Kėshilla tė rėndėsishme pėr kuzhinėn tuaj
1.Nė mėnyrė qė tė heqesh erėn e peshkut nga duart, pastroji ato duke i ferkuar mirė me limon.
2.Mund tė zhdukėsh erėn e qepės apo tė hurdhrave duke i fėrkuar duart me uthull tė bardhė menjėherė pas mbarimit tė pregatitjes sė ushqimit.
3.Nė mėnyrė qė tė zhdukėsh erėn e mykut apo cdo lloj ere tjetėr jo tė kėndshme nė dollap apo nė syrtare mjafton tė vendosni nė kėnd tė tyre njė copėz qymyr.
4.Pėr zierjen e vezėve tė plasaritura mjafton t'i mblidhni ato me nje copė letėr alumini dhe tė hidhen nė ujė.
5.Mos e lėr orizin apo thjerrėzat apo cdo lloj ushqimi tjetėr qė futet nė kėtė grup nė qese plasmasi nė guzhinė, futi nė qese basme nė mėnyrė qė tė mos zėnė krimba apo tė meken.
6.Mundohu qė tė mos blesh perime tė ndėnjura apo tė vyshkura sepse ato e kanė humbur njė pjesė tė madhe tė vlerave tė tyre ushqimore.
7.Mos i lėr perimet njė kohė tė gjatė nė ujė nė larjen e tyre ėshtė mė mirė qė ato tė lahen nė ujė tė rrjedhshėm e pastaj tė vihen nė kullesė nė mėnyrė qė tė thahen.
8.Pėrdor thikė tė mprehtė nė prerjen e perimeve nė mėnyrė qė tė shmangėsh dėmtimet e lekurės apo tė gjetheve tė tyre.
9.Griji perimet me lėkurėn e tyre nė mėnyrė qė tė mbrojnė vlerat e tyre ushqimore.
10.Erėzat: majdanozi, kopėr etj. ruhen mirė pėr disa ditė nėse futen nė qese plasmasi e mblidhen mirė, e mė pas vendosen nė frigorifer apo nė vende tė freskėta.
11.Majdanozi, kopėr etj nga erėzat e gjelbėrta nuk grihen me makinė sepse u humbet lėngu ėshtė mirė qė tė grihen me thikė.
12.Sa mė tė mėdhaja tė priten perimet aq mė pak e humbasin vlerėn e tyre ushqimore.
13.Perimet ruhen mirė pėr disa ditė nėse mbėshtillen me njė pecete tė lagur.
14.Perimet qėrohen jo shumė kohė para gatimit dhe zihen nė tenxhere me kapak tė mbyllur dhe me pak ujė.
15.Vitaminat qė ndodhen nė perimet e freskėta janė shumė tė ndjeshme gjatė pėrpunimit tė nxehtė, prandaj ėshtė mė mirė qė ato tė zihen shpejt e nė zjarr tė fortė.
16.Patatet e ziera qėrohen mė lehtė nėse pas zierjes hidhen nė ujė tė ftohtė.
17.Qė panxhari i kuq tė ruajė ngjyrėn gjatė zierjes, nė vend tė kripės nė ujė hidhet pak uthull.
18.Mbas qėrimit tė patateve, karrotave, e perimeve tė tjera duarve ju hiqen njollat nėse lahen me lėng limoni ose limontos.
19.Kur gjiza ėshtė e thartė pėrzihet me qumėsht nė raportin 1:1, pasi lihet njė orė kullohet, kėshtuqė gjiza bėhet e ėmbėl dhe e freskėt.
20.Djathi shumė i kripur njomet me ujė tė zier por tė ftohur.
21.Djathi i tharė qė tė bėhet i butė vihet pėr pak kohė nė qumėsht.
22.Vezėt e freskėta kur futen nė ujė me kripė bien nė fund ndėrsa ato qė s'janė tė freskėta notojnė.
23.Kur rrihen tė bardhat e vezėve qė t'u shtohen mė shumė vėllimi pėr cdo kokėrr vezė i shtohet njė gjysėm luge gjelle ujė.
24.Lakra turshi nuk shpėrlahet me ujė tė nxehtė sepse i ulen vlerat ushqimore.
25.Gjatė zierjes sė lakrės nė mėnyrė qė tė mos vijė erė e keqe, nė tenxhere hidhet njė fetė buke e lyer me uthull.
26.Kur lulelakra ruhet nė dritė nxihet dhe i keqėsohet shija.
27.Pėr tė zier njė kg. fasule duhen 2-3 litra ujė.
28.Pėr tė pėrmirėsuar shijen e fasuleve gjatė zierjes hidhen majdanoz dhe karota.
29.Gjatė gatimit tė gjellėve tė nxehta mos i mbani fėmijėt pranė.
30.Mos pėrdorni mjetet elektrike kur duart i keni tė lagura, si dhe kur dyshoni se kanė difekte teknike.
31. Kur ne frigorifer mbetet 1/2 kokre qepe e qeruar, qe te ruaj shijen dhe aromen, lyhet vendi i prere me margarine.
32. N. q. s supes i eshte hedhur shume kripe, nuk duhet shtuar uje,por merret nje gote miell ose 1/2 gote oriz,vendoset ne nje nape dhe futet ne supe te zieje per 5--10 minuta.
33. Gjate zierjes se patateve te vjetra ,qe te mos krijohen njolla te zeza,u hidhet pak uthull.
34. Mishi i pjekur ose i skuqur do te jete me i bute, n. q. s pasi te pergatitet mbahet per 5 min mbi nje tenxhere me uje qe valon.
35. N. q. s salca e pergatitur nuk shtrohet menjehere ne tryeze, duhet te lyhet ne siperface me gjalp,keshtu qe shtresa e holle e gjalpit nuk e le salcen te thahet e te zere kore.
36. Per te pastruar makinen e mishit gjate grirjes se mishit me dhjame,grihen me pare 2--3 kokrra patate,pastaj lahet.
37. Mishi i ngrire nuk keshillohet te shkrihet ne uje te ftohte,por duhet te vendoset ne tenxhere me kapak te mbyllur rreth 2--3 ore.Lengu qe del nga shkrirja duhet te perdoret,sepse eshte i pasur me proteina,kripra minerale dhe vlera te tjera ushqimore.
38. Gjat skuqjes se mishit ne copa,keshillohet qe ena te mbulohet me kapak,pasi ne kete menyre avulli nuk del,por mbetet ne mish duke i dhete atij shijen e mishit te stufuar dhe jo te skuqur.
39.Trute para se te perpunohen duhet te vendosen per 1--2 ore ne uje te ftohte qe tu hiqet cipa.
40. Trute para se te skuqen duhet te zihen
41 .Vezet eshte me mire te mos ruhen ne frigorifer.
42.Gjate zierjes se plancit shtohet uthull,se perndryshe nuk mund te pritet ne thela me vone.
43.Enet eshte me mire te lahen menjehere mbas vaktit, sepse me vone eshte me veshtire .
44.Erezat me te thjeshta jane qepa dhe hudhra.
45.Nese mishi eshte ziere apo jo duhet provuar ne dhemb cdo nje cerek ore (mbasi ka ziere nje cope kohe)dhe vetem kur jemi te sigurte se ka ziere shtojme edhe perimet.
46.Peshkut duhet qe ti pritet koka dhe ti vihet kripe.
47.Nje metode per kriposjen perfekte te peshkut ,eshte qe te lihet 2-3 ore ne uje me kripe para gatimit.
48.Nese mendoni se gjella me leng eshte shume e kripur ,shtoni 1-2 patate.
49.Eshte mire qe gjella e ndenjur ne frigorifer para se te konsumohet,te lihet jashte per gjysem ore ne vend qe ta veme per tu ngohur.(vecanerisht kur eshte vere)
50.Nese me te vertete doni te kenaqeni me peshk, gatuani me shume lloje peshku ne nje vakt.
51.Djema, kur gatuani per nje vajze dhe jeni fillestare, perpiquni te beni dicka te thjeshte dhe te sigurte dhe mos u komplikoni me receta, se nuk del mire.
52.Nese brumin e gatuar per qofte dhe ne copat e prera te mishit per berxolle qitet nje cope e akullit mishi do te behet i bute
53.Qe mishi gjate skuqjes te krijon kore te bukur ne siperfaqe gjithmon para se t pjekum duhet ta fshijm me pecet
54.Nese do te dish se a jane peshqit e fresket psi qe te blesh mbush nje ene me uje dhe futi peshqit,ata qe fundosen jane te fresket,te pa freskit rrin mbi uje.
55.Qe djathi te mos therrmohet gjate prerjes duhet te vohet ne uje te vaket per disa minuat
56.Qe limonit ti del i gjithe lengu pa shtrydhjes duhet te rri ne uje te vaket per disa minuta
57.Sa ne te nedha qe priten perimet aq me te medha kan vleren e ushqimit-vitaminat