E Nė ligjet e tė jetuarit nuk ka drejtėsi pėr tė gjithė as dashuri tė mjaftueshme njė dhuratė e tillė mungon po unė u bėj thirrje lexuesve tė ngritėn kundėr padrejtėsisė dhe diellin ta ngrejmė me duar me sa mė pak dhimbje me sa mė pak vuajtjePoezi nga libri Sa vjeē je Shqipėri, libėr i vlerėsuar shumė nga kritika letrare Rrustem Geci Dortmund/ 2007
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:27 | |
| Njė rrėnjė ulliri jemi Rrustem Geci U L L I R IJetoj nė udhė tė gjerė ku bie shi , ku frynė era ku deti shend dallgėzon Jetoj nė udhė tė gjerė ku malli mallin prekė ku malli mallin ndjek jetoj nė udhė tė gjerė ku stuhitė vijnė e ikin ku dielli kurrė s“ shteronNjė rrėnjė ulliri jemi Nuk shterret u j i nė det as dallga , as gjėmimi saj njė r r ė n j ė ulliri jemi kudo qė janė shqiptarėt MALL DHE LOTMe m u a j e me vite ėndrrat i kam pėrsėritur qė tė mos harrohemi ta ruajmė lotin mes vedi S H Ė T I T J EShpirti, mos fluturo aq lart se tė merr era , rrėzohesh mos u l a r g o aq shumė ndalu, mund tė humbasim nėse s“i vėmė shenjė hapit pylli andej ėshtė i dendur udha e foleve s“ka fund vemi kah buzėqeshin krojet atje ku dielli ka studion e tijLUNDĖRTARIĖshtė njė ēast nė det kur d e t i do qetėsi ...e Z a r a kollitet,... e belbėzon n“ jermi!
Lundra lundrėn qan Lundra lundrėn hesht Pyeteni arbėreshin Pse shpirti i q e s h
Letėr kam nga djali Letrėn e kam nė gji Im bir do tė kthehet Pranė gjakut tė tij!
I dehur mes lundrave Arbėreshi k ė n d o n D e t, i paepuri, d e t S“di pse s“mė kupton!
Letėr kam nga djali Letrėn e kam nė gji Im bir do tė kthehet Nė kalvarin e tij!...D O N A T I Me k i t a rė mbi lundėr Ish Donati dhembje-ėmbėl Ndanė ishujve tė Zarės ... g j a k i jepte kėngės!
Dana , ndėr ullinj tė njoha me ujė t“kripur ishim larė tė kujtohet kur poqėm peshq pėr ca puthje e pėr ca fjalė.
Lotin tėnd unė det ta njoh I pėrjetshėm jam mbi valė me tė dashurėn do ndalojė pemė e bukur tė mos qaj!
Bjeri kitarės Donat, bjeri shiu i zemrės tė mos ndalė nė kėtė varkė e nė kėtė det ty tė putha pėr herė tė parė.
Me k i t a rė mbi lundėr Ish Donati dhembje-ėmbėl Ndanė ishujve tė Zarės ... g j a k i jepte kėngės!... QIEJ DHE LOTZarė o d i e l l , Donat o det i gjerė e i gjatė kam njė mall nė zemėr qė mė bėn tė qajė
Nėn kėtė qiell tė huaj gjaku i shprishur qanė i k ė m nga Arbėneshi i gjithė f s h a t i jonė
Nėn hije e portokalle fjalė zemre shpalojmė nėn hije e portokalle tė palindurin mėtojmė
Nė kėngėt e arbėreshit plot janė kėngė me det dhe kėngėt me prush Ku malli s“ka tė metė
- E BUKURA MORE Dhimbja zemrėn po e pyet Malli mua m“i mbyti sytė Nė ėndėrr shoh unė Morenė Dheun e t“atės dhe atdhenė
Flet De Rada, flet dhe Ujko Dushko Vetmo ēon mesazh Qan e bukura, qan i bukuri Pėr Morenė kemi njė mall
Flakė e shpirtit nuk shterron Prush i zemrės nuk harron Kujtoj h ė n ė e kujtoj det Sa herė gjaku im mė thėrret
Unė ju desha po s“u pamė Si u shprishėm edhe qamė Gjuha jonė dritė shumėzon Rrėnja fort gjakun pastron!
HORA ARBĖRESHEGjaku i shprishur i arbėreshit Ėshtė thėrimė e gjakut tė parė Nė ēdo fjalėz n i s njė zemėr Fjala shqipe , fjalė me emėr
Gjuha shqip qė ne shkruajmė Nė plot trajta ėshtė tamam Gjuha jonė ka shumė puse Ėshtė e pasur, pėr ēdo kėngė
Buzė e vashės ėshtė e ėmbėl Gjinjtė e saj janė prush e verė Dehja e madhe nis tek gruaja B u r r a t tanė janė me qejf
Kėngėt tona, kėngė tė bukura Ar e argjend ne vetė i bėmė Kėngėt qė dalin vet nga zemra Janė tė bukura t“ i kėndosh
Nė poetikėn e arbėreshėve D j a l i vashės i jep e i merr Nė sofėr tė pasur tė arbėreshit Shtrohet vera e kėnga shtrohet KREMTA E Q E V EKur bjen dielli nė katund vjen me dritė e rreze shumė ajri e era s“ janė mynxyrė fushėz e frymės ėshtė e lirė!
Kremta e q e v e nė katund Ėshtė intime t“ lė pa gjumė vetė na shpien nė brendėsi tek rrėnja e gjakut nė Iliri!
Dielli s“humbet mbi katund prill e verė kėtu ka shumė djersa jonė, djersė e bardhė nė ēdo zjarr, njė zjarr i parė!
Nė zjarr t“ katundit dita nis nga gjaku i lisit jem njė fis dritė e diellit mbi katund ėndrrat tona i rrit pa fund
Sa herė dielli ēelė n“ qershi mendja mė vete nė Shqipėri kėngėt arbėreshe janė me det janė dallgė zemre, flasin vetė!...
ARBĖRESHĖTArbėreshėt e Arbėneshit e ruajtėn frymėn , gjakun gjuhėn e zakonet,folklorin trajtat mė tė pėrdorshme kujtimet dhe frymėzimet zėrin kuq e zi tė kėngės
Asaj bisede nė mbrėmje Deshpali i dha pėrmbajtje Nė ullinjtė e gjakut tonė U shpreh poeti Deshpali Arbėreshėt e Arbėneshit I dhanė gjak k ė n g ė s kėnga tė mos kėputet!
Emri arbėresh,...tronditė e m r i arbėresh zjarrmon nė rrėnjė tė kėtij emri tė kėputur; dega e thyer ēan kraharorin e arbėreshit dhimbjen qė nuk pushon!
2 -------------------------------------
Nė truallin e fortė tė jetės guri i moēėm s“ mplaket guri i moēėm s “ thyhet edhe pse nė vend tė huaj ne e ruajtėm frymė tonė gjuhėn artin dhe zakonet
Po tė ishim tė kujdesshėm barku i butė i arbėresheve do prodhonte plotė fėmijė dhe arbėreshėt do tė kishim mė s h u m ė f s h a t r a mė shumė shkolla e nxėnės mė shumė tokė e qiell, dhe askush nga ne , k o h ė s nuk do t“ i shėrbente falas!...
Arbėreshėt e Arbėneshit e ruajtėm frymėn e gjakun zėrin kuq e zi tė f j a l ė s falė Zarės zemėrim - mirė falė Zarės zemėrim - gjerė! S E R E M B EMuaji i majit m u a j flori Jeronimi shkon tek kopshti rruga i bie nėpėr l a g j e pėrshėndet babain e Donės
Dielli rrezet i vė nė kopsht dielli rrezet i v ė nė lule tokė e ashpėr e arbėreshit do shumė punė e djersėn do
Dona e Ndout vashė e bukur Jeronimin e do pėr zemėr Jeronimi i fisit tė Ulajve Ėshtė d j a lė e goxha djalė
Jeronimi i biri i M a t e o s e fton Donėn ta pėrqafojė jepma fjalėn, jepma zemrėn vėmi nė kishė pėr kurorė
D E S H P A L I Det i hallakaturi det hedhe kėtej pak rėrė unė pakėz po shėtis mė sheh si jam bėrė
i mplakur , i kėrrusur lundrėn dot s“e ngas m o s h a mė s“mė lė dallga mė pėrplas!
Mosha mė ka vrarė dallgėn mė s“ e ngas peshkun e kam mik po unė s“ i vejė pas
Shumė jam i moshuar Jetė s“mė ka mbetė Mė kot pikėllohem as rėra mė s“mė flet
KULLONVARREKėngėt tona, kėngė me mall kėngėt tona, kėngė me zjarr nga mėmėdheu lindet dielli nga mėmėdheu prilli vjen!
Gratė arbėreshe janė tė zonja janė tė dashura, janė tė afėrta sikur (b u r r a t) ato punojnė dasma e festa bashkė i bėjmė
Gjuha jonė , gjuhė e bardhė ajo vjen, nga vjen dhe mėma ēdo shqiptar qė vjen kėtej Ne tė gjithė i mirėpresim!
Kėnga jonė , kėngė me mall kėnga jonė , kėngė me zjarr Nė kullonvarrekemi sheshin ku arbėreshėt derdhim lot!...
E DIELA NĖ PLAZH( p o e m ė )
Arbėresh, puthe arbėreshen nė do ta lindėsh arbėreshin!...
Atė takim nė plazh Nuk e quaj tė ēastit asgjė s“ kisha caktuar prisja njė surprizė
Nė plazhin e bukur gjithė vera ishte aty aty ishte tėrė dielli aty ishte gjithė deti...
Ajo e diel e plazhit mė njohu me Dananė njė v a s h ė e bukur nga fshati, Arbėresh!
Det, i bukuri det pse je kaq i harlisur vashės ia lexoj sytė shpirtin prush tė saj
2 ------------------------------
Nėpėr dallgėt e detit ajo humbej nė shkumė emrin s“ ma thoshte veē putheshim shumė!
E ngjashme me diellin e ngjashme me valėt Ajo ishte vetė e diela e tė gjitha tė dielave!...
Ajo e diel e Zarės ajo e d i e l e detit mė njohu me vashėn qė zemrės i pėlqeu
E pėlqej fjalėn udhė Shėtitje nėpėr det plazheve tė virgjėra ku e puthura f l e t
Rrugės kah Deshpali vonojmė tek ullinjtė sofra poetit na priste me libra e me poezi
3 ----------------------------
Nė njė oazė me bar Ajo u zhveshė nudo mė do kėshtu si jam se rrembin e kėputur edhe dielli e qan!...
N“atė ishull me pemė U pėrqafuam shumė pas shumė puthjesh Dana, tha mė quajnė!
Nė kėtė pyll ullinjėsh Unė e ēmoj puthjen Pėrkėdheljet tuaja d r i d h j e t e ullirit!...
Dana, mos u ligėshto ky ē a s t ėshtė yni ky ēast mė frymėzon posi kjo e d I e l e
4 --------------------------------
F l a k e heshtjen d e t s h i h ė m s“ jam v e t ė i t ė r ė ky pėrqafim me zė i bie kitares
Dana, lermė tė dehem ta ndiej aromėn tėnde shijen tėnde tė njomė zjarrin tėnd tė mishtė
Me kėtė shije tė puthjes me kėtė shije tė j e t ė s ti i dha kuptim tė dielės kjo ditė tė mos humbas
Dana, shpirt i shprishur thuaje njė fjalė zemre pse u njohėm kaq vonė pse kaq vonė kjo e diele!
5 ----------------------------------
Duajėm , mos mė pyet Por, marsho mbi mua Se jeta ka tė fshehtat qė dukja nuk i f l e t
Mėma ime mbrėmjeve kur pėrgatiste krevatin lehtė ia merrte kėngės qė babi ta dėgjonte
( Arbėresh,puthe arbėreshėn, nė do ta lindėsh arbėreshin! )
E shtrirė nė gjoksin tim I flisnja fjalė z e m r e Dana, mos u dėshpėro Ky d e t nuk tė v r e t As Zara zemėrim-mirė
Z a r ė , 1 9 7 9 RUSTEM GECI | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:27 | |
| billigoje..
si mendon.. cka po don me than poeti rrust.. me kte poezi te shkurter.. a kuptove dicka..
--
K O R A B I
Ata qė shtijnė nė tanėt Janė krisma tė armikut Fantazma tė mbetura Tė vrasėve tė eposeve
...
---
Sic del nga disa poezi .. te Gecit..ai do te jete njohur mire me arbereshet e Zares.. e mes tyre me shime deshpalin etj..
Ishte nje kohe e arte ne vitet 1970-80 kur kultura shqiptare ne Jugosllavi morri zhvillime te shkelqyera e sigurisht fale Prishtines .. me institucionet e saja Letrare e politike e shkencore.. qe u be qendra e ketyre zhvillimeve jo vetem ne hapsiren e ish jugosllavise por dhe per mbare diasporen e mbare boten.. E nje nga keto arritje eshte padyshim.. njohja e kultivimi i te arriturave ne mesin e artistave e shkencetareve shqiptare ne Prishtine me arbereshet qofte ne Dalmaci (Zare) qofte ne Itali (kalabri e Sicili) e gjetke..
Mirnjohje atyre qe e krijuan ate kohe.. e tani ka ardhur koha te rilidhen ajo plejade dijetaresh e ta lene ate miqesi e korelacion brezave te rinj.. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:28 | |
| Rrustem G e c i poezi promemoriale
Kulla e Martirit
Kryengritėsit, Tahir Meha
Ka ndal dielli mbi Prekaz E ka vu buzėn nė gaz Kot provoni n“Drenicė me hy Tahir Meha vėzhgon n“dylbi
Vjen ushtria varg e vijė Vjen me tanke e milici Duan Tahirin gjallė me lidh Krejta hyrjet i kanė mbyll
Tahir Meha njė dardaniot Pushka ime s“flet veē sot Plumbi i parė vret njė Dodek S“jepet kulla unė pa vdekė
Plumbi dytė vret njė Millan Vetė mė hyri ai qen nishan Pikė e gjakut ku ka ra Pemė e tokės kurrė s“ėshtė tha
Nebih Meha thėrret, Tahir Tė lumtė dora o im bir Vret Tahiri dyzet armiq Na nė luftė nuk jemitė liq
Ka dalė dielli mbi Prekaz Tahir Meha po qesh me gaz Babė e bir ngrehin njė kėngė Babė e bir vrasin njė gjėmė
Tė lumtė zemra o azgan Kėshtu luftohet pėr vatan Ndal o serb o serbomadh Kthehu prapa nga ke ardhė
Qysh kur ishte pellazgjia Une jam(kėtu) n“tokat e mia Tahir Meha pushkėn mbush Zjarri e do tė ketė pak prush!..
Rrustem Geci - Dortmund
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:29 | |
| Rrustem G e c i - poezi nga libri " Fletėt e Qepės "
ZĖRI ILIRIDĖS
- Gjashtė tė rėnėve tė Brodecit
Sėrish djemtė na vritėn Sėrish lufta na kėrcėnon Se fis i zi i K o r b a v e S ė r i s h gjak m ė t o n
Ti i n d e z e 6 shkronja Dhe nė secilėn shkronjė Nga nė i rėnė i b u k u r Nga njė pikė gjaku e fortė
O zė i mėtė bukurit I l I r i d avetėn s“vret Ata erdhėn qė tė vrasin Ata erdhėn qė tė vritėn
Fol o Shkup o Shkup i zi Kam njė emrin njėjtė si ti Nė Brodec s“qahet guri I l i r i d ė quhet flamuri
N ė n t o r, 2007
I L I R I O T I
Hyj nė luftė qė tė vritem Hyj nė zjarr qė tė digjem Lufta merr e s“kthen Kėnga jep e s“merr
Njė copė bukė pėr pushkėn Njė copė bukė pėr gojėn Ky ėshtė himni ushtarit Qė mua mė bėn tė lirė
Hyj nė luftė qė tė vritėm Hyj nė zjarr qė tė digjem Lufta merr e s“kthen Gjaku jep e s“merr
Rea borėn vetėtinė Era borėn vetė e shkrinė Hyj nė luftė tė jem i lirė Pse tė rroj nė mynxyrė
A M O E L A
Djalin ma vrau serbi pse djali atė s'e deshi djalin ma vrau serbi se djali ishte i bukur djalin ma vrau serbi kur ai i kėputi prangat djalin ma vrau serbi se lirinė e deshi tė lirė
B U J K U
Nė gjakun e bujkut tonė ka grurė, misėr, fasule, shi beteja tė ashpra pėr tokėn beteja tė ashpra pėr jetėn brazda tė lėruara e t“palėruara farėra lulesh, pemė, trėndafila kopshte nga mė tė blertat qė i japin mendim punės tek ky mbjellės i farėrave tek ky mbjellės i pemėve ka shumė tregime dhe beteja pėr jetėn
Metush Krasniqi
Ju qė lirinė e keni pėr zemėr mos ia jepni votėn armikut dhe asnjė t a t i m qeverisė mos i dorėzoni armėt tuaja as luftėn tuaj me g j a k mos ia b e s o n i askujtė ndihmojini trimat, tė diturit shkollimin mos e ndalni ndiqeni mėsimin e lirisė shumė janė burgjet me ne plot janė betejat qė presin
ADRESA TOKES
Krejt nė fillim ishte ajri ishte uji, fryma dhe shiu ishin mėngjeset, mesdita pemėt e egra tė fushave
Krejt nė f i l l i m ishte bari, shkretėtira gjelbėrt shija e bukės dhe kripės zanafilla e plot fillimeve
Krejt nė fillim ishte dora tėrmetet dhe fatkeqėsitė e krejt mėpastaj ia behėn kaosii lashtė a n t i k
Krejt nė fillim ishte era kufijtė tanė tė arbėrit shqipja shqip e shqipeve adresa jonė e g j a k u t
HIMNI I ARBĖRIT
Qė nga pellazgėt dhe ilirėt nė tė pėrpjetat e historisė tremijė vjet e ca mė parė tokėn tonė e bėmė me farė
Nėpėr l u f t a dhe beteja me gjak tonin ty tė lindėm g ė z o h u liri , qeshu liri me gjak zemre ty tė rritėm
Mėndje,duar i shtrėnguam duar e mendje i bashkuam qė nga pellazgėt dhe ilirėt ty l i r i tė falemi shumė
TĖ DASHURUARIT
Qysh kur arrės fletėt i ranė Nėn arrė u deshėm e u ndamė Koha neve pak na ndihmoi Derisa fletėt arra i mbaroi
Plot vite shkuan e do shkojnė dhe ne njėri-tjetrin kėrkojmė jeta s“i uji pėrroit merrė e ikė po dashuria shumė ka meritė
Nėpėr ēfardo largėsie qoftė zemra punon tė mos pushojė pėrjashta koha dhe ndėrron po shpirti zemrėn se harron
L I R I K Ė
Na ishte njėherė njė zog me z e m ė r sa Evropa Kosovė e kishte emrin tė pemės e kish mbiemrin
Nė mbretėrinė etokės zogut tonė tė shkurrave tė ngjashėm me kaēubat emrin né vetė ia dhamė
Nė botėn e gjelbrimeve ky zog i tė motshmėve ka njė k o d tė natyrės pėr luftėra dhe spektakle
B U B U L I N A
Jam vetėm nė stacion ku askush s“ mė pret trenat shkojnė e vijnė jashtė mendimet ikin
Nė tėrė kėtė gjithnajė "jetime" kam mbetė pse tė jem unė vetėm ku askush s“ mė pret
Me kėtė shi tė zemrės kush nuk flet o zot me kėtė shi tė zemrės zemra qan me l o t
KREHĖ RI
Njė jetė ka qė jam nė luftė njė jetė nėpėr fushė-beteja qė ky pushtues tė humbet qė ky pushtues tė ikėn I d ė n u a r me pushkatim pėrpara se tė mė vrasin mė takon njė k r ė h ė r qė t“i pėrgjigjem pak vetes jetės sime tė pėrvuajtur atyre qė mė deshėn shumė s“ di ēfarė nuk kam bėrė vrasėsit janė tė trishtuar se liri ėshtė fitorja ime!
B U B U L L I M A
O kosovėmadhe e zemrės o kosovėmadhe e shpirtit si e kam prishtinėmadhen atė loēkėn e zemrės , atė loēken e shpirtit , tregomė tregomėo kosovėmadhe nė antologjinė me prishtinė unė lexova njė cikėl tėndin me kėngė qė nuk vdesin me kėngė qė nuk shuhen
P RIA M I
Toka ende nxjerr tym
Unė do tė rendi fushave
Me hapat e mi tė rritur
Dhe kėmbė do tė ngjitem
Nėpėr majat e maleve
Nėpėr kohėt e vendit tim
L E X I M I LIRISĖ
Nė f j a l ė t mė me ngjyra tė demonstratave tė l u l e v e ku populli zgjedh tė korrat nuk ka tė mėdhenj e tė vegjėl
Nė kėtė vend kaq tė vogėl e me dhimbje aq tė mėdha unė sot mora njė pasaportė me emblemėkrejt tė huaj
Identiteti popullit s“ndėrrohet as pėr hir tė kėtij apo atij ai ėshtė i pandryshueshėm vetėthėnės dhe i paluajtshėm
PASION
Juve qė u ka mbetur historia nėpėrd u a r ju ende po e pėrdorni gjakun si lėndė larėse
2 ) Zemėr, mos mė b r a k t i s jam lulja e kopshtit tėnd lulja qė mund tė ndahet me ata qė mė dashurojnė
3 ) Popull pse hesht, pse s“ flet kjo t o k ė ėshtė toka jote ditėt tuaja me tė sotme ditėt tuaja me tė nesėrme
MUZAT
Nė heshtjet e turpshme Njeriu vetėn e shndrron Nė s h p i r t pa beteja Nė qenie pa l a r g ė s i
Nė heshtjet e turpshme Jo r r a l l ė nėpėr kohė Njeriu nėnshtron vetėn Tek v e t ja dhe tė tjerėt
Nė heshtjet e turpshme N j e r i u mė kot beson Nė njė zot a b s t r a k t Dhe nė njė zot mashtrues
I dashuruari nė vetėtima Mė kot mashtron veten Se kėta lot tė dhimbjes janė lotėt e tė gjithė neve
LUNDĖRTARI
Ėshtė njė ēast nė det kur d e t i do qetėsi ...e Z a r a kollitet,... e belbėzon n“jermi!
Lundra lundrėn qan Lundra lundrėn heshtė Pyeteni sot arbėreshin Pse shpirti i q e s h ė
Letėr kam nga djali Letrėn e kam nė gji Im bir do tė kthehet Pranė gjakut tė tij!
I dehur mes lundrave Arbėreshi k ė n d o n Det, i pamposhturi, det S“di pse s“mė kupton!
Letėr kam nga djali Letrėn e kam nė gji Im bir do tė kthehet Nė "kalvarin" e tij!...
poezi nga libri, " Fletėt e Qepės " ,Dortmund, 2007/Botuar mė: 13 Nov 2007/F.F ----------------------------------- Rrustem G e c i poezi promemoriale
Kulla e Martirit
Kryengritėsit, Tahir Meha
Ka ndal dielli mbi Prekaz E ka vu buzėn nė gaz Kot provoni n“Drenicė me hy Tahir Meha vėzhgon n“dylbi
Vjen ushtria varg e vijė Vjen me tanke e milici Duan Tahirin gjallė me lidh Krejta hyrjet i kanė mbyll
Tahir Meha njė dardaniot Pushka ime s“flet veē sot Plumbi i parė vret njė Dodek S“jepet kulla unė pa vdekė
Plumbi dytė vret njė Millan Vetė mė hyri ai qen nishan Pikė e gjakut ku ka ra Pemė e tokės kurrė s“ėshtė tha
Nebih Meha thėrret, Tahir Tė lumtė dora o im bir Vret Tahiri dyzet armiq Na nė luftė nuk jemitė liq
Ka dalė dielli mbi Prekaz Tahir Meha po qesh me gaz Babė e bir ngrehin njė kėngė Babė e bir vrasin njė gjėmė
Tė lumtė zemra o azgan Kėshtu luftohet pėr vatan Ndal o serb o serbomadh Kthehu prapa nga ke ardhė
Qysh kur ishte pellazgjia Une jam(kėtu) n“tokat e mia Tahir Meha pushkėn mbush Zjarri e do tė ketė pak prush!..
Rrustem Geci - Dortmund
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:30 | |
| Ese me poetin nga Presheva, Mexhid Mehmetin
PRESHEVA - NJĖ PRUSH AMĖ ( Sa shpesh na shkuan ardhjet e u kthyen shkuarjet s ka tė numėruar.Pėrsėritjet pėrherė po na bėjnė tė vendnumėrojmė. Unė nuk e dua as vrasėsin as tė vrarin. Alfabetin e lirisė dhe tė gjuhės nuk e kam ndėrruar, jam ai moēmi. Arti im nė plot vargje kullon gjak. Mė kot dihati tė shkurtoj udhėn, por udhė tė tjera tė pafund ma mbyllin udhėn , shprehet poeti nga Presheva, Mexhid Mehmeti )Jo rrallė tė mėdhenjtė kanė etje pėr gjak, pėr luftė, pėr interesa tė tyre. Ky fat tragjik po e ndjek vazhdimisht popullin tonė. Ende pa u tharė gjaku i 99- tės , Kosova sėrish rrezikon tė pėrgjaket pėr luftat e pakryera, pėr pjesėt e betejave tė pafituara. Ata qė aktualisht bėjnė urdhėrin e kėsaj kohe, gjakun e kanė lėndė larėse nėpėr fushat e betejave, shkruan poeti Mexhid Mehmeti nė librin e tij, Trungu i pikėllimit. Poezia tek unė shprehet Mexhidi, nuk di tė flė, nuk di tė hesht, se gjak mė kullon shpirti, thotė autori i17 veprave, Nė dramėn e Kosovės , nė dramėn e popullit tim, ne vazhdimisht jetojmė me dhimbjet e Aborteve banale tė historisė. Kosova po e jeton dramėn mė tė rėndė shpirtėrore, dramėn e dėshtimit dhe tė abortit historik. Njerėzit duhet tė flasin, tė flasim duhet tė gjithė.Nuk di pse mė shfaqet (njeri- ngrėnėsi i baladave, ajo fytyrė e pafytyrė nė mes tė epizodave tė kinemasė sime.Sepse, shumė kemi jetuar me lirinė e tė tjerėve, me lirinė e pa liri.Nėn qiellin tonė jo rrallė, padrejtėsia vret me egėrsi. Nėn prangat e huaja drejtėsiaėshtė mė e padrejta.I huaji nuk tė lė kurrė tė zhvillohesh e tė ecjesh pėrpara.Shpirt, zemėr, tokė, nuk bėra gabim qė tė desha, ai pėrqafim ishte i domosdoshėm, njė urdhėr i zemrės.Unė pyes, po i pyeturi s pėrgjigjet.Muret kudo nė kėtė nėn qiell mė kėrcėnojnė, andaj, sado qė e dua lirinė, unė druaj nga ata qė kanė nė duar Urdhėrin e tyre pėr historinė. Plani i Athisarit nuk mė pėlqen, se fsheh asimilimin dhe zhbėrjen e emrit tė popullit tim, asimilimin e gjuhės, dhe simboleve, kėto nuk janė shqetėsime tė vogla, shprehet poeti, por, unė kujtoj se Kosova ėshtė e menēur, se nė Kosovė ka shqiptar e shqiptar. Ndėrsa nė vendin tim shprehet poeti, Mexhit Mehmeti, dhimbjes i ka humbur kuptimi. Poezia e Mexhid Mehmetit, ėshtė poezi e fortė, poezi e gjakut tonė tė fisėm. Shkrimtarėt e Kosovės Lindore ( Bujanovc, Preshevė, Medvegje ) bėjnė punėn e tyre prej poeti. Presheva ėshtė qytet i zemrės sime. Hireve tė Preshevės shumė i shkon poezia. Poetėt e talentuar tė Luginės, si Jonuz Fetahu, Qerim Arifi, Feime Selimi, Dashnim Hebibi, Xhemė Karadaku, Nerimane Kamberi e tė tjerė, janė tė pagjumtėt e kėsaj peme tė gjakut.Ata dhe vetėm ata shkruajnė dhe lexojnė plagėt e tokės, zjarrin amė tė dhimbjes. Unė sdi tė nėnshtrohem mė thotė poeti, se i nėnshtruar nuk bėj dot asgjė. Arti i Mexhit Mehmetit dashuron me forcė dheun dhe atdheun e tij : Mėsimi i jetės, shtatė dhimbjet, fija e lėmshit, trungu i pikėllimit, duart e bukura, fjala e vullkanit, dhe qindėra poezi tė tjera tregojnė fuqinė dhe angazhimin e tij prej poeti. Pėr lirinė kurrė nuk mund tė bėjmė sa duhet, pėr vlerat e saj duhet tė punojmė gjithė jetėn, ėshtė mesazhi i poetit, Mexhid Mehmetit,tė cilin e uroj pėr angazhimin e tij letrar e patriotik, me njė Kosovė dėshirash!.. Rrustem G e c i - Dortmund | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:30 | |
| Rrustem Geci
GJEGJ ELEZ ALIA
( Sipas motivit popullor )
Ndali shpurat b a j l o z i zi ndali shpurat ku ke mėsy unė nuk kam prona pėr ty tokat e mia s“merren me sy!
Kėthehu p r a p a bajloz i zi shumė ke pre e shumė ke gri kot prekė prushin ti te Gjini unė tė gjithė i kam tek himni
Gjergj Elezi flet me popullin qehajasė do t“ i t r e g o j ė se zullumi mbi shqiptarėt nė m e j d a n do tė mbaroj
Arma e Gjergjit flakė me ar Arma e Gjergjit prush e zjarr Kot rreh flatrat bajloz i zi unė nuk kam motėr pėr ty!
Motra Gjergjit, vėllain veshė Ia veshė armėt me u ndesh Mbi ( 9 ) plagėt ngritet trimi Gjerg Elezi nis tek himni!
Gjergj Elezi trim mi trima I ngul shpatėn mu tek sqima kurrė mos mėsy nė Shqipėri Shih ku tė ra koka me sy!
Rrustem Geci - Dortmund | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:31 | |
| Rrustem Geci poezi promemoriale
KRYENGRITJE
Nuk di pse himni hesht Dhe vargjet e himnit Se Flamuri i Ahtisarit Nuk m“i shkon as varrit
Nuk di pse himni hesht Kosovėn kudo e ndanė Me 11 gėrshėrė e prerė Me 11 gėrshėrė e ndarė
Nuk di pse himni hesht Koha ėshtė tė ngritemi Flamuri bėrė n“Bruksel Na vė gjėmba me tel
Nuk di pse himni hesht Pyesin tė gjitha epokat Pyesin tė ardhshmit Pyet dhe shekulli ynė
Nuk di pse himni hesht Pse hesht gjeniu popull Koha ėshtė tė ngritemi kudo qė janė shqiptarėt
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:31 | |
| Rrustem Geci- poezi promemoriale
GJUHA SHQIPE
Nė pemėn indoevropiane Tė gjuhve tė e v r o p ė s Shqipja ėshtė gjak nė rrėnjė Qė kur ėshtė lindur zoti
Se Kosova ėshtė Shqipėri Njė gjak gjuhsor i njėjtė Flasin shkronjat , e folmja Tė zėnat dhe tė mbjellat
Nė gjakun e kuq tė mėmės Nė gjakun gjuhsor tė saj Shqipja ka plot r r ė n j ė Aq sa e ka edhe moshėn
K o s o v a me Shqipėrinė Me Iliridėn dhe Ēamėrinė Janė njė tėrėsi gjuhsore Janė njė g j a k nė rrėnjė
Rrustem Geci - Dortmund
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:32 | |
| Rrustem Geci- poezi promemoriale
ADEM JASHARI
- Betohem se nuk kam vdekur !
Nė ēdo r r e z e tė diellit unė kam pikat e gjakut flamurin tim tė betejave tė guximshmit e luftės
Nė ēdo pėllėmbė Kosove Kosova kremton Kosovėn Shtet nė radhė tė shteteve Popull nė mes tė popujve
Nė kėtė tokė denbabaden Kosova ka njė a d r e s ė qė nga pellazgėt e moēėm deri te shqiptarėt e sotėm
Kosovė, shqiptar, Shqipėri betohem se s“kam vdekur flamuri do pyet pėr mua po thuani
jam nė valle!..
Rrustem Geci - Dortmund -------------------------------------- Rrustem Geci
Tė gjitha shqipėritė
( Asnjė liri nė b o t ė , nuk ėshtė e p ė r f u n d u a r pėrsosmėria saj vazhdon nėpėr muaj dhe shekuj ! )
Ky muaj, ky vit, kjo kohė Ka njė e p o k ė brenda Pėr tė gjitha K o s o v a t Pėr tė gjitha Shqipėritė
Ky muaj,ky vit, kjo kohė Janė tė gjitha Kosovat Janė tė gjitha dėshirat Janė tė gjitha l i r i t ė
Ky muaj, ky vit,kjo kohė Janė duart mė tė bukura Grushtat e plot betejave Pikat e gjakut tė ashpėr
G ė z u a r K o s o v ė Shpalljen e Pavarsisė G ė z u a r K o s o v ė Kėtė urim prej zemre!
Rrustem Geci - Dortmund
| |
| | | TheBest Moderator
| Rrustem G e c i Kėnga e Manastirit Kėnga e Manastirit
Jetojmė nė tė njėtėn kohė
nėn tė njėjtin qiell me yje
ku e bukura dhe i bukuri
dihatin me tė njėjtėn frymė
Jetojmė nė tė njėjtėn kohė
ku valė tė ashpra tė jetės
thyhen nėpėr kundėrthėnie
dhe shpėrndahen qyteteve
me tė njėjtėn etje tė shpirtit
ku koha ėshtė krejt pakėz
pėr tė krijuar mė shumė
me tė njėjtin gjak tė kohės
ku l i d h ja e shkronjave
ngre zėrin e pėrbashkimit
| | | TheBest Moderator
| Ese letrar mbi librin Vetullat pa akull tė Gani Xhafollit SHPIRTIT S“KAM ĒKA T“I BĖJ ! ( Kryefjala dhe kallxuesi, jo rrallė kanė probleme. Zanoret qė kėrkojnė vetėvendosje, mėngjes fjalėsh, dhe dhimbje mbrėmjesh, janė pasuri ndjenjash nga mė mė tė bukurat. Shpirtit s“kam ēka t“i bėj, I menēuri pėrherė qanė!..) Nė letėrsisė tonė artistike, Gani Xhafolli, ka kohė qė ėshtė ngjitur nė pemėn e poezisė. Ngjitjen e tij nė kėtė pemė tė vėshtirė e ka bėrė talenti tij prej poeti. Prushi i vargjeve tė Xhafollit ėshtė i ngrohtė dhe prekės.Libri i tij i fundit,Vetullat pa akull ėshtė njė prurje e re dhe me figura shumė tė pasura. Nuk jam Homer, as Hamlet, po njė fėmijė i pagjumė me mė tė pagjumėt e vendit tim. Studio ime e krijimit shprehet Ganiu , ka tre dhoma; lirikėn, metaforėn, semantikėn,dhe ca paradhoma.Sa herė gjendem mes luleve zogjėt I bien pjanos , dhe orkestrojnė vargjet e mia. Nė hapėsirėn e paanė tė tė kundėrtave, shprehet Xhafolli, spikatė fryma e tė jetuarit, sahati artistik , muza e tij e shtrenjtė , e magjishmja pėr mė tė bukurėn. Nė shkretėtirėn e letrės sė bardhė, pėrpara se tė vė mendimin mbi letėr, mė bie loti, dhimbja e ēarė, tė qenit njeri.Nė tė argjiltėn e fjalės kam mbjellė farėn e sė ėmblės, kohėn e te qėnit tim.Realitetin e tė jetuarit shprehet Gani Xhafolli, unė e lexoj ashtu si ėshtė, duke ia shtuar kėtė kohė tė ardhmes. Nuk ka robėri qė ma mbyll derėn, sepse , jam poeti, ai qė vet u jap frymė vargjeve. Nė kėtė botė plot trazira unė kam muzėn time, vashėn mė tė virgjėr tė ėndrrave,qė kurrė s mė lė vetėm,por,mė merr me vete tek e pagjumta e saj. Drejtėsia ėshtė mė e padrejta nė kėtė botė, padrejtėsia saj sa e sa herė na ka poshtėruar, na ka fyer e pėrēarė, na ka bėrė kryengritės,lexojmė nė librin e tij mė tė ri Vetullat pa akull , qė kėto ditė doli nga botimi.Lufta e motiveve na thotė pooeti Xhafolli, ėshtė lufta mė gjigande e njė krijuesi. Rėnia nuk mė pėlqen.Mė kėtė dua tė themė thotė poeti, se edhe kryefjala, edhe Kallxuesi kanė probleme.Zanoret jo rrallė kėrkojnė vetėvendosje, mėngjes tė fjalės, mesditė tė durimit, mbrėmje tė dhimbjes. I menēuri thotė poeti pėrherė qanė mė shumė.Unė shpirtit s kam ēka t i bėj.Sa herė flė ėndrra mė shpie tek ėndrrat e saj, qė ta gjej lulen time.Tė gjitha shkronjat i kam shumėzuar qė kėnga tė jet mė e plotė, mė e qartė, mė intime. Nė valixhen time poetike pėrveē vesės,shiut, lules dhe ėndrrave, njė dritė mė ndjek pėrherė. Hėna nė poezinė e Gani Xhafollit ėshtė mikja e tij mė e dashur qė i bėn pyetje poetit.Zanoret e poetit Xhafolli, janė tė veēanta pėr nga vlera,dhe tė mbushura me emocion.Qė i vogėl thotė Gani Xhafolli, mė ka humbur ēelėsi i heshtjes, ēelėsi i tė urtit. Plot lule tė jetė sime sime , thotė autori, m“i ka vrarė kjo jetė. Vetėm unė e di sa kam patur dhimbje pėr atė lule, se unė i kam martuar plot shkonja me vuajtjet e mia.Nė pavetėdijen e pavetores edhe fryma herė- herė mė del e kuqe, lexojė nė librin Vetullat pa akull . Nuk di sa do tė mėrzitem nė fund tė kėngės...por mė mjafton njė pikė, njė presje, qė unė tė mbetem tek lulja, tek pema, tek ėndrra, tek mbretėresha ime, poezia. Rrustem Geci Dortmund | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:33 | |
| Rrustem Geci- poezi me Ēamėri
ARVANITĖT
Unė flas gjuhėn e madhe shqipe, i tha mikut tė tij Aristidh Kola - Arvaniti para se grekėt ta vrisnin
Asgjė ende s“ka mbaruar mė duhen 4 shekuj jetė pėr ta kthyer m b a r ė tė kaluarėn e shprishur
Nė kėtė bukuri mesdheu Tė tė vėrtetave pėrmbys Unė mezi arrita tė preki Gjuhėn e parė tė Homerit
Homeri shkruante shqip Nė shqipen e pellazgėve Unė vet tash e lexova Nė pellazgjisht,Odisenė
Dortmund , 2008
SHKRIMSHKRONJAT
Nė jetėn e ashpėr tė popullit nė pagjumėsinė e pėrditshme era shpėrndan aromėn e saj s h i j e n e stinėve tė kohės
Me pikat e gjakut tė jetės proteston populli i vogėl skėnderbegasit e K o s o v ė s frashėllinjtė dhe gjergjelezat
Nė k u r o r ė tė historisė ku formatohej kjo b o t ė K o s o v a dha gjakun e saj Shqipėri tė jetė K o s o v a
Fol gjuhė e zjarrt e shqipes nė Prishtinė vlon gjak i ri arti i ēlirimit nuk njeh kufij nė gjitha kohėt ka emrin , liri
D o r t m u n d , 2008
poezi promemoriale Shaban Polluzha
Pa liri, bashkim kombėtar edhe dielli qan i ndarė!..
Prej se lisi n“ pyll gjethon Shqipja vetė kėtej sundon Pemė e jetės sa herė ēelė Nė Kosovė ėshtė pranverė
Nga pellazgėt deri mė sot Ne u rritėm me njė zot Djem tė pashėm s“i Eneu Ishin trimat tė kėtij dheu
Troja kish tė zotin e saj Kish ushtri veten ta mbaj prej se dielli ēelė nė grurė pema jetės hap plot udhė
Nėpėr luftėra dhe beteja bubullin e shkrep rrufeja lufta jonė shpinėn s“rrudh plot janė trimat pėr flamur!..
p.s. Krijimet u dėrguan nga autori. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:33 | |
| A L F A B E T I
Nė 1 qind vjetorin e Kongresit tė Manastirit
Larg tregut tė imazheve lexoj tė kaluarėn time 13 mijė vjet pellazgji dhe 3 mijė vjet i l i r i
Nė atė orė tė historisė tė Kongresit tė Abesė gjuhėn shqipe e bėmė me shkronja moderne
Shkronjat e Alfabetit ishin kthesė e madhe pėr tė gjithė shqiptarėt qė bukės i thonė bukė
Ajo ditė e Manastirit ishte njė fillim i bukur 13 mijė vjet pellazgji 1 miliard vjet Shqipėri
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:36 | |
| Rrustem Geci / poezi nga libri mė i ri Kėngėt e ujit ART POETIK Kjo fjalė gjaku o mik qė vjen nga thėllima ėshtė njė plagė e jona nga drita e tė sotmes Njeri,merri rreze diellit merri edhe pak frymė qė fjala poshtė zemrės tė d a l i mė me forcė O zė i ėmbėl i poetit ti qė fjalėn shpėrndan si dhuratė tė shpirtit lavdi tė qoftė poezia Kosovė e artit tė lartė Kosovė e artit tė artė Me thėrrimet t u a j a T h u r i kėngė pėr ty REGJISORI Vėllai im i kėngės Ti qė poezinė e lexon Me ngjyra, me zė Kjo ėshtė jeta jonė Vėllai im i kėngės Vėllai im i shpirtit I magjishėm ėshtė ai qė e ndien poezinė Nė jetėn e pėrditshme Janė tėra tė sotmet Janė tėra tė nesėrmet Janė tėra tė ardhmet Vėllai im i kėngės Vėllai im i gjakut Goditi ato qerre Qė fshehin trazira B UJ T Ė S I T Plot pushtues tė huaj Qė i ranė kėtej pari Ata ishin edhebujtės Dhe s“iknin pa luftė Qė nga Troja e lashtė Kur u shuan pellazgėt U ngrit Iliro-shqipėria Nga ishte pellazgjia Plot bujtės tė huaj Nėpėr t r o j e t tona Frigonin v e t ė s i n ė Pėr grurin dhe vajzat Plot pushtues tė huaj Me emrat mė vrasės Prapa lanė varre, dhe pemė gjaku tė prera YJET PREJ UJI Nė kėngėt me ēamėri Fjalės i bien drithma Djersė tė ftofta kohe Tė rėna tė pėrgjakėta Nė kėngėt me ēamėri Populli i vogėl ēam Ēdo ditė i bie daulles Se toka e tij nuk flė Nė kėngėt me ēamėri Tė trojeve tė ilirisė Ēami tregon Greqinė Lirinė e tij tė shkelur Nė kėngėt me ēamėri Prej ku nis ēamėria Plot lule gjaknxehta Me kėngė ēame qelin O H R I Njė stuhi e madhe Nė shpirt mė buēet Fryn e r ė e fortė Njė erė me xhaketė Bari z ė e dridhet Qielli shungullon Njė erė me xhaketė Pluhurin lart e qon Laureshė e malit Mė thuaj a mė donė Laureshė e malit Pse nuk e pohon Mos u skuq o shpirt Mos u skuq o xhan Se tė dashuruarit Njė dhimbje i mban R U B I N I Me njė ėndėrr nė park ėndrra mė mori me vete tė mė takoj me A r t ė n me njė zonjė hyjnore Nė at“takim maje-zemre unė flisnja me v e t e n me dhimbjen e vuajtjen dhe me trazira tė tjera Ajo ėndėrr e sė bukurės me mish tė butė femre ish e gjelbėra e ėndrrės njė dhimbje e pa a r d h O ė n d ė r r njerėzore shih ēfarė mė ke bėrė z o n j a qė mė takove nuk do tė vijė me mua E N D R I Vetėn sot ia dorėzova njė mikut tim tė dashur ai tani do tė jet i imi dhe unė do tė jem e tij Kjo pėrkohėsi dashurie mes meje dhe mikut ėshtė njė pajtim zemre tė mos rroj mė vetėm Nė kronikėn e zemrave dhe tė temave tė tjera l e x o j plot pavetėsi nė udhėt e kėsaj kohe Si pikat e ujit tė kroit qė bashkohen nė gotė ashtu edhe etje e jetės na pėrpinė n“ kėtė botė S I B A L I Nė kėtė jetė tė bujshme sa herė kam mashtruar veten me njė tė huaj, me njė tė bukur me njė tė pasur,me njė me emėr unė i bėja gabimet e radhės pa u menduar se ē“po ndodh ajo kohė nuk di s“i ishte veten e jepja pa menduar shumė puthesha pėr pak dashuri dhe jepesha ta flakja mėrzinė dhe vetminė qė mė mundonte nga ai qiell me Prishtinė deri tek ky qiell me Shkup janė bėrė shumė vite jete qė me atė ish kohė nuk flas vashat e asaj kohe kėshtu ishim mashtrimin e pėlqenim se kanuni ishte i ashpėr vriste thashethema Rrustem Geci Dortmund / botoje dhe shpėrndaje -------------------------------------------------------------------------------- Rrustem G e c i ----------------------------------------- MOLLA K U Q E ( Trimit popullor, Heto Kokės ) ( p o e m ė ) Mollė e kuqe - mollė me fletė Krejt Toplica - vrarė ka mbetė Nė atė vend - sa pėrroi rrjedh Rrjedhin krojet - e uji rrjedh Zogu i shqipes - kah fluturon Shqipja nė shqip - vet kėndon Pikė e g j a k u t - ku ka ra Pemė e tokės kund s“ėshtė tha Heto Koka - e Gjelo Guri Dy simbole - qė i ka flamuri Mollė e kuqe - mollė me flet Plaga jote - plagė m“ka mbetė Heto Koka - trim me namė Serboēetnikėt si le n“kėtė anė Kjo Kosova me shumė trima Troshat e bukės- i bėn vetima 2 ) Burgu i Nishit - njė Ēelo kullė Heto Koka - shpinėn s“rrudhė Besa e t r o j e v e - nė Ujvarė Nuk lė hak as gjak pa marrė Nė Kosovė plotė janė kullat Brez pas brezi luftojnė burrat Nė njė mesnate - nė terr tė zi Molla e kuqe - i shfaqet nė sy Memzi erdha - o trim i madh Unė jam molla e tharė e ndarė Heto Koka mollėn e pėvetė Pse kjo hėnė veē hyn e s“flet ( Ėshtė hėnė burgu o im vėlla Shih serbia s“i na ka ndarė ) Burgu i Nishit - njė burg i zi Vret me pranga - trimat s“i ti Burgu i Nishit- liri ndėshkon Vret me pranga-Kosovėn tonė 3 ) Heto Koka - pyet ē“po thu“ Mollė e kuqe - me m“ tregu Motėr e gjakut - pse po qan Plagėt tuaja i - i kam n“ēdo anė Nė Kosovė kur lindet djalė Kah molla e kuqe e puthin nė ballė Mollė e kuqe - mollė me gjak Tri serbia mua m“ kanė hak Ah Toplicė - Jeni Pazar Plagėt tuaja - i kam kėtu varr Burgu i Nishit - thėrret pomoq Heto Koka burgun e dogj Heto koka thyen qelinė Njė nga njė - vret gjandarmėrinė Heto Koka e Gjelo Guri Ranė nė luftė - tė rroj flamuri!.. Gjilan,1979/ Dortmund, 2008 -------------------------------------- Ese letrar pėr librin poetik tė Hasije Selishta Kryeziut Pėrtej ēmendisė SHKRONJAT E PAFJETURA ( O dorė qė mė shkruan, mos mė lė vetėm, mos mė lė mbyllur, mė fut nė zarf, ose nė kutinė postare, qė ky shkrim i zemrės tė shpėrndahet ! ) Letėrsia jonė ēdo ditė po bėhet mė e bukur, mė e dashur, mė e pasur.Poetė tė rinj ēdo ditė po sjellin vepra me vlera tė kohės.Njėra nga poetet tona bashkėkohore padyshim ėshtė edhe Hasije Selishta Kryeziu. Libri i saj Pėrtej ēmendisė ėshtė njė libėr me frymė tė kohės. Nė kėtė libėr Hasija shprehė dhimbjen e ashpėr tė jetės, qė asesi tė zgjidhet. Kohėn qė po jetojmė shkruan Hasija, secili e pėrjeton ashtu s“i e ndienė.Mirėpo, poeti ėshtė ndryshe nga tė tjerėt, ai e ndien me pasion tė nxehtin e gjakut qė ngrihet. Pakėz po e jetojmė kėtė kohė shkruan Hasija.Mbase, rrethimet shumė kohė na kanė zvogėluar. Mbrėmė kam pėrkthyer Ēiklopin/ Apollonin/ dhe perendive u jam lutur/ kthema medalonin..atė pjesė tė ujvares sime. Kėto dhe qindėra vargje tė tjera shprehin opusin poetik tė Hasijes. LibriPėrtej ēmendisė qė po i jepet komunitetit tone letrar nė duar , ėshtė edhe njė e arrirė letrare.Njeri, unė s“jam vetėm njė gur/ nė gurin e dhimbjes sime/ edhe gur tė tjerė ngrihen mbi mua/ zemra ime/ shpirti im/ una tė ndezura etjen ma shtojnė!..Poezia e Hasije Selishta-Kryeziu ėshtė poezi e kohės qė po jetojmė. Betejat tona veē sa kanė filluar. Shumė janė fillimet. Nė disa poezi shprehet poetja, edhe shkronjat i kam tė pagjumė. Puset e poezisė thotė Hasija, janė tė pafund. Kėtė largėsi pafundėsish asesi ta arrijmė.E bukura nė poezi shkruan Hasija nuk preket, po ndjehet,ndjehet nga Brenda, nga tė kundėrtat e pėrditshmėrisė. Nuk ėshtė vetėm ky vend i bukur , ka edhe vende tė tjera, ku e bukura herė fshihet, herė arratiset. Hėna sonte nuk ėshtė ndonjė risi nė qiellin tim.Me atė ka kohė qė unė njihem, qahem, dehem. Tė gjithė kėta prindėr e prindėresha sot janė tė afėrmit e mi, gjaku im i epėrm. Libri Pėrtej ēmendisė pėrveē dhimbjes, krejt brenda vetes ,ka edhe zemėrimin,dorėn e bėrė grusht. Njeri, e gjithė ajo natė ishte prej territ, prej lotėsh tė zi, prej vrasjeve. Nė atė kohė pa kohė , edhe koha e rėndomtė ishte e rrezikuar dhe nė rrezik. Sespse nė disa poezi edhe shkronjat janė tė pafjetura.Uroj poeten pėr kėtė libėr tė bukur. Sukses. Rrustem G e c i - Dortmund ---------------------------------------- Poezi pėr Luftėn e Hogoshtit Kėnga e qelesheve Deshėn malet vetė tė rritėn deshėn fushat tė lulėzojnė qė nga sheshi i Hogoshtit kėnga pyeti, a do tė luftojmė Nuk lėmė serbin kėtej me hy mbrojmė K i k ė edhe Ush se Hogoshti rrėmbeu armėt ushtrisė krajlit t“i bėj dush Tė gjitha malet u bėn bashkė trimat deshėn vet t“luftojnė nė atė luftė tė pėrgjakshme guri e l i s i u bėn mburojė Krajli vetė ishte nė luftė tė mbikėqyrė ushtrinė e tij duart e bukura tė Hogoshtit ia vranė Krajlit njė ushtri Rrustem Geci - Dortmund ----------------------------------- Rrustem Geci, poemė nga libri Kanuni poetik G R A F I T E T ( p o e m ė ) ...nga tė gjitha veset e mia dashnorėt mbeten dobėsia ndoshta mrekullia ime !... G r e s a Ku jeni ju ish dashnorėt e mi ju qė mė puthėt, qė mė deshėt ju mė tė mirėt e shpirtit tim, mė tė ėmblit, tė dashurit e asaj kohe ju , qė u futėt aq thellė nė mua Nė kėtė qytet me shumė ngjyra pėr herė tė parė jam pėrqafuar puthur jam me djemtė mė tė mirė kam pėrjetuar tė magjishmen ende pa i mbushur tė 16- tat Nė akuarelin e ėndrrave tė mia Astriti ishte pellazgu i vėrtetė mė bandilli nė moshėn time me vasha ishte i dashur e skofiar e djemtė ankoheshin s“i tekanjoz! 2 ----------------------------------------- Nė shpirtin e prushtė tė vashave pellazgu ishte gjysmė perandor me atė unė e ndieja puthjen bukur se ai ishte kalorės i shkėlqyer dashuria me atė nuk kishte kufij!... Nė moshėn time isha mė e bukura mashkujt mė quanin tė virgjėr nė punė dashurie s“ma kalonte kush isha me ves, i doja shumė djemtė Kuptohet ata qė i pėlqente zemra; Nė kėtė qytet tė bukur K“hajamėsh aroma e ftoit mė ka dehur pėrherė dashnorėt e Tiranės e tė Prishtinės janė dashnorė vėrtet tė ēmendur por, as tė tjerėt s“ janė pa sheqer Nė kėtė natė ku unė ndodhem dua njėrin nga ish dashnorėt, atė mė tė dehurin, tė trishtin, mė tė uriturin atė qė ma shtjerr kupėn sonte atė qė mė bėn tė harrohem e tėra! 3 ------------------------------------------ Gra tė mira tė dashnorėve tė mi gra tė bukura, tė dashura,familjare mė falni pėr kėtė sulm tė vonė unė sonte kėrkoj njėrin nga ata qė etjen e mbushin me e t j e !... Gra tė mira tė dashnorėve tė mi mos u zemroni, mos merrni inat se edhe ju dikur ishit dashnore tė njėri-tjetrit, por, pėr arsye tė mira gruaja pėrherė ėshtė e virgjėr... Nė kėtė natė ku unė ndodhem e gjeta njėrin nga ish dashnorėt qenka i dehur, gjysmė i stresuar asokohe atė e quanim, Akuarel sepse ai aso kohe merrej me art! Dėgjojeni si ( f l e t ) Akuareli; zonjė e ėndrrės dhe e puthjes ujėz e praruar, ma jep buzėn pak ta prek , ta puth , ta kafshoj, se kjo natėjetė ka njė kuptim!.. 4 ------------------------------------ E di qė ora ka vajtur vonė dhe aroma e ftoit mė nxit se kjo ( n a t ė j e t ė ) e imja mė bėn tė dashuroj me fund Akuarel, i thosha unė mikut nėse e do biblėn mė puth! E dashur, l e x o m a shpirtin lexoma puthjen , pėrqafimin ishin fjalėt e Akuarelit pėrpara se tė ndodhė kjo natė unė do jem ai K“hajami yt ...s“ka mė e shenjtė se puthja s“ka mė i shenjtė se pėrqafimi kjo zhveshje n“ kėtė mesnatė m“u nė mes tė kryeqytetit i jep gjak tė puthurave dhe kuptim takimit tonė Akuarel, Ardi ishte i fejuari im me atė unė isha shumė intime e doja, mė donte; ishte i ėmbėl por gojėt e kėqia na ndanė 5 ------------------------------------- Fjala e ligė ėshtė s“i rrufeja ajo lind nga barku i sė keqes dhe pėr rrethanat e asaj kohe ato fjalė ishin tė mjaftueshme pėr ta prishur fejesėn tonė; Akuarel, kėtė ēast mjaftohemi e puthura gojėn s“ ma lėndon shpirt shtrėngoje Gresėn, duaje puthe Gresėn , puthe, kafshoje nė dashuri fillimet mė pėlqejnė; Nė ēastet e mia tė erotikės E bukura ėshtė te e ndjeshmja tek metafizika e shtrėngimit tek morali, nė ēastin e dhėnė tek tė fshehtat shpėrthyese Hyr nė mishin tim, hyr thellė dhe mos kėrko asgjė pėrtej kėtė moral ka Gresa, pėrqafom duaje biblėn time , puthe ti je kalorsi im , marsho!... 6 ---------------------------------------- Asgjė e bukur s“ mė ka humbur puthja e pėrqafimi mė bėjnė mirė burrat me push unė i pėlqej kur janė tė etur, kur kanė uri thjesht mė bėjnė tė dashurohem Nė librin e dashnorėve tė qytetit qyteti ynė ėshtė plot me grafite por aty mungojnė shumė emra apo Bashkia e qytetit i ka fshirė pėr ndonjė ( plotėsim ) shtesė! Pėr kėtė punishte tė lashtė pak ėshtė shkruar, pak ėshtė folur kėto grafite mbi faqet e mureve janė njė libėr me plotė tė meta qė Gresėn shumė e zemėrojnė! Unė s“ di a ka fjetur ky qytet apo mendja m“ ka ngecur diku ky qytet di tė flasė argo, tė qeshė a k t i n e puthjeve dhe flirtin me muzikė tė oheve i kam bėrė!... 7 ------------------------------------ E di qė ora ka shkuar vonė dhe s“ di tashti ēfarė tė bėj unė kėtė natė e parandieja, si njė rishfaqje tė sė bukurės se kjo kohė ka tjetėr emėr d a s h u r i a nė shtėpi ose nėpėr vaska me ujė, jo rrallė mė bėn tė mėrzitem shumė!.. Prishtinė, Tiranė, 1993-1994 -------------------------------------- Rrustem GECI, Une jam Bahtir Hamza, Rrustem Geci, Te kam kerkua shum,shume hera. Por nuk po mundem me e gjete adresen e E-maill. tende . Ljamerohu te une, ne E-mail,adrese time bahtirhamza@yahoo.comKam nje bisede te shkurt me ty. Pershendetje shqiptare Bahtir Hamza -------------------------------------- Rrustem Geci, Kėngė pėr Ēamėrinė poezi nga libri i shekullit , Kanuni poetik LIBRI I TOKĖS Ne historinė e mėsojmė tė mbushemi me frymė tė njohim tė kaluarėn vlerat e saj nė tė sotmen Ne historinė e mėsojmė nga njeriu i njerėzimit nga shpirti betejave , nga nevoja pėr tė kundėrtėn Ne historinė e mėsojmė qė tė jemi vetja , vetvetja trashigimtarė tė krijimit trashigimtarė tė pėrvojės Ne historinė e mėsojmė nga mėndjet e luftėrave nga bashkėsia e gjėrave nga pika e gjakut tė rėnė P R E V E Z A Kam njė lutje Ēamėri Kam njė fjalė amanet Kam njė lutje Ēamėri Zot tė fatit tė jemi vetė Kam njė lutje Ēamėri Kam njė fjalė amanet Kam njė lutje kombi im Shqipėri jam tokė e det Kam njė lutje Ēamėri Kam njė fjalė amanet Babė dielli dhe flamuri Ēamėrisė i jepin shėndet Kam njė lutje Ēamėri Kam njė fjalė amanet S“ ka Greqi nė Ēamėri Tokė e Ēamit, Shqipėri!.. Trokitje Ēame Nė kėngėt me Ēamėri Fjalės i bien drithma Djersė tė ftofta kohe Tė rėna tė pėrgjakėta Nė kėngėt me Ēamėri Populli i vogėl ēam Ēdo ditė i bie daulles Se toka e tij nuk flė Nė kėngėt me Ēamėri Tė trojeve tė ilirisė Ēami tregon Greqinė Lirinė e tij tė shkelur Nė kėngėt me Ēamėri Prej ku nis Ēamėria Plot lule gjaknxehta Me kėngė ēame ēelin A R V A N I T Ė T Unė flas gjuhėn shqipe i pat thėnė mikut tė tij Aristidh Kola - Arvaniti para se grekėt ta vrisnin Asgjė nuk ka mbaruar mė duhen 4 shekuj jetė pėr ta kthyer mbarė, tė kaluarėn tonė tė shkelur Nėn atė qiell G r e q i e tė tė vėrtetave pėrmbys gjuha bėn luftėn e saj Ēamėria tė mos bjerė Homeri shkruante nė shqip nė shqipen e pellazgėve nė pellazgjisht Odisenė lexuar e kam kėtė verė Ē A M Ė T Ēame , Ēame, Ēamėri ke kraharorin me flori I ke krojet bar me vesė tek bie dielli po tė pres Ēame , Ēame , Ēamėri plot tė vrara ke nė gji tri tė korra nė njė pemė tri tė korra nė njė lėmė! Ēame , Ēame , Ēamėri tremijė vjet moj i l i r i populli ynė ėshtė burrė ėshtė gjaku nė flamur Ēame , Ēame , Ēamėri ti moj je njėmijė hijeshi kėngėn mos e lė tė qaj jepi gjakun tė mos thaj Kėnga e K“lumshtit Mėmė e gjakut Mėmė Shqipėri Shpirti mė digjet Tė jem me ty Loti i diellit Nė pemė pikon Ēami e ēamja Gjėmė lėshojnė Qiellit tė gjerė Ndodhė ka re Jo rrallė erėrat Fshehin rrufe Nė tokėn ēame Homerit plak Emri e sytė I kullojnė gjak 2 ) Shkruan Janina jam Prishtinė jem Tiranė e jem njė himn Trapi i ēamit traget me nam mijėra vjet lundron n“kėto anė Qan Janina gjakun e saj nėn Greqi pema do thaj Dheu i ēamėve njė ( dhe ) flori sa jam Ēam aq jam Shqipėri J A N I N A Nė pemėt e ēamit koha nuk ka rėnė ajo nuk ka tharė po aty kėtu e vrarė Nė pemėt e ēamit pjesė tė kohės sonė vetėm janė holluar ato do shėndoshen Nėn pemėt e ēamit edhe ( hija ) qan luftohet me veten edhe me tė tjerėt Nė pemėt e ēamit koha s“ vjetėrohet ajo do rinohet, me gjallesa tė gjuhės LUTJA E ĒAMIT A mė lė o tokė tė qaj unė dua tek t“i njė varr unė dua kėtu tė vritem gjaku im tė mos thaj Gurė gjyshi kam kėtu nė beteja i ka mbjellur brenda ka disa kėngė gjyshi im i ka shkruar A mė do o tokė pėr vete a mė pranon tė vdes kėtu tė betohem jam ardhė tek shtėpia ku kam jetu A mė lė o tokė tė dua gjaku i varreve mė troket guri gjyshit atje brenda ngritu o bir, mė thėrret!.. P O E T I Kam edhe pak gjak kam edhe pak jetė qė letrėn ta mbushi me muzikė tė fjalėve Kam edhe pak gjak kam edhe pak jetė tė pi edhe pak ujė, tė marr edhe pak frymė Kam edhe pak gjak kam edhe pak jetė qė shenjtin e pa zot ta flaki tej n“errėsirė Kam edhe pak gjak kam edhe pak jetė qė dritėn e ėndrrave ta shkrijė nė fjalė Kėngėt e shtėpisė Prej kėtu fillon populli Intonimin e h i m n i t betimin e tij pėr veten betimin para flamurit Prej kėtu fillon populli rendjen e tij nėpėr kohė ngjitjen e tij tek vetja vrapin pėr tė ardhmen Prej kėtu fillon populli me duar dhe me thonj tė mos humbas kohėn ėndrrėn e tij tė ardh Prej kėtu fillon populli tė jetė zot i fatit tė tij luftėtari i tėra betejave heroi i tė gjitha fitoreve 2 ) Prej kėtu fillon populli ti flakė targat e huaja ti prish muret qė ndajnė ti hap portat qė ndalojnė Prej kėtu fillon populli tė jetė vetja , vetvetja tė hap malet me diell tė hap fushat me rreze Prej kėtu fillon populli tė shprehė fuqinė e tij lėvizjen e tij pėrpara, tė drejtėn e vetėvendosjes Prej kėtu fillon populli tė jetė trim i betejave lideri i tė gjitha fateve bashkimi i shqiptarėve 3 ) Prej kėtu fillon populli ti bie me grusht tė keqes drejtėsisė sė padrejtė dhe mizorisė sė fqinjėve Prej kėtu fillon populli kėngėn e tij tė shtėpisė t“i marrė ditės d r i t ė dhe t“i japė kohės kohė Prej kėtu fillon populli gjeninė e tij krijuese qė lirinė ta armatosė me kohėn e tij historike Prej kėtu fillon populli marshimin e tij tė madh ndėrtimin e tij tė lirė ėndrrėn e gjithė brezave 4 ) Prej kėtu fillon populli tė mbushė gojėn thirrje qė kėngėt e shtėpisė, tė shumėzohen gjithandej Nė kėtė ditė tė diellit toka, ajri, uji, z j a r r i katėr rrėnjėt e arbėrit prej kėtu nisin tė rritėn Prej kėtu fillon populli fėmijėt e tij tė luftės, ti kthej nė shtėpinė e tyre nė njė betejė krejt ė re Prej kėtu fillon populli heroikėn e kėngėve mesditėn e tij tė ardh bashkimin e dy Drinėve GJEGJ ELEZ ALIA ( Sipas motivit popullor ) Ndali shpurat bajloz i zi ndali shpurat ku ke mėsy unė nuk kam prona pėr ty tokat e mia s“merren me sy! Gjergj Elezi flet me popullin qehajasė unė do t“ i tregojė se zullumi mbi shqiptarėt nė mejdan do tė mbaroj Arma e Gjergjit flakė me ar Arma e Gjergjit prush e zjarr Kot rreh flatrat bajloz i zi unė nuk kam motėr pėr ty! Motra Gjergjit, vėllain veshė Ia veshė armėt me u ndesh Mbi ( 9 ) plagėt ngritet trimi Gjerg Elezi nis tek himni! Gjergj Elezi trim mi trima I ngul shpatėn mu tek sqima kurrė mos mėsy nė Shqipėri se s“tė lėnė shqiptarėt e mi K R I J U E S I Jam mėsuar tė jetoj edhe ku fryn era, edhe ku bie shi, edhe ku bie borė. Kjo ėshtė jeta ime shtėpia ku unė vuaj udha nėpėr tė cilėn eci Jam mėsuar tė jetoj me idetė e kėsaj kohe qė i thėrrasin mėndjes tė jetė mė krijuese, mė e lirė dhe mė i lumtur Jam mėsuar tė jetoj me kohėn e panginjur me vetminė kumbuese dhe kundėrthėniet e saj Jam mėsuar tė jetoj edhe aty ku fryn era edhe aty ku bie rrufeja edhe aty ku bėhet luftė PRITJA GJENIUT Ku ėshtė fshehur gjeniu Ai qė f l e t si populli Ai qė qan si p o p u l l i Ai qė di tė kėndoj si ai Ku ėshtė fshehur gjeniu Pyesin n ė n a t,baballarėt Gratė e veja, fėmijėt jetim Pyetė e gjithė K o s o v a Ku ėshtė fshehur gjeniu Ai mė i bukuri i kėngėve Ai mė i bukuri i betejave Ai mė i bukuri i fitoreve Ku ėshtė fshehur gjeniu Mė i gjakshmi dhimbjeve Pyetė vullneti i popullit Pret vullneti i popullit I burgosuri i idesė Jam gur i pandarė i kohės I burgosur i diellit dhe ajrit Jam fjala e gjerė e poetit Jam zėri juaj i mė tė vrarit Nė flakėt qė vetėm rritėn goditem nga valė tė ashpra nga pėrsėritjet monotone tė zhurmave thuaja koti Jam njė i burgosur i idesė njė i burgosur...i pafjetur jam dhimbja e sė bukurės jam loti juaj i pėrbashkėt Nė kėtė botė tė pėrplasjeve kam plot tė pashpėrthyera jam arti qė nuk mburrem jam arsyeja qė nuk jepem Rrustem Geci, Kėngė pėr Ēamėrinė poezi nga libri i shekullit , Kanuni poetik / p.s. lexoje dhe shpėrndaje! | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Rrustem Geci 17/9/2010, 14:37 | |
| Rrustem Geci, poezi nga libri Lulet e bungut
A R G J I R I Krejt nė fillim ishte ajri ishte uji, fryma dhe shiu dielli, mėngjeset, mesdita pemėt e egra tė fushave
Krejt nė f i l l i m ishte bari, shkretėtira gjelbėrt shija e bukės dhe kripės zanafilla e plot fillimeve
Krejt nė fillim ishte dora tėrmetet dhe fatkeqėsitė e krejt mėpastaj ia behėn kaosi i lashtė a n t i k
Krejt nė fillim ishte era kufijtė tanė tė arbėrit shqipja shqip e shqipeve adresa jonė e g j a k u t
GJUHA SHQIPE
Jam gjuhė e stėrmoēme nėnėn e kam pellazge ajo mua mė trashėgoi tė jem e pėrjetshme
Ky mesazh i shekujve 10 mijė vjet pellazgji dhe 3 mijė vjet Iliri me tokėn tonė shkruhet
Kosovė, Iliridė, Ēamėri trualli im g j u h ė s o r me ju unė jam Shqpėri me ju unė jam shqiptar
Gjuhė Indoevropiane bija ime e gjakut, plot gjuhė nga gjuha e jonė u bėn gjuhė mė vete
A R B I
Askush s“ i dashuria dhimbjes s“i rri pranė askush si e nderuara nuk na deh n“kėtė botė
Midis tė bukurės, dhe dhe midis pėrqafimit jeta pluskon e varfėr tė jetė e pavdekshme
Pėr njė z o t tė madh siē ėshtė d a s h ur i a s“ ka qiell mė tė bėrė se njė e puthur e vogėl
Jam i tėri i dashuruar jam pėrtej ēdo ndarje jeta pluskon e shkurtėr tė dashuroj mė gjatė
E N I A N I
Asnjė ēelės historie Nuk mė bie tamam As t r u r i Platonit As zemėr e Jezusit
Asnjė ēelės historie Nuk mė bie tamam As ēelėsi i gjeniut As ēėlėsi i harrimit
Asnjė ēelės historie Nuk mė bie tamam I thosha sot mikut Tek i shkruaja letėr
Prej shpirtit mė vjen tė bėhem kryengritės se shenjtorė tė paqes nė 5 pjesė mė ndanė
Jeta e brendshme
Jam nė detyrė hyjnore nė gjinjtė e sė bukurės nė gjinjtė e sė dashurės nė lulen mė femėrore
Jam nė detyrė hyjnore jam mbi buzė tė Afeidės ku jeta ėshtė e shkurtėr pėr t“u dehur me fund
Jemi nė detyrė hyjnore mbamė pėr vete shpirt mblidhėm , shtrėngomė jam e ēmendura jote
O engjėlli im i shpirtit o i bukuri i Prishtinės jam shtrirė se u dogja mbytėmi sisat o shpirt
L I R I S Ė
Me hir apo me pahir ti je ( uji ) mė i pishėm fryma mė e nevojshme drita e tė gjithė yjeve
Liri, pa ty , asnjė aromė gruaje, nuk e ka shijen tėnde, as ermimin tėnd tė hoveve dhe rendjeve
Nė gjithė qiejt e tokės nė gjithė qiejt e diellit ti je qielli mė kumbues gjelbėrimi mė i gjelbėrt
Liri, me hir a me pahir je shkėlqimi i betejave fitorja e tėra mbarėsive mė e gjakėta ėndėrrave
A F E I D A
Shoqe shoqe kallamoqe misėrin tim pse ma hoqe misėrin tėnd pse se poqe shoqe shoqe kallamoqe
Shoqe shoqe kallamoqe posi bleta pas mė ndoqe posi rrodhe ti s“mu hoqe shoqe shoqe kallamoqe
Shoqe shoqe kallamoqe misėrin tim pse se poqe misėrin tėnd pse e hoqe shoqe shoqe kallamoqe
Shoqe shoqe kallamoqe djemtė duan tė na puthin mosha jonė ėshtė e pjekur shoqe shoqe kallamoqe
A R V A N I T Ė T
Unė flas gjuhėn shqipe i pat thėnė mikut tė tij Aristidh Kola - Arvaniti para se grekėt ta vrisnin
Asgjė nuk ka mbaruar mė duhen 4 shekuj jetė pėr ta kthyer mbarė, tė kaluarėn tonė tė shkelur
Nėn atė qiell G r e q i e tė tė vėrtetave pėrmbys gjuha bėn luftėn e saj Ēamėria tė mos bjerė
Homeri shkruante shqip nė shqipen e pellazgėve nė pellazgjisht Odisenė lexuar e kam kėtė verė
Lidhja e shkronjave
Jetojmė nė tė njėtėn kohė nėn tė njėjtin qiell me yje ku e bukura dhe i bukuri dihatin me tė njėjtėn frymė
Jetojmė nė tė njėjtėn kohė ku valė tė ashpra tė jetės thyhen nėpėr kundėrthėnie dhe shpėrndahen qyteteve
Jetojmė nė tė njėjtėn kohė me tė njėjtėn etje tė shpirtit ku koha ėshtė krejt pakėz pėr tė krijuar mė shumė
Jetojmė nė tė njėjtėn kohė Me tė njėjtin gjak tė kohės Ku bashkimi i shkronjave Ngre zėrin e pėrbashkimit
A L M I R I
Njė natė me dashuri mund tė jetė njė natė mund tė jetė njė vit mund tė jetė njė jetė
Zemra ime , lutja ime njė natė me dashuri do ishte njė pėrqafim ndoshta njė shpėrthim
Njė ēast me dashuri me atė qė e dashuron do ishte gjithė ėndėrra qė do i dhuroja shpirtit
Mendja ime, qielli im njė natė me dashuri s“ ėshtė vetėm njė ēast po edhe njė ndryshim
Ē E L Ė S I
Nė njė ēelės qė hapė derėn pėrpiqesha tė gjej veten tė g j e j tė kaluarėn time disa nga kujtimet e shkuara
Nė njė ēelės qė hapė derėn lexoj numra tė pafudėm ėndrra tė njė kohe inerte hije copash tė shpėrbėra
Nė njė ēelės qė hapė derėn doja ta gjeja tė kaluarėn pjesė tė j e t ė s sė jetuar qė unė i kisha pėr zemėr
Nė njė ēelės qė hapė derėn plot gjėra s“kanė kuptim plot gjėra s“thonė a s g j ė plot gjėra s“dua as t“i kujtoj
H A R E A
Pak kohė mė ka mbetur dhe n a t a do tė ikė qė gojėt tona tė puthen deri nė p a m b a r i m
Jeta me shumė dashnorė dhe me qytete pėrreth ėshtė loja ime e shpirtit dhe loja ime e trupit
Jeta me shumė dashnorė mė ka bėrė tė shtrihem nėn gjoksin e burrave nėn tė ėmblen e tyre
Jeta me shumė dashnorė ėshtė jeta ime e sotme ēastet e mia tė ėmbla koha qė mė ka mbetur
LULET E BUNGUT
Tė gjitha eposet janė ngritur fushės sė gjelbėrt tė Kosovės brenda ėshtė muza pellazgėve brenda ėshtė Shqipėria etnike
Tė gjitha eposet janė ngritur me vete sjellin pluhur dhe tym nė sulm janė tre Troja tė lashta dhe kullat me gur tė Olimpit
Tė gjitha eposet janė ngritur me vete sjellin kėngė vendase nė shesh janė bijtė e Shqipėrisė mė tė zotėt e luftės dhe paqes
Tė gjitha eposet janė ngritur fushės sė gjelbėrt tė Kosovės tė ruajnė qenien dhe shpirtin pemėn e gjuhės dhe shkronjat
2 ) Tė gjitha eposet janė ngritur me prillin e kėngėve nė gji rrėnjė e Kosovės nuk shkulet gjak i Kosovės nuk mbytet
Kjo lule e bungut nė pyll ka lėngun e tokės me diell qielli i Kosovės s“ngushtohet as shqipja Kosvės s“vjetrohet
Tė gjitha eposet janė ngritur fushės sė gjelbėrt tė Kosovės brenda ėshtė muza pellazgėve trashigimtarėt e saj shqiptarėt
Tė gjitha eposet janė ngritur fushės sė gjerė tė Kosovės arti i ēlirimit nuk njeh kufij nė gjitha kohrat ka emrin, liri !.. | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Rrustem Geci | |
| |
| | | | Rrustem Geci | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |
|