SYTĖ E NUSES SIME
Sonte ajo martohej. Dikur ne ishim dashur, tani as qė mė kujtohet kur ishte ajo kohė. E di se dikur bėnim plane pėr njė dasmė tė madhe, me shumė dasmorė, me shumė miq e shokė, ja si ėshtė jeta
Ajo sonte martohej pėr dikė tjetėr! Sonte ajo do tė shkonte nė shtėpinė e tjetėr kujt. Do tė buzėqeshte para njė njeriu, qė nuk e kishte parė e, qė nuk e kishte dashuruar kurrė. Mua mė donte shumė! Nuk e di si ndodhi qė u ndamė, njė gjė e di: ajo mė dashuron ende
Posa mė njoftuan pėr dasmėn, vendosa tė shkoj e ta pėrcjell tė dashurėn time pėr te njeriu qė tani mė quhej burri i saj. Dėshiroja ta shoh tė veshur me fustan tė bardhė e tė kapur krah pėr krahu me burrin e saj.
Vėrtetė ashtu ndodhi. Malin, e thirra nė telefon, ai erdhi pa hezitim. Tė dy sė toku u nisėm drejt zėrit tė kėngės qė vinte nga larg!
Kėnga dhe vallja gjėmonin pa ndalė. Nga larg vėrejtėm se kishte shumė njerėz. Tė gjithė ishin tė gėzuar
Nė njė skaj ishte edhe ajo
E ulur pranė burrit tė saj dhe mundohej disi tė buzėqeshte, por skishte guxim. Ishte veshur me fustan tė bardhė dhe dukej shumė e bukur.
Unė dhe Mali qėndronim larg saj. Rreth nesh kishte shumė njerėz, dhe ata as qė e vėrenin qė unė ia kisha gaprruar sytė nuses sime dhe nuk ia ndaja dot. Mali kėtė e dinte dhe nuk mė shqetėsonte fare; ai shikonte nusen dhe dhėndrin dhe nganjėherė e tundte kokėn dhe mrrolej nė fytyrė.
Pas pak ēastesh para nesh ndalėn dy vajza. Na pėrshėndetėn
Unė nuk i njihja
Zhurma e dasmės vazhdonte, prandaj ne u larguam dhe dolėn nė rrugė.
Kjo ėshtė e dashura ime Fjolla, tha Mali, kurse kjo ėshtė Nita, njė shoqe.
Nita, shoqja e Malit dhe e Fjollės, kishte sy shumė tė bukur. Filluam njė bisedė tė shkurtėr dhe mė pas Mali dhe Fjolla u larguan. Ata pas pak ēastesh u humbėn errėsirės, kurse unė dhe Nita filluam tė bisedojmė
Ajo ishte shumė e bukur dhe vėrtetė mė hyri nė zemėr qė nė ēastet e para. U larguam prej zhurmės sė dasmės, nė njė errėsirė.
Nuk munda tė duroj gjatė
I dola para Nitės dhe iu afrova shumė, aqsa buzėt e mia prekėn buzėt e saj. Ajo nuk lėvizi. Mbeti e ēuditur!
Posa preka buzėt e saj, nė mendje mė erdhi e dashura ime, e cila tani sigurisht ishte nisur pėr nė shtėpinė e burrit. Ndoshta ėshtė hakmarrje, mendova! Por, sikur tė ishte kjo hakmarrje ndaj saj, mua as qė mė bėhej vonė. Tani mė mes tė dashurės sime dhe meje nuk kishte asgjė. Ajo sonte do tė gjendet nė shtratin e tjetėr kujt, i dyti me rradhė. Ashtu, si ajo qė do tė kalon njė natė tė bukur me burrin e saj, njėsoj edhe unė dua tė kaloj njė natė tė bukur me Nitėn, vajzėn qė pak ēaste e kisha njohur.
Nita ishte e bukur. Nė heshtje i thamė njėritjetrit ca fjalė qė nuk i morėm vesh. Muzika e dasmės mezi dėgjohej dhe i shoqėronte puthjet tona.
Pas njė heshtjeje, Nita lėvizi kokėn, u tėrhoq nga unė dhe tha:
Oh, sa e lumtur jam sonte, u dashurova ditėn kur martohet motra ime!
Zemra mu ndal pėr pak ēaste! Ngjyra mė iku nga fytyra dhe nuk munda tė them asnjė fjalė.
Nita qenka motra e tė dashurės sime! thashė me vete dhe bėra sikur ska ndodhur gjė. Vazhduam puthjet deri norėt e vona
* * *
Pas njė muaji edhe ne u martuam. Para meje dhe Nitės ndodhej e dashura ime. Ajo qante, kurse unė e shikoja nė sy
(Shkėputur nga 'Aurorat e dashurisė', fq. 42)