| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell | |
| | Autori | Mesazh |
---|
BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| Titulli: Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell 2/12/2009, 17:16 | |
| marre nga libri NJĖ FUND DHE NJĖ FILLIM Vėzhgime mbi letėrsinė dhe kulturėn shqiptare bashkėkohore
i Robert Elsiet
Din Mehmeti As nė tokė as nė qiell. Prishtinė. Rilindja. 1988. 95 faqe.
Letėrsia shqiptare nuk mund tė quhet mė dukuri anėsore nė Jugosllavi, nuk mund tė quhet produkt i njė pakice kombėtare tė humbur diku nė njė cep tė vendit. Shqipja sot pėrbėn realisht gjuhėn e dytė mė tė folur e tė pėrhapur nė federatėn jugosllave (pas serbo-kroatishtes), kurse pjesa shqiptare, me gjithė problemet tė njohjes politike, po fillon dalėngadalė tė bėjė qė ndikimi i saj tė ndjehet nė kulturėn e Jugosllavisė dhe nė letrat evropiane. Ndonėse proza letrare nė shqip ėshtė e vonė dhe drama prej kohėsh ka qenė e dobėt, poezia ka gėzuar kurdoherė njė traditė tė qėndrueshme, si nė Shqipėri, ashtu edhe nė Kosovė. Statistikat e botimeve, gjithashtu e pasqyrojnė kėtė prirje pėr poezinė: nė Tiranė rreth 40 pėr qind e botimeve letrare tė viteve tė fundit kanė qenė nė poezi, nė Prishtinė 80 pėr qind - fakt ky qė nuk mund tė merret me mend nė Perėndimin racional.
Din Mehmeti ėshtė ndėr pėrfaqėsuesit klasikė mė tė mirėnjohur tė poezisė sė sotme nė Kosovė. Ai ka lindur mė 1932 nė fshatin Gjocaj tė Junikut tė Gjakovės dhe ka studiuar pėr gjuhė dhe letėrsi shqipe nė Universitetin e Beogradit. Tani, ai ėshtė mėsues nė shkollėn pedagogjike tė Gjakovės. Edhe pse ka botuar disa proza, kritika letrare dhe njė dramė, ai njihet kryesisht pėr poezinė e tij figurative, e cila ėshtė botuar qė nga viti 1961 nė 12 vėllime. Libri i tij i fundit, njė pėrmbledhje mė njėzetetetė vjersha lirike, mban titullin As nė tokė as nė qiell.
Poezia e Din Mehmetit shquhet pėr ndjeshmėri popullore. Ashtu si dhe Ali Podrimja, i cili ėshtė po nga Gjakova, ai mbėshtetet nė shumė figura, metafora, dhe simbole tė poezisė popullore tė Shqipėrisė sė Veriut pėr tė mbrujtur dhe ndėrtuar lirikat e tij tė trazuara me vizionin stoik tė malėsorėve. Megjithėse ėshtė njė fllad i lehtė romantik qė pėrshkon poezinė e tij, sikundėr e pati cilėsuar dikur kritiku Rexhep Qosja, ky asimilim krijues i folklorit ėshtė i shkrirė fuqishėm me njė rrjedhė realiste, herė-herė ironike, qė buron pjesėrisht nga etika e revoltės nė traditėn e Migjenit (1911-1938) dhe Esad Mekulit (l. 1916). Shqetėsimi poetik i Din Mehmetit, megjithatė, nuk i drejtohet protestės mesianike ose kritikės sociale, por krijimtarisė artistike dhe pėrvojės individuale.
As nė tokė as nė qiell ėshtė e ndarė nė pesė cikle: Trimat e kėngės sime, Bishat e bardha, Kujtesa e letrave, Barka ime mbahu, dhe Kėngė pėr vete. Titulli i ciklit tė katėrt, Barka ime mbahu, ėshtė ndofta simbolik pėr praninė e sotme e letrave shqipe, bile edhe tė shqiptarėve nė Jugosllavi. Ai vjen nga poezia Dialog me liqenin, shkruar nė Strugė buzė Liqenit tė Ohrit nė kufirin jugosllavo-shqiptar, gjatė festės ndėrkombėtare tė poezisė nė Strugė nė gusht 1987.
"Liqeni u nxi liqeni u ēmend
Barka ime mbahu
Kėtej i ke shkėmbinjtė e eshtrave andej ėndrrat e pavdekshme
Barka ime mbahu
Daljen kėrkoje nė zemrėn tėnde
Kepi i shpresės ėshtė larg
Lulet e gjakut Do tė arrijnė
Baraka ime mbahu"
botuar nė World Literature Today [Letėrsia Botėrore Sot] 63.2 Pranverė 1989 | |
| | | BlueScreen Senior Member
Numri i postimeve : 912 Age : 40 Location : Anonimus Registration date : 04/09/2009
| Titulli: Re: Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell 2/12/2009, 17:16 | |
| PAKEZ NE ENDERR PAKEZ NE ZHGENDERR
Jam pakez i ndrydhur pakez i cliruar Duke vrapuar pas emrit Pakez i zverdhur pakez i frikesuar
Jam pakez i ngrire pakez i shkrire Duke kenduar per ty pakez i rrahur pakez i ndjekur jam.
Jam pakez i perbuzur nga Dielli Kenga jote me ka ndezur E me ka sterpikur me lot Pakez i vrare edhe nga ylli jam.
Jam ne enderr pakez zhgenderr Pakez femije kur fluturojne zogjt
Jam pakez endacak-shtegtimin e kam ne gjak Duke ecur me ty kalistrok Pakez i cuditshem kur qelloj rete.
Jam pakez i dyshimte pakez kokeforte Kur shqelmoj zotrat qe s'dine te ngopen kurre
Pakez dicka neper zjarr dicka neper uje Dicka qe hyn ne te ardhmen Per te ikur nga vdekja jam...
ORA
Semaforet klithin zjarr!...
gozhda dritaret gjarperinj rruget nga tufa e zeze e stineve gjola sheshet
thirra derisa u bera peshtyme e ngrire
kur erdhen zjarrfikesit ora krenare luftonte me frymen e fundit neper tym ora pa akrepa si femije i cmendur udhetonte diku jashte kohes
AVULLI I ZI
Bulevardeve te menyres deftore zjarri e uji luftonin perseri
maskat engjej maskat thike shkelinin pushtonin cdo pike
ne mesnate salla mbeti e zbrazur e karriga mbi karrige fjalet krijonin ide neper shi plehu u rrigeve avull i zi.
BALADA PER FRAZEN E FRYRE
Nga fraza e fryre doli hajni i ri i luleve
u zverdhen parullat
biografia e dekoruar u fsheh pas karrigave te lakmive
u rrokaten duartrokitjet
ate dite fjalet moren koken ne dore duke vrapuar ne oshetimat e lumenjeve
dhe shume kohe fishkelluan trenat para se te hynin ne tunelet e reja
ate dite dielli shkulli ferra varret nxorren eshtra.
A THUA PSE TROKET ZEMRA
Kembonat e rrokatura Therrasin agimet E koherave te vdekura
Rruget fishkellojne nga pylli Qe pergjon ofshamat e pranveres Se merdhire nga dimri
E njeriu s'di c'te beje Me etjen dhe urine E dalur vese e rrufeje
Tymi po i del henes Toka sinjal i kuq ne orbite
E termete te reja ne meshire E rrekellime guresh mbi gure
A thua, pse troket zemra....
QENTE E DIELLIT
Lakuriqesia kendon Majave te shemtimit E syte rrjedhin gaz te huaj
Qente e diellit Vrapojne kah grykat Ku as rrezet s'shpetojne.
KONCERT
Te perroi i karramzave gjumashe Bretkocat ne koncert te madh
Yjet ndezen e fiken ne ritmin e nje cmendie
Shtepite e vejushat e llastuara Pergojohen mes veti
E fjalet pa zjarr Te ftohura te ngrira fjalet
Bretkocat lidhin lumenjt me detet E pastaj ne balte zhyten prap
Te perroi i dritave te lodhura Edhe hena ben not neper balte... | |
| Titulli: Re: Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell 2/12/2009, 17:17 | |
| SYTĖ QĖ SHKREPIN DASHURI
Din Mehmeti
M'janė shkimė dritat e syve tė gjallė kthinave tė mbrėmjeve luginave tė nxira e vragėve tė fėtyrės sė shterrur derdhi pust e fryrė tė shpiertit nė shtratin ku tė rrita ,o fėmij. --Eja ,biro,
tė mbledhi rreth stomit tė gjinjėve tė brenjtur, ti ngrohu brinjėt e kėrrusura ulrimave tė fėrfėllazave tė mallkuara eja,bir-o,ta ndijė gjakun duke vluar!...
Eja nė dashurinė e thithmave tė rjepur se me dhėmbė tė rinjė nė gjakė mi i ke skurruar e kurr s' tė kam terratuar ballin
me shuplak mallkimi e kurr s'tė kam shkrumuar jetėn me me nam e rredhime, eja bir-o,ta ndijė gjakun duke tė vluar!...
Tė kam pėrkundur buz vatrės nėn flaken e zbeht tė njė une e shpesh kamė ikur pėrrenjve me djepin tand ngarkuar nė tojt e njė plunge.
Eja,bir-o,ta ndij gjakun duke vluar!... bregores sime tė lulėzuar
eshtėrat le tė mė kallen nur pėr tokė e diell se nė sytė e tu qė shkrepin dashuri ėshtė gjaku i vatres sė re duke vluar...
KĖNDO OSE VDIS PA KLITHMĖ
Bėhu i blertė si unė mė tha bari njė natė kėndo derisa tė vallzojn yjet rreth diellit
si fėmijėt rreth zjarrit nė tokė e pastaj dėgjo oshtimėn pa fjalė nėr botė
lart do tė mbesin kodrat duarthatė e gurė breg rrugėve nė mendime ēarė
Kėndo derisa tė pėlcasiėsh si kripa nė flakė
vajto po tė duash
kosave tė egra s'do tė mundesh t'u ikėsh kurrė
kur ēmenden kohėrat nė furtun...
Bari ma tregoi ėndrrėn e vet:
--majet mė tė larta e hėngrėn qiellin e zjarrtė
e shteku i rrezeve kėrkon veten nė breg... e bregu bregun pas bregut nė breg....
I bukur ėshtė vetem zogu nė fluturim qė me puhin e krahėve tė rreshk
kėndo ose vdis pa klithmė..... | |
| DIN MEHMETI : " Qė tė rriten lulet e bardha"
1.
Flini tė qetė, Se nė gjakun tuaj do tė shumėzohėn pranverat e pavdekshme e zogjtė do tė ndėrtojnė cerdhe plisave tuaj tė tretur.
Ju dhatė gjėrat mė tė shtrenjta pėr tė ngritur tempuj prej gjaku, qė dielli tė mos rrėnohet, qė toka tė mos digjet.
ju mbollėt besimin e jetės nė rrėnjėt e luleve dhe me eshtra shkruat biografinė e dritės....
2.
Flini tė qetė! kjo tokė ju lindi nga hiri i ėndrrave tė lirisė. qė tė kėtė rreze dita, qė tė kėtė ujė burimi, qė tė rriten lulet e bardha nė mendjen e njerėzimit, qė nga shpirti tė shpėrthejė bardhėsia qė liri tė ketė me bollėk, qė tė shtrohet buka pa frikė nė sofėr, qė njeriu mbi tjetrin tė mos ngrihet si bishė, qė kopsht lulediejsh tė bėhet jeta.
3.
Flini! Ju ka hije gjumi i pėrjetshėm, sepse s'deshėt tė jetoni tė vdekur nė jetė, pa dashuri, pa gaz nė fytyrė, pa shpresa nė zemėr, pa tokė, qė mbani si shtrojė pa qiell, qė mbani si mbulojė, pa lumenj, qė ju burojnė nė sy, pa diell, qė mbani nė duar...
4.
Flini tė qetė! Ju s'keni pse tė ankoheni, gjėrat mė tė shtrenjta i dhatė pėr Kosovėn, dhe dashurinė tuaj e shenuat nė cdo lule, nė cdo gur, nė cdo rrugė. | |
| NATA E POETĖVE
Kur heshtja mbulon ēdo gjė Kur tė gjithė flenė Zgjohen poetėt Pėr tu djegur nėpėr vargje
Ata ia shtrydhin Gjakun e keq mendimit
Shpirti i tyne shesh betejash
Nga temperatura e fjalėve Vdesin ngadalė pa klithma | |
| MĖ LĖNĖ E MĖ MARRIN TĖRĖ JETĖN
Mė lėnė njė be pėr tokė e qiell Qė vran e kthjell
E m'i marrin sytė para se tė zbresin nė atė gropė Pėr t'u dhanė dritė yje pėr t'i bėrė
E m'i lėnė porositė e nėnės pėr njė palė kėpucė Qė nuk rrėshqasin nė borė Pėr njė shall me vija tė kuqe Pėr ta vėnė rreth qafe kur fėrfėllazė bėhet ndėr male
E ma marrin shpirtin pėr t'i dhėnė hapėsirė tė blertė Gaz mėngjesor qė pikon nga lulet
E m'i lėnė tė gjitha frytet e tokės dhe fjalės Qė lidhin e zgjidhin veten kur e do puna E m'i marrin tė gjitha pėrmendoret e shesheve Pėr t'i kėnduar dimrave tė gjatė Se kėnga do prush do zemėr do shpirt
E m'i lėnė krahėt e shkėmbinjėve tė lartė Kur dragonjtė me kucedra gjuhen si nė pėrrallė Kur vetėtimat emėrojnė njėra-tjetrėn E pastaj nėnshkruajnė paqe
E m'i marrin vitrinat e veshėmbathjeve Depot e miellit fabrikat qė prodhojnė traktorė Lugė pjata kripė
E m'i lėnė blegėrimat e deleve Qė mes gishtrinjve sjellin gjethin e tharė E m'i marrin rrugėt e asfaltuara para dere Urat e larta prej cimentos dhe hekurit
E m'i lėnė ciftelitė e fyejt pėr t'i rreshkė Bjeshkėt e Nemuna Me plisa bore edhe nė vapėn e korrikut
E m'i marrin hipsetėvravat e zbritsetėvravat e jetės
E m'i lėnė duart rreth qafe dhe njė shuplakė pranverė pėr t'm'u gjetur nė ditėn e vėshtira
E ma marrin frikėn mbi kasafortėn e botės nga atomi
E m'i lėnė besimet e tyre qė s'lėkunden
E m'i marrin tė gjitha librat pėr ta gjetur veten e tyre
Duke u ngjitur kah e nesėrmja e pathyeshme Nė atė prehėr tė madh tė Diellit Qė na ruan nga vdekjet E mė marrin E mė lėnė Ditėve tė tregut fshatarėt Tėrė jetėn... | |
| Titulli: Re: Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell 2/12/2009, 17:18 | |
| MALLKIMI I GJAKUT
Zbraze , zbraze njė pushkė nė derė tė oborrit, o Zeqė Shpati ! Le tė zgjohen tė pėrgjumurit
strofujve tė gjėmimeve shekullore, Se sot po na shkon Fata e po shuhet kėnga e dashurisė qė kėndoi plangjeve tona ! Po te shkon Fatė zeza , o bacė me sy tė qėndisur me ngjyrėn e kopshteve , me buzė posa tė skuqura nė bukėn e misrit tė ri
.
O, ēikė e pate E jo fėmijė tė gjetur buzė rrugėve ! O, e as rroktare jo Pėr tė punuar nėpėr ara
Pse je shurdhuar , bre bacė ? A skallesh nė flakėn e krahėve tė vogėlushes sė dashur Qė e fale pa dėshirėn e saj ?
Po tė shkon Fata me flokė bishtaleca tė shelgjishteve nė zbėrthim, me harqe vetullashdy krahė lejleku nė fluturim , me bebėza vizėllusedy liqene tė fshehura nė pishnajė
.
O, ae di , Zeq Shpati, se pėr ty vetima hapėsirėn shpon lumenjtė dalin nga shtrati me zllapa pikėllimi nė brigje, se mordja mbi pullaze zdirgjet dhe lėpin jetėn E pėllumbave qė ajo ushqyer i ka me troha buke nė shtigje
Zbraze fjalėn si pushkėn dikur, o Zeq Shpati qėllo hallkėn e vargonjve tė ndryshkur duarve tė vogėlusheve tona
se Sėshtė kanu gjaku yt tė mallkojė !
DIN MEHMETI | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell | |
| |
| | | | Din Mehmeti - As ne toke as ne qiell | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |