Xhemi Shehu unė, kėshilltarja e kryeministrit tė ardhshėm
Jam mė e lumtur se kurrė nė krahėt e dashurisė sime
Xhemi Shehu, e provuar dhe e sprovuar me sfida qė, nė tė shumtėn e rasteve ka triumfuar nė botėn e spektaklit dhe modės, kėtė herė ka vendosur tu pėrkushtohet seriozisht studimeve. Mė e thjeshtė se kurrė, pa thonj fals, as flokė extasion e me njė grim shumė natyral, rrėfen dėshirėn e saj pėr tu bėrė kėshilltare e kryeministrit tė ardhshėm, pas mbarimit tė fakultetit pėr Shkenca Komunikimi. Ikona e ekranit, thellė-thellė e ndjen dhe e shpreh se nė politikė pėlqen tė qėndrojė pas kuintave, por nė ekran, kurrsesi jo. Shehu reflekton lumturi dhe kėtė nuk e fsheh, por e pranon se ėshtė mė e lumtur se kurrė nė krahėt e dashurisė sė saj. E kėrkon botėn e magjishme tė televizionit e tė modės edhe nė Italinė fqinje, ku fillimet i rezultuan pozitive. Braktisjen e Italisė, qė e bėri tė ndihej e huaj, si dhe shumė projekte tė tjera tė Shehut, do mund ti lexoni nė kėtė intervistė ekskluzive pėr revistėn Spektėr.
Me ēfarė po merreni aktualisht?
Aktualisht, merrem vetėm me studime. Jam nė vit tė parė pėr Marrėdhėnie Publike dhe Komunikim, nė njė universitet privat
Pse kjo degė, apo pėlqeni komunikimin dhe gazetarinė?
Mė pėlqen shumė fusha e komunikimit. Kjo ėshtė edhe njė pjesė plotėsuese e punės qė unė kam bėrė deri mė sot. Kam qenė gjithnjė nė kontakt me njerėzit, mbase jo tė drejtpėrdrejtė, jo nė rolin e gazetares sė mirėfilltė, por kam komunikuar vazhdimisht me publikun pėrmes ekranit.
Pas mbarimit tė fakultetit, ku e shikoni veten?
Kėshilltare kryeministrit, jo tė kėtij aktual, sepse duhet tė ketė ikur deri sa ta mbaroj unė shkollėn. Por nuk do i ndahem ekranit asnjėherė. Jam gjithmonė e hapur ndaj projekteve qė mė ofrohen.
Do tė thoni se keni njė afeksion pėr politikėn?
Politika mė pėlqen faktikisht, por, tani pėr tani, nė Shqipėri mė shumė tė nervozon sesa tė afeksionon. Do tė mė pėlqente mė shumė ta ndiqja nga afėr kėtė fushė, por jo tė bėja politikanen e mirėfilltė; tė isha pjesė e rėndėsishme integruese dhe stabilizuese, pėrmes kėshillave tė mija. Do preferoja tė qėndroja pas kuintave, deri diku nė hije, tė jepja investim logjik e tė arsyeshėm nė kėtė fushė tė rėndėsishme tė shoqėrisė.
Si fillon dhe mbaron cikli 24-orėsh i ditės suaj?
Tani qė jam nė shkollė fillon dhe mbaron me shkollėn, kėtė nuk ma beson njeri. E kam marrė shkollėn shumė seriozisht; jo se nuk kam dashur herė tė tjera, por angazhimet kanė qenė shumė mė tė mėdha dhe intensive. Pas mbarimit tė leksioneve, nė orėt e vona, nė orėn 20.30, nė fakultet, dal pėr kafe me tė dashurin tim dhe, pas orės 23.00, por jo ēdo ditė. Kam hequr dorė nga palestra; shkoj shumė rrallė, se nuk kam kohė.
Tė gjithė ju njohin si prezantuese nė spektakle tė ndryshme, por a keni dėshirė ta realizoni njė format televiziv vetė?
Formatet televizive, ku unė kam prezantuar, kanė qenė gjithmonė tė gatshme nga vetė televizioni Top Channel. Unė thjesht kam marrė pjesė nė audicionet qė janė zhvilluar, kam fituar dhe jam bėrė pjesė e kėtyre spektakleve. Projekt timin ,pėr momentin, nuk kam. Nė tė ardhmen projektet e mija janė po nė Top Chanale, por deri tani nuk ka asgjė konkrete.
Ju pėlqen tė ndėrtoni njė emision disi ndryshe, sipas mendimit tuaj?
Tė them tė drejtėn, asnjėherė nuk kam dashur ta bėj producentin vetė, si dhe nuk e kam menduar qė tė shkoj me njė projekt timin nė njė televizion pėr ta realizuar.
Ju bezdis fakti i tė qėndruarit strikt tė ideve tė tė tjerėve?
Zakonisht, pėrshtatem lehtė me idetė e tė tjerėve. Nė momentin qė mund tė ketė pasur diēka qė nuk shkon, kam thėnė mendimin tim dhe jemi pėrshtatur duke gjetur gjuhėn e pėrbashkėt.
Ėshtė folur shumė pėr rikthimin tuaj nė Tiranė, si qėndron e vėrteta e braktisjes sė Italisė?
Thjesht, zbulova gjatė periudhės njėvjeēare, kur u shkėputa nga Shqipėria, se nuk mund tė rri larg familjes, nė radhė tė parė. Edhe gjatė asaj periudhe mė tepėr vija nė Tiranė, ku kam shpenzuar shumė parą pėr biletat, pėr tė ardhur kėtu. (Qesh) . Bazat u hodhėn atje, pėr tė punuar nė ekranet televizive italiane. Kisha njė projekt pėr nė Canale 5 me Paolo Bonoles, sepse e kisha fituar atė audicion qė nė muajin prill. U tėrhoqa jo se nuk doja, por regjistrimet e emisionit bėheshin nė shtator-nėntor, dhe humbisja dy muaj nga shkolla kėtu. Nuk mė interesonte se, pėr herė tė parė dua ta bėjė shkollėn nga fillimi nė fund. Ai projekt do mė bėnte tė humbisja shumė, por kėtė gjė nuk e doja. Tė them tė drejtėn, Italia nuk bėn pėr mua.
Mendoj se jo vetėm kaq
?
Arsyeja tjetėr i bie tė dal te personi i zemrės sime. Duke qenė se ai jeton kėtu, nuk kishte mė kuptim qė unė tė rrija atje.
Kur dhe ku e keni njohur dashurinė tuaj?
E kam njohur nė Shqipėri, sigurisht, pėrpara se tė largohesha pėr nė Itali (kaq mjafton besoj, se nuk ėshtė se mė pėlqen shumė tė jap detaje rreth lidhjes sime).
Meqenėse ju e keni prekur, qoftė edhe majėn e ajsbergut tė botės sė modės dhe spektakleve atje, sa ndryshon me Shqipėrinė?
Tė them tė drejtėn, ka njė kontrast goxha tė madh. Gjėrat atje funksionojnė ndryshe dhe janė shumė mė tė vėshtira sesa kėtu. Atje nuk mund tė shkosh thjesht nga rruga; ke dėgjuar se bėhet njė audicion dhe mund ta shikosh veten nė televizion. Ēdo gjė funksionon pėrmes agjencive dhe, patjetėr qė duhet ta kesh njė agjent qė tė menaxhon, sepse ka kontaktet e duhura dhe tė sugjeron nė fushėn ku ti jep maksimumin tėnd. Unė praktikisht kam punuar me agjenci mode, ku ishin tė regjistruara pa fund vajza dhe djem nga e gjithė bota. Kam pasur fatin dhe kam fituar, por mė shumė pėr fotomodele, pėr fotografi. Televizioni pėr mua ishte pak problem, sepse, duke qenė studente, nuk i kisha dokumentet e duhura pėr tė punuar nė televizion, nuk kisha dokumente pune. Nuk mund tė regjistrohesha dot pėr tė punuar; edhe pėr atė punė qė kam bėrė te Rai Uno ka ndėrhyrė agjencia nė mes, sepse ishin dokumente qė unė si bėja dot. Krahas kėtyre vėshtirėsive, edhe konkurrenca atje ėshtė jashtėzakonisht e fortė. Ka vajza tė bukura dhe shumė tė pėrgatitura, nga mbarė bota.
Pėr ēfarė agjencie keni punuar, si dhe pėr ēfarė firmash keni pozuar?
Pėr agjencinė Alba moda. Kam punuar pėr firma italiane mė tepėr; nuk mund tė them se ishin shumė tė njohura. Kam punuar pėr veshje, kryesisht pėr syze. Kam bėrė njė reklamė pėr kanalin televiziv Fox.
Si ndiheshe nė atė lloj bote?
Ndihesha e huaj. Nuk e di pse, por nė Itali nuk arrita tė zija as shoqe. Vetėm me njė rumune u shoqėrova, me tė cilėn vazhdoj tė mbaj kontakte edhe tani. Nuk ndihesha mirė dhe nuk arrija ta gjeja veten. Nuk e kam problem tė zė shoqėri dhe nuk jam raciste. Ose ambienti ku unė qėllova e ku njihja mė shumė modele ishte egoist dhe nuk ia vlente.
Pėrveē vėshtirėsive, mbizotėron i afti nė krahasim me kėtu, ku thonė se ka mė shumė bėrryla?
Nuk e di ēfarė ėshtė thėnė pėr mua, sepse unė jam shfaqur nė ekran pėr njė periudhė relativisht tė gjatė, si dhe nuk jam shkėputur asnjėherė nga televizioni Top Channel. Di tė them se qė nga viti 2003 dhe deri kur kam ikur nė Itali nuk kam munguar nė atė ekran, pėrveēse te spektakli Ishte loja, ku pata njė shkėputje disamujore. Di tė them se nuk kam pasur miq, u jam nėnshtruar audicioneve, si pėr Shtojzovallet, Top Festin dhe Portokallinė, sepse, sado miq tė kesh, kur vjen momenti pėr tė dalė nė skenė nuk do tė dalė miku. Mendoj se asnjė njeriu nuk do ti interesonte tė ndjekė dikė pa sukses, sepse do tė bėnte qė edhe spektakli tė dėshtonte.
Si i balanconi ju raportet e fatit me punėn?
E quaj veten me fat, sepse vajza tė bukura e tė talentuara mund tė ketė plot, madje dhe mė tė talentuara se unė. Pėr kėtė e quaj veten me fat, se jam zgjedhur unė, dhe jo dikush tjetėr. Talenti mė ka mbajtur gjatė, sepse, nėse unė do tė dėshtoja nė njė spektakėl tė vetėm, nuk do mė ishte dhėnė mundėsia e dytė.
Si ndiheni nė kėto momente?
Pėr herė tė parė mund tė them se jam shumė e lumtur. Mund tė mė mungojė aspekti punė, se njeriu nuk do ti ketė tė gjitha nė jetė, por ėshtė njė gjė qė do tė realizohet ,dhe nuk ėshtė se e vuaj kėtė pjesė. Jam e dashuruar dhe ndihem e plotėsuar, nė aspektin personal.
Nė spektaklet qė ju keni drejtuar, cilin keni pasur mė pėr zemėr?
Jam ndjerė shumė mirė, si me Gonin edhe me Gentin. Por me Gentin kam pasur mė shumė hapėsirė qė tė jem unė, Xhemi, mund tė dilja edhe jashtė skenarit. Portokallia ka pasur njė skenar ku duhet tė vetėpėrmbaheshe. Gjithė boshti ka qenė Goni, ne kemi qenė plotėsuese e mund tė bėnim ndonjė ngacmim qė ai tė dilte te tema qė do tė trajtonte. Ndėrkohė qė me Gentin ka pasur mė shumė komunikim dhe vend pėr ndėrhyrje, si dhe ēdo gjė tjetėr. Pa frikė e them se jam ndier shumė e lirshme, mė shumė se nė ēdo spektakėl tjetėr.
Sa shanse dhe dyer tė hap aparenca?
Sigurisht qė aparenca ėshtė njė armė shumė e fortė. Pėr aq minuta sa personi do tė pėrqendrohet pėr tė shikuar, sigurisht qė i pėlqen tė shikojė diēka tė bukur dhe tėrheqėse. Pastaj, edhe pjesa qė ti nxjerr nga goja, qė ta bėsh tjetrin tė tė ndjekė, ka rėndėsi shumė tė veēantė, sepse, nėse nuk je nė nivelin e duhur, mund tė ndėrrohet lehtėsish kanali.
Ku qėndron sekreti juaj, pėr tė qenė e lirshme nė skenė?
Emocionet tė mbėrthejnė dhe tė bėjnė qė tė kesh firo; kėtė e di shumė mirė ai qė e ka provuar daljen para kamerave. Por, fatmirėsisht, me kalimin e kohės ato vetėkontrollohen. Pėrpara kamerės, sigurisht qė ka njė etikė qė duhet zbatuar, por duhet tė krijosh lirshmėrinė mė bashkėfolėsin, sigurisht duke qenė vetvetja. Tė jesh vetvetja nuk tė kushton asgjė. Ndėrkohė qė, po tė importohesh, si ta marrė kėtė pozė se ngjaj mė mirė ose, nga ana e majtė dal mė mirė etj., aty e ke humbur, se nuk e ke mendjen se ēfarė po thua, thjesht do tė dalėsh mirė. Unė nuk e kam pasur asnjėherė kėtė problem, sepse se si duhet tė mė fokusojė kamera atė e di mė mirė regjisori. Nuk e kam mendjen se si po dal: e kam mė tė rėndėsishme faktin se ēfarė po them. E di se kur qesh shumė nuk dukem mirė, por kur mė vjen pėr tė qeshur e harroj fare atė aspekt.
Sa vėmendje i kushtoni pamjes suaj?
Tani qė jam nė shkollė merrem shumė mė pak se pėrpara. Nėse kam njė spektakėl, sigurisht qė i kushtoj mė shumė vėmendje. Filloj palestrėn, lyej flokėt, bėj solar etj. Tani po e kuptoj se i kam bėrė pėr spektakėl, dhe jo pėr veten time. Ndihem mirė kėshtu siē jam, por mbase e kam tė nevojshme tė bėjė pak pushim: duke hequr extansion, thonjtė fals, si dhe duke mbajtur lėkurėn me ngjyrėn time natyrale. Kjo fazė mė ka kapur qė nė Itali, qė nė momentin qė hoqa takat pėr herė tė parė nga kėmba ime, make up-in, gjithashtu. Gjithsesi, gjithmonė e thjeshtė kam qenė; nuk lyhesha, por pėrdorja make up dhe takat, sepse kėtu tė gjithė i aplikojnė. Nėse do jem me atlete, do thonė se jam e shkurtėr. Unė tani them se nuk mė intereson mė. Por, thellė-thellė, nuk do tė mė pėlqente tė ma thoshin.
Ju bezdis fakti i tė qenit nė qendėr tė vėmendjes?
Nuk e di, mė duket se e kam kaluar kėtė fazė. Mbase, kur dilja ēdo javė nė ekran, aty ishte arritur kulmi i tė qenit nė qendėr tė vėmendjes. Ndėrsa sot nuk mė duket edhe aq shumė, ose jam mėsuar unė.
Si i ke marrėdhėniet me thashethemet, dhe cili ėshtė mė i keqja qė ke dėgjuar pėr veten?
Mė kanė pasur bezdisur shumė. Kur ėshtė thashethem, gjithmonė i keqe ėshtė. Mė kanė bėrė edhe tė martuar, tė them tė drejtėn.