|
| Suzana Zisi | |
| | Autori | Mesazh |
---|
TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:41 | |
| Atehere te nderuar kam kenaqesine qe tju ofroj disa krijime qe me kane pelqyer. Uroj te ndjeni te njenjten kenaqesi :)
Ėndėrr ...
Mbrėmė, gjithė natėn isha me ty... Ti kėputa venat
Ti zbėrtheva eshtrat
Ti gjakosa flokėt
Tė putha nė sy. Mbrėmė, gjithė natėn, isha me ty. Por, nė mėngjes, smunda tė tė rikrijoja
Smė dilnin gjymtyrėt. Smė mjaftonin flokėt. Buzėt e kafshuara, fytyra e plogėt. Dhe, ika
Ika, mora malet
! Zjarri, qė kam brenda, as shuhet
As falet...!!! | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:45 | |
| Dashuria ju ka harruar
Mos e kėrkoni puthjen! Skeni pėr ta gjetur! Kėtu, thellė e kam tretur
! Mos e kėrkoni ndjenjėn, kyēur nė shpellėn e mungesės! Mos e kėrkoni arsyen! Shtatė pashė nėn dhe, ka mbetur
Mos e kėrkoni moshėn! Me zero e kam shumėzuar. Mos e kėrkoni Dashurinė! Ju ka harruar...!!! __________________ Mi mori era...
--------------------------------------------------------------------------------
Rrėnqethjet, e mėngjesit tė brishtė. Klithjet, e pasioneve tė ndaluara. Lotėt, e fėmijėrisė sė largėt. Pendesėn, pėr fajet e shkuara. Ecejaket, nė kėrkim tė shpirtit. Alegorinė, e telefonatave tė ndėrprera. Letrat , qė dot si shkrova
Mi mori era...! __________________ Pa kohė...
--------------------------------------------------------------------------------
Nė Atlantik, u zhyta nė magjinė e ekzistencės joreale. Nė Bermude, u njėsova me tė fshehtat magnetike. Ligjet e fizikės, i shumėzova me ligjet morale. E, dolėn jashtė kohe: Njerėzit, Jeta, Paranojat biblike...! Ska mėngjese, vjeshtė, shekull. Ska nocione, fundi e fillimi. Mbete vetėm ti... Mbi botė. Pa kohė. Pafundėsisht, imi
! __________________ Don Zhuani...
Endesh si hije, Mes ecejakesh tė pasosura
Dashnor i pėrjetshėm. Tragjik i shekujve. Ti. Donzhuani shqiptar i legjendave. Ti. Fantazma ironike e netėve
! Kostandin! Vėlla i pėrbaltur. Pse frikė patėn? Pse sthanė tė vėrtetėn? Qė, Doruntainat, ti, i ndėrrroje pėrditė. Pse e pėrēudnuan kėshtu legjendėn? Pse mbyllėn sytė? Shkatėrron dhe rilind. Shuan dhe ndez, Ėndėrrat e vajzave, tė prera nė mes...! Herė copa balte tragjike, lėshon. Herė ar eliksir dashurie. Herė Doruntinėn princeshė, pėrqafon. Herė, i frikshėm, shfaqesh si hije. Qėndron statujė, mes jetės dhe varrit. Dhe, stepesh! Tė hysh, a,tė dalėsh? Tė rendėsh , mes territ dhe skandalit, a, hapin, gjėkundi, ta ndalėsh? Kostandin! Don Zhuani im, shqiptar. Oqeane lotėsh mblodhe, nė altarėt e pritjes. Pasione pa fund ndeze. Shojte, zjarre tragjikė. Me alibinė- satirė tė Ngritjes, nga, i yti varr, alegorik
! Endesh fantazmė, mes, ecejakesh tė panumėrta... Dashnor i pėrjetshėm. Vėlla!!! Ah, sikur...! Doruntinat e dhimbjes, nuk vdesin. Rilindin, nga brinjėt e tua
Si Eva, nga Adami, dikur
!!! __________________ Ps.Keto poezi jane shkeputur nga libri"E BARDHA ESHTE PAK..." Botuar ne Tirane ne gusht 2004. do te vijojme neser :) __________________ Miku Im I VogĖl
Kush tha qė, sytė ti mori errėsira? Dhe, qė buzėqeshja, fluturoi nė re? Ti, je kėtu, Miki, miku im i vogėl. Je, kėtu, me ne! Ende ėshtė mes nesh, frymėmarrja jote
Tė bukurėn buzėqeshje, kėtu e ke!!! Endesh si njė ėngjėll, nėpėr ditėt tona. Sytė e tu tė brishtė, i shoh dhe nė gjumė. Jeta, ėshtė e shkurtėr, do shihemi, Miki. Miku im i vogėl, qė, mė mungon, kaq shumė... __________________ Eja i bukur, Promete
Ti, je. Ti, sje. Te ndjej, dhe ste ndjej
! Shfaqesh i persosur, diku, zhdukesh pak me tej
.! Te kerkoj por, trembem!!! Kam frike te te gjej
Ti, je. Ti, sje. Imazhe qe fluturojne andej
! Ti, sje ne rruget me pluhur, ne rudhat e kohes te flakura tej
! Ti, je ne puthjet, dritherimat, ne gjakun qe cmend legjendat, te ndjej
Ti, sje ne syte qe u lodhen, nga erresira me emrin: Dite. Ti, je ne endrrat e bardha, qe, embel, dritherojne drite. Ti, sje imazh interneti, qe, ndjek valet e, shfaqet ne Yahoo. Ti ndiej hapat, eja! Jam duke te pritur, ketu. Eja, sillma zjarrin. Dua, edhe pakez drite
Eja i bukur,Promete! Harroji Perendite!!! __________________
Citim: Postuar mė parė nga FLORIRI O Indrit nga eshte kjo Zisi?Kam pasur nje idhicik me kete mbiemer...lol
O Flori me sa di une eshte nga Vlora, por nese do te kem kohe ne ditet e ardheshme do te shkruaj dicka mbi te. :)
Nga sytė e tu
Nga sytė e tu, buron njė dritė e mirė. Kjo dritė, ka kohė qė mė mungon
Mė duket vetja shkretėtirė, dhe ti, oaz, qė mė tundon. Jemi kaq larg
! (ndonėse dy hapa) Mos e zgjat dorėn me ngurim. Se digjem, digjem porsi flaka, dhe, mbetet veēse, hiri im!
---------------------------------------------
I + I = 2
I + I, bėjnė 2. Por, ti, kėtė, se di. Pėr ty, I + I, bėjnė 5 ose 6. Dhe, une, ne matematikėn tėnde moderne, ndihem jashtė, jashtė...! __________________
Nė shtėpinė e kafshėve
Kafenė, ma serviri ujku. Duke ėndėrruar, shijen e mishit tim
! Drekėn, ma serviri dhelpra. Duke skicuar , arkivolin tim
! Darkėn, ma serviri urithi. Duke gėrmuar, varrin tim
! Zogjtė e pėrgjakur mė lėpijnė
Milingonat, tatuazh mė ngjiten nė shpinė
Ku ėshtė dera? Hapeniiiii
Tė hyjė kėtu, njeriu. Njeriu? Oh! Vdiq i ziu! Bishat e egra, zaptuan shtėpinė
Planetet, nė kraharorin tim, ulėrijnė! Ulerijne
!!! __________________ Enigma
ثshtė enigmė pėr mua dhe, ska pėr tu zgjidhur kurrė, pafundėsia e mendimeve tė tua, tragjike
Ti, mos u luhat mes ėndrrash ndjellakeqe. Ti, ke nė shtėpi, njė mace besnike. Tė shoh. Nė mendime tė thella ke rėnė. Shkundu, pra! Mos e vrit rininė! Nuk tė pengoj. Heq dorė nga lufta. Unė, pigmenti, qė tė shtoj mėrzinė. Ti, prapė i heshtur
اmendon? اmendon, me atė mendjen tėnde, bardhė e zi? Heq dorė nga lufta! Mė dėgjon? Njė mace besnike, tė pret nė shtėpi
! __________________ Stinėt e Jetės
Pranverės qė shkoi, ia mora drithmat. Verėn e thatė, me pjalm, po e lag. Dhe, po smė ēmendi vjeshta fytyrėrrudhur, dimrin, do ta kem tė gjatė
Tė gjatė...!
Fantastiko Shkencore
Duart e tua, copa dielli. Sytė, meteorė tė fshehtė. Kėmbėt qė dridhen, shkėmbinj hėnorė. Buzėt, llavė e nxehtė. Njerėzit, satelitė spiunė. Fjalėt, orbita imorale. Shpirti im, gjithėsia pa fund
Puthja jote, e vetmja gjė reale
Kalojnė mbi mua, pushtete, kėpucėsh
!
Ēėshtė njė zog?
Njė zog, nuk ėshtė thjesht, shpend. Nuk ėshtė thjesht, qenie qė cicėron. Pėrpėlitet, ai, brenda ēdo njeriu. Qesh dhe vajton. Njė zog, pėrmbys, anijen e shpresave. Pastaj, ngarkuar me ėndrra, fluturon
Njė zog, ēukit shpirtin, ēdo ēast. Pastaj... Me hipokrizi, shėron...! Dhe... Cicėrima kėmbanė, tmerron, varrin tėnd. Njė zog, nuk ėshtė thjesht, shpend. Ėshtė, vdekja dhėmbėrėnė...!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:46 | |
| Shtėpia me themele eshtrash
Shtėpia ime, nė kufi me legjendat. Ngritur mbi themele eshtrash. Rrobat, endur me flokė njomėzakesh. Kurora, me petale gėnjeshtrash
! Me heshtėn e lashtė e tė ndryshkur, ēarēafin e harresės, gris. Duke i thurur pelena jetės, pėrtyp vdekjen time, por, dot, se gėlltis
! __________________ Natėn, kur ti flije
Natėn, kur ti flije, tu futa nė shpirt. Nga rruga, qė, vetėm unė e di. U pėrballa, me dhjetra portrete femrash. U pėrgjaka, nė qindra skelete emrash, dhe, qava me oiii...! U ngatėrrova, nė labirintet e psherėtimave. Mes premtimesh boshe, vuaj
Puthjet pijanece, belbėzojnė: -E dashur, je, nė dhe tė huaj! Dhe rend, por, shpirti spaska fund. Ti po zgjohesh. Dhe njė sekondė, ka ngelur
Po shkoj me shpresėn, se, imazhi im, do jetė diku
Nė tokėn e pashkelur...! __________________ Baladė plehrash
!
Endem rrugėve tė tua, duke lėnė gjymtyrėt, qelizat, indet, peng. Endem, skutave tė tua, duke i falur frymėn plehrave. Endem, hijesh, fantazmash, duke vrarė ėndėrrat, kėtu. Ēfatkeqėsi pėr mua me ju, fėmijėt e sė keqes
! Endem legjendash, duke vjedhur virtyte, pėr tia arnuar, jetės...!!! __________________ Hija e kumbullės
Sa ēel sytė, hija e kumbullės, mė pushton. Dridhet ajo, si vajza miturake, nė dashurinė e parė. Pas perdes, kumbulla gjelbėron, por, perdja, na ka ndarė. Dhe, pėrfytyroj
Gjethet, si qerpikė. Degėzat, qė bėjnė hije. Kokėrrzat e athta, si gjinj njomėzakeje. Mbi to, brumbujt si buzė fėmije. Dhe koha, kalon
Hija mbi perde, dridhet, si mė parė. Pas perdes, kumbulla, gjelbėron. Por, perdja, na ka ndarė
! __________________ The same shit in different days
Jeta, pėrsėrit veten, ēdo ditė. Unė, kapur pas njė fije kashte, dua, lumin ta kaloj. Shkoj tek mesi, por, rryma, shpejt mė kthen. Dhe, notoj. Por
Ēdo mėngjes, veten, e shoh nė breg. Rrethuar, nga tė njėjtat fytyra, dhe, nga i njėjti vėshtrim, qė djeg. Ndaj, me emocion notoj. Shpresoj, akoma shpresoj. Dhe, qenien, ma pushtojnė pasione tė fuqishme. Qė, thyhen lehtė, nė barrierėn e palėvizshme: I njėjti m..., nė ditė tė ndryshme
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:47 | |
| Si Kėsulkuqja do trokas
Do tvija tek ti, si Kėsulkuqja. Me shportėn e luleshtrydheve, dhe
njė pako kafe. Por, smė prite dot. Tė rrėmbeu vdekja, nė dasmėn time. Dhe, nė vend tė shportės, solla lot
Do tvij tek ti , si Kėsulkuqja. Por, Mos vallė? Mos vallė ujku na gėlltit, si nė pėrrallė? Megjithatė, unė, do tė trokas. Vdekjen, do e verboj, me njė grusht piper. Dhe, pakon me kafe, nga shporta do e nxjerr. Dhe, Ty, e dashur, nė dorė do tė ta jap. Do puth cepin e varrit, pastaj , do tė kthehem prapė...! Por, jo si Kėsulkuqja
Se, ajo nė kthim, mori edhe gjyshen me vete
E dashur. E ėmbėl. Si vegim, nė zemrėn time, Mbete...!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:49 | |
| Meditim mbi glob
Hija e flokėve tė mi, mbuloi Europėn. Nėn diell, mbete, Ti. Shqipėria ime, e vogėl
! Dhe, si njė princeshėzė e artė, dritė lėshon mbi glob
! Faleminderit, pėrfytyrimi im, snob...!!! __________________
Mi mori era...
Rrėnqethjet, e mėngjesit tė brishtė. Klithjet, e pasioneve tė ndaluara. Lotėt, e fėmijėrisė sė largėt. Pendesėn, pėr fajet e shkuara. Ecejaket, nė kėrkim tė shpirtit. Alegorinė, e telefonatave tė ndėrprera. Letrat , qė dot si shkrova
Mi mori era...! __________________ Dėbora e pashmangshme
Ti, me urrejtje, ndihmon dėborėn. Ti, me pėrbuzje, me grric fytyrėn. Ti, me dėshirė, ledhaton, jetėn e zbrazėt. Ti, shprish natyrėn. Nė ēperėndi, je betuar tė mė mplakėsh? Nė ēdet, e peshkove alibinė? Nė ēhumnerė, e gėrmove legjendėn? Nė ēepokė, dyfytyrėsinė? E pafytyrė. E pashmangshme kjo dėborė! Qė, flokėt po mi zbardh. E, shpirtin, po ma vret. Dhe, flaka qė u ndez, mes nesh, dikur
Nė akullsinė e saj u tret. U tret
! __________________ E ēmendur?
Fantazia ime e ēmendur, ku sshkove? Nė ferr, milionere. Nė parajsė, shkrimtare. Fantazi marroke, ti, do tndalesh, kur shpirti, pulėbardhė e pėrgjakur, tė prehet mbi varre
Fantazia ime, pjellė e pengesave. Sa molekula, e vogėl. Sa perėndia, e madhe. Antitezė ekuacionesh, nė kėto kohėra makabre
Fantazia ime e ēmendur, bredhare...! __________________ Mė fal
Mė fal! Mė fal! Nė lakuriq nate, tė kam shndėrruar. Ditėn, tulatesh, nė kafazin e kraharorit tim. Natėn, lėshohesh e harbuar. Mė fal! Pėr ditėt qė kaluan. Mė fal! Pėr shekujt qė do tė vijnė. Mė fal! Mė fal! Mė fal! Mė fal! Tė vrava lirinė...!
Eja tani!
Gjithshka e imja, tė kėrkon ty. Eja i tėri... Tė dua tani! Mos harro ironitė, konjakun, streset, i dua tani! Dhimbjen, gazin, jetėn, vdekjen, sillmi kėtu se, do ti pi. Pastaj, nė gjoksin tėnd do futem, e, sdo tė dal mė
Kurrsesi!!! __________________ Poezia dhe Unė
Veshur me pelerina ēeliku. Tėrė nur. Nė paradėn madhėshtore tė modės, pozojmė tė dyja. Ajo, Mis e vėrteta. Unė, Mis marrėzia
!
Filozofia e kėmbėve tė trishtuara
Mes udhės sė pasosur, pėr tė njohur botėn
Njėra, godet kokėn, Tjetra, lėpin tokėn
! __________________ Monotone
Do tė dal nė kodėr e, do tė vėshtroj botėn. Do marr njė gur dhe, do i thyej kėshtjellat e rėrės, me egėrsi
E pastaj? Do marr njė qen dhe, do i pėrdredh kokėn, me butėsi
E pastaj, me dhimbje, do qaj, do qaj
! Do mbledh mbeturinat e kėshtjellave dhe lehjet e qenve, e, do ia fal perėndisė, qė, ti kthejė nė djaj. Do ia fal kėta djaj, monotonisė. Do e grric, do e ējerr, dhe do qaj
! __________________
Po vdesim duke tė pritur ty
Unė, Ti, Ne, Ata... Tė duam ty. Tė lindur, nga pasionet e mėdha. Bij tė dashurisė. Tė presim... Ty. Ku je Diell?! Eja, teri lotėt e syve tanė! Kėtė tokė tė hidhur, mbarse me mirėsi. Eja! Pėrvėloji gjuhėt e helmėta! Zbrit kėtu! Tė shkrihemi, Nė tė madhen, dashuri
! Dhe, nga hiri, tė ringjallet si Feniksi, njė qelizė e re mirėsie. Zanafilla e planetit tė ri
! Unė, Ti, Ne, Ata, tė duam Ty! Eja, Diell, tė digjemi...!!!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:50 | |
| E bardha eshte pak
Njė mur, i lyer me tė zezė dhe, me tė bardhė... E zeza, ėshtė shumė. E bardha, pak. Ngjyrat, luftojnė ashpėr. Ngjyrat, lėshojnė gjak. Pėrpėlitet e bardha. E zeza, shumohet. Syri, mė tmerrohet
! Mur. Mur i zi, larė nė gjak. Sdalloj dot tė bardhėn. E bardha, ėshtė, pak
! __________________ E MBAJ ZJARRIN NDEZUR
!!!
E mbaj zjarrin ndezur
Ndezur
. Rrėmbej pemė tė prera, degė te thara. Mbeturina tė mbledhura andejpari
Dhe, nėse nuk gjej, djeg brinjėt e mia, tė mos shuhet zjarri
Eh, zanat e pyllit digjen dhe rilindin
Po hedh njėren dorė
Tė shkruara fatet
!!! Ja, kjo erė e marrė, ulėrin prej miqsh
Ndaj, zjarri tulatet
Kridhem e tėra
Mė treten eshtrat... Shembem, ulėras, pėrpėlitem
andejpari. Qė tė ngrohen miqtė, qė tė zbuten djajtė
Ėshtė ndezur zjarri
!!! __________________ Ftesė nė varrimin tuaj
Tė gjithė morėn ftesa. Por, asnjė nuk erdhi. Tė gjithė derdhėn lotė. Por, asnjė nuk qau. Tė gjithė folėn. Por, asnjė nuk tha tė vėrtetėn
! Dhe, tė pakallur, tė lemerisur, nė mes tė rrugės, Atė, e gjetėn. O njerėz! O hije! Me kėmbė mos e shkelni! Do vijė ai shekull. Do vijė ai muaj. Do vijė ajo ditė e bardhė perėndie. Dhe, ai, do qeshė, nė varrimin tuaj
!!! __________________ Testamenti i Evės
Sikur Eva, tė mos e linte, nė testamentin e saj, Ajo, sdo egzistonte. Dhe, llumi i ndyrė i hipokrizisė, do pushtonte, botėn...! Por... pakėz tė njollosur, na e fali. Pėrzier me hipokrizi. E vėrteta, endet rrugėve, si fantazmė. Dhe
Veē tė marrėt, e ftojnė nė gosti
!!! __________________ Vdekja e shpirtit...!!!
Ai, po vdes... Per tu ringjallur perseri. Si Krishti!!! Me dhimbje, pikat alegorike te shiut, Vajtojne sot. Per te kenduar neser, ne nje bote te ndritur... Legjendat, u thinjen, duke pritur... __________________ Dashuria...
Pasi mbaroi funerali i mbretit Hamlet dhe i bukuroshes Ofeli, Dashuria, u kthye tek ne perseri. E cmendur, se doli nga kafka e saj... E mencur, se doli nga kafka e tij... __________________ Njė hap larg vdekjes
Sa melankolike mbi atė breg
Ta prek, a mos ta prek? Syri i saj, tė shkrin. Puthja, tė djeg. Fatkeqe, e zbehtė, e brishtė, e lehtė. O Zot! Po ndėrron jetė...! Njė hap larg bregut, vdekja e pret. Ajo... Melankolike, mbi atė breg. Ta prek? Jo! Smund ta prek! Ėshtė hija ime. Unė, jam ajo. Qėndron, njė hap larg vdekjes. Unė, kam vdekur, me kohė...! __________________ Sa shumė qenkėrkam plakur...
Mendimi zvarritet
Puthja, ngrin akull. Dėshira, endet si somnambul. Buzėqeshja, rend , nė labirintin e pėrgjakur tė buzėve
Qė, mė, skanė pėr tu hapur
!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:50 | |
| Statujat e qėndresės
Doja, kokėn, ta mbėshtesja diku... Nė krahėt e tu? Po! Nė krahėt e tu. Ti, si statujė e qėndresės, mė vėshtroje
Unė, si somnambule, mes ėndėrrash, rendja: Nė buzėt, e puthjeve tė ngrohta. Nė malet, e shpatullave tė hijshme. Nė kraharorin, e gjerė si deti. Nė labirintet, e ngatėrruara, tė mendimeve
! Po ti? Statujė e qėndresės? Jo! Mė vėshtron vjedhurazi
Ēkeni me mua o njerėz? Lermėni, kokėn, ta mbėshtes, tek ai
!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:51 | |
| Njė sy
Dikur, diku, vizatova njė sy... Dhe, e harrova. Por, njė mėngjes, Deti, mė kish mbuluar... Kuptova...! E kėrkoj mė kot, kryeveprėn e dorės sė patalentuar: Nė hapėsira tė bardha, lotėsh. Nė hone e korije. Nė legjenda tė zymta. Nė pjata tė helmėta. Nė gota rakie. Nė ēarēafė tė ndotur, pa pikė fantazie
! E kėrkoj nė yje por, e gjej nė shpirt. Pluskon, nė lotė gjaku! Skeleti, ende, lėshon dritė
Dikur, diku, vizatova, njė sy. Njė? Apo dy?
| |
| | | TheBest Moderator
| Ata
Ata, pėr njėri- tjetrin, janė kalimtarė. Duhen, grricen, ēirren, puthen si tė marrė
Riprodhojnė veten. Janė bashkautorė. Imja ėshtė kjo kėmbė, Jotja ėshtė kjo dorė. E, grricen pėrsėri. Puthen si tė marrė
Ata, pėr njėri-tjetrin, kalimtarė
!
| |
| | | TheBest Moderator
| Te flas kur nuk je
Po endem nė fytyrėn tėnde, si kurrė mė parė
! Mes flokėsh rrėshqas
e, ku tė strukem sdi
! Ndoshta
aty, ku, mendimi yt sme le tė rri
E, zbres, mbi hundėn e brishtė, qė, frymėmarrje gjėmon. Si prek dot buzėt
se, djegin, djegin dashuri
! Vetėm aty, nuk munda tė hyj
Aty ku, heshturazi, pėrvėlojnė dy sy
Hape zemrėn shpirt, e, me ler tė rri
! __________________ Pėr ty
I tera lotėt. Si kreh mė flokėt, Pa ty, bota, duket e mjerė... Pėr tė tė parė edhe njė herė, zogun e fundit, tė shpresės, e ther...!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:52 | |
| Duke u pėrpėlitur nėn gėrmadha
Ai ishte pėrbindėsh. Po, pėrbindėsh. Ishte
Nuk ėshtė. O Zot ! Mė nė fund e lirė. Liria ime, i pėrshkon muret e kėtij autobuzi mbushur me fjalamė tė pandreqshėm qė komunikojnė mė klithma e tė qeshura histerike. Liria ime
E burgsour brenda mureve te edukatės strikte. E ndrydhur nga normat morale. E shtypur nga skizofrenia e kohės. Po kėta njerėz, tė cilėt mė shikojnė sikur tė isha njė qenie e rrallė, a janė tė lire, apo kanė edhe ata muret e tyre ? Ndoshta
! Unė jam e lirė formalisht. Shkoj ku tė dua, blej ētė dua, fle ku tė dua. Kam dhe njė llogari bankare
Por, tė gjitha kėto svlejnė, pėrderisa ndihem e burgosur brenda mureve tė trupit tim, si njė qenie e vogėl qė do tė dalė nga guaska por smundet. E vogla sfilitet pėr tė shkatėrruar kapilarėt, organet, nervat, tendinat, brinjėt. Por ėshtė fare e vogėl. Kjo e vogėl jam unė, brenda unit tim tė madh. Uni im i madh. Ē ironi
! Unė i provova tė gjitha, tė gjitha ato qė pėr shumicėn janė tabu. Dhe arrita kėtu: Ēkuptim ka jeta? Isha vajza e pėrkėdhelur e njė familjeje tė madhe, me emėr. Pėr tim atė(piktor) dhe time ėmė ( drejtoreshė), unė isha gjeniu i familjes, krenaria e fisit. Aq sa e njihni ju kėtu, nė province Tiranėn, po aq e njihja dhe unė qė jetoja nė zemėr tė saj. Muret e dhomės sime moderne, muret e studios fantastike tė babait, ishin bota ime. Skisha shoqe. Ishin tė rrezikshme pėr zonjushėn e pėrkėdhelur e naive. Ishin ordinerė gjithashtu edhe mėsuesit, fqinjėt e sidomos djemtė. U rrita me libra
Mėngjesin e haja nė Manastirin e Parmės, drekėn nė Kullėn e Eifel, darkėn nė pallatin e mbretit Timur. Ēdo gjė qė do te hynte nė trupin tim e sidomos nė trurin tim, kontrollohej, duke filluar qė nga ushqimet e deri tek literatura. Isha e egėr. Shoqėria e djemve mė acaronte. Pėrfytyroja mbretėr, kalorės, zotėrinj tė kollarisur qė silleshin me delikatesė dhe kupohet se sa tė rėndomtė mė dukeshin njerėzit qė mė rrethonin. Pikturat, perfekte nga teknika, vuanin pėr dicka tė vogėl, tė vogėl fare. Megjithė elozhet dhe vlerėsimet, unė sisha aspak e kėnaqur. Nė pikturat e mia mungonte diēka e qenėsishme. Ajo diēka qė mund tė quhet gjithshka. Mungoja unė
! Duhej tė ulesha me kėmbė nė tokė. Ndoshta ishte mosha, ndoshta shkėputja nga adoleshenca, nevoja pėr vetvendosje e personalitet, apo tė gjitha sė bashku qė mė shkėputėn nga ėndrrat. Nisi, ditėn, kur refuzova tė konkuroj pėr pikturė. Realitetin fillova ta perceptoj ndryshe. Ngjyrat, natyra, njerėzit, morėn nuancat e tyre tokėsore. Mė dukeshin tė bukura edhe ato qė ishin tė shėmtuara. Edhe ēunat, sigurisht, ishin tėrheqės. Bota ime, me botėn e tyre takoheshin vetėm nė njė pikė : Dėshirė e dyanshme bashkėpunimi dhe nuk puqeshin nė mijėra pikat e tjera: Pamundėsi totale per tu pėrshtatur. Termat, ndoshta do ju duken tė fryra, por jo, sjanė tė tilla. Isha njė nga studentet mė tė mira tė arkitekturės. Nė vitin e dytė, u shfaq njė dashuri. Sishte i bukur por nė shikimin e tij ngulmues, zbulova njė botė tė thellė dhe nė komunikimin me tė, pikasa njė zgjuarsi natyrale dhe kulturė perfekte. Fillova ta dashuroja
Por, qė nga ai cast, bota i humbi pėrsėri ngjyrat. Ishte vetėm ai nė univers. Prindėrit e mi e donin. Bėre edhe ti njė gjė tė menēur.- mė thanė. ( Ata se kishin harruar divorcin tim me pikturėn). Jetė e lumtur
Punė e shkėlqyer
Burrė me reputacion
Ēdoja mė tepėr nga jeta? Me kalimin e kohės, kisha ndjesinė, sikur njė bishė e tėrbuar hante e babėzitur brenda meje. Ēdo ditė pėrsėriste tė shkuarėn. Laja dhėmbėt, shkoja nė punė, drekoja, dilja shėtitje, bėja seks, flija. Dhe prapė jeta pėrsėriste veten ēdo ditė. Mė dukej vetja, sikur e kapur pas njė fije kashte, doja tė kaloja lumin e rrėmbyeshėm e tė tėrbuar nga furtunat e jetės. Im shoq, si gjithmonė, mė mbulonte me dashuri e pėrkujdesje. Ēdo sekondė tė lire, e kalonte me mua. Si gjithmonė, pėrsėri, unė mbeta vetėm. E vetmja lidhje pėr mua, ishte familja. Dikur - prindėrit, tani burri. Ndihesha si njė kozmonaute nė hapėsirėn pa forcė rėndese. Fillova tė shoqėrohesha me kolegėt. Im shoq u shpėrfytyrua. U ftoh. Pas disa paralajmėrimeve tė heshtura, njė ditė deklaroi: Nuk duhet tė shoqėrohesh me askėnd. A nuk tė mjaftoj unė ? I thashė se isha qenie shoqėrore. Qeshi. Kur u bėre e tillė? Ti ske pasur kurrė shokė e shoqe. O zot! Nga njė tutelė, nė tjetrėn. Unė, duhej tė udhėhiqesha nė jetė nga liderė psikopatė!!! Unė sisha pronė e askujt dhe me vetėdije, i thashė po dėshirės pėr njė lidhje tė re. Dhe i pari qė guxoi e mė kėrkoi tė darkonim bashkė u bė i dashuri im. Fillova tė marrosesha pas tij. Le ta quajmė X. Ishte pak mė i ri se unė, i qeshur, plot jetė, pasion e energji. Mė falte shumė prej vetes. Nuk mė pėrkėdhelte. Kisha nevojė pėr tė, aq sa pėr ajrin. Motelet, ishin pėr ne shtėpi e dytė. Prindėrit mė kėrcėnuan, mė kėshilluan, por ata, tashmė nuk ekzistonin, ashtu siē nuk ekzistonte edhe burri im. Natyra kish ngjyra, nuk vija mė syza. Dielli mė pėlqente. Shtėpia mė dukej varr. Burri varrmihės. X-i ishte jeta ime, e vetmja urė qė mė lidhte me ekzistencėn. Kuptohet, im shoq, e mėsoi kėtė shumė shpejt. U ndamė. Shtėpia ime u bė edhe shtėpia e X-it. Jetonim si nė filma: Shumė argėtime, dashuri. Derisa, njė ditė, kur u ktheva para kohe nga shėrbimi, nė shtratin tim, gjeta vajzėn e ministrit tė dikasterit ku X-i punonte. O perėndi! Ēfaj kam bėrė qė mė ndėshkon? Prindėrit smė flasin. X-i smė do. Shoqe skam. Motėr jo. Pse kėshtu kjo jeta ime? Vallė prej ēmateriali jam ndėrtuar unė? Pse nuk ingranohem dot nė jetė? Pse nuk harroj? Pse nuk fal? Kalova dy muaj nė spital pas njė depresioni tė rėndė. Kur dola, mėsova se prindėrit, pasi mėsuan pėr sėmundjen time, u nisėn me njė avion i cili mbeti bashkė me 100 pasagjerė, nė malet e Zvicrės. Trashėgova njė llogari tė majme bankare, njė fabrikė tė vogėl dhe dy shtėpi. Ju do tė pyesni : Ēndodhi me X-in ? Pasi dola nga spitali dhe mbarova formalitetet e pasurisė, fillova ta kėrkoja por ai shmangej. Brenda meje, dashuria, ishte transformuar. Sdi se ēndieja. Kraharori mė vlonte, koka sa smė ēahej nga dhimbja, bota pėrsėri pa ngjyra. Ekzistonte vetėm ai. Por
ai smė donte
! Pas njė takimi tė shkurtėr nė kinema dhe pas deklaratave: Ti sje askushi pėr mua, e gjithė urrjetja qe kisha mbledhur brenda vetes, e shpėrndrė nė miliona thėrrmija nėpėr botė , u mblodh brenda njė ēasti tė vetėm dhe shpėrtheu.
Njė natė, pasi u nda nga mikesha e re nė katin e parė tė pallatit, nė errėsirėn e plotė tė Janarit, njė thikėz simpatike shpoi zemrėn e tij. Nuk e vrava unė! Jo! E vrau dhimbja ime, e vrau ai uni i vogėl qė pėrpiqet tė dalė nga mbeturinat e unit tė madh qė shkallmon brinjėt, qė kėput tendinat, qė gric fytyrėn e shkul flokėt. Ai nuk e meritonte tė jetonte. Shkova nė shtėpi dhe dogja pikturėn kushtuar natės sė parė tė dashurisė. Doni tė dini si ishte?
Njė femėr ( unė),qielli i pėrflakur, fytyra e tij e zbehtė nė kupė tė qiellit duke u thėrrmuar. Unė, ( nė pikturė) me njė thikėz nė dorė, po therja shpresėn pėr tė jetuar, ( kuptohet, qė nė pikturė unė qėlloja ajrin se shresa ishte e padukshme). Bile mė kujtohet poezia qe shkroi njė poete pasi e pa: I tera lotėt, Si kreh mė flokėt, Pa ty, bota, duket e mjerė
Pėr tė tė parė edhe njė herė, Zogun e fundit tė shpresės, E ther
! Sikur ta dinte se, unė, bashkė me shpresėn, do tė therja
O zot! Nuk isha unė, ishte uni im i cmendur
! E dėshpėruar,rend cdo ditė ne linja tė ndryshme, jo me makinėn time por me autobuz sepse dua tė shoh njerėz qė qeshin, vuajnė, jetojnė
Fle nė qytete tė ndryshme,ose mė saktė pėrpiqem tė fle sepse nuk kam as gjumė, as ėndėrra, as fantazma makbethiane.Rend nė hotele tė ndryshėm, me meshkuj tė ndryshėm, por, as kėshtu nuk gjej qetėsi. Nuk gjej as arsye apo shkak pėr tė jetuar. Ju do tė thoni:Ti je e lirė. Merreni lirinė time, ajo nuk vlen. Ajo ėshtė liri me kusht. Sepse unė jam dy. Luftoj, pėrplasem, thėrrmohem, nuk di se kujt i pėrkas, unit tė madh apo unit tė vogėl qė pėrpėlitet nėn gėrmadha e sdi ēkėrkon
!
Suzana Zisi | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:54 | |
| Nderi nė atdheun tim
Nė atdheun tim, nderin, si mburojė, e veshin ata qė se kanė. Me turp e pėrlyejnė, orgjitė e tė mėdhenjve. Dhe, pėr ēudi, si dekoratė, ua varin ēakenjve. Atdheu im i varfėr, Ti, sje i maskarenjve!!! __________________ [b]Askush smund tė vdesė nė gjirin e saj Suzana Zisi
Kish ėndėrruar gjiithė jetėn pėr njė copė tokė. Por, duhej tė vinte dita. Dhe dita erdhi. U bė pronar. Dilte qė me natė dhe me sy tė pėrlotur e vėshtronte. I shėmbėllente me njė foshnjė tė njomė, tė ėmbėl. E punoi, e plehėroi. Vlaga e saj, e joshi aq sa e pėrfytyroi veten si njė copėz tė saj. Dhe ja, njė ditė, bimėt ēelėn. Ai u lumturua aq shumė, sa humbi ndjenjat. Kur u ngrit, ndjeu nė trup ngrohtėsinė e saj, ndjeu nė ballė vesėn e saj. Njė drithėrimė e pėrshkoi tė tėrin dhe mendoi se
dhe kuptoi se midis tij dhe tokės, ishte krijuar njė lidhje e fuqishme. Prodhimi erdhi i mbarė. Vit pas viti, toka zbukurohej. Vit pas viti, ajo e shtonte prodhimin e saj. Ai u pasurua. اdo ditė, shkonte atje, dhe i falej. Nė jetė, ai, i ishte falur vetėm asaj. Por edhe ajo, ndrinte kur i zoti i afrohej. Bimėt harliseshin. Aroma e kėndshme e dheut, drithėronte shpirtin e tij. Por, njė ditė, ai u lodh. Vendosi tė mos e mbillte mė. Shkonte tek ajo ēdo ditė, e pėrshėndeste, e ledhatonte, dhe pastaj, argėtohej duke prishur nėpėr kazino paratė e fituara prej saj. Nė mesantė, i dehur, i falej, i falej
! Duke iu marrė kėmbėt, shkonte nė shtėpi. Nuk e mbolli, por, si pėr ēudi, ajo, ēeli ca bimėza shumė tė shėndetshme e dha njė prodhim tė mbarė. Ai u befasua dhe mendoi, se toka skish mė nevojė pėr zot. Ajo, ish vetė zonjė. Ajo, toka e tij e pabindur. Kur u afrua sezoni i mbjelljeve, ai e spėrkati me njė helm tė veēantė, sepse ajo e ruante farėn brenda vetes nga prodhimi i njė viti mė parė. Por pėrsėri fara mbiu e shėndetshme. Ai u tėrbua, megjithatė toka shkėlqente kur shihte tė zotin e saj. Sa e paturpshme, mendoi ai. Mori njė sopatė dhe i preu bimėt. Ndezi me to njė zjarr tė madh. Njė zjarr qė nxirrte njė tym tė zi e ulėrinte nga dhimbja e mijėra jetėve qė smundėn tė lulėzonin. Por, pėr ēudi, tė nesėrmen, nuk gjeti asnjė gjurmė tė zjarrit. Toka, krenare, lėshoi njė duhmė tė ftohtė sapo pa tė zotin. eshtė apo sėshtė imja kjo?- mendoi. Filloi tė studionte literaturė dhe tė rendte nga njė magjistar tek tjetri. Por, mėnyrat e sofistikuara dhe magjitė nuk mundėn ta shprishnin natyrėn. Toka, pėrsėri lėshoi ca bimėza tė vogla tė cilat hodhėn shtat dhe u mbushėn me lule tė zeza. Pra, ajo mbajti zi pėr mohimin e pjellorisė, mohimin e jetės. Kur i pa, ai ulėriu si ujk i tėrbuar e u mbyll nė shtėpi. Tashmė, nuk e ngrohte mė asgjė. Ftohtėsia e saj, po e ēonte drejt vdekjes. U mendua, u mendua gjatė. Dhe u bind se ishte fajtor. Ishte dhe sishte, sepse dhe ajo kish faj. Megjithatė, vendosi ti falej. U nis ashtu zbathur, nėpėr natė. Iu pėrgjunj asaj, ashtu siē mund ti pėrgjunjej vetėm Krishtit po tė zbriste nė tokė. Por ajo se fali. Lulet e zeza, fėshfėrinin nga era e ftohtė qė buronte nga thellėsitė e saj. Ai qau, iu lut, por toka e vetėndjerė pėr drejtėsinė e saj, nuk e fali. Edhe sot e kėsaj dite, ai vazhdon tė qajė. Kur ndjen se po e lėnė forcat, gėlltit disa lule tė zeza sa pėr tė mbajtur frymėn gjallė dhe vazhdon tė lutet. Megjithėse ajo ėshtė e ftohtė akull, ai ndjen, se brenda saj, diēka lėviz. Si statujė e qėndresės, ai i lutet tokės sė tij tė shtrenjtė, ledhaton tė dashurėn, puth shpirtin, urdhėron skllaven, godet armiken
! Sido qė tė jetė, ajo ėshtė prona e tij, e dashura, dhe, askush veē tij, ska tė drejtė tė vdesė nė gjirin e saj
! __________________ Hakmarrja e dhelprės
Nė ēastin kur ai i preu bishtin me kosė, ajo u betua se do tė hakmerrej. Duke vėnė nė punė artin dhe dhelpėritė e saj, pak nga pak, ia arriti qėllimit. Kjo, u duk nė mėngjes. Gruaja e tij, filloi "tė dridhte bishtin", madje ia kalonte dhelprės. Ai i foli, e kėshilloi, e rrahu, por ajo vazhdonte "ta dridhte bishtin".
E ngushėllonte fakti qė numri i atyre qė...po rritej. Mendje tė ndritura, punuan vite me radhė por pa rezultat, ato, vazhdonin "ta dridhnin bishitn". Nė njė konferencė, njė magjistar, vėrtetoi se fatkeqėsia qė po iu merrte nėpėr kėmbė nderin, vinte si pasojė e hakmarrjes sė njė dhelpre. U nisėn burrat tė kėrkonin dhelprėn, por... mė kot. Ajo kishte vdekur vite mė parė.
Mė nė fund, vendosėn tė digjnin tė gjallė gruan qė "e kish dredhur" e para. Dhe e dogjėn. Por, ky barbarizėm e acaroi edhe mė tepėr gjendjen. Gratė protestuan duke e perfeksionuar edhe mė tepėr mjeshtėrinė e tyre. Pra, burrat, duhej ta duronin kėtė mallkim pa anė e fund.
Fantazma e dhelprės pa bisht, do tė endej nėpėr botė pa reshtur, duke u mėsuar grave nėpėr shekuj, artin e "dredhjes sė bishtit".
Suzana Zisi
-------------------------------------------------------------------------------- Sui flm per ndjekjen ne teme, nderkohe po vazhdojme....:)
Po hirin ku ta ēoj?
Dua
ta pastroj kėtė farė, nga mbeturinat. Tė mbjell dhe, tė korr, njė bar tė ri. Njė bar, qė, tė ftillojė lėndinat, E, tė harlisė, nė liri. Dhe, mbeturinat, ti helmoj
! Pastaj, me zjarr ferri ti djeg. I djeg... po, hirin, ku ta ēoj? __________________ E bukura kėnga plakė
Atė, kurrė se kėndova...! Nė lindje, u mundova. Dhe... solla nė jetė, njė foshnje - plakė. Rrudhat, tė thella. Buzėt, me jargė. Sytė, tėrė gjak. Dhe, rend ajo, ngado me mua. E bukura, kėnga plakė. E ėmbla, qė, kurrė su kėndua
! __________________ Hija e zezė
Pasi mbaroi pjatėn e parė, ndjeu njė si hapėsirė nė bark, kraharor, fundbark. Kur mbaroi tė dytėn, ajo u zgjerua. Trupi iu fry nga boshllėku. Pasi mbaroi tė tretėn, e kuptoi se ushqimet ishin pa peshė. ....Iu kujtua fėmijėria. Babai i punonte nė minierė. Edhe nėna. Duart e tyre tė zeza i dilnin shpesh nė ėndėrr. Duart e tyre tė zeza gatuanin, atje, ato pak pare sa pėr tė jetuar. Duart e zeza tė nėnės nuk i zbardhi as mielli, kur mbrunte bukėn, as sapuni Lux qė i fali njė mikeshe
! Mendimet e tij tė zeza... Si mund tė ishin ndryshe? Si mund tė ishin ndryshe, pėrderisa edhe duart e tij po nxiheshin? Shihte me zili nė televizorin e fqinjit, duart e bardha tė kryeqytetasve dhe njė urrejtje e pafund e pushtonte. Urrente duarbardhėt e Tiranės dhe duarzinjtė e qytezės. Dashuria e parė... Ishte e bardhė, vajza e drejtorit tė gjimnazit. E hijshme, me duar tė pambukta. Vec sytė i kishte tė zinj. Martesa, me vajzėn e bardhė nė qytezėn e zezė, nuk ndryshoi asgjė. Megjithėse mbante doreza kur punonte, duart i kishte tė zeza. Dhe jo vetėm duart. Qymyri depėrtonte kudo, pėrshkonte ēdo rregull, ligj e pakt. Qymyri tė nxinte edhe jetėn! Ēngjyrė kishte gjaku i tyre vallė? Po gjaku i saj? Filloi tė shkonte me femrat e minierės. Kėto duarzezat janė tė mira nė seks mendonte. Tashmė, kur goca tre vjeēe dhe bebja nė barkun e duarbardhės i kishin hedhur prangat, atij i lindi dėshira e zjarrtė dhe dashuria e tij e fundit. Tė ishte i lirė. Vitet e universitetit kaluan shpejt. Studionte deri vonė. Duhej tė qėndronte mbi gjithēka. Duhej tė injoronte duarbardhėt dhe duarbardhat. Ai i urrente ata dhe hakmerrej duke i poshtėruar me mospėrfillje. Ishte simpatik dhe tėrhiqte vėmendjen e femrave, por, i vendosur, nuk u dorėzohej pasioneve tė momentit. Sa herė shkonte nė qytezė, pranė familjes, shfrynte dufin nė gjinjtė e duarzezave. Ēlironte streset e krijuara nga trillet e pėrfytyruara nė vetminė e dhomės sė konviktit. Kjo qytezė, ishte kufiri midis asaj qė urrente dhe donte. Po ēdonte vallė? Lėkura filloi ti nxihej (nga natyra ishte pak ezmer). Diellin e urrente. Kėmishat edhe nė piskun e vapės i mbante me mėngė tė gjata. Ditėn qė i vdiq babai qau shumė. Por, brenda qenies sė tij tragjike, njė dozė gėzimi gėlonte: Iku njė duarzi.Ndėrsa vazhdonte tė lexonte e tė kulturohej, i lindi edhe njė djalė. Tre fėmijė. O Zot! Tre qenie qė do i ndiqte nga pas hija e zezė e gjyshėrve...! U emėrua nė kryeqytet. Njė shtėpi komode, njė punė e mirė, larg qytezės. Megjithatė, sa herė qė duarbardha shtronte tryezėn, duhma e qymyrit ishte mė e fortė se erėrat e gjellėve. Punonte shumė. Megjithatė gjithēka i koklavitej e ngatėrrohej. Pėr tė argumentuar diēka, i binte rreth e qark, pastaj dilte nė njė rrugė pa krye duke e humbur fillin e mendimit. Belbėzonte pa kuptim dhe e ndiente shpėrqėndrimin deri nė palcė. Vetvetiu u largua nga shokėt, miqtė. Tashmė, larg qytezės, filloi ta mbushte boshllėkun duke gjuajtur bjondet, lėkurėbardhat, sybardhat. Njė sybardhė, pakėz mė e madhe se vajza e tij, e bėri tė harrojė hijen e zezė, por jo ambicien pėr tiu kundėrvėnė duarbardhėve. Por, njė ditė, duke ngrėnė feta sallami tė zier nė shtėpinė e sybardhės, diēka i ngeci nė fyt. Pėr pak u nda nga jeta. E shpėtuan grushtat e vegjėl tė saj qė e godisnin pa pushim nė shpinė. Pas njė stėrmundimi tė gjatė, arriti tė nxirrte nga fyti njė kokėrr piperi tė zi. O perėndi! Hija e zezė! thirri dhe humbi ndjenjat. Tė nesėrmen, u largua prej sybardhės, duke urryer diellin, ngjyrat, dhe gjithė ēishin tė bardha...
...Tashmė, nė njė shtet tė fuqishėm tė Europės, nė njė restorant luksoz, ndihej i pafuqishėm. Hante pambarim dhe hapėsira nuk i mbushej. Ajo zmadhohej e zmadhohej duke i kapėrcyer tė tėra pėrmasat e imagjinueshme. Universi brenda barkut tė tij ishte sa njė kokėrr piperi tė zi. Iu prenė forcat. Piruni i ra nga dora. Pėrmasat e hapėsirės po zmadhoheshin. Ndėrsa ndiente dobėsimin e shqisave, njė drithmė kėnaqėsie e pėrshkoi. Po vdiste. Po shpėtonte nga hija e zezė. Iu duk sikur nga larg, nga Shqipėria, i vinin zėra e pėshpėrima tė frikshme. Nuk donte ti kuptonte. Por, ata flisnin gjuhėn e tij. Zėrat kėlthisnin se fajin nuk e kishin duart e zeza tė nėnės, tė fqinjėve. E zeza, ishte nė mendjen e tij. O Zot! klithi. Po e marr me vete edhe nė varr. Mbėshteti kokėn mbi tavolinėn e restorantit luksoz, duke perceptuar shpėrbėrjen e ngjyrave, zbardhjen
! Tė zezėn, nuk e pėrceptoi dot, sepse...vdiq
Suzana Zisi --------------------------------------------------------------- Mali i errėsirės sė pėrjetshme
Unė jam njeri. Se besoni ? Besomėni pra. Jam njeriu elektron. Kam shekuj pa folur. Dhe askush s'mė flet. Dhe askush s'mė sheh. Veē ju, qė mė fiksuat nė lenten e mikroskopit tuaj tė fuqishėm. .... Qysh i vogėl, i kam adhuruar majat. Qyteti im ndodhej larg tyre, por, kėshėria ime, e kapėrcente kėtė largėsi. Isha fare vogėlush, kur dėgjova se njė garė e madhe po niste. Njė garė e paparashikuar, e padėgjuar ndonjėherė. Njė garė pėr tė arritur majėn e paarritshme. Ēdo ditė nė televizion ndiqja rezulatatet e garės. Dikush dorėzohej qė nė hapat e parė, dikush vazhdonte e mė pas tėrhiqej, dikush tjetėr nuk tutej. Vit pas viti i lutesha nėnės, por, ajo, sdonte qe sdonte tė mė lejonte. Je i vogėl bir, je i vogėl...! Kaluan vite. Orė tė tėra i kaloja duke u stėrvitur. Dėshira rritej me pėrmasa drastike. Dhe ja, njė ditė, nė jetėn time hyri ajo. Ishte qenie e brishtė, e thyeshme, e bindur. Mė donte, por, kishte dhe shumė frikė prej meje. Je pakėz i egėr. Ti, ndonjė ditė tė bukur, do tė bėhesh ndoshta kriminel, ndoshta... nuk e di ēfarė. Njė ditė, mė tha se sė shpejti priste njė fėmijė. Brenda meje diēka lėvizi. Baba. Unė do tė bėhesha, sė shpejti, baba. Baba i zakonshėm, baba i rėndomtė. Mos vallė, duke pritur bekimin e nėnės, kisha harruar qė isha burrėruar me kohė? Dhe, duhej tė vinte nė jetė ky fėmijė, qė tė mė kujtonte se mustaqet kishin kohė qė mė kishin dirsur? U lashė njė shėnim nėnės dhe gruas dhe u nisa pa marrė bekimin e tyre. Arrita nė rrėzėn e malit nė mbrėmje. Ishte shumė i frikshėm. Hijet e natės, dukeshin si fantazma qė zgjasnin duart pambarim. Rrugės, ndesha shumė njerėz. Rendnin drejt majės, por, atje, duhej tė arrija unė i pari. Rregullat e lojes i dija mirė. Ata, mė rezistentėt, fitonin tė drejtėn e litarit. Do tė kapeshin pas njė litari qė do ti ndihmonte nė shpatet e thepisura. As sot e kėsaj dite nuk e kuptoj, se kush i hidhte nga qielli kėta litarė. U mundova, u sfilita, dhe ja, njė ditė, njė send i fortė mė preku kokėn. O zot, e fitova litarin! ...Vitet kalonin, unė rendja. Si jetonim ne? Si rezistonim mes akullit, shiut, vapės, urisė? Rregulli numėr njė i garės ishte ky: Asnjė armė tė ftohtė me vete. Por, unė, e kisha fshehur njė nė gojė, nė ēastin e kontrollit. Po, po, nė gojė! Njė thikėz e vogėl fare. Dhe besoj se e kuptoni pėrse mė duhej. Kėshtu, pak nga pak, i preva tė tėrė litarėt e rivalėve. Si harroj dot sytė e tyre, nė ēastin kur shihnin, se me malin, si lidhte asgjė. Sytė e tyre tė padjallėzuar... Tashmė, i sigurt pėr fitoren, nuk pushoja asnjė ēast. Por, majėn, spo e shihja gjėkundi. Dhe, njė ditė, kur i kisha humbur tė gjitha shpresat, vura re se skisha ētė ngjisja mė. Isha nė majė. Nuk di si ta pėrshkruaj gėzimin qė ndjeva atė ēast. Dhe ndoshta, nga gėzimi, humba ndjenjat. Kur erdha nė vete, ishte natė. Yje skish. Hėnė jo. Gjumi smė zinte. Plasa. Ētė bėja? Mu kujtua nėna, gruaja, im bir. Nuk dija asgjė. Nuk mė interesonte, tashmė, asgjė. Veē dita tė agonte. Kaluan kohė, vite, por ajo nuk erdhi. Ftohtė. Perėndia e erėrave sikur ishte ulur kėmkėkryq nė kraharorin tim. Vetėm. I vetėm. Me veten time. Kjo pra ishte maja... Hijet e tė vdekurve dhe kujtimi i tė gjallėve, mė gėrryenin shpirtin. Im bir apo ime bijė, tani...O zot ! Kisha njė fėmijė tė rritur. Nėnės, ndoshta tani, mbi varr, i kishte mbirė bari. Gruaja, ndoshta, ishte plakur nga pritja. Po ēmendesha. Doja njė orė e mė parė tė zbrisja pėrsėri por smundesha. Litarėt ishin tretur dhe energjitė i mia ishin shuar. Vendosa tė hidhem. Mė mirė i vdekur mes dritės, sesa kėtu. Do vdes! Le tė vdes ! Im bir, mė nė fund, do tė bindet qė ka njė baba. Im bir, ka njė baba tė vdekur. Dhe... u hodha. Pėr ēudi, nisa tė bie ngadalė, me vėshtirėsi. Mirazhe tė panumėrta gėnjenim sytė e mi. Vende - vende qėndroja pezull. Sė tė vogla kėmbėt e mia
! Sa tė vogla duart
! Sa modern qenkam! Sa i veēantė
! Sa i mjerė...! Pra, u zvogėlova kaq shumė, sa, sot, jam katandisur nje elektron. Shkova dhe nė qytetin tim. Shtėpia nuk ekzistonte. Pashė varrin e nėnės, gruas, fėmijėve ( gruaja siē e lexova nė dokumentat e gjendjes civile, kish lindur binjakė) , varret e shokėve dhe qava. Qė nga ajo ditė, ka shekuj qė endem nėpėr botė, i dėnuar tė jetoj pėrjetėsisht, pa shijuar, pa folur, pa u parė nga askush. Dhe, sapo era mė shtyu nė laboratorin tuaj, renda si marrė drejt lentes. Pra, jam i lumtur sot, qė mė patė e mė dėgjuat. Sot, jam elektron, por, dikur, nė krye tė herės, isha unė i pari qė u ngjita nė Majėn e Malit tė Errėsirės sė Pėrjetshme
!
Suzana Zisi ---------------------------------------------------------- Unė
Unė, shkretėtira larg blerimit, jetės, prehjes. Unė, antiteza e gėzimit, lirisė, dehjes. Unė, miniatura e vdekjes
Zotėroj, stilin mė moderrn, tė buzėqeshjes
! __________________ Rusia sqenka aq larg
!
Ti, je kėtu. Kėrcasin hapat e tu nė prag
Ta ndiej erėn
Mė lag deti i syve
Kolltuku, lakohet nga pesha e trupit tėnd
Rusia, sqenka aq larg! Ti je kėtu. Dėgjoj zhurmat e stepės. Dhe, zgjas duart, tė tė kap
! __________________ Jam brinja jote
Nė krahėt e tu, tentakula legjendash mė mbajnė lidhur
Ne krahėt e tu, tentakula ėndrrash, me bėjnė tė harroj kush jam
Nė krahėt e tu, tentakula dashurish prehistorike, mė kujtojnė, qė, kjo ėshtė histori e vjetėr
Jam, brinja jote e humbur, Nė krahėt e tu,Adam
__________________ Nuk jam Penelopa
Unė, thur natėn, si merimanga, Pėlhurėn e dashurisė
E, ditėn, shthur, atė, qė ėshtė endur nė njė epokė tjetėr
Nuk jam Penelopa. Mtonjėsit, nuk erdhėn. U trembėn, fantazmat e Itakės sė vjetėr
! __________________ Ti mė mungon
Ti, mė mungon
Edhe kur je fare pranė meje. Mos u end legjendash. Unė jam kėtu. Ti, mė mungon. Edhe pse, i strukur brenda meje, je pėrdite. Ti, mė mungon. edhe kur mė puth, edhe kur mė thua se mė do. Ti, je shumė pėr mua. I tėri pėr mua
Leri tė flenė Perėnditė
! __________________ Lumenjtė e mi rrjedhin
Lumenjtė e mi, rrjedhin, nė detin tėnd tė vdekur
Dhe, mė hapen plagė, nė shpirt, nė tru. Ėndrrat mbesin jetime. Legjendat, vdesin kėtu. Lumenjtė e mi rrjedhin, nė detin tėnd tė vdekur
Dielli, dashuri e harruar. Shpresat, treten pa lindur. Unė Rozafė e flijuar
! Lumenjtė e mi, vdesin, rilindin, rrjedhin
Nėn qiellin gri. Nėn malet e trishtuar. Nė detin tėnd tė vdekur
Tek ti, qė, koha tė ka harruar
!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:54 | |
| Sikur
Sikur, Une, te isha ti, e, ti, te ishe une... Vec per nje cast
Bota do trandej e, qielli do nxihej
Ti, do ndjeje zbrazeti
Une, do ngrohesha ne vullkanin tim qe do niste te shuhej brenda teje
Ti, Do me ofroje zjarr dhe dashuri
Por, Kjo do ndodhte vec nje cast Nqs, Ti, do ishe Une
E, Une, do isha, Ti
!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:57 | |
| Leter derguar nje personazhi te humbur
!
Ku je? Ku je??? As brenda meje
As neper rruge
As lart nder yje
As enderr ne re
Ku je? Kapilaret shqyej dhe, vampire e vetes jam
Te vdes? Eshte pak
Te rroj pa ty? Ndeshkim mijra kilometra i gjate. Cdo centimeter, dhimbje dhe lot. Notoj ne detin e urrejtjes tende, Me shpresen qe te me falesh nje dite
Por, me kot
! Nuk di ne kam gabuar
Ku je? Kam ftohte pa ty
Mbaj kafken time ne dore
Dhe
endem rreth vetes si murg i zi
duke mbartur sirtaret e shprishur te dhimbjes... ne kraharor...! __________________ Jeta ime
!
Jam e dashuruar me ty
Jetoj nen nje kulm ne nje shtepi
Quhet univers
Ndaj shtratin
Perkedhel majat e maleve dhe, skutat
Edhe pse nuk di ne cvise bien Ndiej shikimin qe kurre nuk e kam pare Lotet me lagin edhe pse Nuk ekzistojne Rrenqethjet
. Termete imagjinare
Pyjet e buzeqeshjeve Gjelberojne. Dhe vitet nisin te ecin mbrapsht
Copeza brinjesh fluturojne duar sy
Pergjakem ne perqafimin tend dhe shumfishohem
ne mijra hije
Mes puthjesh dhe orgazmash te pafundme Jam e dashuruar me ty
__________________ Mulliri i kafesė
Ti bluan, bluan skelete. Pėrtyp kafka, mbeturina brinjėsh, cdo ditė. Ti, bluan. Bluan hije, linjash, konturesh, gjinjsh. Ti, bluan, zhurmat, klithjet, pėrkėdheljet. Bluan dashuritė
! Bashkė me tė ligun, bluan dhe tė mirin. Ti. Mulliri i kafesė, qė, sta mbush syrin...!!! __________________ Nje dite
Njė ditė, ti, do bėsh paqe me veten, dhe me botėn. Unė, do jem e padukshme... Skorje, e flakur pa pikė fantazie, ne kėndin e fabrikės sė madhe, tė jetės
! Ti, do tė mė shohėsh mua. Tė pavlerėn. Tė kotėn. Dhe
Do tė mė lesh, sigurisht, aty
! Ti, njeri qė, ke bėrė paqe me veten, dhe, me botėn
! __________________
Anija dhe pirati
Ti, kujton se e pushtove? Por, e di vallė? Ajo, nuk hesht si stuhia. Humbet nė njė vend, por, lind nė njė tjetėr. Si nė pėrrallė... Ndalet, njė ēast. Krenohesh ti, krenohesh
! Por, nė duart e tua, nuk bie sėrish
Si stuhia, pėrplaset pas shkėmbit. Dhe ēahet! Dhe vdes! Por
Sjepet anija
!!! __________________ Suzana Zisi - "Imazhet kane ftohte"
Poezi nga libri i dyte i autores Suzana Zisi: "Imazhet kane ftohte"
JAM PO AJO BEBE
U linda tė martėn. Ora 02.
Pėrballė teje dhe njė planeti tė panjohur. Unė-satelit-dhimbjesh, ndiej gėrricje dhe therje tė ngarkuara me shekuj, ...........................minuta, ....................................sekonda, gdhendur prej teje nė testamentin gri, nė trupin e lebrosur nga vitet, bardhė-kuq-verdhė e zi. Ende smė ke njohur? Kam ndėrruar pelenat, jo fytyrėn. Prekmė pėrsėri si dikur, kur Muzat mi lėshove tė kafshonin tė uritura. Skicoje pėrsėri buzėqeshjen, ..................................tashmė mes rrudhave tė lehta, qė pėrpijnė sa mundin milimetrat - kilometra tė lėkurės sime. Planetin qė fle brenda trupit tė irnosur, me kafshime. Ti, mos luaj nė skenėn e asgjėsė, rolin e tė habiturės. Jam po ajo bebe
Tashmė, mė e menēur me ēmendurira, mė e varfėr me rini. Luaj mė mirė tragjedinė e radhės dhe lėrmė tė vdes nė rolin tim tė martires, zgjedhur nė akropolin e perėndive te mėshirės, me tė vetėshpallurėn verbėri tė mosqenies, mes ėndrrave dhe pamundėsisė qė mi servire ti nė pjatėn e mungesės. Po gdhin e mėrkurė. Qeshu!!! Jam unė ajo e pafajshmja e orės 02. Ishte e martė si sot, tė kujtohet? Dhe ylberi-shtrati im, ndrinte nėn kurorėn tėnde, si tani - kjo foshnjė e fantazisė sime qė do vdesė pas disa sekondash. 5
Mos mi ndaj sytė 4
....Mė puth pėrsėri 3
Bekoje Muzėn 2
..
Ma fal ylberin 1
.Oiiiiiiiiiiiiiiii
Dje ish e martė Ora 02
-------------------------------------- TĖ JESH
Tė jesh, Duhet tė tė prekin, Qė tė vėrtetojnė hipotezėn e rėnies dhe ringritjes
Tė qeshėsh nėse do mundėsh, Mes rrudhave tė thella tė pritjes, Duke rrėzuar jargė tė lashta dhimbjesh, ..................................................Stuhi, pėrpėlitjesh.
Tė jesh, Do tė thotė tė vjellėsh rininė nga goja e pleqėrisė, Kujtimeve tė trishta tė rrėmosh.
Ti kėndosh kufomės tėnde psalme biblike.
Tė jesh, Do tė thotė: Tė harrosh.
---------------------------------- CRAZY
Si nepėrkė e etur pėr ujė dhe zjarr, Tė jam lidhur e tėra pas trupit, nė njė pėrqafim vdekjeprurės
! Duke lėpirė ethshėm tė djeshmen, Rrėshqas ēmendurisht kilometrave epshndjellėse tė lėkurės
Shaloji kuajt e psherėtimave, Lėshoji tė rendin mbi mua
! Mė lėr tė tė djeg me vullkane vibrimesh
!
Ringrihu prej hirit, pėr tė rishkruar legjendėn tonė tė re, Nė pergamenė pėrqafimesh
------------------------------- KATARSIS
U ktheva nė foshnjėrinė e botės sonė. Femrat e pyllit, ua blatuan foshnjat perėndive. U shenjtėruam ne. Gjyshet, u qėndisėn rrobat nipėrve me kuaj ere, mbetėn pa atdhe
Meshkujt, u vunė zgjedhėn grave dhe i dėrguan nė arė. Zoti, shkroi nė librin e shenjtė se duhej vėnė pak drejtėsi
Djalli, i shtrirė mbi re, dėrgoi shi. Ne, si gaforret, tė larė nga mėkatet,
Rendim nė Ardhmėri
! ----------------------------------- RITUAL
Ku ta parkoj tė kaluarėn? Zvarritet pas meje e epshėruar, dhe tund kėmborė tė rėnda. Varros legjendash, lotin.
Vizatoj errėsirash mėngjesin
Ndėrkohė qė mesdita po mbėrrin, Mbrėmja, e mbarsur me Djallin, Pret tė pjellė Zotin
-------------------------------------------
NDJEMĖ
FALMĖ
PĖRQAFOMĖ
Unė nuk tė nderova me timin emėr. Ėshtė mbytur nė lotin e fjalės, poetja jote brilante, e fėmijėrisė sime tė vogėl. Unė, thinjat ti shtova baba, gabime bėra sa desha. Me rrudhat e tua shtrirė dashurisė, ..............................................qava e qesha
Ndjemė baba! Nuk dita tė jem pasqyra jote e madhe, ..........................shkėputur prej qiellit sa njė gogėl. Falje, nuk kėrkova kur gėnjeshtrat, si qilim, mbi besimin tėnd i shtrova. Kur vuajtjen dhe lodhjen tėnde, gotave tė konjakut i harrova.
Sot, kur netėt e mia, gdhihen mbi fytyrėn e bijės sime tė njomė, kujtoj dridhjet e tėndes zemėr. Unė e di mirė baba, ti, kurrė nuk mė ke mohuar, e asnjėherė turpėruar prej timit emėr
Edhe pse rinisė tėnde, pleqėri ēmenduria ime i dha, Ndjemė! .........Falmė! .................Pėrqafomė
!
Unė tė dua baba
| |
| | | TheBest Moderator
| TOKA IME - FEMĖR
Nė dashurinė tėnde, ........................pėrpėlitem endem, si vite mė parė, nė mitrėn e ngjizjes. Netėve tė errėta, me imazhe dehem, pėr tė rendur ditėn me puthje ēapitjesh.
Unė i heq kėpucėt .....................dhe ashtu e zbathur, puthje tė ngrohta me ty marr dhe jap, qė, kur trupin tim nė gji ti ta tresėsh, pluhur dashurie tė rikthehem prapė.
Sot gjurmėt e mia .....................tek ti vizatoj. Afshi i pjellorisė mė gėlon nė zemėr. Tė rilindem bimė me rrėnjėt te ti, tė ēel lule - femėr. | |
| | | TheBest Moderator
| VJESHTĖ
MĖNGJES
Vjeshtė
Mėngjes
Pi tė trishtėn mjegull, nė vend tė kafesė
Matem me pėllėmbėt e tua. Vetja, mė duket e vogėl. Rrudhave tė kohės vdes. Dhe zgjohem sėrish tė pi njė kupė shpresė. Jo!!! Ti mos u hidh shkėmbinjve tė qumėsht. Foshnja ėshtė rritur, Ti - Legjendash tretur. Nuk ka Perėndi qė tė tė besojė. Flake pikėllimin shekujve tė mbetur. Ja, njė kupė vjeshte do pimė Argjiro, dehur kalldrėmesh si dy pijanece. Ti Zonja e rėndė me tualet myshqesh- ndrin, unė hija jote e vockėl memece.
Mos duhet tė pi edhe njė kupė Zgjim? Apo tė dehem me ca kupa Shpresė?
Vjeshtė
Mėngjes
Pi tė trishtėn mjegull, nė vend tė kafesė
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:58 | |
| JAM I YTI
Jam i yti... Pėshpėritje qė kaloi prej gojės, mushkėrisė, kėrthizės, deri nė fundbarkun tim. Ish zgjim i vdekur shekuj mė parė. I dashurisė - rikthim. Jam i yti, ulėrin dėshira pėr ta shuar flakėn me zjarr. Etjendezur, pėrpėlitesha nė tėndin pėrqafim... Jam i yti? Jo! Ti, nuk je veē Dielli im... Rrezelėshuar, harlisur mbi ankthin - mallkim. Unė jam i yti... Ish ėndėrr, makth, lojė e syve blu. Zbret fundbarkut tim ėmbėl. Dhe, si klithmė lėshohet qiejve tė tu.
---------------------------------------------- MBI RENĖ E BARDHĖ
Nė ėndrrat e njėri - tjetrit, Koha ngrin dhe hapėsira ndihet e zėnė nė faj
Ēarēafėsh tė butė lėkure, Pleksur pėrqafimesh
Shkrirė dėshirash ekstreme, Zemrat i morėn nė duar .....................pėr tu qetėsuar regėtimat
Nė ėndrrat e njėri-tjetrit, Nė shtretėr degėsh tė blerta, kapluar, Ajo ia vodhi paqen, Kraharorit tė tij rrėnjėzoi. Ai, rrėmbeu ēmendurinė e saj Dhe
e mbolli nė tokėn e premtuar zemėr Qiellit, Mbi renė e bardhė nė ėndėrr, Ku dashuritė krihen nė pasqyra yjesh, E dhimbjet skanė emėr
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:58 | |
| I panjohuri im
Duke u ndriēuar prej hėnės kemishėverdhė, Ti, pikturon me sharrat dhėmbėmprehta tė vjeshtės, Tė mundshmin takim Me mua. Lastarėt e blertė tė pranverės, qė ende nuk ėshtė konfiguruar nė kohė, marrin shkėlqimin e metaltė tė pritjes tėnde, Qė, natėn, verdhacukja anemike e shndėrron nė ankth, derdhur hapėsirave,
krrelat e flokėve tė pafaj tė
.vogėlushes fantazisė sime, Tė cilėn, dėshira jote, e kaplon me dhunė, dhe e tret nė gjirin e ngrohtė tė saj. Ti, i panjohuri im i paduruar, Tė kaftėn e syve, prej filxhanit me lėngun e sė njėjtes ngjyrė,
ma pėrplas nė fytyrė. Dhe, jo mė kot
Ndėrsa honeve tė thella tė mallit,
..zgjat duart e mė kėrkon. Lagesh i tėri nė dy pika lot. Krejt natyrshėm kupton se Hėna, nė garderobėn time e vodhi kėmishėn e verdhė. Ti Duke pikturuar dhunshėm
.tė mundshmin takim me mua, Kohėn dhe hapėsirėn mallkon, Fsheh penelat dhe ngjyrat e ēmendura tė fantazisė, Nėn lėkurėn e zbehtė tė mospėrfilljes
Padurimisht, Ankthin e ditėnetėve tė pritjes, derdh, Nė oqeanin e pafund tė dashurisė
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 02:59 | |
| APOKALIPS...
Rrathėve tė ngatėrruar tė heshtjes, tė xheloztat dridhma dashurie, enden. Duke u vetėvrarė ēdo natė, .......................nderur telave tė njė burgu. Vetmia, heshturazi gėrmon tė sajin varr. Tė roztat ndjesi pėshpėrijnė kėtu. E postojnė dridhmėn e ylbertė, te sytė nė tė zbehtat agime mollėsh, ku Adamėt, pėrditė, puthin tė njėjtėn Evė, me zjarr. Ti, duke pėrtypur tė lagėshtėn ėndėrr, Doruntinash e pėrplas Konstantinin ..............................vetėvrarė skutave pa dritė Dhe rend drejt meje, metaforė e hiperbolizuar puthjesh tė rrumbullakosura buzėsh, lagur burimesh tė kristalta periferish. Muzat mbyten nė oqeane tė ēmendura vibrimesh. Fundbarkut, ku Zeusi pėrzgjedh ujshėm, Perėnditė
--------------------------------------------------------------- TI, DREKON ME POEZI
.........................................Kushtuar E.D.
Me njė gotė vere tė kuqe tė vjetėr, duke pėrtypur ėmbėl poezi, syēkat tė ndrijnė si yje nate. Ty.
Tė kanė rėnė dy rima nėpėr buzė, Eja tė ti fshij.
------------------------------------------------ MEMORIAL
U shpirtėruat kėtu, ju tė pėr - humburat e mia, tė diku - treturit e mi.
Honeve tė ditės sė parė tė krijimit, humbellave tė sė fundit frymė, frymėroni
herezi
Frėngjive tė mia nė oazet e syve, pragjeve tė shpirtit u fashitėt lotėve, bėrė det nė shtratin e orgjive.
Mbytem, vdes, gjalloj, aty Lavde u thur Perėndive
Rropullive u qepem, kacavjerrė si gjarpėr, pėr tė thithur helmin, gjuhės sė munguar.
Kafshimet e ujkonjės sė urisė, kthinave tė pangopėsisė, harruar.
Gdhendur shpateve tė thepisur tė besės, rastis tė pėrballem me tė pėrbalturin, Konstantinin tim.
Statujė majė kalit, ngrirė udhėve tė rregullave tė panjohura tė lojės,
Duke iu pėrvjedhur kalendarėve, thur gėrsheta fijet e gjelbra tė shpresės, duke shthurur penjtė e pangjyrė te harrimit.
Rrėnjėzuar nė shtatin e memorialit tė padukshėm, endur dhimbshėm tezgjahut tė kohės.
------------------------------------------------------------------
JAM SHEKUJ LARG
MĖ PRIT
Po fluturoj drejt teje, mė prit. Rrugėn, nuk e di por ji i duruar. Hijen tėnde, e shoh gjithandej. Sytė, dritė, miliona kilometrash kanė lėshuar. Nuk e dije? Unė, pėr ty jam nė jetė. Qė pa lindur, nisa rrugėtimin nė mijėra forma shndėrruar. U bėra Evė pėr tė lindur mė parė njerėzimin, e mė pas, pėr tė tė kėrkuar. Nuk e dije? Plagėt e kėmbėve mi lėpijnė gjarpėrinjtė. Krahėt, thyer dritareve tė mbyllura, pikojnė
Derė ska. Unė rend pėrtej kohės. Hapėsirat kam sfiduar, motėr-zanat mė pėrēmojnė
Zeusi, volli vullkane. Pandora e hapi tė mallkuarėn kuti. E fshehta ime pikon, pikon
Gjithkush e di. Imazhe tė gėnjeshtėrta mė verbojnė. Mijėra diej, mė shfaqen si sy. Unė dua tė tutė
Po vij. Sa pak, fare pak, njė copėz jete kėrkoj. Nėse derėn nuk do tė ma hapėsh, Njė vend te pragu, smeritoj? E sheh? Mbėrrita. Edhe pse e verbėr, shoh dritė. Hape derėn! Jam shekuj larg. Do vij patjetėr, mė prit. Mė prit
!
--------------------------------------------------------------
MĖNGJES I ĒMENDUR
Mirėmėngjes hapėsirė! Je mė e vogėl se liria. Flakur shkujdesur nė syrin tim.
Mirėmėngjes, i gėrmuquri plak qė rrėmon plehrat nė cepin e rrugės, tretur nė pėrjetėsinė e hapave.
Mirėmėngjes mendje! Tinėz u largove hijesh, duke i shuar kohės afatin e skadencės.
Mirėmėngjes hiri im, endur krizantemave nė fushėn e pėrflakur tė shpirtit.
Mirėmėngjes, ti, rrezja e munguar e dritės, qė lėmon puthjesh qiellin blu.
Mirėmėngjes i tulaturi zog, qė luan mes acarit dhe jetės tangon e pėrbaltur tė ekzistencės.
Mirėmėngjes Olimp! Ti, Zotat i lėshove dimrit, pėr tė ngritur haremin, kėtu.
----------------------------------------------- PA TITULL
Mu shterėn tė tėra
Ajri u tha dhe zagushia mė pėrvėloi brinjėt. Sorrat e Olimpit, kafshojnė ēdo ēast mėlēinė. U copėtuan si tokė e tharė, ................................edhe thonjtė. Gjaku u mpiks duke sajuar mijra infarkte ................................................venave tė mia. Rrėkezat e kripės pėrcėllojnė, nėn diellin e fortė, sytė.
Nė trojet e shpirtit tėnd, Ajo e pika e ujit, qė su bė kurrė oqean, Saharanė time do e lagė njė ditė
--------------------------------------------------- MONOLOGU I ĒARTUR I NJĖ TABUJE
(Mos e lexoni
zonė e ndaluar
!)
Mu mohua jeta qysh kur kokėn nxora prej mitrės sė ngrohtė. U bėftė 100 vjeēe - uroi njė Fatė
Edhe 80 sjanė pak
- belbėzoi e rrėgjuara gjyshja ime plakė
(qė aq nuk rrojti dot as vetė
). Ulėrita dhimbjesh. E ndėrtova burgun tim qė ditėn e parė. Mos qesh! Unė i dėgjova tė tėra. Ėshtė e martė, ora 2 pėshpėriti nata, kėtė foshnje, do e ndjekė njė i madh mallkim. Eh, sytė ēmė panė
kur infermierja mi pėrleu buzėt me njė tė kuq tė ndritshėm dhe nėnės sime tė gjakosur nga lindja, ia pėrplasi fytyrės surratin tim. Mu mohua buka, qysh kur biberonin, 70 gram ma mbushėn edhe pse etje kisha shumė. Mu mohua drita, kur nėna mė thirri ėmbėl: Shkoi vonė bijė, fli gjumė
Mu mohua liria
kur
eh shumė herė
mė
janė aq shumė, sa kujtesa ime e revoltuar i nxori jashtė pėr tė mos ua ēelur portėn e hyrjes kurrė
Mu mohua loja e shumė tė tjera
Edhe dituria mu mohua nga
nuk e di, mė janė bėrė lėmsh: moral, tabu, pantallona tė ngushta, kraharor i zbuluar, mos fol shumė, ata janė burra, ai ka pushtet, flet si do vetė, ti dėgjo, hesht
Ēke? Rri e qetė. Nuk do? Mirė, atėherė voto. Ngrije dollinė. Pėr kė? Pėr partinė. Pėr cilėn? Pėr atė qė tė jep bukė? Po unė pa bukė jam pėrherė. Prit tė ēelė pranverė dhe lėndinave lėshoju e ha ētė gjesh, edhe m
ėshtė me vlerė
Puthja kėmbėn djallit, ai ėshtė i fortė, ti je e vogėl. Nuk dua. Ti? Kush je ti? Ah, e kotė. Ti, derdh nja dy pika lot dhe
ky ėshtė misioni yt nė jetė. Fatin, e pėrcakton peshku i madh, lėpija gjurmėt dhe lumturohu e qetė
se
kėshtu e ka jeta, shijoje, ėshtė e shkurtėr, 100 vjet, 80, ose
qė tani mund tė vdesėsh nėse do. Si the? Jo? Sa patetike
Lexon libra? Pėrse? Kush ka nevojė pėr ty? Oh, paske rėnė nė dashuri? Mjerim, mjerim
Tė paska ardhur fundi, unė kisha pėr ty njė fije shpresė
Ktheje me fund filxhanin e kafesė, tė tė lexoj fatin qė iku e shkoi
E thure mbrapsht jetėn kokėshkretė, e thure vetė
nuk tė kujtohet, epo vdis mė mirė. Tė thashė mė parė qė e thurin tė fortėt jetėn tėnde? Unė them ēdua, ti, dėgjo dhe hesht! Kush jam unė? Dashke shumė
shkretėtirė
Qepe gojėn. Dėgjomė mua. Ėshtė mė mirė
Ftohtė, ftohtė
Mė ndjek pas dikush qė do tė mė pėrqafojė
I duket veē hija
ėshtė (ma thanė ulėrimash fatat kėtė), njė mik
Ik
Ik
Se ai
ka veshur sot, petkat e tė dashurit armik. Ndėrsa kjo, shikoni? Ēėshtė kjo? Dashuria? Vrapo zemėr, vrapo, e zezė si mortja ime, me kamė nė dorė
e ndjekin pas sy tė hakėrruar, buzė tė shprishura, mijėra dasmorė.
Ftohtė
Ftohtė
Nėnė, pse smė pėrplase njė grusht turinjve, teksa kokėn nxirrja prej mitrės tėnde tė ngrohtė???
-------------------------------- ENDMĖ...
Ti, mos u end lėndinave tė mefshta tė heshtjes! Eja kėtu, fluturim...! Shtėpizėn tonė tė ēmendur tė puthjeve, se shembin dot idhujt, shpirti im. Ti mos u end por endmė, jam peri i tėndit pėrqafim...
TRILL
Jam unė ajo fija e barit
Ti me vjeshtėn tėnde .........................mė pėrgjak, ....................................tek shkel nė lėndinė. Ndėrsa limfa e ecjes, ty, tė mitizon, Mua, mė kthen nė frymė.
Jam unė, fryma qė tė ngroh, .............................ndėrkohė qė buzėsh, me mandilen e puthjes, .........................(tek endesh pranverės sime), atė pikė gjaku, e shndėrron nė brymė.
Ndėrsa brenda nesh, e bėn ligjin zjarri, Unė, vjeshtės tėnde, tė brishtat gjethe, .................ia qėndis puthjesh me lule behari.
Sqenka kaq e lehtė, tė jesh fije bari
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 03:01 | |
| JAM KLITHMA E QIEJVE TĖ TU
E shkruaj dashurinė mbi lėkurėn time. E nis udhės sė gjatė. Shtriqet kilometrash tė ndezura amshimesh, e lagėsht, ........e pluhurosur, ...................e ngratė
Zogjtė e malit ēukisin simbole, metaforat, ftillohen deteve me shkumė, tkurren vargjet, shkretėtirave tė heshtjes, jam unė... Tė mbėshtjell me rima dhe asociacione. Tretem .....e detit shkumė, ..................e qiellit, re. Ashtu e pėrgjakur, nderem mbi lėkurėn tėnde, dhe duke pėshpėritur: Je imi Diell, Fle
-------------------------------------------------- MBI RENĖ E BARDHĖ
Nė ėndrrat e njėri - tjetrit, Koha ngrin dhe hapėsira ndihet e zėnė nė faj
Ēarēafėsh tė butė lėkure, Pleksur pėrqafimesh
Shkrirė dėshirash ekstreme, Zemrat i morėn nė duar .......................pėr tu qetėsuar regėtimat
Nė ėndrrat e njėri-tjetrit, Nė shtretėr degėsh tė blerta, kapluar, Ajo ia vodhi paqen, Kraharorit tė tij rrėnjėzoi. Ai, rrėmbeu ēmendurinė e saj Dhe
e mbolli nė tokėn e premtuar zemėr Qiellit, Mbi renė e bardhė nė ėndėrr, Ku dashuritė krihen nė pasqyra yjesh, E dhimbjet skanė emėr
------------------------------------------ NĖ ĖNDRRĖN TIME
Nė ėndrrėn time, qė sėshtė mė ėndėrr. Je Princ i kaltėr, Unė Hirushe. Ti - dhėndrri im drithėruar, Unė - nusja jote, buzėprushe
Nė ėndrrėn time, qė sėshtė mė ėndėrr. Me krahė zogjsh ti i thur letėr, zemrės sime qė shekujsh endet, Tė tė kėrkojė nė kohė tjetėr
Nė ėndrrėn time, qė sėshtė mė ėndėrr, Ti vjen e ikėn, ikėn, vjen. Njė puthje lė tek cepi buzės, E kraharorin ma rrėmben
-------------------------------------- MĖ THĖRRMOHEN FLETĖT
Drithėrojnė dhimbshėm ditėt, netėt. Jam e hapur si libėr. Kopertina, mbahet ende. Brenda, mė thėrrmohen fletėt.
HOME SWEET HOME...
E ėmbla shtėpia ime... Mbėshtjellė me ēarēafėt e ngrohtė tė fjalėve. Mbuluar me ēatinė e ritmeve...
DUEL...
Unė, vizatoj burgun tim, me hallka tė metalta errėsire. Kyēem dhimbjesh. Ēelėsin flak, nė oqeanin e heshtjes. Ti, kalėron Muzėn time tė ngrirė, pėr tė ēarė shtegun e buzėqeshjes.
Suzana Zisi
--------------------------------------- E bardha eshte pak
Njė mur, i lyer me tė zezė dhe me tė bardhė... E zeza, ėshtė shumė. E bardha - pak. Ngjyrat, luftojnė ashpėr. Ngjyrat, lėshojnė gjak. Pėrpėlitet e bardha. E zeza, shumohet. Syri, mė tmerrohet
! Mur. Mur i zi, larė nė gjak. Sdalloj dot tė bardhėn. E bardha, .............ėshtė, ......................pak
!
--------------------------------------------- Me vjen te te mbys...
Qė ti, nuk je rastėsisht nė rrugėn time, Kėtė ma pėshpėritėn Zotat, Duke pirė nė haremin tim tė pėrfytyrimit, kafen e marrėzisė ... Shpesh mė vjen tė tė mbys, E, mė pas, tė tė ha, (sigurisht pa dhimbje) atė fytyrėzėn tejet tė bukur. Pa tendina tė shqyera e gjak, nė shtratin e madh tė urisė. Si thua, sė pari (se fund me sa duket nuk ka), E nisim me njė tė puthur?
------------------------------------------
●●●
Ia preva gjelbėrimit, kokėn, ...........................me njė tė rėnė tė kosės. Pėrulur gjer nė amėshim
E, nėse nesėr, mbarsur me klorofil, nuk gdhihem degė ..................nė qiellin tėnd. Do pjell errėsirash Yllin e mėngjesit
Pikuar, mbi gurėt e varrit tim
----------------------------------------------- Kthehu
Zvarrite hapin e plogėsht, Mbi gjurmėn qė le kur erdhe, (E parmja dhe e mbrapshta Spėrputhen aspak)
Kėpucėt e ikjeve pa kthim, Lermi nė prag.
Ktheje me fund kupėn e verės gjak. Edhe trishtimin
Pėr dashurinė qė nuk ti ngrohu
.ankthet e ftohta, Pėr zjarrin qė mbi hirin e saj u mpak.
Mėshoji me forcė gjurmės sė ikjes, Pėr tė gdhendur kthimin
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 03:02 | |
| ĒAST
Nė oxhakun e ftohtė, prushi pėrvėlon misteret. Malli, kokėn mbėshtet nė prehrin e natės. Re tė zeza, trazon vetmia. Pas shiut, qielli i tharė nga lotėt, serenata i kėndon tokės sė lagur. Emri yt, djeg buzėt e mia. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Suzana Zisi 18/9/2010, 03:02 | |
| Ndjemė... Falmė... Pėrqafomė...
Unė, nuk tė nderova me timin emėr. Ėshtė mbytur nė lotin e fjalės, poetja jote brilante, e fėmijėrisė sime tė vogėl. Unė thinjat ti shtova baba, gabime bėra sa desha. Me rrudhat e tua shtrirė dashurisė, qava e qesha...
Ndjemė baba! Nuk dita tė jem pasqyra jote e madhe, shkėputur prej qiellit sa njė gogėl. Falje, nuk kėrkova kur gėnjeshtrat, si qilim, mbi besimin tėnd i shtrova. Kur vuajtjen dhe lodhjen tėnde, gotave tė konjakut i harrova.
Sot, kur netėt e mia, gdhihen mbi fytyrėn e bijės sime tė njomė, kujtoj dridhjet e tėndes zemėr. Unė e di mirė baba, ti kurrė nuk mė ke mohuar, e asnjėherė turpėruar prej timit emėr...
Edhe pse rinisė tėnde, pleqėri ēmenduria me i dha, Ndjemė! Falmė! Pėrqafomė...!
Unė tė dua baba...
-------------------------------------------------- Ndjemė... Falmė... Pėrqafomė...
Unė, nuk tė nderova me timin emėr. Ėshtė mbytur nė lotin e fjalės, poetja jote brilante, e fėmijėrisė sime tė vogėl. Unė thinjat ti shtova baba, gabime bėra sa desha. Me rrudhat e tua shtrirė dashurisė, qava e qesha...
Ndjemė baba! Nuk dita tė jem pasqyra jote e madhe, shkėputur prej qiellit sa njė gogėl. Falje, nuk kėrkova kur gėnjeshtrat, si qilim, mbi besimin tėnd i shtrova. Kur vuajtjen dhe lodhjen tėnde, gotave tė konjakut i harrova.
Sot, kur netėt e mia, gdhihen mbi fytyrėn e bijės sime tė njomė, kujtoj dridhjet e tėndes zemėr. Unė e di mirė baba, ti kurrė nuk mė ke mohuar, e asnjėherė turpėruar prej timit emėr...
Edhe pse rinisė tėnde, pleqėri ēmenduria ime i dha, Ndjemė! Falmė! Pėrqafomė...!
Unė tė dua baba...
--------------------------------- Nė dukje e thjeshtė
U pėrplasėn njė ditė nė vjeshtė, Ai dhe Ajo puhizė, nė dukje e thjeshtė, Por, thellė-thellė, uragan...
Ai fluturoi. Ajo u ēmend.
Ai frymėron. Ajo shpesh qan.
Por gjembat, ah gjembat... Nė zemėr i mban. Ashtu, nė dukje, e thjeshtė.
Ishte, Ėshtė, Dhe ka pėr tė mbetur, vjeshtė...
| |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Suzana Zisi | |
| |
| | | | Suzana Zisi | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |