| Albania.123.st
|
Mirė se vini nė forumin "www.Albania.123.st". Ju dėshirojm argėtim tė kėndshėm, kaloni sa mė mirė nė mesin tonė. |
|
| Martin Camaj | |
| | Autori | Mesazh |
---|
TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Martin Camaj 16/9/2010, 15:32 | |
| Martin Camaj
* * * Perpara udhtimit ndigjova Muziken e thermuar nga pikat e njemije thumbave kepucesh
Dashurija e tingujve te violines per eren e Jugut digjet mbi ullinj e zhdeshun. Toka e ndezun leviz kambet e femijeve rrugaca qe ecin zdathe: ....c'mall per dheun e humbun
E ajo tha "pushoji syte ne mue" Ne gjijt mes kraheve ngjyregruni --binjoke te lindur se voni Prehej edhe njesia amnore
Une do te nisem pa lane shenje prej anej ku bujta nji nate
* * * Mbi zgripin e fletes se gjethit pra se me u rrzue Nje pike gezon nje cast Si buza ne buze * * * barijt tradhtisht lane shkret bjeshken per ngohtesine e vrrijeve Dirgjen shtigjet tuj fole me za te nalte pune grash e qeshin me ujin e prronit zhgrehshem tuj u derdhe prej pusi ne pus
Dreni plak coi kryet prej dheut te djegun e vrejti gjethin e zverdhun manej shkoi e u kap me te bijte pune drenushash
I thyem e la dhe ai bjeshken e ndoqi gazin e prronit teposhte, shigjete zjarmi mergues per vendet e buta, e bar dimni qe kurr ska me e prek Kur e vrane , barijte i hapen qepallat e i pane nder bebza shume drej tuj pi currila uji * * * Para dy shpive balle per balle ne fundine katunit mbi det lodrojne djelm e e vasheza me rrotulla dielli n'prendim
Te dera plaka tregon per arin e kallzeve vjetmire e brumin e ngjeshun buke vale ne rritje me gjijte vajzave ne levizje
Mise trupore te brishta lojtaresh nguliten ne qiell e shkrihen ne vizatime paleolite | |
| | | TheBest Moderator
Numri i postimeve : 4519 Age : 36 Location : Deutschland Job/hobbies : Fraer Humor : Filmat qesharake Registration date : 13/11/2007
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:33 | |
| NJE ZOG LENGON
libri i besimit te shpendeve thote: cdo zog shtrin krahet e vdes mbi bar, ndeshkim pse preku kufijte e ndaluem mes qiellit e dheut. Nji zog lengon per vdekje mbi bar: gjethet nder lisa jane zogj e shoke te pamberrishem e losin me drite e diell larg dy gur mullinjsh qe bien si mbas ligjit njeni mbi tjetrin pa za.
NATA E KONCERTIT
As bora nuk asht e bardhe ne kete muzg. Gjindja me kambe te randa vrapon kah dritat e tingullit. Ne sallen e koncertit edhe diktatoret marrin vesh masen e instrumentave. Ndegjuesit veshe-imet mbyllen syte e kapen currila pullazesh te lashta, djegje qytetesh e drush te thata. Ne tempone dyte gzhatshem era perkuli grurin deri ne toke. Ne sallen e koncertit edhe dirigjenti symbyll s'pau tjeter pos tingujsh te ndezun brenda nji rrotulle terri.
CKA I DUHEJ ULIKSIT ITAKA PA GRUE
Malli, deshire e perjetes e jo mallengjimi, gurgull frymeshkurte e joshi Uliksin me kthye i kulluem atje kah ishte nise.Ne ravgime te paskaje shtjeri edhe te mbramin petk qe kishte amzen e pashlyeshme te vegeve ullini dhe te duerve te grues. Shtjeri edhe petka tjera leshi e lini e fjeti nder tesha te hueja, Uliksi, kur harroi amzen. Homerit s'i erdhi n'goje me thane perse Penelopa endte per te me duer te veta petkun magjik te kthimit. Homeri i perngeshem u kull kujtueshem e tha: Uliksi e Itaka pa grue-dy krena binjake dhie me nje bri te thyem: pune e pakryeme.
GJARPNI E GRUEJA
Ajo mbrame harroi trupin e vet zbuluet e ne megjes e gjeti pikture te varun ne murin e gjane dhete pashe: e kqyri e e kqyri dhe u zhduk. Petkat e saj teren buze detit me kemishen e gjarpnit mbi gure. Shterpia tha se vjen prap, ajo, deri mbasdite. Mbasdite vone, gjarpni i rrejtun doli prej nengurit e iu zgerdhesh vetmise ndersy, veshi kemishen e vjeter e shkoi me fjete.
NDER MIJA TRAJTA IDEJA
Prej dite ne dite nji tingull treqind e gjashtedhete here prej zgjimi ne zgjim fryme mali n'pullaz ose trumcaku lypes meli ne dritare... ------------------------------ Mbramja nė nord
Eci e eci gjeti blerimin. Tingujt e kumbonareve lane pishat e bredhat e shkuen me bujte ne qiell. Qetsija e syve t“kalter rrokulliset neper pullaze t“thepisun e bahet pasqyre e dritave te kandilave te shekullit t`kaluem.
Eci e eci muzgu me placka ne krah e para se me hy mbrende, e uli barren skaj deres tue lane shej per ta gjete ne terr me nje t“prekun, para agimit
Valle Rugove
Shkyenje qiellin, zurla, e kaltersia e sferave te nalta le te bije mbi ne si shi.
Kamba e tupani cajne token e me duer vrikllojme na shpatat e me duer sutat ne mal i kapim ne pike te vrapit.
Mos e ulni zanin, kangtare, pse me bie nder gjuj lodhja e moteve dhe ritmi i ndalun dyshe m“a ndan krahnorin.
Nji ditė e ka edhe korbi
Erdhi nje korb te dheu i bute nen shkrepa. Ai s“dinte me ndjekun vallet e pllumbave pale e pale nen hijen e ullive. E u ruente mos me lshuemun za mes gazullimit te pergjithshem per mos me prishe ritmin e flatrave nder valle. Kur te e vona pllumbat kthyen ne banesa, e ndiu vehten korbi pellumb ne shpirt.
Larg atyne qė flasin si unė
Fishkllin ere nder shelqe te ngime me ujna prrojesh veshtoj, te zanafillja, truemje se si falen dreqit shpirt e korp, be te forta mbi gur qiell e dhe.
Jam larg atyne qe flasin si une sa hana qe bie prej rrezje ne rreze e pi qumesht n“vedra lanun jashte per me vu maze.
Hutini i shkambit n“agim dhe guri n“uje perpijne tingullin e kuvendit te keq: n“agim njeriu bekon diellin si une! ---------------------------- Krymbi i mėndafshit
Fijet e bardha te mendafshit ndahen prej zemres se krymbit qe vdiq vetem ne pallatin mbas malit. Ashte koha e korrjeve: edhe ara xhveshet perpara dimnit plak e jo ma nusja perpara djalit te ri! Ashte koha e pleqnimit me vete.
Nuk jane caqet qe percaktojne kohen, por mosha e njeriut te urte! Rremimi fillon me nje gjalm dy ngjyrash: bardh e zi. Dhe ankohet i urti: askush s“me ndihu te shoh me kohe fillimin e sosjen e fijeve ne gjalm e mbata nen hijen e sendeve. Ne vjeshte kundrova beselidhjen mes jetes e vdekjes prej punevet te pareve mij qe ruenin petkat e mira per mort dhe hynin ne nje vorr brez mas brezi:
Diella (fragment)
Kudo shkoj marr me vete nje arke me rraqe ne vete te pavlere, e kjo asht i vetmi trashegim qe me lane prindet. Nje dite tue kerkue dicka ne te, gjeta kutine e duhanit te tim et, ende i vinte era duhan, nje ame aromatike si me i pase ruejte ne doze konserve. Kutine, ime ame e pat perdore shum gjate mbas vdekjes se shojt, kur pat fillue me e pshtjelle nga nji cigare "prej merzie", thonte ajo. Kutine e mbante gjithnje ne gji. Vizat e shkrolat mbi mademin e bardhe te kutise me lidhin ehe sot me plot kujtime. Lajlat e vizimet ne siprine m'u mbresen ne tru si miset e fytyres se tyne, thom me qellim "fytyres", ne njejes sepse prindet e mij ne kujtesen teme kane nje fytyre te vetme. Ato gresa ne metal paraqesin ne kujtese edhe fajet e te dy paleve, ne nje ane, e te mia, ne tjetren. Nese nuk i kam dashte sa duhet prindet (mire qe ka nje emen te perbashket per te dy!) asht faji i sime ame. Une per ate isha vetem i biri i tim et i cili duhej rrite e ba i zoti i vetes, posepo, por kryekreje per te mbajte Plakun. PLAKU ose KY, dmth im ate ishte per te shtylla e familjes, dikur lulja e djelmise e sot burrnija e bujaria e mishnueme dhe ma i urti njeri ne bote, andaj fjala e tij duhej cue ne vend me cdo kusht! Ne mbramje, posa im ate hynte ne deren e kurtit, ime ame hopte ne kambe as me qene ajo pesembedhete vjece: - Qe, erdh - peshperiste tue me shty ne krah. - Coja fitulin kandilit qe te shohe shpine e ndritun pse nuk a tue hi ne shpelle, por ne plang te vet. Largoje shkamin prej rruge, ndersa une po qes ujin e nxehte te lahet kambesh... Kambet mandej ia lante ajo! Shpesh me binte ne sy si ajo e ruente kafshaten ma te mire per mundimcarin e shpise. Njiqind here me ka shkue mendja me i vjedhe drate e telyenit ne magje, nda mb'ane per tim et. Kurr nuk e harroj, tue ndeje rreth votre, i pata kundershtue per te paren here tim et. Mire - me tha ai - flasim ma vone. M'u avit, me mori librin qe isha tue e lexue dhe nisi me i sjelle faqet ne menyre nenvleftesuese, si t'ishte libri im nje sendegja si loder. Ishte i acaruem, po e mbante veten: - Dishroj me kuvende me ty si me nje shoq, por ndoshta nuk kemi me mujte asnjani. Une kam vjetet, ti ke shkollen, ti per mue je im bire, une per ty malok. Nen plot raste qesh nen mustak per padijen time, per shembull, kur para disa vjetesh pata shikue librin tand, a te bie ndermend? "Po, ti me pate ra shpute dhe, sigurisht, te kujtohet se nuk t'i pata idhnue. Bile, te lypa te falun, nese kujtohesh". "Ma bane edhe ma zi kur me lype te falun... Ne familje nuk lypet te falun: skjarojme fetyren me nji buzqeshje e harrohet gjithcka... Por a mundesh me me thane pse pate qeshe?" "Shikoshe librin e sjellun per se mbrapshtit..." "E disha se ishte per se mbrapshtit. Deshta me te provue se cka ban ti. A nuk e ke pa kur une e qes firmen me emen e mbiemen ne leter kur e do puna? I njoh te gjitha germat por s'mundem me i lidhe si gurt apo tullat ne mur". Bante nji gaz te keq tue picrrue syte. Ne ate levizje buzesh, zbulova se atij i vinte keq qe me kish dhane rrugen e shkolles. "Une e kam fajin qe me doli djali dore", do te kete thane me vete. Ne ate moment edhe une jam kujtue se kisha humbe pergjithmone miqesine e shokun ma te afert qe mund ta kisha pase ne jete. "Shiko ketu, kjo nuk asht zeja ime. Sa per kaq, bane se nuk dij send ne kete pune, sall fjalet e mia mos i ban n'asgja. I riu si veriu, beson gjithmone ne vedi. Merret vesht: ke kendue plot libra e storina, por une kam pa e ndie ma teper se ti, a di sa? sa ketu e deri ne Stambolle ma teper se ti". Ai fliste e une veresha kokerr nder sy qe te kishte pershtypjen se jam tue ndegjue me bindje. Ishte e para here qe e perqendrosha krejt vemendjen ne fetyren e tim et. M'u duk se hyna ne shpirtin e tij e gjeta pjesen e palatueme, t'ashper e te shemtueme te vetes, dhe ketij njeriu i thashe: - Ma jep doren, lamtumire! Ne keto kater mure ku neper dritare te vogla hyn kaq pak drite, asht mbretnia jote dhe e sime ame. Cdo send qe leviz ketu mbrende duhet te marre fryme si ju, ne te njejtin ritem, por i vetmi pinjuell qe ju lindi e ju rrnoi, dale ngadale tue u rrite, prej djalit u shnderrue ne dashamire, prej dashamirit ne nje te njoftun te larget dhe, per mos me u ba anmik, tash del e tret dikah. Due ajer dhe bote te hapet, pa skaje. Shum vjet ma vone, para nje pamje dimnore, tue perkujtue vetmine dhe atmosferen e ngushtueme t'atyne koheve, me qene shkepute prej shpirtit keto vargje me nje udobesi te habitshme, ashtu si bie prej peme nje fryt i sterpjekun:
Plepi ka mbete i thate si shtize: Si fryn tash era ne gardh! Si loton ardhia e preme me kize! Si lari te lumi u mardh!
Sa druja u dogj nder votra simjet.
Me fletzen e dushkut na co n'ajer, moj ere, Na sjell, na pshtjell e qitna njihere Ne ndoj verri pa dimen.
"Hajt, ve vesh pa i cue turijt. - Me shkundi im ate. - Shoh edhe se ke fillue me i ba n'asgja disa urti e doke, ruejte brez mbas brezi ne trojet tona si malesore si jemi. Para nji jave kje ketu Culi, per Zotin burre per t'u nderue e i mire mjaft! Kur u cue me shkue, nuk e percolle deri te dera. Ti edhe pak e ke me ua dhane doren gjindjes ndejun, si ne Evrope. Kajhere e ve doren ne tamth e pyes: kur djali sot ndrroi keshtu, po nipi? Sigure, ka me i ardhe marre me thane se i nipi i kuj asht. Shkurt, djalo, me duket se si me qene tue shkue me qiri fiket"! Keshtu ishte puna per se gjalli te prindeve te mij, por kur ata u zhduken, vetmia u dyfishue. Atebote me kaploi malli i ndrydhun me mote ta kthej kohen prape per te jetue nje jete familjare te re, me prind. Fytyra e tyne u zdrit para syve te mij si t'ishin gjalle: ne kujtese lemosha me dashuni te paperjetueme rrudhat e ballit te sime ame, por buza e saj nuk qeshte. Pergdheljet e mia ishin te vona, te palande, mendim qe s'gjen kurrkun fjale, i thate. Butesia birnore e mirenjohja me shtyne ma vone, mbasi qe rane ne fashe mallengjimet e perflakta, te shkruej:
Dy gjana print me thane kur ishin gjalle: Poqese shkel ti buken gand, Coje prej toke, puthe e vene ne balle! Ndigjo ti djale, pse na jemi pleq. Kur te rrijsh te votra mbeshtete tue pi duhan, Mos pshtyj ne zjarm Mos pshtyj ne drite, se a keq!
Harrova plot sende qe thane print Plot tjera mesova e dola ndoshta i larm, Por bijve t'mij une kam me u thane tu'u rrite: Mos pshtyni ne zjarm, Mos pshtyni ne drite. ----------------------------- DITA E MALIT TEM
Dheu im āsht i pėrmendun pėr humneret e thella ndėr banorėt e malit e tė fushės deri nė dét. Mbramjeve atjč ndėgjohet klithma e grizhlės ndėr kthetrat e shqipes e shpirti i sįj u flijohet hijevet. Atje lot drita nė sytė e njerzve tash e parė e epshet s'i njeh kurrkush me emėn. Shpagimi me gjak āsht, pėr shembull, gjarpėn nėn gśr e gjarpni vetė na qenka mende femne nėn rubėn e bardhė ose tė kuqe.
Nė muzg atje secili prek ballin e vet e ndien ndėr gishta fillin e jetės e gėzohet.
GJAKMARRJA
Vetmia ka thithė erėn e bjeshkės dhe fije bari as fletė nuk lņt.
Tė mnershėm janė korbat e zčz nė pushim mbi qarrat e vjetėr maje mali nė vapė.
Mendja e njeriut nėn hije shestņn udhė gjaku e sosjen e pagjės nė mak e vrrī.
HIJA E LISIT
Dielli i rį pėr skīthi lisit tė madh e i zbuloi nėn hije eshtnat e njérit si cokla, si drū. Hija e tij ā e qetė si tis mėndafshi tė zķ nė faltore. Gjingallat mbi dega gjimojnė njiheri nė vapė sikur vajtore me ftyra t'gėrvishuna n'gjamė.
Kur dielli don me shkue hija e lisit rritet e kapet pėr mal - gjarpėn nėpėr rremb: hija e lisit ā e zezė, hija e lisit na tremb.
MĖ FALNI DIĒKA
Mė falni diēką qė mė kėnaq si puthja e nanės nė ballė; mė gėzoni nji herė si gėzohet gjethi i njomė nė puhķ, mė shikoni si hana nėpėr rremba e kam me u falė gjithēka: mordjen do tė puthi ndėr buzėt e ngrime dhe nė zgavrrat e synit tė sįj do tė derdhi lņt. Avitu, njerķ! Nga palci i urrejtjes dėshiroj me dalė si bima prej fare nė pranverė.
FILL I GJETUN
Natėn qė shkoi u fikėn dritat e mbeti qyteti nė terr deri n'agim.
Amvisat kėrkuen llampat vojguri e s'i gjetėn nė terr.
Nė nadje ra dielli e zbeu faqet e rrokaqiellėve.
Nė nadje vrejta rrethin e andrrave nė truell e gjeta fillin e tretun nė pikėn e ndaljes sė dritės.
MOSPĖRFILLJE
Mbas mesnate hana derdhi rrezet prej majes sė shkambit deri nė lumė. Mbasi qė u ngi me gjumė kėndon qokthi ndėr rreze: sytė, dy pika uji, ndrisin dhe kanga pikon nė luginė, nė terr.
Dikush buzė lumit n'agim gjeti sqepin e thyem tė qokthit e tha: dam! Kqyre kėtė tingull qė ra e plasi nė gurė.
DIMĖN
Flokėt e borės ndėr grykcat e lisave e krahnjerri i pėrjargun ndėr degė. Syni kėrkon flakėn e fshehtė, vjedulla strofullin nė gjijtė e rrajėve dhe kujton ngrohėsinė e frymės nėn lėkurėn e delės sė bardhė.
Iriqi me therra tė nguluna n'mish digjet pa flakė mbrenda katėr ballnave tė dheut.
ATY SI TASH PARA SE ME ARDHĖ FISET
Aty si tash pra se me ardhė fiset ishe me tambėl nė plasaritjen e currave e me themele nė ujin e njelmė. Tė dhanė vetėm nji emėn: Shkodra. E tė thirrėn qytet me kunora e tė hodhėn pėrkrye gur e hekurat e para.
U zgjove e pėrgjakun sa herė e u kqyre nė pasqyrėn tande. Me emėn grueje u lave ndėr ujna t'lumejve dhe ndeje me petka tė reja nė shkamb e ndritun ballė diellit mbi fusha.
FRAGMENT
Niset pėr gurbet punėtori me nji copė qielli nė krah e krypė deti nė kutia pishe. Nė dorė mban nji bahe e gur lumejsh nė gojė nė vend tė bukės.
Rruga i zdrit prėpara me gaca zjarmi nė sy. --------------------------------- Martin Camaj
ELEGJI E PARĖ
Kur kam qenė i kėputun Nga mundi i vjetve tė rrėpita sa“i shkamb, mos tė vijė keq ty, Taze, pėr mue tė shtrimė mbi drrasat e vdekjes, kingj i ngatuem pėr fije. Leni plakat tė qajnė mbi mue atė ditė Pėr njerzit e vet, vdekė qysh kur.
Edhe nji amanet, moj grue: Kur vdiq im atė, premė dy qe me ngimun tė unshmit e thneglat e lamit me grimca buke. Por unė do tė vdes mes njerzve gjithmonė tė ngishėm, prandaj ndėr drekėt e mija qitni vetėm kafe te idhta.
ELEGJI E DYTĖ
Mbi sukė mes currave tė bardhė ogiēi pėrtypet fillikat, vetėm. Dy sy- pasqyrat e mija te votra janė thye prej ngritjes dimnore e fėtyrėn teme s“do ta shoh kurr mā.
Hana mes rźve ēan udhėn vetėm. Mbas rźve hija, edhe mbas diellave tė fikun udhėton vetėm dhimba eme krahas me tė. -------------------------------
edhe ca tjera...
--------------------------------------------------------------------------------
LARGIMI I POEZISĖ
Sytė ndalen nė pikėn ku jeta kėputet e mendueshėm mėrgoj nė shkretinė e zotave madhėshtorė.
Trajtė e mrekulleshme, fėtyra jote ngjyrė mjalte endet nė paqyrėn e brrakave.
Unė pres diellin e nesėrm e duer drandofillje, tjera, tė mė pėrshėndesin.
Vallet arbreshe Delet fijet e barit pėrpara se i kėpusin me dhambė, i ngrohin me frymė. Edhe kamba e vashėzės lėmon tokėn mandej i lėshon rritmin
Burrat nuk kėrcejnė tashti: dikur i hoqėn vigut tė luftėtarit tė vramė mbulesėn e kuqe, hynė ndėr valle dhe e suellnė n“ajr.
LETĖR NGA JUGU
Larg nė nji tjetėr botė jam e shikoj kah mali : rźt ruejn majėn kujdesėshėm pse ajo āsht e vetmja mbėshtetje e qindresės sė tyne nė ajr. Harrova gjithshka, Lule, nė botėn e malit e tė qiellės unė pasqyrė e pandame e rźve. Po tė shkruej se kėndej sa shkambi ka ngjyrėn e faqeve tė rrezituna. Muret e shpijave janė kėshtjellė tė rrxueme me frangjija tė panjehuna e njimij sy mė shikjonė npėr to kur parakaloj nė pikė tė mjesditės pa hijen teme pėr bri.
Lule, sonte ndoshta do tė bijė shi i nxhetė nė Jug e nesėr do tė shoh mes avullit ylberin e shtrėngatės sė kalueme e atėhere kam me kthye te ti.
PRANVERA 1961
Pranverė, sa i bukur pushimi para syve tu tė zgjuem.
S“kam prekun blerim qyshė se kam lanun Jugun. (Mbrenda parzmit tem fluturojnė mija dallndyshash nė kthim.)
Toka s“mė njeh tue dalė prej borės dhe kambėt e mija npėr tė janė tė hueja.
Shoh orizontin : pesha e hapsive qė e mbajta gjithdimnin nė krah shkrihet mbi barė.
Shpresoj se kur tė bijė bleta nė lule kam me i buzėqeshė gjithshkades.
IDILĖ VERE
[/i]Shegerti I pemtarit vodhi nji mollė Dhe bija e furrėtarit tinėz “i frangjollė.
Nė breg tė detit djali kafshon nė curr Mollėn e vajza frangjollėn me turr.
Me kambė nė ranė “i mzat pėrtypet plot shkumė E deti me vala lėpin bregun nė gjumė. [/i]
KTHIMI I VJESHTĖS
Ngriten prej kodrave balonat e larme, zotat ulen nė lumej. Kėtė verė shfletsova rźt e bilurta e fletėt e tyne m“u shprishen ndėr duer.
Ti je endé e vetmja flakė e vojgurtė nė rrasė qė jeton nė mue.
Korrilat e qiellės janė nisė pėr Jug : kambėt e mija s“i ndiej npėr dhé nė vrap mbas fijeve tė mėndashta qė paralajmojnė stinat.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:34 | |
| Pershendetje Puhiza,
Nuk di sa te vij ne ndihme une me kete postim, por po te sjell rezultatet e kerkimit ne google, qe ndoshta i vijne ne pune shokut tend. Por keshilla me e mire eshte te shpenzoje pak kohe ne internet se ndoshta gjen edhe me shume.
Me poshte dicka tjeter nga Robert Elsie.
CAMAJ, Martin
CAMAJ, Martin Albanian novelist, poet and scholar. b. 21 July 1925, Temali, Albania; d. 12 March 1992, Lenggries, Germany.
Born and raised in the Dukagjin region of the northern Albanian Alps, one of the wildest and most isolated reaches of Europe, C. was fortunate to receive a clical education at the Jesuit Saverian college in the town of Shkodėr. In 1948, soon after the installation of the Hoxha dictatorship, he managed to escape from Stalinist Albania to neighbouring Yugoslavia and studied at the University of Belgrade. From there he went on to do postgraduate research in Italy, where he taught Albanian and finished his studies in linguistics at the University of Rome in 1960. From 1970 to 1990 he was professor of Albanian studies at the University of Munich and lived in the mountain village of Lenggries in Upper Bavaria until his death. C.'s literary activities over a period of forty-five years cover several phases of development. He began with poetry, a genre to which he remained faithful throughout his life, but in later years also devoted himself increasingly to prose. His first volumes of clical verse, Nji fyell ndėr male (1953; a flute in the mountains), and Kānga e vėrrinit (1954; song of the lowland pastures), were inspired by his native northern Albanian mountains to which he never lost his attachment, despite long years of exile and the impossibility of return. These were followed by Djella (1958; Djella), a novel interspersed with verse about the love of a teacher for a young girl of the lowlands. His verse collections Legjenda (1964; legends) and Lirika mes dy moteve (1967; lyrics between two ages), which contained revised versions of a number of poems from Kānga e vėrrinit, were reprinted in Poezi 1953-1967 (1981; poetry 1953-1967). C.'s mature verse shows the influence of the hermetic movement of Italian poet Giuseppe Ungaretti (1888-1970). The metaphoric and symbolic character of his language increased with time as did the range of his poetic themes. A selection of his poetry has also been translated into Italian by Francesco Solano in the bilingual edition Martin Camaj - Poesie (1985; poetry), into English by Leonard Fox, Selected Poetry (1990), and into German by Hans-Joachim Lanksch, Gedichte (1991; poems). The novel Rrathė (1978; circles) has been described as the first psychological novel ever to be written in Albanian. It is the author's most extensive prose work, one which he took fifteen years to write. Agron, a writer and agronomist in post-revolutionary 'Arbenia', is sent to the village of Middle Ripa to report on the arrival of some new tractors. There he becomes enthralled with the haunted history of the mountains after saving the life of the wild and beautiful shepherdess Sose, a personification of the mountain nymphs. The 'circles' of water, fire and blood into which the novel is divided symbolize not only metaphysical and social constraints but also the writer's progress through the mythical heritage of Albania's past towards a new and personal future. Among C.'s other literary publications are a volume of verse entitled Njeriu mė vete e me tjerė (1978; man by himself and with others), Dranja (1981; Dranja), a collection of self-styled madrigals, Shkundullima (1981; quaking), a collection of five short stories and one play, and the novel Karpa (1987; Karpa), set on the banks of the River Drin in the year 2338, a long prose work which C. preferred to call a parable. General themes which occur in C.'s work are the loss of tradition, loneliness in a changing world, and the search for one's roots. His language is discreet, reserved and trying at times, although the author regarded the term hermetic as coincidental. He relies on the traditional and colourful linguistic fountainhead of his native Geg dialect in order to convey a poetic vision of his pastoral mountain birthplace near the Drin with its sparkling streams and rocky headlands. In his Munich years, where C. edited and printed most of his literary works, intellectual circles and his university colleagues in particular were often puzzled and bemused by the linguist who spent much of his time publishing obscure works of fiction in a language nobody in central Europe could understand (and in Geg dialect at that) and for a public consisting of no more than a handful of other Albanian emigrants. C. was an author in exile in every sense of the word and was to remain so until the end of his days. His name remained a taboo in Albania throughout the long years of the communist dictatorship and was never mentioned in public. Indeed until 1991, virtually no one of the younger generation in Tirana had ever heard of him. Nonetheless, he made quite a name for himself abroad as a linguist and as professor of Albanian studies at the University of Munich, publishing numerous works on the history and dialects of the Albanian language and on Albanian folklore. Over the last decade, C. has finally begun to receive some of the praise and acclamation he was denied as a writer during his lifetime. Arshi Pipa's monograph on Contemporary Albanian literature (1991), for instance, is devoted almost exclusively to two authors: Ismail Kadare and Martin Camaj. While many critics have been unbounded in their adulation and praise of C. as an author of national significance, initial reception of his works in fact proved very mixed. Many readers were confused and perplexed by the author's hermetic prose, his borderline genres and a literary style quite new to them. Only time will tell if C.'s works can be appreciated by the Albanian public at large, above and beyond initial curiosity.
FURTHER WORKS: Nė hijen e gjarpnit (1991); Pishtarėt e natė (1991); Kandili argjandit (1993); Vepra letrare (1996).
BIBLIOGRAPHY: Pipa, A., Albanica. Special issue dedicated to Martin Camaj = Albanica 2 (1991); Pipa, A., Contemporary Albanian literature (1991) 125-164; Elsie, R., History of Albanian Literature (1995): 680-682; Berisha, A., Vepra letrare e Martin Camajt (1995); Berisha, A. Das literarische Werk Martin Camajs, Dardania, 4 (1995), 165-178.
ROBERT ELSIE | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:36 | |
| TRAJTA
Petk i endun prej nji dore fund e krye, trajta e kandshme per sy e veshe.
Trajte e thjeshte e lindun nder mundime prej guri, e pershkueme shtigjesh te parrahuna me kambe ose patkoj.
Pendel e lehte ne dukje po e rande hekur ne peshe, tingull ose ngjyre e kthjellet deri ne drite.
ALTER EGO
Nji zezak i verbet me nji qen ne mantel lekure mjedis kalldremit ne qytetin e madh te USA-s
qendrojne palevize ne kambe. Njerezia u vjen rrotull uje rreth nji curri binjok ne zemer te lumit.
Uje i larme perreth plages ne trupin e nji gjiganti.
GJARPIJT E ZEZ Motiv arbresh
Ne driza jane gjarpijt e zez e ti je e zhveshun nen diell. Ne driza jane gjarpijt e zez e rrijne buze ne buze, e jeta e tyne asht e bardhe, e bardhe e bardhe nen diell, e jeta e bardhe e bardhe, nen diell e bardhe, e bardhe.
Mjaltezat lagin me mjalte gurzit e projeve te thata.
KALLNORI APO VETMIA
Dhe, brej e bjeshke randue me bore e hej akulli. Bisha n'krahnor e zanun rri ngusht e fle pa gjurme permbas me kthetra kthye ne lekure nen mish.
Gardhi i rrezuem mbi shteg e qafa malesh perreth te mbylluna me dhambe ujqish ne jerm. __________________
Malli pėr jetė
Lyp dashuninė e syve tė mbyllun, dy molla tė tejpashme me bėrthamė zjarrmi nė mes.
Zemra e qindrueshme Rrok mallin e pamort E pika shiu bien Mbi rreshpe tė pangishme. ----------------------- Rilindje
Dielli herėt depėrtoi ndėr dej! Si mbas nji cipe tė hollė mendimi E ndriti rrugėn tonė nga lindja E kėndej.
Erdhi koha e zgjimit! Nji rreze e vetme pėrpara Mbi mur Ndriti dhena tpanjehuna pėrmbas, mungullim bimėsie e filiza shum me krena gacash pėrmaje: rreziqe!
Vrasja e poetit
Liria e fshehun mbas vargjeve Tė poezisė Nuk ishte vetėm: Para tyne rrishin galue roje Shpend mishngranės Me fytyrė njerėzore.
E ti ishe pėr ta nji bletė Tue u rropatė ka drita nė qelq, andej kufijve tė botės njerėzore.
PLEQNIMI ME VETE
Tha i urti: ēdonjeni asht nji ngjyrė e na hije nė tė prej bardh deri nzi.
Krymbi i mėndafshit
Fijet e bardha tė mėndafshit ndahen prej zemrės sė krymbit qė vdiq vetėm nė pallatin mbas malit. Asht koha e korrjeve; edhe ara xhveshet pėrpara dimnit plak e jo ma nusja pėrpara djalit tė ri! Asht koha e pleqnimit me vete. Nuk janė caqet qė pėrcaktojnė kohėn, por mosha e njeriut tė urtė! Rrėmimi fillon me nji gjalm dy ngjyrash: bardh e zi. Dhe ankohet i urti: askush smė ndihu tė shoh me kohė fillimin e sosjen e fijeve nė gjalm e mbeta nėn hijen e sendeve. Nė vjeshtė kundrova besėlidhjen mes jetės e vdekjes prej punėvet tė parėve mij qė ruenin petkat e mira pėr mort dhe hynin nė nji vorr brez mbas brezi.: Eshtna ndėr eshtna ndėr shtresa petkash tė leshta! ------------------------------------------ Gjarpijtė
Gjarpijtė u banė gurė nėn tokė pėr ti qindrue dimnit. Shqarthi fle nė bigėn e shkambit e gjallnon me dhjamė tė vet si shumica e njerėzisė qė nuk i ngre sytė pėr tė kėqyrė si retė e vėrshojnė dritėn e hanės pėr tė pru terrin mbi ne. Asht koha e pleqnimit mė vete. Edhe i urti rrėmbehet ndjesish apo nga frika? Ai ul kryet e thotė: e di se nuk jam vetėm, parandjenje, shpirt i lezėm nga frika! Edhe kur lumi tė ngrihet akull nėn kambė, na do qindrojmė aty te zanafilla. Zemra m'a ndien se nuk do tė jem njė zog qė rrah flatrat vetėm njė verė!
Zogjtė e mirė e zogjtė e kėqij
Natėn vėshtruen zogjtė nė terr si bymohet shtalpi i gjumit nėn dhé. Me thoj e sqepa gėrmuen nė botė deri nė dritė e nė agim u ngjall pėshtjellimi i ideve ndėr shpirtėn kur panė ēapojtė e pėrgjakun nė mishin e huej! Zogjtė e mirė qė kishin fjetė u zgjuen dhe e zbuluen kėrdinė me tmerrėn e frikės nė sy: u bindėn si nata e kish bartė pezull kah drita pa gjak ndėr duer! U gėzuen dhe fjalės ankth mandej drita e madhe ia ndėrroi tingullin nė goj: tė pafaj shikuen fytyrat e veta nė ujin e kthjellėt.
Surretėnt
Surretėnt e qepun me sukuj zhgunash vėrejnė kah lindja bardhėsinė e agimit dhe i kap tmerra! Fshehin duert ndėr arna e ulin mbulesėn e kresė deri nė sy, fare tė turpnuem edhe prej vetes: sa tė kėqij! Agimi lind fijesh tė gojfilleve mbi karma dhe i zbulon poetit gjasende pa farė rėndėsie as me qenė ato visare tė ruejtuna nėn hinin e moteve! I urti argėtohet e kėndon. Nė vendet ma tė nalta surretėnt zbardhen para dritės, digjen nė vetvete e bahen shkrumb. Dielli kullon fjalėn prej ēdo vėshtrimi tė dyshimtė. ------------------------------- Tregim i thjeshtė
Due me fluturue mbi bjeshkė me pėllumba, i thashė tim-vėllau gjak-nxehtė. Sasht ajo punė pėr ne! Skuptov, i thashė, due me shkue ndėr kėndime. Latinishtja tha sasht punė pėr ne: mėso gjuhėn e gjarpnit ma parė!
Im vėlla gjak-nxehtė, gjashtė vjeē dinte me e ngulė fluturimthi bizin nė dhé, dhetėsh tri pėllėmbė mbi krye thikėn nė drunin e njomė. Si ma njofti menden befas nisi tė pleqnojė e tha: Dy duer na jemi e nji krye, po i ndajmė na punėt: unė shpatėn ti pendėn!
Hija
Dita u sos nė njė hije. E hija ngrohet mbas flakės sė krandeve ndejė njė karrigė tė gdhendun nė emblemė tė pėrfrikshme. Hija e ndame prej tė gjitha agimeve pushon, thėngjill i zi pa zjarm. Hija ska shqise pos pamjen pėr dritat e ndezuna ndėr shpella mbas ballit, zjarme mbas zjarmesh sa yj njeni mbas tjetrit: pėr dhunė e mendime tė kėqija! Hija ska shqise, vetėm sy pėr vete!
Koha e humbun
Udhėtari, njeri i thjeshtė, as tepėr i urtė, as poet, ndezi zjarmin e fikun nė hinin djegė e pėrdjegė nė votėr. Zgjoi tingujt e ujit prej gjumit e preku rrezen e diellit nė syzit e bimės nė dritare. Diēka ish ndalė nė ajėr e priste nė heshtje si shpatėpėr tė ra. Vetėm atėherė u kujtue se koha nuk kishte kthye bashkė me tė nė plang.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:36 | |
| Hoqa Fletėn e Librit tė Parė
Hoqa fletėn e librit tė parė Prej faqes sime dhe mbetėn fjalė tė paemėn.
Dola jashtė e ndeja nė shqimthin e derės Dhe vrejta fiqtė e hindit me ferra Nė vjeshtėn time.
Shpirtėnt e rinisė larg korpit endeshin Me fleta gjethi pa pushini shullajave.
Motiv i Vjetėr nė Kthim
Shtatė vasha u ēuen peshė Kur ngjyra e korbit fluturoi Pėrmbi shtyllėn e jetės: Sqepi i dukej i verdhė, gati i bardhė Mes pendlave tė zeza.
Shtatė vasha u quen peshė E u turrėn vrap me funda Nė duer sa qethi mbas korbave E vetėm me za i tretėn si plafa tė murmė Nėn karmat e vendit tim.
Po s'erdhėt ju, vasha, Kur tė zbardhen pusat e ujit Nė lumė pėrpara agimit, Ngurzohen edhe duert e foshnjeve Nė palare.
Retė e Oqeanit
Eci krahas me to Nėpėr ditėn e gjatė. Aty ku vete Asht skaji i kohės sė matun Me rrahje zemre milionėsh Nė kėrkim tė nji emni.
Retė me rrajė thella nė det Rriten e bahen lisa: Ndėr gryckat e tyne fantazma Konkisdadorėsh Vjelin pemė.
Fuqia e Konės
Ngjyra e verdhė e fletėve Shkurtoi dritėn nė faqe tė veta E tė katundit jugor mbi kodrinėn Bote sė kuqe.
Para derės rrin Kona Me barrėn e randė nė gji, Dashunon rrezet e pemėve tė vokta
Nė kanistėr Para burrit kalamendė gjumi.
Tjerr Kona nė furkė: Ngrohtėsia e pejve tė leshtė shpėrtheu Prej gishtavet E lėvizja e fėmijės nė parzėm E dridhi nė kėnaqje tė paskaj
Aty si tash para se me ardhė Fiset
Aty si tash para se me ardhė fiset Ishe Me tambėl nė plasaritjen e currave e me themele nė ujin e njelmė. Tė dhanė vetėm njė emėn: Shkodra. E tė thirrėn qytet me kunora E tė hodhėn pėrkrye gur e hekurat e para.
U zgjove e pėrgjakun sa herė E u kqyre nė pasqyrėn tande. Me emėn grueje u lave ndėr ujna T'lumenjve dhe ndeje me petka tė reja Nė shkamb E ndritun ballė diellit mbi fusha.
Motiv Arbėresh
Nė driza janė gjarpij't e zez E ti je e xhveshun nėn diell. Nė driza janė gjarpijtė e zez E rrijnė buzė nė buzė, E rrijnė buzė mė buzė, E jeta e tyne ashtė e bardhė, E bardhė e bardhė nėn diell, E jeta e bardhė e bardhė, Nėn diell e bardhė, e bardhė.
Mjaltėzat lagin me mjaltė Gurzit e prrojeve tė thata.
Drekė Malsore
Sot ashtė marrė njė gjak. Dy plumba lėshuen pėrdhe njė burrė. Sot ashtė marrė njė gjak.
Nėn tunin e spatės Pėlset rrashta e kaut te prroni. (Drekė tė mėdha po bahen sot!)
Sot ashtė marrė njė gjak.
Gjama e burrave tėrbueshėm Pėrzihet me erėn e mishit ndėr zjarme. E gjethi i Vjeshtės bie i djegun mbi kapuēat e bardhė Ndė tryeza, jashtė
Natė. Nė vorrezat mbi kodėr Tokė e re, hanė e re. Ujqit janė ulė prej malesh E pijnė gjak nė pėrrue.
Mosha e Qenit apo Ditėlindja
Kremtuem gjith natėn i ri e i vjetėr kohėn qė vdiq e vrame nė mue. E thanė: askush s'do tė lypi gjak pėr tė.
Ajo nuk ishte festė, por drekė!
Nė mėngjes mbas dere qentė me sy keqardhės e tė butė nuk pritshin eshtna, por mue me u nisė me ta shtigjeve bri lumit teposhtė.
Mbramja ashtė Larg
Mbramja ashtė larg e ti je atje mbi kodėr tė blerueme ku gurzit qė bashin zhurmė i pėrpiu dheu.
Ti je atje me tė bijėn e heshtjes e me shoqe tjera e mendon pėr mue. Unė jam nė detin e tingujve
e ndėr gjujt e mij ndieva peshen e tramit tue u ndalue me turr. Mandej i lėshova vendin njė tė vjetri e mes tallazit tė krahve thashė: mbramja ashtė larg e ti andej lumit.
Heshtja prek qiellin me dorė E ti atje mbi kodėr tė blerueme njeh gjurmėt e diellit npėr qiell.
Lule
Sonte mė lajmėruen se ka vdekė njė njeri Prandej jam i trishtueshėm, Lule.
Dashunia ashtė e vetmja shtyllė guri Kur andej gardhit fluturojnė Shėgjetat e akullit.
Dy zemra bashkė janė ma rrufeprojse Se dy shpata tu pėr tu Me teha pėrjashta Ideja e sosjes, Lule, kur je ti pranė ik si shpend i egėr andej kah vjen terri.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:37 | |
| MARTIN CAMAJ
(Marre nga botimi dygjyhesh "Me pendlat e korbit te bardhe", te perkthyera ne gjermanisht nga Hans Joachim Lanksch. Cikli ehste botuar ne suplementin letrar FjalA te TemA)
Nji zog lėngon
Libri i besimit tė shpendve thotė ēdo zog shtrin krahėt e vdes mbi bar, ndėshkim pse preku kufijtė e ndaluem mes qiellit e dheut.
Nji zog lėngon pėr vdekje mbi bar: gjethet ndėr lisa janė zogj e shokė tė pambėrrishėm e losin me dritė e diell
larg dy gur mullijsh qė bien si mbas ligjit njeni mbi tjetrin pa za.
Nata e koncertit
As bora nuk asht e bardhė nė kėtė muzg. Gjindja me kambė tė randa vrapon kah dritaret e tingullit.
Nė sallėn e koncertit edhe diktatorėt marrin vesh masėn e instrumentave.
Ndėgjuesit veshė-imėt mbyllėn sytė e kapėn currila pullazesh tė lashta, djegie qytetesh e drush tė thata. Nė tempon e dytė gzhatshėm era pėrkuli grunin deri nė tokė.
Nė sallėn e koncertit edhe dirigjenti symbyllė spau tjetėr pos tingujsh tė ndezun mbrenda nji rrotulle terri.
Nji stinė e humbun
Verės sa nji mėngjes me vesė nuk ia pau kush ballin simjet me sy tė pėrlotun tė sjellun kah mali.
Vjetit nuk i mungon asnji ditė nė kalendar e i dhimbet e mbramja pikė e dyllit nė djegie: e sotmja ka ndijen e dridhjes sė fletėve tė shqemes para dhambėve tė sutės.
Mospėrfillje
Mbas mjesnate hana derdhi rrezet prej majes sė shkambit deri nė lumė. Mbasi qė u ngi me gjumė kėndon qokthi ndėr rreze: sytė, dy pika uji, ndrisnin dhe kanga pikon nė luginė, nė terr.
Dikush buzė lumit nagim gjeti sqepin e thyem tė qokthit e tha: dam! Kqyre kėtė tingull qė ra e plasi nė gurė.
Vdekje krizėm
Vdekje krizėm e nji flete gjethi tė thatė, ku tė thom te skaji i dheut pa krizantema nė dorė mė prit.
Prit, dallėndyshė e shtangun me fletė mbi valė, frymėn time
pėr tu ēue nė ajėr me pendlat e korbit tė bardhė.
Malli pėr jetė
Lyp dashuninė e syve tė mbyllun, dy molla tė tejpashme me bėrthamė zjarmi nė mes.
Zemra e qindrueshme rrok mallin e pamort e pika shiu bien mbi rreshpe tė pangishme.
Ēka i duhej Uliksit Itaka pa grue?
Malli, dėshirė e pėrjetės e jo mallėngjimi, gurgull frymėshkurtė e joshi Uliksin me kthye i kulluem atje kah ishte nisė. Nė ravgime tė paskaje shtjerri edhe tė mbramin petk qė kishte amzėn e pashlyeshme tė vegėve ullini dhe tė duerve tė grues. Shtjerri edhe petka tjera leshi e lini e fjeti ndėr tesha tė hueja, Uliksi, kur harroi amzėn.
Homerit si erdhi ngoje me thanė pėrse Penelopa endte pėr tė me duer tė veta petkun magjik tė kthimit. Homeri i pėrngeshėm u kull kujtueshėm e tha: Uliksi e Itaka pa grue dy krena binjokė dhie Me nji bri tė thyem: punė e pakryeme.
Ditė shiu nė Merturin e Gurit
Bariu krah-thatė te ura e zjarmit lodhet ndėrmend pėr dhitė damtare pėrjashta: nė gotėn e ēveshun drite grihen syzit e hardhiave nėn gurė e unurė.
Dhe tret ndėr andrra tė pėrhime: mbi rrasat e gurit nė Mertur plasin sytė e sqepve grimė-grimė nėn dhambėt e ujqve, kokrra groshe e drithi nė palaré.
Gjeli kėndoi nė tra e u zgjuen prej gacash ndėr unė pendlat bletė e gretha bashkė: mija zane plasėn nė trutė e bariut. Dhe u ēue krejt dheu nė kambė me lata e topra edhe armė tė vjetra e u lėshuen ndėr ujq.
Mejti shiu nė Merturin e Gurit dhe dielli u ndejt nė perėndim me rreze tė lodhuna nė mishin e ujqve mbi dhambėt e majeve kortarė-kortarė.
Dimėn
Flokėt e borės ndėr grykcat e lisave e krahnjerri e i pėrjargun ndėr degė. Syni kėrkon flakėn e fshehtė, vjedulla strofullin nė gjijtė e rrajėve dhe kujton ngrohtėsinė e frymės nėn lėkurėn e deles sė bardhė.
Iriqi me therra tė nguluna nmish digjet pa flakė mbrenda katėr ballnave tė dheut.
Gjarpni e grueja
Ajo mbramė harroi trupin e vet zbuluet e nė mėngjes e gjeti pikturė tė varun nė murin e gjanė dhetė pashė: e kqyri dhe e kqyri e u zhduk.
Petkat e saj teren buzė detit me kėmishėn e gjarpnit mbi gurė. Shtėrpia tha se vjen prap, ajo, Deri mbasdite.
Mbasdite vonė, gjarpni i rrejtun doli prej nėngurit e iu zgėrdhesh vetmisė ndėrsy, veshi kėmishėn e vjetėr e shkoi me fjetė.
Bleta nė veri
Kundėr thanjes sė Herodotit si mbas tė cilit andej Istrit nuk gjallnuekėshin bletė. Libri V, I
Doli agimi e avulli zbuloi trajta tė ajthta para derės sė Veriut.
Sytė e errėt mbas njė nate pa gjumė u prirėn andej Istrit e panė si me qenė nė Jug bletė pėrpara zgjonit me krahė ari gati me u lėshue fluturim
kah rrezet pėr net tė mungėta.
Dėshtimi
Nuke ēova zanin nė kor aty ku duhej: prej frike, turpi? Atėherė, del jashtė! Mė tha mjeshtri. Del jashtė!
Prej tė mbramit rresht nė fund u shkėputa, spec prej vargut nė tra, e njeha shkallėt nji nga nji deri nė fund, nėn dhé me peshėn e njiqind syve nė krahė.
Kona
Askush tė mos pyesė pėr pritėn e fshehtė mes dy shkambijve! Sendet nė kohė i mbulon cipa e hollė e avullit qė ishte ujė mes dy shkambijve: edhe kanga e humbi melodinė e vet, Kona e vogėl.
Mos e sjell kryet andej e le tė bahet fshehėsia rreth i pėrkryem hekuri.
Ndėr mija trajta ideja
Prej dite nė ditė nji tingull treqind e gjashtėdhjetė herė, prej zgjimi nė zgjim
frymė mali npullaz ose trumcaku lypės meli nė dritare.
Nėn hijen e sendeve
Nėn hije ku sot mbasdite pushova e kėputa fije bari nmendim, cicrrojnė bujqit e natės.
Pranė votre ndigjoj plasje bishtajzash gjineshtre nė parzėm.
Retė e oqeanit
Eci krahas me to nėpėr ditėn e gjatė. Aty ku vete asht skaji i kohės sė matun me rrahje zemre milionėsh nė kėrkim tė nji emni.
Retė me rrajė tė thella nė det rriten e bahen lisa: ndėr grykcat e tyne fantazma konkisdadorėsh vjelin pemė.
Ai mal akulli ndan kohėn
(Ai mal akulli kish nji emėn, nji emėn tabś!)
Para se tė mbylleshin sytė nė gjumė, pashė malin e akullt tė bardhė te kambėt e mia. Erdhi era me diell dhe e shkrini e aty nėn hijen time doli nji bimė.
Formulė mėngjie
Lejthia lejthia lejthia njimijė mgjyra nė kėtė dhé faqja e kuqe e grues sė bardhė me lythin e zi nė mollėz nuk mė do nuk mė do e kaptė dhimba e kresė le tė vijė e tė thotė: ma largo ma largo!
Lejthia lejthia lejthia andrrat e mia andrrat e mia i lumi unė pėr ty mė le shteg me folė:
Peni i kuq nė rremb e liga larg trupit tand shkėndija shkėndija nė gurė zemra i plastė sy-grizhės shkėndija shkėndija nunur.
Natė e vetima plastė mbi malin e thatė mbi andrrėn e keqe! Lejthia lejthia lejthia e liga ndėr leqe!
Dreni plak
Barijtė tradhtisht e lanė shkret bjeshkėn pėr ngrohėsinė e vėrrijeve. Dirgjen shtigjeve tue folė me za tė naltė punė grash e qeshin me ujin e prronit zhgrehshėm tue u derdhė, prej pusi nė pus.
Dreni plak ēoi kryet prej dheut tė djegun, e vrejti gjethin e zverdhun. Mandej shkoi e u kap me tė bijtė pėr punė drenushash.
I thyem e la edhe ai bjeshkėn e ndoqi gazin e prronit teposhtė, shigjetė zjarmi mėrgues pėr vendet e vuta e bar dimni qė kurr nuk ka me e prekė!
Kur e vranė, barijtė i hapėn qepallat e i panė ndėr bebza shum drej tu pi currila uji.
TĖ PABOTUEME
Shkushullim
Kush iu kujtue territ qė bie nė luginė mbas fikjes sė yjve para agimit? Shkatrruesi i vetes, nji krip-bardhė e gjeti se koha e mungėt mes dritave i hyn pėr palcė gurit dhe ashtit njerėzor.
Terrin mes dy dritave se duron ylli qė shkoqet, as njeriu.
Skulpturė me sy krype
Mjekėr-pakrehun plak dhe i shkujdesun me qafė tė vjedhun atleti
shikon pėrmes dy kokrra krype nė largėsi dhe hana as dielli su ndalėn nji timtė, dy tri mijė vjet, nė shtegun e prendimit me i ndritė.
Fije mėndafshi
Fije mėndafshi najėr nxe nga dielli i mbasditės ndalen e rrijnė pezull pėrmbi vetminė e dheut
mandej ulen e lodrojnė ndėr veti mashkull e femėn nėpėr sende qė ndryshe nuk bien askurr nė sy.
Nė muzg kur ulet era pushojnė fjollza fjollza bardh, mbi thepa drizash krahas me lule.
Djega e vjeshtės sė dytė
Nė lulimin e mbramė drandofillja ndrroi bulzėn prej saj zbėrthyen fletė vezake.
Njomza nė vjeshtė, e shkurtė, rrezja e fikun nė sy tė ligshtė nuk ishin sendegja tė trishta!
Djega e lashtė, egoiste, vesė mėngjesi ndėr gjethe tzverdhuna shkrihej me dyllin e tretun dhe ulej ndėr rranjė.
Vrasja e poetit
Liria e fshehun mbas vargjeve tė poezisė nuk ishte vetėm: para tyne rrishin galuc roje shpend mishngranės me fytyrė njerėzore.
E ti ishe pėr ta nji bletė tue u rropatė kah drita nė qelq, andej kufijve tė botės njerėzore.
Ishulli
Ēdo hymje nishull u mbyll spitali dyer hekuri u mbyll e ēmendorja pėr qen, pranė.
Pėrmbas horizontit heshtimi, mes flokėsh kaēurrela resh zbardhen sy qeni nė suazėn e veshėve lopata.
Banorėt e ishullit enden shkushullueshėm nėpėr ishull sa nji qeth buke nė hartė para qenit tė sėmunė, enden me vargoj qeni nė dorė dhe era u vjen djersė qeni.
Nga Pleqnime mė vete
Tha i urti: ēdonjeri asht nji ngjyrė e na hije nė tė prej bardh deri nzi
Krymbi i mėndafshit
Fijet e bardha tė mėndafshit ndahen prej zemrės sė krymbit qė vdiq vetėm nė pallatin mbas malit. Asht koha e korrjeve: edhe ara xhveshet pėrpara dimnit plak e jo ma nusja para djalit tė ri! Asht koha e pleqnimit mė vete. Nuk janė caqet qė pėrcaktojnė kohėn, por mosha e njeriut tė urtė! Rėmimi fillon me nji gjalm dy ngjyrash: bardh e zi. Dhe ankohet i urti: askush smė ndihu tė shoh me kohė fillimin e sosjen e fijeve nė gjalm e mbeta nėn hijen e sendeve. Nė vjeshtė kundrova besėlidhjen mes jetės e vdekjes prej punėvet tė parėve mij qė ruenin petkat e mira pėr mort dhe hynin nė nji vorr brez mbas brezi: Eshtna ndėr eshtna ndėr shtresa petkash tė leshta!
Gjarpinjtė
Gjarpinjtė u banė gur nėn tokė pėr ti qindrue dimnit. Shqarthi fle nė bigėn e shkambit e gjallnon me dhjamė tė vet si shumica e njerėzisė qė nuk i ngre sytė pėr tė kėqyrė si retė e vėrshojnė dritėn e hanės pėr tė pru terrin mbi ne. Asht koha e pleqnimit mė vete. Edhe i urti rrėmbehet ndjesish apo nga frika? Ai ul kryet e thotė: e di se nuk jam vetėm, parandjenje, shpirt i lezėm si frika! Edhe kur lumi tė ngrihet akull nėn kambė, na do tė qindrojmė aty te zanafilla. Zemra ma ndien se nuk do tė jem njė zog qė rrah flatrat vetėm njė verė!
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:37 | |
| Mal i rrexuem
Ne oren gjashte tagimit i qindronte aty shtrengates Ne mjesdite u shkoq pylli mollza e faqes, e ra ne lume
Ra dielli e ndriti dhene e ri rraje te shkyeme, lisa te percame e sosjen ne vetedijen time
Banoret e malit perballe pyeten: vend i brishte, ku ti fshehim syte ne ballin tand pa lisa?
Nje poeti te sotem
Rruga jote a e mire; Parkat jane fytyrat ma te shemtueme te miteve klasike. Ti nuk shkrove per to por per rasa guri e balle njerezore me rrudha shum e per dashunine
Vargjet tua jane per ti lexue ne heshtje e jo para mikrofonit si te cetes se poeteve tjere
zemra ndonese nen shtate lekura akull,
akull ndonese nen shtate lekura. __________________ Martin Camaj - Rrungaja ne mars
--------------------------------------------------------------------------------
E kushdi, kush vjen ma
............................................ pare!
Ngrija apo fryma e detit?
Mes nesh bie mjegulla dhe erret nder sy qafza e kemishes mbi parzmin veruer. Mange te gjana u fryne me ajer tue nga neper lume e zdathun n'uje ne grohtesine e gushtit.
Kore e vonueme --- beli yt i holle, mos u perplas per rrezet e diellit, mos e ndal fjalen ne gjuhe, flori.
i vjedhun. Kokrrat e sheges s'e plasen levoren, te hollueme si leter cigarje, e prit nande muej me u skuqe ato prej turpit. Mbas levores
mali mjedis. E kushdi, kush vjen ma
............................................ pare!
E ne mos ardhsha, eja e me prit sa te prita nje bore te rrungaja ne mars.
Sille mandej faqen e librit, e qenies sate grueje me zemer. Ne mars ka me u ndale edhe koha ne syzit e pacelun t'hardhise dhe kokrrat e shiut, t'imtat e motit, ke me i nda tue keqyre ne lume nese ban pune dore, arno, sharno, nje ti- nje uji, nje ti- nje uji, nje ti. -------------------------- MARTIN CAMAJ (Biografi)
Figura e Martin Camajt si studiues dhe shkrimtar zė njė vend tė shquar nė kulturėn kombėtare shqiptare. Ndonėse ai jetoi larg lexuesit tė tij natyral dhe i munguan efektet e recepsionit, prapėseprapė letėrsia e Camajt e pėrmban mjaft tė gjallė bashkėbisedimin me lexuesin e tij shqiptar. Siē ėshtė shprehur edhe vetė, ai ka qenė i dashuruar me gjuhėn shqipe dhe i shfrytėzoi nė maksimum mundėsitė e saj shprehėse. Martin Camaj lindi nė Temal tė Dukagjinit mė 21 korrik 1925. Ai mori edukatė klasike nė Kolegjin Ksaverian tė Shkodrės, tė drejtuar nga etėrit jezuitė. Mbas pak kohėsh, pėr shkak tė vendosjes sė regjimit komunist nė Shqipėri, Camaj do tė arratiset nga vendi pėr nė Jugosllavi, ku ia del tė regjistrohet si student nė Universitetin e Beogradit. Atje mėsoi italianistikė, romanistikė, teori letėrsie, gjuhė klasike dhe sllavistikė, njė botė e re kjo pėr njė intelektual si ai, tė edukuar nė Shkodėr. Largohet nga Jugosllavia nė verėn e vitit 1956. Shkon nė Romė, ku studion sėrish dhe doktorohet. Nė Romė ndjek rrethet letrare tė kėtij qyteti, ku njihet edhe me autorėt emigrantė nga vende tė ndryshme lindore, rusė, rumunė dhe sidomos me poetė balltikė. Ishin tė gjithė anėtarė tė njė PEN-klubi me qendėr nė Londėr. Atje nėn kujdesin e Koliqit bėhet kryeredaktor i revistės "Shejzat" (1957-1975) dhe studion sė afėrmi botėn arbėreshe. Mė 1961 transferohet nė Mynih (Gjermani), ku specializohet pėrfundimisht nė gjuhėsinė shqipe, duke mos u shkėputur nga letėrsia. Camaj u bė profesor i gjuhės dhe i letėrsisė shqiptare nė Universitetin e Mynihut dhe mbeti atje gjithė jetėn, deri sa vdiq, mė 1992. Kontakti me kulturat e ndryshme perėndimore, njohja e poezisė moderne tė poetėve mė tė njohur botėrorė (Camaj ishte njohės i shumė gjuhėve tė huaja), ndikuan nė formimin e tij kulturor, ndėrsa vepra e tij, qoftė nė prozė apo nė poezi mbėshtetet tėrėsisht nė gjuhėn shqipe dhe si pėrmbajtje i ka rrėnjėt nė kulturėn shqiptare, sidomos nė mitin e trashėguar. "Prandaj nuk ėshtė e rastit qė Camaj zgjodhi pėr tė banuar njė vend tė shkėlqyer, me atmosferė disi tė paqme e tė virgjėr shtėpijake, si alpet e Bavarisė, qė ēdo ēast i kujtonin malet e thepisura tė vendlindjes, ku nuk mund tė kthehej kurrė", shkruan studjuesi i njohur Robert Elsie. STUDIMET Nė tė njėjtėn kohė Camaj ėshtė edhe njė ndėr albanologėt mė tė shquar, kryesisht me punimet e tij mbi gjuhėn shqipe, historinė dhe tė sotmen e saj. Ndėr studimet kryesore mund tė pėrmenden: Meshari i Gjon Buzukut, Romė 1960; Tekst mėsimor i gjuhės shqipe, Wiesbaden 1969; E folmja shqipe nė provincėn e Avelinos, Firence 1971; Gramatika shqipe, Wiesbaden 1984; si dhe antologjinė Kėngė shqiptare, Düsseldorf 1974.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:38 | |
| LENI LUMEJT
Leni lumejt te derdhen te gjithe ne Adrie dhe ne detin Jon e rrezja te lodroje me vale per kenaqje te zemres e te mendes sone. Vashat t'i lagun kambet n'uje para syve tone te qarte.
Ngjyra e grunit dhe e ullinit t'u shihet ne faqe e ne bebezat e synit dhe kulmi i shpise te jete bungu e pragu guri.
Kur te ulen valet fryma jone do te matet me gjansine e detit: atehere do te pushojme te kambet e bjeshkve te bardha.
Marre nga LIRIKA MES DY MOTEVE (f.42) e poetit Martin Camaj BOTIM "HYLLI I DRITES" 1995 | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:39 | |
| MIMOZAT
Simjet per te paren here mimozat ne doren e nji vashe i pashe qetsisht tue marrun fryme si ne dege.
Mimozat erdhen tue pru me vehte ngjyren e ditve te blera, afshin e zemrave qe rriten nga nji fije per dite, pershperitjet e egra e te lehta te atyne qe shkelen ne prakun e jetes me kambe te dyshimta, me frige. Me duer tona te vrashta, te zanuna me sende tjera, s'kemi si me u perkite dhe aroma juej humb ne eren e luleve te mbytuna ne parzmet e grave vjeshtore. Lule mimozash, bartse kujtimesh, mes stinve e te pa stine na s'kthejme kurr ma te ju.
Simjet per te paren here mimozat ne doren e nji vashe i pashe qetsisht tue marrun fryme si ne dege.
Marre nga LIRIKA MIDIS DY MOTEVE (f.54-55) e poetit Martin Camaj Botim "HYLLI I DRITES" 1995 ------------------------------------------- Njė shtėpi pėr Martinin e Camajve
Elsa Demo
Erika Camaj bėhet dėshmitare e kėrkesės sė parė zyrtare qė bashkėkombasit e Martin Camajt u drejtojnė autoriteteve tė larta pėr kthimin nė muze tė shtėpisė sė lindjes sė shkrimtarit nė Telum
Shkodėr Erika Camaj, bashkėshorte dhe bashkėpunėtore e Martin Camaj. Ishte ose diēitura e madhe e fotos ku rrinin sup mė sup njė ēift tė sapomartuarish nė vitet 70, ose tregonte se gruaja e ulur poshtė tyre ishte pikėrisht Erika, e veja e Martinit tė Camajve, siē dėgjohej dje ndonjė zė bashkėfshatarėsh ta thėrriste shkrimtarin prej Temali. Nė bibliotekėn e Rektoratit tė Universitetit Luigj Gurakuqi tė Shkodrės ata dhe tė tjerė nderuan praninė e zonjės Camaj e cila sadoqė 14 vjet kanė kaluar nga vdekja e tė shoqit, e ka tė pėrvitshme njė vizitė nė Shqipėrinė, Shkodrėn e Dukagjinin e tij. U desh ky rast qė pėr herė tė parė qė shoqatė e re, me tre-katėr vjet jetė, e quajtur Dukagjini tė hedhė publikisht kėrkesėn pėr shndėrrimi nė muze tė shtėpisė sė lindjes sė Martin Camajt. Studiuesi shkodran Villy Kamsi pėrmblodhi me pak fjalė shumė tė tjera qė u thanė pėr figurėn e Martin Camajt dje: Pati fatin qė doli jashtė kampit e terrorit tė kuq dhe fakti qė doli nė Perėndim, do ta bėnte njė nga poetėt mė tė mėdhenj. Kjo figurė nuk njihet sa duhet e si duhet nė vendin tonė, sepse nuk ekziston vullneti qė tė njihen disa figura madhore tė sė kaluarės. Nė kėto tone diskutimi, Shoqata Dukagjini shpalli dje Anėtare Nderi tė shoqatės Erika Camaj, me motivacionin bashkėshorte dhe bashkėpunėtore e njė prej figurave mė tė njohura evropiane duke i dorėzuar zonjės ēertifikatėn e nderit dhe njė koleksion tė gazetės Dukagjini. Kryesia bėri tė ditur se nga dje autoriteteve tė larta pėr ēėshtje tė kulturės e tė trashėgimisė, Ministrisė sė Turizmit, Kulturės, Rinisė dhe Sporteve dhe Institutit tė Monumenteve tė Kulturės, u shtrohet propozimi pėr kthimin Monument Kulture dhe shndėrrimin nė muze tė shtėpisė sė lindjes sė Martin Camajt nė fshatin Telum tė komunės sė Temalit. Kėtu mė 21 korrik 1925 zė fill jeta e Martinit tė Camajve, fėmijėria e mbushur me mite e legjenda me njerėz e qė tė gjitha bashkė jo tė zakonta zbėrthehen me gjuhėn e simboleve, metaforave nė letėrsinė e hershme dhe tė vonė tė poetit e shkrimtarit. U largua nga Telumi 13-14-vjeēar pėr tė studiuar nė Kolegjin Jezuit tė Shkodrės. E kush dilte prej andej e kishte tė vulosur fatin e jetės ndėr libra. Pėrvoja si mėsues zgjat deri nė momentin kur u duk qartė se ērruge po shkonte Shqipėria e re komuniste. Arratiset nė ish-Jugosllavi, kryen studimet nė Universitetin e Beogradit, largohet edhe andej nė 56-ėn, shkon nė Romė ku ndodh takimi fatlum i dy intelektualėve, Camaj-Koliqi. Pak vjet kėtu, pėr tė ikur njėherė e pėrgjithmonė drejt Gjermanisė, ku vendoset nė Mynih. Kėtu mbyll jetėn nė 12 mars 1992. Nė kėtė hark kohor jashtė Shqipėrisė shkruan gjithė veprat Nji fyell ndėr male, Kanga e vėrrinit, Djella, Lirika mes dy moteve, Njeriu mė vete e me tjerė, Dranja, Rrathė, Karpa, etj., tė cilat pėr herė tė parė u botuan nė pesė vėllime nė territorin shtetėror tė vendit tė tij vetėm pas vdekjes. Nuk ishte mė i ndaluar. Shtėpia botuese Camaj-Pipa me qendėr nė Shkodėr vazhdon ta ribotojė. Kjo vepėr u vlerėsua zyrtarisht vetėm nė vitin 2002, me Ēmimin e Ministrisė sė Kulturės Penda e Artė. Shtėpia e lindjes ėshtė aty, mbahet deri-diku mirė, pėr aq sa jetoi dhe vėllai i shkrimtarit. Erika Camaj premtoi dje se nėse do tė ketė vėrtet njė shtėpi muze ajo do tė sjellė nga larg objektet e Martinit, njeriut me tė cilin jetoi mbi 30 vjet. Gruaja sot ngjan shumė me nusen qė e vėshtron gjithė admirim burrin shtatlartė. Ėshtė fotoja e martesės qė Erika e ka shkėputur nga albumi familjar. Nė gegėrishten e tė shoqit dje ajo tha: Nė vitin 1963 kam dėgjuar prej Martinit fjalėn Dukagjin. Nė vitin 1993 kur erdha pėr herė tė parė nė Shqipėri, nuk jam ndjerė e huaj. Farefisi Camaj ma ka lehtėsuar ardhjen. Mė keni dhėnė bukė, krypė e zemėr. Po flasim pėr zemrėn, flasim pėr dashurinė dhe dashuria pa tolerancė ėshtė e pakompletueme. Pėrtej dėshirės dhe vullnetit tė kėtyre njerėzve e vėrteta ėshtė se ēdo nismė civile a shoqate pėr tė pasur muze shtėpi shkrimtarėsh, tek ne ka dėshtuar. Vullneti nga lart, ai politik nuk i llogarit dėshtimet, ndaj ėshtė i pushtetshėm.
Zonja Camaj ju me modesti nderoheni nga dukagjinasit edhe si bashkėpunėtore e Martin Camajt. Si ka qenė ky bashkėpunim intelektual mes jush?
Unė e kam tė vėshtirė tė flas pėr dimensionin e Martin Camajt, atė mund ta japin vetė shqiptarėt dhe vetėm shqiptarėt. Unė e kam shoqėruar atė gjatė gjithė kohės, kjo ėshtė mėse e natyrshme. Kemi qenė gjithmonė nė bashkėpunim, sidomos pėr botimin e veprave tė tij letrare, por ka qenė dhe njė grup pune mund tė them i pranishėm nė pėrpunimin dhe pėrgatitjen pėr shtyp tė kėtyre veprave. Unė duhet tė pėrmend zotin Joachim Lanksch i cili ėshtė marrė konkretisht edhe me pėrkthimin e veprave tė Martin Camajt tė cilit i jam edhe mirėnjohėse. Kjo punė ka qėnė mėse e vazhdueshme. Kam qenė e pranishme nė veprimtarinė e tij, kam shkruar bile dhe nė periudhėn kur ai nuk ishte nė gjendje tė shkruante. Kam shkruar nė makinė punimet dhe korrespondencėn e tij. Pra ėshtė njė shoqėrim bashkėshortor nė disa drejtime. Duke lexuar kėto vepra, kjo ka bėrė qė ti njoh shqiptarėt shumė mirė, ėshtė dhe fakt qė e ndjej veten shumė mirė si shqiptare.
Nga gjithė kjo punė ka ende tė panjohura nga vepra e Camajt qė presin botimin? Nuk kam vepra nė dorėshkrim, e fundit e botuar ka qenė Jasmina dhe Epigami, e cila u botua nga Camaj-Pipaj, pėrpara tre vitesh.
Ėshtė e vėrtetė qė Camaj e pati mė lehtė tė rritej intelektualisht nė njė vend tė huaj duke jetuar virtualisht me Shqipėrinė e tij?
Po ėshtė e vėrtetė qė ai ka jetuar virtualisht me Shqipėrinė. Shqipėria dhe shqiptarėt kanė ngadhėnjyer pjesėn mė tė madhe tė ėndrrave tė tij.
Nėse kjo shtėpi muze do tė bėhet, ēfarė do tė sjellė zonja Camaj aty? Sigurisht qė do tė sjell objekte tė ndryshme qė i pėrkasin Martinit. Pėr shembull tavolinėn e punės...
Libra? Ēdo tė bėhet me bibliotekėn e tij tė famshme?
Pėr bibliotekėn sdi ētė them. Nuk di ende ētė bėj, ėshtė njė bibliotekė madhėshtore. ---------------------------------- Trashėgimi
Katundi arbresh kaluer mbi qafėn e bjeshkės shklet majėn e humnerės Shum ujė nė lum veshi i shkambit ushton.
Dheu mė vren me synin e plakės njiqindvjeēare "Nanėmadhe, po shkon: ēka don me vehte tė merrsh nė kodrinė, nėn qeparisa?" "Hijen e tire, bir!"
Dimėn. Nė ferrėn e murrizit la delja tri fjolla leshi. Tri fjalė mė la tezja arbreshe te dheu i eshtnave tonė.
Fjalėt e gjuhės seme - nji udhtimė e gjatė e gjatė nė kohė, nji ushtimė e gjatė e gjatė ndėr veshė.
"Lirika midis dy moteve" - 1995 __________________
TINGUJT E PARE
Pava n'per qiellin e vrrinit dikur tue kalue shume re dhe lumejt e turbullt tue bajtun gur e lande. Tue hy ne t'shtaten vjet ujkun e pava n'ikje me bisht nder kambe e me veshe te cuem currk perpjete. Shkova me njerzit e mij shtigjeve te ngushta t'malit e pata e u et. Ndigjova ortiqet e bubullimen e motot e fjalen "mos u tremb" ...tim ti. Verat e lugjeve i ruej ne parzen e n'flatzat e gjethit t'blere dhe sot vendet e mija t'para i shoh. Tingujt e currilave ne lagetina e zani monoton i pipezes feminore me mote n'mue jane rrite, lule gjakut ne shullaje per te dalun kange nje dite.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:39 | |
| Qyteti i lodrave
Rruga e ndan qytetin dysh: kendej drite djersiten permbas vetrine gjarpni lekure, krokodili hap e mbyll syte, kanguri then arra me kthize kundruell pinguinit me rruza ne qafe.
Hijet e njerezve Andej ne terrin e eger Mbesin vrare ne dege, mandej bien, nje derr, nje ujk,nje tjeter tiger e pijne voj e uthull ne lume dhe dalin kukulla hekuri ne breg. | |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:40 | |
| Vargu im nuk ishte
Vargu im nuk ishte tragjedi Ne fillim as fund.
Ai ishte fill i leshte Tjerre prej bulza gishtash Femnore
E u keput aty te habia E zemres, Lendim i holle.
Triskull bime me lule n'krye Pa fryt Do te kishte qene Gjarpen.
| |
| | | TheBest Moderator
| Titulli: Re: Martin Camaj 16/9/2010, 15:41 | |
| Lanksch: Ditėt kur mėsoja shqipen me Martin Camajn
Sot, nė 84-vjetorin e lindjes sė pedagogut, mikut dhe shkrimtarit nga i cili njohu mė sė pari poezinė shqipe, pėrkthyesi gjerman, Hans-Joachim Lanksch, kujton kohėt kur ai, njė djalosh i ri, rrekej tė mėsonte gjuhėn shqipe
Oliverta Lila
Sot, mėsuesi i tij i shqipes do tė mbushte 84 vjeē. Atėherė, njė i ri i etur tė pėrvetėsonte gjuhė tė huaja, Hans-Joachim Lanksch takohet me Martin Camajn. Ai do ta udhėhiqte jo vetėm nė terrene gjuhėsore, por edhe letrare. Atėherė kur mund tė lexonte mirė shqip, Camaj, tashmė pedagog dhe mik i tij, e tėrhoqi edhe si shkrimtar. Lanksch njihet pėr publikun shqiptar si pėrkthyes i poezive tė tij nė gjermanisht. Azem Shkreli, Ali Podrimja, Kasėm Trebeshina janė tė tjerė shkrimtarė shqiptarė, tė cilėt ai i ka pėrcjellė te publiku gjerman. Misioni i tij vazhdon edhe sot, ndonėse thekson vėshtirėsitė e botimit tė letėrsisė shqiptare nė vendet gjermanishtfolėse. Nė intervistėn e mėposhtme, Lanksch tregon qasjen dhe interesat e tij pėr krijimet poetike tė ditėve tė sotme.
Zoti Lanksch, si ka qenė kontakti i parė me gjuhėn shqipe?
Kontakti i parė me shqipen ka kenė metoda e gjuhės shqipe (varianti geg) e Martin Camajt, "Lehrbuch der albanischen Sprache". Mbas afro shtatė leksionesh vendosa qė kjo gjuhė nuk mund tė mėsohet dhe e ndėrprita mėsimin e saj. Mirėpo, nuk mė la rehat problemi i gjuhės sė "pamėsueshme", sidomos mbasi nė gjimnaz i kisha bĆ¢ ballė mėsimit tė nji gjuhe jo indeuropiane (hebraishtja biblike). Mbas nji kohe zuna me mėsue me metodėn e shkėlqyeshme pėr mėsimin autodidaktik tė gjuhės sė njisueme, "Gjuha shqipe 1-3" tė L. Radovickės, Z. Karapicit dhe A. Tomės, dhe studioja tekste nė shqipen standarde me Martin Camajn. Kur kisha kontakte tė para me shqiptarėt e Kosovės, nuk i merrja vesh fare dhe ata smė kuptonin mue, kėshtu qė prof. Camaj nisi me lexue me mue proza popullore tė mbledhuna prej Anton Ēetės. Mėsimin e shqipes e rrumbullaksoja me manualin e shqipes pėr tre variantet e saj (gegnishtja, gjuha standarde dhe arbnishtja), "Albanian Grammar" prej Martin Camajt.
Mė tregoni pak pėr fjalėt e para qė nisėt tė mėsonit...
Metoda e Martin Camajt nuk filloi me fjali tė tipit "Agroni ėshtė mėsues. Teuta ėshtė mėsuese...", por me nji prozė popullore, "Ujku dhe poēari", ku mė bani pėrshtypje fjala e parė, "ujku", me kenė se ajo duket fort ekzotike ndėrsa lidhet etimologjikisht me fjalėt e gjuhėve sllave pėr "ujk": volk, vlk, vuk etj.
Ju keni qenė nxėnės i Martin Camajt. Si do ta vlerėsonit si njeri dhe si shkrimtar?
Nga nji anė ka kenė njeri fort punėtor me disiplinė tė madhe. Pėrveē ligjėratave dhe leksioneve nuniversitet merrej me punė hulumtuese linguistike. Krahas me punėn shkencore merrej me veprimtari tė gjanė krijuese nė disa gjini letrare. Njikohėsisht, Martin Camaj ka kenė njeri jashtėzakonisht i butė dhe i mirė. E ndihmonte ēdokĆŖ dhe pa marrė para sysh nėse ishte profesor a punėtor krahu. Ishte ndihmėtar deri nė vetėmohim. Pėr sejcilin student kishte nji program tė posaēėm, simbas nevojave tė sejcilit, kėshtu qė jepte mĆ¢ shumė orė se sa paguhej prej universitetit. Si shkrimtar, Martin Camaj asht klasiku i poezisė moderne nė shqipet. Po tė mos shtihej nė harresė, por po tė botohej e pėrkthehej sa e meriton, ai kish me kenė ambasadori mĆ¢ i mirė i poezisė shqipe nė botėn e jashtme.
Nėn ndikimin e tij ju flisni sot njė shqipe gegėrishte. Ndjeheni i privilegjuar pėr kėtė?
Nuk mė pėlqen shprehja "i privilegjuem". Nė kjoftė se pranojmė kėtė term, mund tė them qė ndjehem i privilegjuem sepse e kisha mėsues dhe mik Martin Camajn. Pėrveē kėsaj, "privilegjin" e tė folunit gegnisht e ndaj me dy tė tretat e njerėzve tė thjeshtė tė viseve shqipfolėse qė se flasin fare gjuhėn "tė-tė-tė" siē e quajti Martin Camaj "gjuhėn e njėsuar".
Keni udhėtuar nė Kosovė e Shqipėri. Ende student ju kishit krijuar njė imazh tuajin pėr botėn shqiptare. U pėrmbys ai kur i prekėt nga afėr kėto vende?
Kontaktin e parė me botėn shqiptare e kisha si student i sllavistikės, para se me u njohė me gjuhėn shqipe. Mora pjesė nė nji seminar veror nė Novi Sad tė Serbisė. Gjatė nji ekskursioni nė Kosovė, nji mbramje u shėtita dhe hyra nė nji bahēe tė madhe me muzikė tė mrekullueshme cigane, shumė mysafirė, kamerierė. Mbas nji kohe doli se nuk isha nė nji restorant, por nė nji festė tė madhe private pėr kremtimin e synetit. Mė ftuen si mysafir nderi nė odėn e mjeshtėrve, ku mė pritėn me njerėzillėk tė madh e mikpritje fantastike mjeshtėrit mĆ¢ me nam tė qytetit. Rrinim bashkė gjithė natėn deri norėn shtatė tė mėngjesit. Tanė kohėn, pėr shkakun tim qė sdija as edhe nji fjalė shqipe, ata flisnin vetėm serbisht. Kėshtu krijova nji imazh pėr botėn shqiptare para se me ndie legjendat serbe pėr "shiptari" ("shiptarėt janė tė egėr, dinė vetėm me pi e me therė me thikė").
Ndryshe ka kenė kontakti i parė me Shqipninė. Nė kohėn e diktaturės nuk kam kenė nė Shqipni. Mė 2001 isha i ftuem nė nji takim tė pendave shqiptare me pėrkthyesa tė huej nė Fshatin e Paqes ngat Shkodret. Udhėtimi nė rrugėn Tiranė - Shkodėr domethėnė pamjet e shumta tė vorfnisė qenė nji shok i vėrtetė. Njohja me Shkodrėn qe nji shok po aq i thellė. Kisha pritė Shkodrėn e Koliqit e Camajt, kisha imazhin e nji qendre idilike kulture dhe hasa nji qytet tė degraduem gjysmė-gėrmadhė (me nji xhami tė bardhė monumentale nė mes qė i vjen era e parave arabe). Edhe atėherė edhe nji vit mĆ¢ vonė, kur kaloja disa ditė nė Tiranė, mė zhgėnjyen pasojat dhe gjurmėt e regjimeve tė kėqija politike, ama jo njerėzit. Di me dallue Shqipninė zyrtare e politike nga pejsazhet e bukura dhe shqiptarėt aq mikpritės e tė hapun. Ka shumė popuj qė krenohen pėr mikpritje - shqiptarėt kanė pse janė krenarė pėr mikpritjen e tyne.
Prej vitesh pėrktheni nga shqipja nė gjermanisht. Keni zgjedhur kryesisht poezinė. Ishte njė zgjedhje qė erdhi pas njohjes sė kėtyre poetėve apo njė brumosje e mėhershme me poezinė?
Substrati i pėrkthimit tė poezisė, nė tė vėrtetė, pėr mue asht nji brymosje e hershme me poezinė. Nė vitet e gjimnazit, gjatė orėve tė mėrzitshme (kimi, fizikė...), merresha me shkrimin e soneteve nitalishten e vjetėr qė e kisha mėsue pėr tė lexue norigjinal veprat e Alighieri Dantes e tė poetėve tė tjerė tė "Dolce stil nuovo". Nė pėrgjithėsi kam kenė i dhanun mbas poezisė italiane prej Franēeskut tAsizit deri te Ungaretti, mbas poezisė spanjolle tė "GeneraciĆ³n del 27" (sidomos Jorge GuillĆ©n, Rafael Alberti, Vicente Aleixandre), tė T.S. Eliot-it, tė poetėve tekspresionizmit gjerman, tė modernistėve francezė e shumė tė tjerėve. Pėr mue, mund tė them, leximi dhe shijimi i poezisė italiane ka kenė shkolla e poezisė qė mė tregoi se ēasht poezi, deri te abstragimi i skĆ¢jshėm i poezisė nė vjershėn e Ungarettit me titull "Mattinata": "Millumino / dimmenso". Nji poezi fantastike e unike pėr tė cilėn shumėkush, mjerisht, thotė se ajo as nuk asht poezi... Sapo u njoha me poezinė e Martin Camajt dhe, mĆ¢ pastaj, me poezinė e poetėve shqiptarė tė Kosovės, entuziazmi pėr kėto poezi flakėroi mbi substratin e dashnisė sė vjetėr pėr poezinė si tė tillė.
Autorėt shqiptarė qė keni njohur e me tė cilėt keni punuar, pėr njė kohė tė gjatė janė shmangur nė Shqipėri. Sot diskutohet shumė pėr disidentėt dhe ata qė e meritojnė tė quhen tė tillė. Kė do tė rreshtonit ju si tė tillė pėr letėrsinė shqiptare?
Mė duket se disidentė mund tė quhen ata qė dilnin dhe shpreheshin qėllimisht dhe me vetėdije kundėr doktrinės politike tė "Nanės Parti". Nė kėt kuptim, disidentė ishin Kasėm Trebeshina dhe, me sa di unė, Fatos Lubonja por edhe burgaxhinj tė tjerė jo aq prominentė. Prej tyne duhet me dallue shkrimtarė qė nuk i pėrkuleshin diktatit tė realsocit, domethėnė doktrinės letrare tė "Nanės Parti", si Martin Camaj, qė i kisha quejtė shkrimtarė stilistikisht e tematikisht nonkonformistė. Disa syresh pėr fjalėt e tyne tė shkrueme a tė foluna, pėr fat tė keq, ranė viktimė e regjimit paranoid si, fjala vjen, Frederik Rreshpja, apo, me fat edhe mĆ¢ tragjik, Vilson Blloshmi.
Ju jeni vlerėsuar edhe me ēmime pėr punėn tuaj si pėrkthyes. A ka ndonjė autor qė ju ka "sfiduar", tė cilin e keni shumė tė vėshtirė pėr ta pėrkthyer nė gjermanisht?
Nė pėrgjithėsi, pėrkthimi i letėrsisė, sidomos ai i poezisė, asht i vėshtirė. Nji autor qė pėrkthehet kollaj, zakonisht nuk meriton tė pėrkthehet. Sfida e parė pėr mue ka kenė poezia eliptike e Martin Camajt. Sfida e dytė ishte poezia e Azem Shkrelit deri te e cila shumė vjet nuk gjeja kurrfarė shtegafrimi. Sfida e tretė ka kenė novela e Kasėm Trebeshinės, "Odin Mondvalsen", plot aludime dhe lojna tė ndryshme tė papėrkthyeshme fjalėsh.
Nėse flasim pėr letėrsinė shqipe tė ditėve tė sotme, si i shihni zhvillimet e saj nė poezi e prozė?
Pyetja sasht e lehtė, sidomos nėse jeton jashtė Shqipniet. Nuk ka nji kritikė letrare qė informueka periodikisht dhe sistematikisht pėr zhvillimet dhe risitė letrare. Mungojnė dhe revista tė tilla letrare resp. me sa ekzistojnė, nuk qarkullojnė nė botėn e jashtme. Nėse nji autore a autor shqiptar diku ka nji reēension, ose ka miqėsi pėrkatėse ose ka sukses "jashtė".
Me sa mund tė shoh, mbas 90-shit pendat e reja poetike shpejt e pėrfunduen procesin e emancipimit prej letėrsisė sė kolektivizueme tė socrealit, kėshtu qė nė letėrsi (poezi) te pendat e reja, ndryshe nga sfera politike, erdhi deri te nji kthesė e vėrtetė, nji pėrmbysje e rreptė e modeleve tė kohės sė diktaturės. Poezinė e Shqipnisė e shoh ende nė rrugėn e pėrpjekjeve pėr identitete tė reja, nė rrugėn e konsolidimit tė individualiteteve tė reja. Pėrveē emnave deri diku "tafirmuem" si Agron Tufa, Gazmend Krasniqi, Arian Leka, Mimoza Ahmeti, Romeo Ēollaku e tė tjerė, nė ndėrkohė ka rritė nji brez edhe mĆ¢ i ri, pėrafėrsisht rreth moshės 30-vjeēe, pėr tė cilin asht mjaft vėshtirė tinformohesh nėse nuk rrin nė ShqipnĆ*. Nė prozė ka prurje me kėrkesa tė nalta prej pendave si Ridvan Dibra, Gazmend Krasniqi, Ardian Kyēyku e tė tjera, tė cilat ndėrkaq pėr fat tė keq duket nuk kanė sukses aq tė madh sa vepra qė merren me tema apostafat shqiptare. Duket se tematika kombėtare nė tė gjitha variantet e saj premton sukses tė shpejtė e tė lirė. Unė personalisht shpresoj qė letėrsia shqiptare tė ēlirohet sa mĆ¢ shpejt prej barrės tematike tė kombėtarizmit. Kur tė lirohet prej barrės sė shqiptarizmit, ajo do jetė mĆ¢ interesante pėr hapėsinėn jashtėshqiptare. Nji fjalė pėr konjunkturėn e romaneve pėr kohnat e diktaturės. Proza autentike pėr traumat e diktaturės kena mjaft: nga Kasėm Trebeshina, At Zef Pllumi, Fatos Lubonja, tash dhe Lekė Tasi e Vera Bekteshi. Kėto penda kanė hjekė tė zitė e ullinit nėn diktaturė, nuk na duhen vepra konjunkturale autorėsh qė tregojnė poshtė e pėrpjetė traumat qė si kanė pėrjetue ata. Shpresoj qė proza shqiptare tė fillojė mĆ¢ shumė me trajtue tema aq individuale sa universale. Letėrsia nė Kosovė asht tjetėrgjĆ¢, nji kapitull tjetėr.
Keni pikasur ndonjė vepėr me tė cilėn do tė donit tė punonit?
Me poezinė e Moikom Zeqos. Me gjithė se emni i tij asht mjaft i njohun, poezia e tij duket me kenė jo aq e njohun sa e meriton. Problemi asht se vepra e tij poetike asht gjiganteske. Kompleti i poezisė sė tij ("Miscellanea 1 - 5") pėrfshin pėrafėrsisht 2600 faqe libri!
Cilat janė raportet tuaja me veprėn e Ismail Kadaresė?
Kam preferenca tė tjera. Vepra e z. Kadare nuk mintereson.
A ka sot ndonjė emėr qė mund tė bėhet pasues i juaji nė fushėn e pėrkthimeve?
Po, asht nji student i albanologjisė qė ka potencial me u bĆ¢ pėrkthyes i spikatun, Florian Kienzle. E njeh fort mirė gjuhėn shqipe dhe ka dellin e duhun letrar. Nji pėrkim i rrallė me kenė se ka edhe persona tė tjerė qė merren me pėrkthime letrare pa njohė si duhet gjuhėn shqipe (nAustri) ose qė janė shqiptarė e qė nuk e zotnojnė sa duhet gjermanishten letrare (nė Zvicėr).
Si janė mundėsitė e botimit tė letėrsisė shqipe nė vendin tuaj?
Shumė tė dobėta. Me gjithė trumbetimin e disave, nė vendet gjermanishtfolėse letėrsia shqipe njihet shumė pak. Kėndej njihet Kadareja. Kaq. Kuptohet se ai asht pjesė e letėrsisė shqiptare, prapėseprapė me njohjen e tij nuk njihet edhe letėrsia shqipe. Pėr kėtė asht absolutisht minimal interesimi i botuesve pėr vepra tė kėsaj letėrsie pak a shumė tė panjoftun nė kėto anė. Nuk gjen botues nėse nuk mundesh me ia sigurue dhe ofrue financimin e botimit. Nė kėtė mes shoh lėshime tė mėdha tė palės shqiptare e cila pandėrprĆ© vajton pėr imazhin e keq qė e ka nė botėn e jashtme. Nėse ka dėshirė qė jashtė tė mos flasin vetėm pėr gėrdecat shqiptarė, korrupsionin etj., kish me kenė e udhės qė pala shqiptare tangazhohet konkretisht e tinvestojė tue sponzorizue e financue botimin e letėrsisė sė saj jashtė siē e bajnė shtete tė tjera tEuropės Lindore - Bullgaria, Rumania, Hungaria, Greqia - qė kanė secili nga nji institut kulture nė Gjermani nė vend se torganizojnė zgjedhje missash dhe spektakle tė ngjashme tė kota.
Cilat janė angazhimet tuaja tė momentit?
Kėto ditė e pa dritėn e botimit revista letrare gjermane "Matrix" (Matriks) ku mė janė botue poezi tė Jamarbėr Markos dhe nji prozė e Elvira Donesit. Pėr nji botues zviceran kam me pėrkthye nji vėllim tė poetit shqiptar nga Kosova me banim nė Zvicėr, Shaip Beqiri. Pėrveē kėsaj, mundohem me gjetė nji botues pėr antologjinė e poezisė shqiptare tė pasluftės me 24 autore dhe autorė prej Zef Zorbės deri tek Ervin Hatibi. Deri mė tash, antologjia masht publikue vetėm ninternet . Kam edhe projekte tė tjera, ku mungojnė vetėm botuesit pėr ti sendėrtue ato resp. sponsorėt pėr tė financue botimin.
shqip | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Martin Camaj | |
| |
| | | | Martin Camaj | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi
| |
| |
| |